Bloggportalen
Nu läser du artikeln
Topp 5 naturupplevelser i Arizona – USA

Topp 5 naturupplevelser i Arizona – USA

  • Arizona har ett unikt landskap och många minnesvärda naturupplevelser. Här är mina fem favoriter.
Grand-Canyon-Arizona

Röda klippor omringar det karga landskapet när du kör på de raka, breda och ödsliga vägarna i norra Arizona. Arizona är det sydvästra USA personifierat. Färgsprakande och storslaget bjuder delstaten på ett av världens häftigaste ökenlandskap med raviner, kaktusar och oändliga vidder. Vi har bilat i Arizona vid flertalet tillfällen och varje gång så har vi hittat något nytt ställe som vi aldrig hört talas om, men som oftast är både uråldrigt och folktomt. Här är våra fem favoritplatser i Arizona som både är bildsköna och oförglömliga.

Grand Canyon National Park

Grand Canyon är egentligen inte en canyon, utan 750 canyons (raviner) som sträcker sig närmre 50 mil genom det karga landskapet. De flesta av de fem miljoner årliga besökarna kommer till södra Grand Canyon, där de klassiska vyerna över landskapet visas upp med välpreparerade vandringsleder och lyxiga vildmarkslodger. Norra Grand Canyon är vildare och mer svåråtkomligt, medan västra delen med sin skywalk (där man går på en glasveranda över ravinen) bjuder på en lite mer tillgjord upplevelse. Oavsett om du forsränner på Colorado river i Grand Canyon, flyger helikopter över klippkanterna eller står och försiktigt tittar ner vid södra Grand Canyon, kommer du bli lika förstummad och överväldigad. Grand Canyon lämnar ingen oberörd. Du kan ha hur höga förväntningar som helst – Grand Canyon levererar. Allra bäst är Grand Canyon i solnedgång, leta reda på den perfekta platsen efter klippkanten och sätt dig ner och njut av showen.

Grand Canyon - Arizona - USA
Grand Canyon

Information om väder, vägar och vandringsleder hittar du på National Park Service. Tänk på att det under sommarhalvåret kan bli köer efter vägen till nationalparken och att du kan få behöva köa för parkeringsplats nära ravinen.

Läs mer om Grand Canyon i Grand Canyon – Nationalparken i mitt hjärta.

Monument Valley

I den platta röda sandöknen dyker plötsligt brandgula och röda mesas (platåberg) upp som hattlösa svampar. Allt känns bekant tack vare de gamla westernfilmer som genom åren skildrat Monument Valley, men färgerna och ödsligheten är djupare än någon bild någonsin kan fånga. Monument Valley ligger i norra Arizona, på gränsen till Utah och den enda väg som tar dig genom området är US 163. Motorvägen går genom Monument Pass och genom Navajo-område. De största delarna av området kan nås från vägen, men vissa vackra delar går bara att nå inifrån Navajo Tribal Park (inträde).

Monument Valley Arizona
Monument Valley i Arizona

Läs mer om Monument Valley i Monument Valley – Ikoniskt landskap i Navajo Nation.

Petrified Forest National Park

Tänk dig en stor tropisk skog för miljoner år sedan, med dinosaurier som betar i grönskan. Ett vulkanutbrott sker och täcker grönskan och djuren i aska. Begravda i sedimentet bildas fossiler och träden förstenas. Idag är Petrified Forest National Park en av de mest imponerande samlingarna av fossiler i världen och med erosionen så upptäcks nya fossiler varje år.

Petrified Forest National Park Arizona

Painted desert är ett välbeskrivande namn på området där Petrified Forest National Park ligger. I ett landskap som ser ut att vara målat med ränder i akvarell, hittar du både fantastiska vandringsleder i utomjordiskt landskap och stora förstenade träd. Genom kemiska reaktioner med kvarts och mineraler har de 60 miljoner år gamla trädstockarna genom årtusendena förvandlats till regnbågsfärgade stenar. Missa inte att vandra Painted Desert Rim Trail (2 km), Blue Mesa (2 km) och Giant Logs (0,5 km). Det kanske inte låter som så jobbigt att vandra 2 km, men under sommarens hetta kan det vara olidligt varmt – så ta med ordentligt med vatten.

Läs mer om Petrified Forest National park i Petrified Forest – Den förstenade skogen i den randiga öknen
Infart Norr på Interstate 40 infart Söder på Highway 180 ovanför Holbrook

Läs mer
Everglades fågel

Saguaro National Park

Arizonas delstatsblomma, saguarokaktusen, är USAs största kaktus och en riktigt klassisk bakgrund till en ridande cowboy. Saguaros växer långsamt och kan bli mycket gamla, vissa av de största exemplaren som lever idag uppskattas vara över 200 år gamla. Men långsamt växande betyder också att de stora exemplaren av kaktusen blir färre och färre. I Saguaro National Park utanför Tucson hittar du ett stort och välmående område med imponerande Saguaros. Här finns fina vandringsleder för alla åldrar, både enklare ”utbildningsleder” och tuffare rejäla vandringsleder upp i bergen. Parken är vackrast sittandes till häst i solnedgången, när kaktusarna slänger långa skuggor över de taggiga buskarna.

Saguaro National Park utanför Tucson, Arizona
Saguaro National Park

Läs mer om nationalparken i Saguaro national park – Gigantiska kaktusar i Arizonas öken

Uppdelad i två delar, på var sin sida om Tucson. Östra Saguaro (Rincon Mountain District) och västra Saguaro (Tucson Mountain District).

Meteor Crater Arizona
Meteor Crater

METEOR CRATER

För 50.000 år sedan krockade en stor järnmeteorit med jorden i Arizona. Smällen var enorm, uppskattningsvis 150 gånger starkare än en atombomb, och lämnade en gigantisk krater på 1,2 kilometer i diameter efter sig. Tryckvågen dödade det mesta liv på flera mil från nedslaget och ett regn av stenar och klippblock slängdes ut över området. Idag ligger Meteor Crater på privatägd mark och det går att besöka platsen med bil. Efter att ha varit här så förstår man teorin om att ett metoritnedslag faktiskt skulle ha kunnat påverka jordens klimat och skapat massdöden av dinosaurier…

Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
1
Jag vill åka hit!
1
Varit här och älskade det!
0
Läs kommentarer (1)
  • Riktigt bra fakta! Stort plus till er. Tack vare denna sidan klarade jag av kursen i ”Fakta om Arizona”.

Lämna en kommentar - då blir jag glad!

Your email address will not be published.

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.