Florida – Reseguide till USAs solskensstat

Det är inte svårt att förstå varför alla amerikanska pensionärer vill flytta till Florida, eller varför så många collegestudenter reser hit och festar på sin springbreak. Miami beach’s pastellfärgade fasader i solnedgången vid de palmbeströdda stränderna får de flesta att känna vibbar från Karibien. För att inte tala om Key West, där de svängiga rytmerna spelar hela natten och avståndet till Kuba känns mindre än ett stenkast.

Men Florida lockar inte bara kändisar, partyfolk och soldyrkare. Kring Orlando kan soltrötta familjer besöka fler nöjesparker än de har tid (och råd!) med och på Kennedy Space Center kan alla rymdintresserade peta på månstenar och se gamla rymdskepp. Naturälskare kan få sin del av Florida genom att besöka Everglades nationalpark – en park med så mycket mer än alligatorer och träsk (även om alligatorerna är riktiga läckerbitar).

Florida är ett perfekt resmål för alla som önskar en aktiv semester och inte bara vill ligga still på en strand och pressa sol i två veckor. Vi hyrde bil och gled runt Florida för att se vad ”the sunshine state” hade att ge.

Resa runt

Som överallt i USA är bilen ett nödvändigt redskap för att kunna uppleva Florida. Det finns bra busskommunikationer mellan de större städerna, men vill du besöka lite avlägsna stränder eller naturskyddsområden är bil ett måste. I amerikanska mått mätt är bilhyra i Florida dyrt. Ofta är det extra dyrt att hyra bil om du är under 25 år, kolla villkoren en extra gång innan du väljer biluthyrningsfirma.

Florida-USA

Väder och klimat

Floridas värme sträcker sig året om, men vill man vara säker på bra väder är vinterhalvåret den bästa tiden – dock kan det vara aningens kallt om du är en badkruka (vi var där i mars och badade inte en enda dag, då vi tyckte att det var lite för kallt i vattnet). Sommaren är het och fuktig och området drabbas ofta av svåra orkaner under sensommar och höst, med evakueringar och översvämningar som följd.

Reser du under orkansäsong är det bra att följa utvecklingen av lågtrycken över Atlanten på National Hurricane Center. Dock är priserna lägre och turisterna färre under orkansäsongen, vilket är ganska skönt på ett resmål som lockar miljoner och åter miljoner besökare varje år. Vill man besöka Everglades är våren den bästa tiden, då träskmarkerna är torrare och myggorna färre.

Miami

I USAs glamourstad glittrar kändisarna i kapp med de glänsande vågorna. I Miami är kändisfaktorn hög och bli inte förvånad om du plötsligt går rakt in i en filminspelning vid South Beach – filminspelningar är snarare regel än undantag. Om du har tyckt att det magiska gula skenet som varenda filmruta i CSI-Miami har är lite onaturligt, kommer du snart att se att så inte är fallet. När solen börjar gå ner över de breda stränderna och klirret från iskalla drinkar sprider sig över South Beach, så sveper även det gula skenet in som ett ljummet täcke. Här bland de pastellfärgade Art Deco-husen i Miami är natten lång.

Åk inlines efter South beach perfekta strandpromenad innan du slår dig ner bland restaurangerna eller beger dig ut och i nattlivet bland de unga och trendiga. Om du har krafter kvar att utforska Miami dagen efter, ligger the Wolfsonian Museum med designprylar på bekvämt avstånd från stranden.

Florida-Miami

Naples

Om Miami är sinnebilden för party och skönhet, är västkustens Naples mer utav lugn, lyx och golf. I denna huvudstad för golfare (fler än 50 golfbanor!) ligger en perfekt badort med fantastiska vita stränder och mjukaste sand du någonsin grävt ner dina tår i. Stranden är omgiven av palmer, vräkiga villor och pelikaner, men inte ens under högsäsong känns stranden trång.

