Mysiga favoriter i sydvästra Provence – Frankrike

I Provence kretsar det mesta kring mat. Den rika jorden och varma solen utgör en perfekt grund för fantastiska råvaror och vinden doftar svagt av vilda örter som timjan, lavendel och rosmarin. Här bjuder man spontant in sina vänner på middag med långsamt tillagad stenugnsgrillad ungtupp och här njuter man gärna av ett glas svalt rosévin i skuggan av en olivlund. För rosévin är det som flyter i Provences ådror. Rosévin står för 80% av vinproduktionen i Provence och överallt över kullarna slingrar sig de röda druvstockarna i till synes oändlighet.

Provence-Frankrike-Strand

Vin har tillverkats i Provence alltsedan grekerna grundade staden Marseille för 2600 år sedan och sedan dess har många stora män erövrat och förlorat Provence. Romarna blev dock de som gav provinsen sitt nuvarande namn – nostra provincia – vår provins. Provence långa historia har givit avtryck och området är fullt av tusenåriga städer, ruiner, slott, broar och akvedukter. Men det är nog ändå det Provencalska landskapet som är den största sevärdheten av dem alla, även om Van Gogh och Cezanne har målat detta landskap i åtskilliga ovärderliga målningar. 300 dagar solsken om året, solros- och lavendelfält, ljuva medelhavsstränder, djupa dalar och färgsprakande matmarknader lämnar avtryck på hornhinnan som kan få den gråaste novemberdag att spricka upp i sol.

Oliver i Provence

Vi åkte till Provence för ett bröllop och passade på att stanna lite längre och utforska området kring Marseille. Vi hittade mysiga städer, härliga stränder och en och annan olivlund.

Stad i Provence, Frankrike

Säsong

Juli och augusti är de skönaste månaderna för sol och bad i Provence, men stränderna är ofta fullpackade och det kan vara svårt att hitta parkeringsplatser och lediga hotell. Turistsäsongen går från april till mitten av september och sedan stänger många restauranger och hotell, men Provence bjuder på behagliga dagtemperaturer och mycket sol både vår och höst.  Under vintern kan temperaturen krypa ner till mot minusgrader på nätterna.

Resa hit och runt

Det finns flertalet stora flygplatser i Provence. Från Stockholm flyger man enklast till Marseille för att komma till Bouches du Rhône-regionen, men även Nice kan vara ett alternativ för billiga flygbiljetter.

Den stora behållningen i Provence är att åka runt i de små bergsbyarna, njuta av de vackra landskapen och hitta den perfekt tillagade svärdfisken i en liten hamnstad. Många tar sig runt i Provence på cykel och det finns gott om alternativa vägar till de stora motorvägarna.  Bil är såklart det bekväma alternativet, även om Frankrike inte är anpassat till bilar vad gäller parkeringsplatser och storlek på bilar. Räkna med att en hyrbil som anses ”stor” i Frankrike,  är som en liten hyrbil i USA och eller en mellanklassbil i Sverige.

Boende

Det kan vara lite klurigt att hitta boende i Bandol eller Sanary-Sur-Mer under sommarmånaderna. Det finns hotell längs efter hela kusten, men juli och augusti är populära månader som ofta är utsålda långt i förväg. Vi hyrde ett underbart stenhus med fantastiskt läge uppe bland kullarna i Bandol, med utsikt över havet och med en stor terrass där vi njöt många frukostar och middagar. Det finns många lägenheter och hus som hyr ut av privatpersoner i området, men var lite vaksam och kontrollera uthyraren innan ni betalar in alltför mycket pengar i förväg. Kostnaden för vårt stora tvåvåningshus med 8 bäddar var ungefär 3000 kronor per natt, vilket är prisvärt om man kan dela huset med några goda vänner.

Boende-Provence

Sevärdheter

Aix-En-Provence

Det är inte konstigt att Aix-En-Provence brukar kallas ”tusen fontäners stad”, för oavsett vilken liten gränd du virrar bort dig i, slutar den alltid i en fontän. Den mest kända fontänen är den stora La Rotonde, som ligger efter Cours Mirabeau. Cours Mirabeau är en av de mest populära platserna i Aix och här har kända konstnärer som Paul Cézanne och Emile Zola hängt på caféer när de inte målade de oemotståndliga lavendelfälten eller byarna i närheten.  För i Aix hänger man gärna i några dagar. Staden är känd för sina naturliga varma källor, rika historia och kultur, många museum och långa sköna middagar i den sydfranska solen. Här i en av Frankrikes rikaste städer är trottoarerna välstädade på de många gågatorna och inga vissna blommor finns att finna i de många blomrabatterna.

Aix-en-Provence-Frankrike

Den stora katedralen – Cathédrale Saint-Sauveur d’Aixär ett franskt nationalmonument som började byggas i början av 1100-talet på gamla romerska ruiner. I slutet av 1100-talet blev Aix huvudstad i Provence och den exploderande befolkningen gjorde att katedralen inte räckte till. Katedralen genomgick därefter flertalet ombyggnationer och inte förrän på 1500-talet fick katedralen det utseende som den har idag.

Atelier Cezanne förs man tillbaka till den kända konstnärens ateljé från slutet av 1800-talet, i den välbevarade lägenheten i centrala Aix. Här står föremål som man kan känna igen från några av hans stilleben och överallt i staden går du i hans fotsteg. På turistbyrån hittar du en guide till de platser i staden där Cezanne påverkat historien.

