Yosemite National Park – Bland vattenfall och granit – Kalifornien – USA

Vissa av USAs nationalparker har passerat oss ganska så obemärkt förbi. Andra nationalparker har vi återvänt till flertalet gånger. Vad som gjort att vi har återvänt till Yosemite har jag egentligen svårt att sätta fingret på. Men Yosemite har något speciellt. Lite som en blandning av vilda Norrland och dramatiska Österrike, med granitklippor, skogar, vattenfall och floder. I mina ögon är i alla fall Yosemite (uttalas Jo-SEM-i-tee) en av USAs vackraste nationalparker och alla som planerar en bilsemester i Kalifornien borde tvingas att vandra minst en dag här i nationalparken för att få känna på det riktiga Kalifornien. Jag är ledsen alla LA-älskare, men plastiga Los Angeles är INTE Kalifornien. (Känns skönt att äntligen få ha sagt detta!)

Yosemite grundades redan 1890 och har sedan dess lockat miljontals besökare till sina branta granitklippor och björnfyllda skogar. Centrum i Yosemite är Yosemite Village, där all nödvändig service finns för besökarna. Hotell, camping, affärer och matställen gör byn till en bra utgångspunkt för dagsutflykter. Jag kan lova dig att även om snabbmaten du kan köpa här nere i dalen inte ser mycket ut för världen, så smakar den gudagott efter en vandringsdag med skakiga ben!

Kring Yosemite Village finns en buss som tar dig runt till de största vandringslederna och sevärdheterna, vilket är nödvändigt under sommaren då parkeringsplatserna är få. Så parkera bilen och hoppa på bussen istället.

Yosemite

Att vandra till det 740 meter höga vattenfallet Yosemite Falls (USA’s högsta vattenfall) är ett av parkens mest populära sevärdheter. Från tidig vår till tidig sommar är snösmältningen som störst och vattenfallet sprider vattendroppar som skapar regnbågar över halva dalen. Under sensommar och höst är fallen nästan torra. En av de allra mest populära vandringslederna är den tuffa vandringsleden till toppen av Yosemite Falls. En mil tur och retur tar för de allra flesta 6-8(!) timmar. Om man som vi, helt missbedömt hur brant det är och hur lång tid 1 mil i uppförsbacke tar att vandra (och dessutom tänkte ”hur svårt kan det vara?”), kan man alltid vandra upp till Upper Yosemite Falls och vända här, vilket ”bara” tar 2-3 timmar tur och retur. Utsikten från Upper Yosemite Falls över dalen och kraften under ett rytande vattenfall är väl värd varenda svettdroppe.

En annan trevlig vandringsled är Vernal Fall Footbridge. Bara 3 kilometer tur och retur, dock med brant stigning, är detta en populär led. De flesta vänder vid Vernal Fall Footbridge, där man får en grym vy över fallet och dalen, men det går att fortsätta på en heldagsvandring till toppen av fallet om man vill.

Tunnel View - Yosemite

För barnvagnar och mindre barn rekommenderar jag att vandra de lätta vandringslederna Lower Yosemite Falls, (1 km på asfalterad stig med fantastiska vyer över det nedersta av de tre fallen) eller Bridalveil Fall Trail (1 km asfalterad stig) som tar dig till ett nästan 200 meter högt vattenfall. Det är så härligt med nationalparker där hela familjen tillsammans kan få se det bästa av naturen!  Jag ska dock tillägga att man inte behöver vandra på lätta leder bara för att man reser med barn! Vi har vandrat på många ”medium”-leder med en trehjulig barnvagn (Mountain Buggy), det kan vara lite stenigt viss partier, men det är helt ok om man är villig att ibland lyfta vagnen över en och annan stock och sten.

För att få bästa panoramat över Yosemite Valley krävs varken vandringsutrustning eller klätterrep. Från tidig sommar till sen höst är vägen till Glacier Point öppen för biltrafik och tar dig till en vy som slår det mesta i Yosemite. Här från ovan ser du klättrarna kämpa på Half Dome och Yosemite Valleys sprudlande vattenfall. En annan känd vykortsvy som är värd att stanna vid hittar du utefter Wawona Road (väg 41). Tunnel View nås via en ganska så anonym gång i Wawona Tunnel, men är en av parkens absolut mest kända vistas med utsikt över både El Capitan och flera vattenfall. (Bilden överst på sidan)

Det finns fem vägar in i Yosemite, men den absolut vackraste vägen är Tioga Road via Tioga Pass. Vägen är bara 6 mil lång, men det tar nästan 2 timmar att köra över passet utan stopp. Passa på att kolla bromsarna innan ni beger er hit, för här uppe på 3000 meters höjd finns inte så mycket service. Vägen börjar plogas i april, men det tar nästan två månader (!) innan all snö har fraktats bort och vägen kan öppna för trafik i juni. Första gången vi skulle åka till Yosemite i tidig juni, hade vi inte en tanke på snödjup och avstängda vägar. Det var ju sommar och vi var i Kalifornien – varför skulle vi tänka på snö? Så vi åkte glada i hågen från Las Vegas mot Tioga Pass, bara för att upptäcka att vägen ännu inte öppnat för säsongen. Hur vi löste biffen? Genom att åka en lång omväg över Sonora Pass, som tog 6 timmar istället för planerade 2 timmar. Inte att rekommendera, även om Sonora Pass också är en riktigt vacker väg. Gör inte vårt misstag, utan kolla upp om Tioga Pass är öppet innan ni åker. I år öppnade vägen till och med ovanligt sent, faktiskt inte förrän i slutet av juni.