Naples strand, Florida

Naples blev vår favorit på resan – kanske för att vi åt en fantastisk vällagad italiensk middag på en av stadens sköna restauranger, kanske för att stranden är bättre än de flesta stränder du hittar i Västindien, eller kanske bara för att allt känns så där tillrättalagt perfekt i Naples.

Sanibel Island

Det går inte att låta bli att plocka snäckor på Sanibel Island. Oavsett ålder eller kön, gör de flesta besökare förr eller senare en äkta så kallad Sanibel Stoop – alltså böjer sig ner och plockar snäckor med rumpan i vädret. För det är så de flesta strandbesökarna främst njuter av Sanibels sköna stränder. Vem kan ligga stilla och läsa en bok när den ena snäckan är vackrare än den andra du hittade nyss?

Snäckor på stranden på Sanibel, Florida

Sanibel når man enkelt via bro från fastlandet. Ön är täckt av låga hus, gångstigar, konstgallerier och skaldjursresturanger. Här bor du på något av de små bed and breakfasts som ligger utspridda på Sanibel och närliggande Captiva. Om Miamis puls tröttat ut dig är några dagar på Sanibel den bästa medicinen.

Key West

Redan på väg med bil från fastlandet till Key West inser man att Key West inte är som resten av Florida. Mil efter mil av broar över små öar avlöser varandra innan man till slut kommer ut till Key West. Här befinner du dig närmre Havanna än Miami – och det känns. Här i gamla Key West möter du Hemingway och grönskande trädgårdar samtidigt som du överöses av mängder av krimskrams och nöjesliv på huvudgatan Duval street.

Key West, Florida

Kryssningsfartygen avlöser varandra nere i hamnen och turisterna går i skockar efter gatorna, men trots detta är Key West rätt så charmigt. Är du intresserad av dykning och snorkling ligger ett av Karibiens bästa korallrev utanför Key Largo. I de grunda vattnen kring John Pennekamp Coral Reef State Park är reven så färggranna och livliga som man förväntar sig. Här kan du snorkla, dyka eller åka glasbottenbåt. Om du vill uppleva undervattenslivet ovan ytan, finns flera djuphavsfiskesarrangörer i Key West.

Everglades nationapark

Trots all exploatering av Floridas soliga stränder, finns det en lång kuststräcka i södra Florida som är helt oexploaterad. I ett stort floddelta där sötvatten möter saltvatten, ligger Everglades nationalpark – en av Floridas största attraktioner.

Everglades blev nationalpark för 50 år sedan och har sedan dess slagits med vattenbrist på grund av den växande befolkningen. Tvärt emot vad många tror är Everglades inte alls bara träskmark med alligatorer, utan även stora områden med hav och mangroveskog och häckande fågelflockar.

Everglades Nationalpark

Bästa sättet att uppleva Everglades är att hyra kanot och paddla ut i skärgården. Vill du ha chansen att se en lugnt simmande sjöko eller lekande delfiner är det bäst att färdas långsamt. Ser du en sjöko har du dock en väldig tur, då sjökorna blir färre och färre på grund av vårdslösa båtar och vassa båtmotorer. Fågellivet är rikt och kan upplevas både på land och till havs, med alla slags sjöfåglar, pelikaner, hägrar, ibis och flamingo.

Milvis av gångstråk på träpålar genomkorsar Everglades och du kommer riktigt nära parkens konungar – alligatorerna och krokodilerna. Krokodilerna är dock sällsynta och håller till i saltvatten, medan alligatorerna ligger och slöar i solen överallt där du minst anar det. Även om alligatorerna verkar slöa, är säkerhetsavståndet 5 meter, då de utan förvarning kan hoppa eller göra snabba utfall med sina kraftiga käkar.

Se fler bilder från Everglades i mitt fotoalbum från Everglades.

