14 oförglömliga sevärdheter i Normandie – Frankrike

Regionen Normandie i nordvästra Frankrike bjuder på en stor mängd sevärdheter genom sin färgstarka historia och naturliga skönhet. Från kustens vita sandstränder och kalkstensklippor till de gröna kullarna med betande kor – överallt möts du av Normandies världsberömda gastronomi med färska skaldjur, utsökt cider och vällagrade ostar.

Upptäck historiska platser som Mont Saint-Michel och Rouen, besök D-Day-stränderna, vandra längs den hisnande kustlinjen vid Alabasterkusten eller gå i Jeanne d’Arcs fotspår i Rouen. Normandie har mycket av allt.

Jag har besökt området under flera resor och hittar alltid något nytt att uppleva. Här är mina favoriter bland alla sevärdheter i Normandie!

Skaldjursförsäljning i Trouville. En av alla sevärdheter i Normandie

1. Deauville & Trouville

Under mitten av 1800-talet blomstrade Paris och det blev populärt bland storstadsborna att åka på semester till havet. Den lilla fiskebyn Trouville-sur-Mer började utvecklas till Frankrikes första semesterort och lockade konstnärer och sedermera även internationella kändisar.

Deauville, systerstaden till Trouville, blev snabbt synonymt med glamour och Chanel. Trots att städerna är sammanväxta, har Deauville och Trouville-Sur-Mer olika atmosfärer; Deauville är lite mer flärd medan Trouville är mer traditionell och autentisk. Stränderna är fantastiska i båda orterna.

Läs mer om mitt besök i Deauville och Trouville på Deauville & Trouville-sur-Mer – Normandies glamorösa kuststäder – Frankrike.

En av alla sevärdheter i Normandie är den vita stranden i Deauville med ett badvaktstorn i turkost.
Deauville med sina lyxbutiker och korsvirkeshus

2. Honfleur

I den charmiga hamnen i Honfleur möts du av smala hus vid den pittoreska hamnen Vieux Bassin, hus som påminner mycket om Amsterdams kanalhus. Staden har en rik historia ända från vikingatiden och har lockat impressionistkonstnärer som Monet.

Honfleur blev vår favoritstad under vår resa i Normandie och är ett ställe som jag gärna åker tillbaka till.

Läs mer om mina dagar i Honfleur i Honfleur – Den medeltida pärlan vid Seines mynning – Frankrike.

Honfleurs karusell nere i hamnen lyser i skymningen
De höga husen i Honfleurs hamn i skymningsljus en sommarkväll

3. Mont Saint-Michel

Mont Saint-Michel är ett UNESCO-världsarv och ett av Frankrikes mest besökta turistmål. Platsen är känd för sitt medeltida kloster från 700-talet som dramatiskt reser sig över havet på en klippa. Området är även känt för sina starka tidvattenströmmar och det är nästan lite läskigt att stå och titta på havet när högvattnet fullkomligt väller in över den torra havsbädden.

En varning: Under sommarmånaderna är det nästan omöjligt att besöka platsen och jag rekommenderar ingen att åka hit under juli och augusti. När vi besökte platsen i juli gick det inte att ta sig fram på gatorna på grund av allt folk. Planera ditt besök, ha tålamod och räkna med att allt tar väldigt lång tid.

Mont Saint-Michel på sin klippa med kyrkan på toppen
Mont Saint-Michel på en klippa i havet i dramatiskt ljus

4. Dagen D-minnesplatser

Utefter Normandies kust ligger en stor mängd monument, krigskyrkogårdar, museum och minnesplatser som hedrar de allierades invasion av Normandie den 6 juni 1944, även känd som Dagen D (D-day). Monumenten hyllar minnet av de många soldater som kämpade och dog för att befria Europa från Nazitysklands kontroll. Det här är inte några roliga platser att besöka, men de berättar en viktig historia som vi behöver reflektera över och aldrig får glömma.

Några av de mest kända platserna i Normandie är landstigningsstränderna där de allierade styrkorna landsteg under Dagen D – Omaha Beach, Utah Beach, Gold Beach, Juno Beach och Sword Beach. Krigskyrkogårdarna är också värda ett besök, speciellt den stora American Cemetary vid Omaha beach, där tusentals vita kors berättar historian om krigets förluster.

5. Cidervägen

Ett trevligt sätt att uppleva Normandie är genom dess mat och dryck. En bra dagsutflykt är rundturen Route du Cidre – den fyra mil långa cidervägen som guidar dig runt till några av områdets många cidertillverkare. Längs vägen lär du dig allt om hur man tillverkar cider och calvados och på köpet passerar du förbi gårdsbutiker som säljer Normandies kända ostar – Camembert, Livrot, Pont-L’éveque och Neufchatel.