Sanary-Sur-Mer

Sanary ligger i en skyddad bukt omgiven av kullar och sköna stränder mellan Marseille och Toulon, med en vacker och levande fiskehamn och sköna restauranger vid hamnpromenaden. Trots alla dessa lockande egenskaper, är Sanary turistmässigt långt från sina kusiner Nice och Cannes. Här promenerar du med lokalbefolkningen och handlar varor direkt från fiskaren eller den lilla marknaden i hamnen. Här finns inga inga höghushotell. Bara klassiskt härligt Frankrike. Utan turister.

Sanary-Sur-Mer - Provence- Frankrike

Marseille

Marseille är en av Frankrikes äldsta och största städer, grundad redan på 600-talet före Kristus. Här ligger Europas näst största hamn och staden är känd både för att vara industriell och för sitt vackra läge vid en dramatisk sträcka utefter medelhavskusten.  Viex-port (gamla hamnen) är mysiga kvarter mitt i stan med restauranger, fiskmarknad och fortet Saint-Nicolas. På fiskmarknaden hittar du alla fiskar som behövs till stadens mest kända maträtt – Bouillabaisse. En äkta Bouillabaisse tillagas på minst 6 olika fisksorter och serveras med en vitlöksmajonnäs med saffran.

Andra sevärdheter i Marseille är den gamla stan med sina smala gränder. Här hittar du stadens symbol Basilique Notre-Dame de La Garde, som ligger strategiskt placerad på toppen av en hög kulle och Chateau d’If med sitt fängelse känt från Alexandre Dumas bok Greven av Montecristo.

Bandol

I en skyddad vik ligger den ljuvliga lilla orten Bandol. Här lyser golfbanorna med sin frånvaro och trots att det ligger ett litet casino mitt i staden är glamourfaktorn låg. Här är stränderna och det fantastiska läget som lockar. Under sommarmånaderna är vägarna efter kusten fulla med parkerade bilar och stränderna fulla med semesterfirande fransmän som njuter av det kylande medelhavet och lugnet långt från storstaden.

Hamnen i Bandol-Provence

Kring de sandiga sluttningarna vid Bandol odlas Mourvèdre-druvor, som efter ett par års lagring ger underbart fylliga vin med doft och smak av mörka bär, vanilj, läder och kanel.

Le Castellet

Den välskyddade medeltidsbyn Le Castellet är en skön dagstur från Provence kust. På en hög klippa med utsikt över vingårdar och olivlundar, ligger byn skyddad av höga murar. Gatorna är gjorda av kullersten och gränderna är fyllda av små restauranger och gallerier. På toppen av kullen ligger en gammal kyrka från 1100-talet och ett slott från 1400-talet.

Le Castellet-Provence-Frankrike

Vill du läsa mer om Frankrike? Titta in på min Frankrike-sida.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Om mig

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

Resa med hund till Frankrike – Hur funkar det?

Hur hundvänligt är Frankrike och vad krävs egentligen för att du ska kunna resa till Frankrike med din hund? Här kommer mina bästa tips för en härlig semester i Frankrike med din fyrbenta kompis!

Reseguide till Korsika – Min favoritö i Medelhavet – Frankrike

Det finns så många härliga öar i Medelhavet, men den ö som hittills har haft störst intryck hos mig är Korsika. Jag hade tänkt mig att Medelhavets fjärde största ö skulle vara en förlängning av södra Frankrike. Men så fel jag hade. Korsika är Korsika.

Hospices de Beaune – Fattigdom, sjukdomar och vin – Frankrike

Upptäck Hospices de Beaune i Bourgogne och vandra genom historiska korridorer i denna enastående medeltida sjukhusbyggnad - idag även är hem för en av världens finaste vinauktioner.

Mat och dryck i Normandie – 11 gastronomiska specialiteter att lägga på minnet – Frankrike

Bördiga Normandie är en av Frankrikes stora matregioner och många av delikatesserna kretsar kring mjölk, äpplen och skaldjur. Här har du 11 gastronomiska specialiteter från Normandie att prova på!

Étretat – Den vita elefantklippan i Normandie – Frankrike

Alabasterkustens klippor bjuder in till vyer utöver det vanliga. Lite extra vackert är det i Étretat.

Slottet i Chantilly – Konst, hästar och historia – Frankrike

Slottet i Chantilly strax norr om Paris är ett av Frankrikes mest storslagna slott. Här finner du inte bara en av landets finaste konstsamlingar utan även gyllene våningar, ett stort stall och en imponerande slottsträdgård.

Ännu mer reseinspiration

Forteresse de Berzé – Tusen år av konflikter – Frankrike

Under en oplanerad avstickare i Bourgogne stötte vi på Forteresse de Berzé, ett över tusen år gammalt slott som majestätiskt tronar på en kulle med en vidsträckt utsikt över vindistriktet.

14 oförglömliga sevärdheter i Normandie – Frankrike

Normandie är en region rik på historia, gastronomi och naturlig skönhet. Från de vita kalkstensklipporna till gröna äppelodlingarna med betande kor - här är mina topp 14 sevärdheter i Normandie!

3 unika hotell i Bourgogne – Från slott till poststation – Frankrike

Förra sommaren utforskade vi Bourgogne, en region känd för sin gastronomi och vinproduktion. Det blev en minnesvärd resa där tre boenden stack ut lite extra - två historiska slott och en gammal poststation.