Utefter Tioga Road hittar du Tuolumne Meadows, ett färgsprakande hav av alpina ängar omgivna av bergstoppar, iskalla sjöar och frisk bergsluft. Här uppe behöver man inte vandra långt förrän man är helt själv med naturen. De allra flesta besökarna kommer aldrig längre än Yosemite Valley och de som vandrar här uppe känns som en promille av besökarna. Ta med rejält med godsaker och stanna vid någon av de lugna sjöarna och duka upp en picknick på någon av de fina matplatserna. Andas in. Andas ut. Njut av lugnet.

Tioga Pass - Yosemite

Hur många dagar behöver jag för att inte missa något?

Det kan vara svårt att planera hur många dagar man behöver tillbringa i Yosemite för att inte känna att man missat något. Om du är ute efter att få se parkens vackraste platser, vandra lagom mycket och inte vill göra långa övernattningsvandringar eller klättra uppför Half Dome, så skulle jag säga att du behöver tre dagar.

  • Dag 1: Yosemite Valley (med alla sevärdheter och vandring som nämns ovan)
  • Dag 2: Glacier Point Road (tid för vandringar och stopp för utsikt)
  • Dag 3: Tioga Pass och Toulumne Meadows (med tid för vandringar på ängarna och en långlunch i solen)

När passar bäst att åka till Yosemite?

Varje säsong har sin tjusning i Yosemite, även om vi föredrar tidig sommar.

  • Vår: Vattenfallen är välfyllda, men alla vägar är inte öppna. Lagom med turister.
  • Sommar: Vattenfallen torkar ut, alla vägar är plogade. Tioga pass och Glacier Point är öppna. Massor med turister och bilköer.
  • Höst: Vackra färger, vägarna är öppna till sen höst. Lagom med turister.
  • Vinter: Snö och stängda vägar. Snökedjor behövs. Vattenfallen är frysta till is. Lite turister.
Yosemite

Hur hittar jag boende?

Om du vill bo på den fina och lyxiga lodgen The Majestic Yosemite Hotel i Yosemite Valley, rekommenderas att du bokar rum ett år i förväg för sommarmånaderna. Låter det galet? Det är det! Det finns också 12 campingplatser inne i parken, men även de bokas fulla långt i förväg. Om allt boende i parken är fullt, så finns det motell och lodger i princip hela vägen från Yosemite Valley till Mariposa/Oakhurst, så om du är ute i sista sekunden kan du alltid ta in på ett billigt motell i Mariposa – det ligger bara en timme från Yosemite Valley.

Finns det något roligt för barn?

Ja, självklart! De allra flesta amerikanska nationalparker ger barnen en möjlighet att bli ”junior park ranger” (junior parkvaktare), genom att lösa uppgifter och svara på frågor om saker de lär sig om djur och natur i parken. Hämta upp startpaketet i nationalparkscentrumet. Som belöning när de klarat uppgifterna får de ett guldfärgat märke med parkens namn att fästa på tröjan. Väldigt populärt för alla små samlare!

Mercer River - Yosemite

Vill du se mer från Yosemite? 

Jag har ett fotogalleri om du vill se mer bilder – Fotoalbum från Yosemite National Park

Mer matnyttig information för att planera din resa hittar du på:

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Om mig

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

Grand Canyon – Nationalparken i mitt hjärta – Arizona – USA

Det finns en risk att det här inlägget kan bli lite smörigt. Det här inlägget är inte bara en reseberättelse om Grand Canyon, utan även en liten livshistoria om hur en nationalpark i Arizona kunnat få så stor plats i mitt liv.

Fotoalbum från Everglades National Park – Florida

Everglades national park är USAs största subtropiska vildmark, med massor av spännande djur och upplevelser i träskmarkerna.

Spökstaden Bodie – Kalifornien – USA

Bodie är en av världens mest välbevarade spökstäder, gömd i Sierra Nevadas karga landskap.

Topp 5 naturupplevelser i Arizona – USA

Arizona har ett unikt landskap och många minnesvärda naturupplevelser. Här är mina fem favoriter.

Ranchäventyr på Tanque Verde Ranch – Arizona – USA

Rida på semestern? Ja! Vi har bott på ranch i Arizonas öken - ett riktigt äventyr för hela familjen!

Columbia State Historic Park – High Chaparral på riktigt – Kalifornien – USA

En av Kaliforniens bästa historiska sevärdheter är Columbia State Historic Park, som tar dig tillbaka till guldrushens spännande tidevarv.

Ännu mer reseinspiration

Petrified Forest – Den förstenade skogen i den randiga öknen – Arizona

Petrified forest är ett ökenlandskap i USA som inte liknar något annat. För 200 miljoner år sedan täcktes tropiska skogar i Arizona av vulkanisk lava. Träden blev med tiden en förstenad skog omgiven av en randig öken.

Bildsemester del 1 – Kalifornien i bilder

När man inte kan åka på bilsemester i Kalifornien, får man väl åka på BILDsemester! Häng med till Kaliforniens landsbygds alla sidor - långt ifrån storstädernas motorvägar, höghus och Hollywood-wannabies.

Monument Valley – Ikoniskt landskap i Navajo Nation

Långt ifrån städer och civilisation ligger ikoniska Monument Valley. Platsen som är så speciell att vi har besökt den inte bara en, utan två gånger.