Läs mer om cider vägen på Route du Cidre – En resa längs cidervägen i Normandie – Frankrike.

Vill du lära dig mer om alla gastronomiska upplevelser som Normandie bjuder på? Läs mer här: Mat och dryck i Normandie – 11 gastronomiska specialiteter att lägga på minnet – Frankrike

Bartender häller upp calvados
Gårdsförsäljning av calvados

6. Rouen

Rouen är något så unikt som en UNESCO-listad stad på grund av sin gastronomi. Här finns över 250 restauranger och hela Normandies skatt av högkvalitativa råvaror, vilket är en synnerligen trevlig kombination.

Staden har flertalet kända historiska byggnader varav katedralen Notre-Dame är den mest kända. Katedralen är Frankrikes högsta och har en imponerande gotisk fasad och vackra utsmyckningar. Andra sevärdheter är Gros Horlage – ett vackert astronomiskt ur från 1300-talet.

På museet Historical Jeanne D’Arc kan du följa i Jeanne D’Arcs fotspår, och lära dig mer om historien om bondflickan som fick religiösa uppenbarelser att leda den franska krigshären. En historia som ledde till att hon blev dömd och bränd på bål här i Rouen och senare helgonförklarad av den katolska kyrkan.

Gata i Rouen med affärer och det astronomiska uret

7. Giverny och Monets trädgård

I den lilla byn Giverny hittar du den förtrollande trädgården som inspirerade den berömda impressionistiska konstnären Claude Monet. Trädgården är uppdelad i två huvuddelar: den berömda blomsterträdgården Clos Normand, och den japanska trädgården.

En av de mest kända platserna är Monets sjö med näckrosor och träbroar, som har varit föremål för många av hans mest kända målningar.

Läs mer i min artikel Monets trädgård i Giverny – Normandie – Frankrike

Monets trädgård i Giverny har ett rosa hus med gröna luckor och under våren blommar massor med tulpaner
I Monets trädgård finns en grön bro med blåregn över en sjö som Monet ofta avbildade i sina tavlor

8. Bayeuxtapeten

Bayeuxtapeten är inte en tapet, utan en gigantisk broderad duk som anses vara en av den mest betydelsefulla konstverken från medeltiden. Man tror att den skapades år 1070 för att skildra händelserna som ledde till normandernas erövring av England.

Duken är hela 70 meter lång och 50 centimeter hög och går att besöka i ett museum i staden Bayeux. Väl värd ett besök!

Detalj med brodyr av båtar och människor på ur en kopia av Bayeuxtapeten

9. Bec-Helloin

Bec-Helloin är en söt by med välbevarade korsvirkesbyggnader och klostret Abbaye du Bec-Hellouin. Byn är med på den officiella listan över ”De vackraste byarna i Frankrike” och ligger i en pittoresk landsbygd med många restauranger. Promenera i byn, besök klostret och handla med dig några lokala specialiteter från någon av hantverksbutikerna.

Korsvirkeshus på rad i rosa och gult en solig dag i Bec-Helloin
Abbaye du Bec-Hellouin
Gata i Bec Helloin med korsvirkeshus och blommande tulpaner. I bakgrunden syns Abbaye du Bec-Hellouin
Abbaye du Bec-Hellouin

10. Etrétat

Étretat är en av kuststäderna vid Côte d’Albâtre – Alabasterkusten. Staden har en av Frankrikes vackraste stränder med sina dramatiska vita kalkstensklippor och branta stup.

Förutom att bada kan du promenera på vandringsleden längs klippornas kant, åka på båtturer längs kusten och utforska områdets skaldjur på någon av alla restauranger.

Läs med om Étretat på Étretat – Den vita elefantklippan i Normandie – Frankrike.

Stranden, havet och klippan i Étretat
Stranden, havet och den via klippan i Étretat

11. Château-Gaillard och Les Andelys

Château-Gaillard byggdes under 1100-talet av den engelska kungen Richard Lejonhjärta som en del av hans försvar mot de franska kungarna. Slottet ligger vackert på en klippa vid Seine i Les Andelys och bjuder på storslagna vyer över Seines klippor, byar och medeltida arkitektur.

Château-Gaillard på en klippa med utsikt över Seine och landskapet
Les Andalys med branta klippor ner mot Seine och söta byar
Château-Gaillard sett inifrån

12. Beuvron-En-Auge

Vykortsvackra Beuvron-En-Auge är utnämnd till en av de ”vackraste byarna i Frankrike” och bjuder generöst på korsvirkeshus och blåregnsprydda fasader.

