Bloggportalen
Nu läser du artikeln
Forsakarsravinen – Bland jättar och vattenfall – Skåne

Forsakarsravinen – Bland jättar och vattenfall – Skåne

Forsakars naturreservat

Besöket i Åhus gjordes i samband med en pressresa med Visit Kristianstad, men alla tankar och åsikter är som vanligt mina egna.

Bokskogen är grön. Grönskan nästan bländar mig. Vi vandrar bland nyutslagna bokblad med fjolårets brandgula torkade löv som frasar vid våra fötter. Jag stannar och lyssnar. Trädkronorna är fulla av fågelsång. Våren är verkligen här idag.

Forsakars naturreservat

Jag befinner mig vid Forsakar naturreservat som ligger strax öster om Degeberga by i Kristianstads kommun. Här finns inte bara en vacker ravin, utan även två av Skånes högsta vattenfall. Jag måste erkänna att jag aldrig förknippat Skåne med vattenfall. Skåne har alltid känts behagligt kuperat. Så där skönt lättrampat med cykel. Hur kan det då finnas ett vattenfall här? Men jag behöver inte fundera länge. Plötsligt hör vi ljudet av forsande vatten.

Forsakars naturreservat

Det finns en utsiktsplats vid det övre vattenfallet. Ställningen tar 20 personer, så vi kan alla gå ner och titta. Det är inte svårt att förstå varför områdets sägner talar om näcken, pysslingar och skogsrået. En sådan här vacker plats har något trolskt över sig. Den täta bokskogen, det porlande vattnet och de branta ravinkanterna är som tagna ur en saga.

Forsakars naturreservat

Vi går mot ravinens botten och möts av en skylt. Här får du bara passera på egen risk. Flera av träden i de höga ravinbranterna har fått röta och riskerar att ramla. Solen skiner, det är nästan vindstilla och marken är väldigt torr. Jag beslutar mig för att vandra till det nedre fallet, vaksam på träd som lutar och utan att lämna stigen. Hade det regnat och blåst hade jag inte valt att gå vidare.

Forsakars naturreservat

Ravinen sägs enligt sägnen ha skapats av jättar. Mest sannolikt är nog snarare teorin om att ravinen skapats av smältvatten från istiden. Men vem vet egentligen?

Forsakars naturreservat

På sina håll är ravinen upp till 40 meter djup och delvis rätt så brant. Stammar och rötter ligger som plockepinn i botten av ravinen. Det är tydligt att varningen om att träden kan rasa, är på riktigt.

Forsakars naturreservat
Forsakars naturreservat

Ormbunkar växer utefter bäcken. Uråldriga och exotiska, med vackra små ”knorrar” av nya blad. Ormbunkar är en av mina favoritväxter, allt känns lummigare och skönare när jag vandrar kring ormbunkar. Visste du förresten att det inte finns någon växt som heter ormbunke? Ormbunkar är en division av växter, med nästan 10.000 arter runt om på jorden.

Forsakars naturreservat

Solen kämpar för att nå ner i ravinen med sina strålar och ibland kan jag känna värmen av strålarna genom bladverket. Men för det mesta når inte solen ner till botten av ravinen. Dit där solen aldrig når. Låter nästan som en boktitel. Här i bokskogen.

Forsakars undre vattenfall

Vi kommer fram till det undre vattenfallet, som är nästan 3 meter högre än det övre vattenfallet. Fallna träd, höstfärgade löv och mossklädda stenar ramar in fallet. Det här är inte världens högsta vattenfall, men det har definitivt en av Sveriges finaste inramningar.

Forsakars naturreservat

Vi vänder om tillbaka. Fågelsången är stark där ravinen är som djupast. Det ska enligt informationsskyltar finnas strömstare här. Den svartvita lilla fågeln som kan dyka ner i det strömma vattnet, till synes helt orädd och som kan simma med vingarna som en pingvin. Kanske är de strömstararna som sjunger för mig idag, jag känner i alla fall inte igen sången.

Läs mer

Forsakars naturreservat

På vägen tillbaka till bilen doftar jag lite extra på de mossklädda stenarna och de gamla stubbarnas mossklädda rötter. Denna doft som finns i så många herrparfymer. Doften av mossa och skog. Allt kommer i slutändan tillbaka till naturen. Vi vill dofta som en skog efter regnet eller som en salt havsbris i varm midsommarsol. Blommor, gräs och mossa. Doften av en känsla av frihet.

Forsakars naturreservat

Hur hittar jag till Forsakar?

Forsakar naturreservat ligger utanför Degeberga i Kristianstads kommun i östra Skåne. Det övre vattenfallet ligger vid en lättillgänglig stig på ravinens kant. Det undre vattenfallet ligger vid en stig som inte underhålls och besökare avråds därför från att använda stigen.

297 94 Degeberga
Karta

Vill du läsa mer om Forsakar, titta in på Vattenrikets sida om naturreservatet.

Forsakars naturreservat

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook!

Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
1
Jag vill åka hit!
0
Varit här och älskade det!
1
Läs kommentarer (10)

Lämna en kommentar - då blir jag glad!

Your email address will not be published.

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.