Bloggportalen
Nu läser du artikeln
Reseguide till San Francisco – USA

Reseguide till San Francisco – USA

  • Ska du åka till San Francisco? Här kommer min miniguide till sevärdheter och områden.

San Francisco var mitt första möte med USA och efter denna första resa har det blivit åtskilligt fler besök i denna färgrika stad. San Francisco är varken gigantisk som Los Angeles eller påtvingat glamorös som Miami – här känns det snarare som att vara i en mellanstor Europeisk huvudstad. Frispråkigt, tolerant och med en skön mix av hippies och yuppies. Lite lagom stort och perfekt att promenera runt i.

Men vad ska man se och göra i denna storstad? Här är min reseguide till San Francisco och mina favoritplatser och sevärdheter! Vill du se mer bilder? Titta in i mitt Fotoalbum från San Francisco!

Tidsskillnad

-9 timmar från Sverige

Resa runt

Du behöver inte bil om du enbart ska hänga i San Francisco. San Francisco är en av få amerikanska städer som inte är gjorda för bilar, här promenerar du eller åker spårvagn/buss på dagtid. Dock finns det områden i city som du behöver känna till och undvika, där det sker mer rån, narkotikabrott och inbrott. Detta gäller främst kring kvarteren söder om Mission Street, Tenderloin och Market Street. På kvällarna rekommenderas därför att du alltid tar en taxi till och från hotell/restaurang om du bor i city.

Temperatur

När dimman rullar in över San Franciscos branta gator och viktorianska hus, känns Kaliforniens värme och sol långt borta. Men dra upp blixtlåset i jackan och traska uppför någon av kullarna så har du snart fått upp värmen igen. San Francisco ligger vid Stilla havets iskalla vatten, så räkna inte med att se så många surfare eller bikinibrudar på rullskridskor. Som mest på sommaren blir här 16 grader i vattnet, så San Francisco är inte resmålet för en badsemester. Här blomstrar istället kulturupplevelser i form av museum i världsklass, fina parker och charmiga bostadskvarter.

Medeltemperaturen i luften går från 10 grader och regnigt på vinterhalvåret, till 15 grader och dimmigt på sommaren. Visst, det finns heta dagar även här, men de soliga varma klara dagarna kommer oftare under tidig höst än under sommarmånaderna.

Sevärdheter

Golden Gate Bridge

Världens mest kända bro är både högre och längre än du upplevt på alla de otaliga filmintron som panorerat över bron. Mer än 10 miljoner besökare kommer hit varje år och besöker Golden Gate Bridge Welcome Center eller promenerar/cyklar över bron (tar cirka 45 minuter enkel väg). På sommaren kan man få vara med om att dimman rullar in som en tjock matta från havet, en riktigt häftig upplevelse! Om du hellre vill uppleva bron från vattnet, finns flertalet  båtturer med middag som tar dig rakt under bron.

Alldeles bredvid bron ligger Golden Gate National Recreation Area, med flera fina stränder och vandringsmöjligheter med utsikt över bron.

Alcatraz

I det ökända fängelset Alcatraz – The Rock – satt några av sin tids läskigaste brottslingar. Här får du gå runt bland de gamla slitna cellerna och höra historier om bland annat Al ”Scarface” Capone. Mycket spännande sevärdhet för hela familjen! Det måste ha varit så retsamt att sitta som fånge på ön och kunna se ut över San Franciscos gator och hus, men inte kunna tar sig dit. Så nära, men så långt borta.

För att ta sig hit idag behöver du boka biljetter med Alcatraz cruises LÅNGT i förväg – minst en månad innan på sommaren om du vill kunna välja dag och tid.

Fisherman’s wharf

De pruttande och illaluktande sjölejonen vid Fisherman’s wharf har blivit lite av San Franciscos maskotar, men de flesta besökarna kommer hit för de pinfärska skaldjuren. En Clam Chowder (skaldjurssoppa) i ett bröd sitter perfekt i den salta havsluften.

Läs mer
Oahu-Hawaii-Waikiki

Chinatown

San Franciscos Chinatown är en av de största utanför Asien och de 24 kvarteren är perfekt för en halvdagsutflykt. Utforska de spännande butikernas dofter och varor och prova stans bästa dim sums. Efter en stund här känns det nästan som om du är i Hong Kong.

Twin Peaks

San Francisco är inte känt för sina majestätiska höghus, vill man få bra utsikt över stan får man åka upp på Twin Peaks.  Det går inga kommunala bussar hit upp till toppen, men om ni har hyrbil är detta ett perfekt stopp. Men försök komma hit tidigt på morgonen och ta med en extra vindjacka – parkeringsplatserna är få och det blåser alltid kalla vindar på toppen.

Golden Gate Park

Golden Gate Park är inte enbart en park – utan en samling av parker och museum. Här hittar du  Academy of Sciences, de Young Museum och Japanese Tea Garden, men parken är mycket större än så. Vi gillade Japanese Tea Garden extra mycket, en lugn oas i storstadens myller.

Palace of Fine Arts

Palace of Fine Arts byggdes för en utställning år 1915, och är det enda av de tio ursprungliga palatsen som står kvar idag. Otroligt vackert, med pelare, paviljonger, fontäner och vackra blommor gör detta till en populär plats för både locals, bröllopsfotografer och Instagramstjärnor.

Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
0
Jag vill åka hit!
0
Varit här och älskade det!
0
Läs kommentarer (0)

Lämna en kommentar - då blir jag glad!

Your email address will not be published.

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.