Kennedy Space Center

Ingen semester i Florida är komplett utan ett besök vid världens mest kända rymduppskjutningsplats – Kennedy Space Center. Alla som någon gång har drömt om att få uppleva en rymdpromenad eller som spänt följde Fuglesangs rymdfärd har något här att hämta. Titta på rymdfärjor och raketer eller käka lunch med en astronaut.

Även om Nasa har slutat skicka upp bemannade raketer till rymden nu, finns här massor med spännande historia om rymdfärdenas glansdagar som är väl värd ett besök. Har du exempelvis petat på en sten från månen någon gång? Här kan du göra det.

Kennedy Space Center

Fort Lauderdale

Fort Lauderdale är en relativt lugn stad med fina stränder ett stenkast från glittrande Miami, förutom under några veckor i april. Spring break – vårlovet för amerikansk skolungdom – fyller stränderna med högt pulserande dansmusik och långa nätter.

Fort Lauderdale

Fort Lauderdale är inte lika mycket party som Miami resten av året, men det finns något både för lugna barnfamiljer och för nattsuddare. Gillar du shopping kan du besöka Sawgrass Mills – en av USAs största outlets, med mer än 350 butiker med kända märken.

Orlando

Om Orlando skulle ha ett stadsvapen, skulle det antagligen ha två runda, svarta öron. Här i världens största lekland finns fler nöjesparker än du har tid och råd med, och störst av alla är Walt Disney World. Disney World har inte mindre än fyra nöjesparker – Magic Kingdom Park (sagolandet med törnrosaslottet), Epcot (framtid och världsutställning), Disney’s Hollywood studios (filmer och stunts) och Disney’s Animal Kingdom (djurpark). Känner du hellre för filmtema har Universal flera nöjesparker här – med bland annat populära Wizarding World of Harry Potter™. Men leken är inte gratis. Varje park kräver minst en dag för att slippa stressa och hinna åka de största attraktionerna.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Om mig

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

Fotoalbum från Everglades National Park – Florida

Everglades national park är USAs största subtropiska vildmark, med massor av spännande djur och upplevelser i träskmarkerna.

The road to Hana – Mauis vackraste väg – Hawaii – USA

Vägen till Hana på Mauis östkust bjuder på en heldag av vattenfall, svarta lavastränder, djungel och oräkneliga kurvor och broar.

Olympic National Park – Bland dimmiga stränder och alpina ängar – Washington – USA

I Olympic National Park i Washington state i nordvästra USA samlas tre helt olika naturupplevelser i en och samma nationalpark.

Carlsbad Caverns National Park – Överjordiska vyer under jorden – New Mexico – USA

Några av världens största kalkstensgrottor hittar du i New Mexicos öken. Vandra ner i ett sagolandskap av stalagmiter och stalaktiter - och några hundratusen fladdermöss.

Monument Valley – Ikoniskt landskap i Navajo Nation

Långt ifrån städer och civilisation ligger ikoniska Monument Valley. Platsen som är så speciell att vi har besökt den inte bara en, utan två gånger.

Soluppgång på vulkanen Haleakalā – Maui – Hawaii – USA

Soluppgången från toppen av vulkanen Haleakalā är en av Mauis höjdpunkter.

Ännu mer reseinspiration

Petrified Forest – Den förstenade skogen i den randiga öknen – Arizona

Petrified forest är ett ökenlandskap i USA som inte liknar något annat. För 200 miljoner år sedan täcktes tropiska skogar i Arizona av vulkanisk lava. Träden blev med tiden en förstenad skog omgiven av en randig öken.

Bildsemester del 1 – Kalifornien i bilder

När man inte kan åka på bilsemester i Kalifornien, får man väl åka på BILDsemester! Häng med till Kaliforniens landsbygds alla sidor - långt ifrån storstädernas motorvägar, höghus och Hollywood-wannabies.

Monument Valley – Ikoniskt landskap i Navajo Nation

Långt ifrån städer och civilisation ligger ikoniska Monument Valley. Platsen som är så speciell att vi har besökt den inte bara en, utan två gånger.