Byn är omgiven av äppelodlingar och gröna kullar och är ett populärt resmål för alla som vill uppleva en typisk normandisk by på landsbygden. För dig som är intresserad av antikviteter så hålls en stor antikmarknad här varje år i juli. Se bara till att du har gott om plats i resväskan innan du åker hit, för det finns en risk att du vill köpa allt!

Korsvirkeshus i Beuvron-En-Auge vid torget.
Antikmarknad i Beuvron-En-Auge
Liten å i Beuvron-En-Auge  med en blomstrande bro och ett stort korsviekshus i bakgrunden

13. Crème d’Isigny

Korna i Isigny-sur-Mer betar utomhus 7 månader om året i frodig natur och producerar en krämfärgad mjölk som blir till en fet grädde som kallas för Crème D’Isigny – drottningen av all grädde. I staden Isigny-sur-mer kan du besöka Caramels d’Isigny som gör himmelska kolor och en ännu mer himmelsk glass av den magiska grädden.

Caramels d'Isigny
Glass från Caramels d'Isigny

14. Yport

Yport är en gammal fiskeby och en av de mindre semesterorterna längs Alabasterkusten. De höga kalkklipporna på båda sidor av stranden är huvudattraktionen i Yport och gör byn till en varm och behaglig plats att tillbringa tid i under sommarmånaderna. Stenstranden är ren och välskött och kantad av en stor mängd traditionella badhytter i vitt och blått.

Byn i sig själv består av en blandning av små fiskehus och större 1800-talshus som byggdes när Yport började bli en etablerad badort. En mysig plats att stanna några dagar på!

Den vita stenstranden i Yport med de vita kalkstensklipporna bakom.
Den vita stenstranden i Yport med de blåvita badhytterna och de vita kalkstensklipporna bakom.

Läs mer om Normandie på min Normandie-sida!

Har du varit i Normandie? Har jag missat någon av dina favoritplatser?

6 KOMMENTARER

  1. Åh, jag har länge varit sugen på en resa hit. Jag har sett St Michael’s Mount på andra sidan engelska kanalen, skrivit om Battle och Hastings men aldrig sett Bayeuxtapeten och bott i vikingastaden York men aldrig varit i Rollos huvudstad Rouen. Det här var ett toppeninlägg för mig som älskar vackra byar och god mat på mina resor.

    • Normandie checkar av många boxar när det gäller god mat, vikingahistoria och vackra byar! Går riktigt fort att ta bilen från Skåne också, vilket är ett stort plus :)

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Om mig

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

Ribeauvillé – En saga om tre slott, storkar och vingårdar – Frankrike

Medeltida Ribeauvillé i hjärtat av Alsace charmar oss med sina vackra korsvirkeshus, tre vakande slott och utsökta vita viner.

Vintageshopping i Paris – Hur du hittar rätt bland loppisar och second hand – Frankrike

Modets huvudstad Paris bjuder på en stor mängd vintagebutiker och världens största antikmarknad. Här är min guide till stadens bästa vintageshopping!

Fotoalbum från Korsika – Bergig och stolt medelhavspärla – Frankrike

Korsika är en bergig, vacker och stolt ö som inbjuder till många fototillfällen. Här kommer ett utplock av mina bilder.

Resa till Frankrike med barn – 7 tips för en härlig semester

Ska du resa till Frankrike med barn? Här kommer saker att tänka på, oavsett om du bilar eller åker på storstadsweekend

Colmar – Korsvirke och storkar – Alsace – Frankrike

I Alsace ligger en liten stad där tiden stannat någon gång under medeltiden. En stad som ofta kommer upp på listan över Frankrikes vackraste städer. Colmar är faktiskt så gulligt att det nästan gör ont i hjärtat.

Forteresse de Berzé – Tusen år av konflikter – Frankrike

Under en oplanerad avstickare i Bourgogne stötte vi på Forteresse de Berzé, ett över tusen år gammalt slott som majestätiskt tronar på en kulle med en vidsträckt utsikt över vindistriktet.

Ännu mer reseinspiration

Forteresse de Berzé – Tusen år av konflikter – Frankrike

Under en oplanerad avstickare i Bourgogne stötte vi på Forteresse de Berzé, ett över tusen år gammalt slott som majestätiskt tronar på en kulle med en vidsträckt utsikt över vindistriktet.

3 unika hotell i Bourgogne – Från slott till poststation – Frankrike

Förra sommaren utforskade vi Bourgogne, en region känd för sin gastronomi och vinproduktion. Det blev en minnesvärd resa där tre boenden stack ut lite extra - två historiska slott och en gammal poststation.

Hospices de Beaune – Fattigdom, sjukdomar och vin – Frankrike

Upptäck Hospices de Beaune i Bourgogne och vandra genom historiska korridorer i denna enastående medeltida sjukhusbyggnad - idag även är hem för en av världens finaste vinauktioner.