Bloggportalen
Nu läser du artikeln
7 nationalparker i USA för familjeäventyr

7 nationalparker i USA för familjeäventyr

  • Bli en Junior Ranger, åk pulka på sanddynor eller gå ner i en av världens häftigaste grottor. Här är 7 tips på nationalparker i USA som även barn uppskattar.

Nationalparker i USA är rena guldgruvor när man reser med barn. I de allra flesta nationalparker och national monuments har de speciella program för barn och som fokuserar på barnen och dess nyfikenhet. En extra sporre är att man kan få en Junior Park Ranger bricka efter att högtidligt svurit Park Ranger eden framför en äkta park ranger. Det är ett perfekt sätt att tillsammans lära sig mer om den aktuella parken i synnerhet och natur och miljö i allmänhet. Uppdragen och uppgifterna tar allt mellan 30-90 minuter. Vissa parker kräver att man tar en guidad promenad med en park ranger för att få en mer personlig och detaljerad genomgång av vad som är unikt i just den specifika parken.

1. White Sands National Park

New Mexico
Kan man åka pulka i 40-gradig värme? I White Sands National Park finns möjligheten att åka pulka längs sanddynerna. Sanden är bländande vit sand av gips vilket gör att den inte blir så varm som vanlig ökensand blir.

Det går att hyra en tefatspulka i besökscentret inklusive valla. I princip alla sanddyner är åkbara men det gäller att hålla koll om någon area är avstängd för återhämtning. Ca 15 km in i parken finns en picknick area med välkomnande solskydd. Solglasögon rekommenderas då sanden är bländande vit.

Läs mer i mitt inlägg Vita drömlandskap i White Sands | New Mexico

White Sands National Monument

2. Carlsbad Caverns National Park

New Mexico
En enorm kalkstensgrotta mitt ute på New Mexicos slätt ger välkommen svalka och en annorlunda upplevelse ute i öknen. Det är egentligen mer än 100 grottor som tillsammans bildar nationalparken men det är främst en, Big Room, som majoriteten av alla besökare kommer till. Denna grotta ligger ca 250 meter under jord. Det finns två sätt att ta sig upp och ner. Bäst är att gå ner via Nature Trail, en spännande promenad rakt ner i underjorden. Stigen är inte allt för brant och det är bra underlag vilket gör att en sjuåring utan problem kan följa med. Uppfärden görs enklast med hissen efter att man fikat nere i djupet.

Läs mer i mitt inlägg Carlsbad Caverns National Park – Överjordiska vyer under jorden

Carlsbad Caverns National Park

3. Bryce Canyon National Park

Utah
Bryce Canyon är en spektakulär nationalpark i södra Utah. Här hade vi förmånen att ta en guidad genomgång över de olika geologiska perioderna som skapat de fantastiska stenformationerna som gör Bryce så känt. Rangern var en teatralisk talang vilket fick lilla E att lyssna fascinerat och be om översättningar så fort han pratat färdigt.

I Bryce kan man ta en förhållandevis enkel hike ner i dalen. Är man där på sommaren måste man ta med sig rejält med vatten då tempraturen lätt klättrar upp mot de 40. När man följer den utmärkta stigen så finns det tre stationer där en junior ranger skall kalkera av en medalj som sitter på en skylt. Gör man det får man ett speciellt märke när man lämnar in häftet och tar eden som junior ranger.

Bryce Canyon - Utah - USA

4. Olympic National Park

Washington State
En av delstaten Washingtons fantastiska nationalparker. Den bjuder på både havspromenad och en tur upp i bergen. Området är mer känt för att vara platsen där Twilight-serien utspelar sig men det är inget som märks när man är där. Både längs havet och uppe i bergen finns det många enklare stigar att vandra längs. Det finns gott om djurliv här – rådjur, hjort och bergsgetter kan man vanligen se under en vandring.

Läs mer i Olympic National Park – Dimmiga stränder och alpina ängar.

Olympic National Park

5. Grand Canyon National Park

Arizona
Grand Canyon är så ofattbart stort att när man väl står på kanten är det svårt att ta in det hela. Själva parkområdet bjuder på en mängd bra upptäckarställen för Junior Rangers. Det finns gratisbussar som tar en mellan de olika platserna längs kanten på canyon. Ett flertal rangerprogram går varje dag, allt från att lära sig mer om hur Grand Canyon uppstod till hur man särskiljer på kött och växtätande djur.

Med lite tur kan man även få uppleva uppvisningar från diverse ursprungsbefolkningar. När vi var där sist så fick vi en härlig uppvisning från Sioux nationen.

Läs mer i mitt inlägg om Grand Canyon.

Läs mer
Glaciärer - Mount Rainier - Washington

Grand Canyon National Park

6. Yosemite National Park

Kalifornien
Till Yosemite kan man komma från två håll, antingen via långa slingra dalgångar från västra ingången (närmast Los Angeles) eller över bergspasset från de mest avlägsna östra delarna av Kalifornien. Bergspassen österut är dock inte öppna så många månader per år på grund av de rika snömängderna.

Det finns flera olika vandringsleder, både enkla asfalterade till branta avancerade grusstigar. Man bör försöka besöka parken så fort snön smält bort då de många vattenfallen är som fullast då. Det finns både björn, rådjur, hjort och coyote i parken och sannolikheten att man får se djur är stor.

Är man på besök under de torrare sommarmånaderna rekommederar vi att man tar sig över Tioga-passet till andra sidan Sierra Nevadas och även besöker spökstaden Bodie. Läs mer om Bodie här.

Läs mer i Yosemite – Bland vattenfall och granit och i Fotoalbum från Yosemite National Park.

Yosemite National Park

7. Arches National Park

Utah
I södra Utah finns den vackra och lite annorlunda parken Arches. Namnet på parken ger en vägledning till vad som utmärker denna. Ett flertal enorma naturliga stenbågar går att beskåda. De har formats naturligt av regn och vind och det är en mäktig känsla att stå under en nästan 100 meter lång stenbro och titta upp. Flertalet bra förhållandevis enkla vandringsleder gör att man kan se mycket av parken även om man har små barnsben. Kom ihåg och ta med mycket vatten dock då det kan vara väldigt varmt under sommarmånaderna.

Arches National Park

Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
0
Jag vill åka hit!
0
Varit här och älskade det!
0
Läs kommentarer (0)

Lämna en kommentar - då blir jag glad!

Your email address will not be published.

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.