Bloggportalen
Nu läser du artikeln
Forteresse de Berzé – Tusen år av konflikter – Frankrike

Forteresse de Berzé – Tusen år av konflikter – Frankrike

  • Under en oplanerad avstickare i Bourgogne stötte vi på Forteresse de Berzé, ett över tusen år gammalt slott som majestätiskt tronar på en kulle med en vidsträckt utsikt över vindistriktet.
Forteresse de Berzé

Ibland hittar man historiska pärlor av en ren slump. Vi gjorde en spontan avstickare och följde en sevärdhetsskylt under vår bilresa i Bourgogne och möttes av Forteresse de Berzé – ett över 1000 år gammalt slott. Ett ställe som är väl värt att stanna till på mellan besöken på områdets vingårdar och det kända klostret Abbaye de Cluny.

Kor betar nedanför Forteresse de Berzé
Utsikt över landskapet i Bourgogne

Högt uppe på en kulle i hjärtat av vindistriktet Mâconnais ligger ett av de bäst bevarade slotten i Bourgogne – Forteresse de Berzé (eller Château de Berzé som det ibland kallas). Slottet ligger på en historiskt strategisk plats mellan de forna rivalerna i grevskapet Mâconnais och hertigdömet Bourgogne.

Utsikten från toppen av kullen är milsvid och platsen väl vald. Här kunde invaderande fienden upptäckas på långt håll. Bara utsikten i sig själv gör denna plats till ett oförglömligt stopp på din resa genom Bourgogne. Från slottets terrasser möts du av mil efter mil av landskap med geometriska mönster av vingårdar och skog över böljande kullar. Ett landskap passande för ett 1000-bitars-pussel.

Vi betalar inträde och tar med oss en av de få inplastade broschyrerna på engelska för en självguidad tur. Det finns guidade turer, men inga på engelska denna dag.

Bakom tre feta murar, tretton torn och två fängelsehålor har slottet skyddats mot fienden genom åren. Slottet grundades ursprungligen som en enkel träborg under 900-talet för att skydda klostret i närliggande staden Cluny, men byggdes om år 1229 till en fästning genom ett lån från klostret. Slottet behövdes förstärkas för att kunna vara en kraftfull och avskräckande del i det yttre försvaret för de tusentalet munkar som bodde i klostret.

Ingång till ett slott med tinnar och torn, omgivet av en allé

Många hundra år av konflikter, slag och belägringar har sedan dess förföljt slottet. Under 1000-talet var borgen föremål för många strider och konflikter mellan adelsfamiljer, sedan kom det förödande hundraårskriget och efter det startade våldsamma konflikter i hugenottkrigen under andra halvan av 1500-talet. 1500-talet var en tid som inte bara innefattade religiösa konflikter utan även stora interna politiska skiljaktigheter. Katoliker och protestanter (hugenotter) slogs och Frankrike stod i brand. Religionsfrihet var en het potatis och den katolska kyrkan var rädd att förlora sin makt.

En av de största konflikterna som slottet skådat skedde under hugenottkrigen år 1591, när den katolske hertigen av Nemours attackerade Forteresse de Berzé med sin armé. Med 1200 män, 400 hästar och en serie bärbara kanoner övervann hertigen fästningen efter en två månader lång belägring.

Detaljer på en fasad på ett slott i Bourgogne

Efter attacken och förvisningen av slottets ägare, lämnades slottet åt sitt öde i flera hundra år. Slottet förföll till ruiner och byggmaterial plundrades och återanvändes till andra byggnader i trakten. Vändningen kom först år 1817, då ättlingar till de allra första ägarna köpte slottet. Allt har sedan dess varsamt renoverats upp och 1983 blev slottet utnämnt av de franska myndigheterna till ett ”Monument Historique”.

Forteresse de Berzé blickar ut över landskapet från sin kulle

Slottet består idag av välbevarade torn, borggårdar, ett kapell och terrasser med vackra trädgårdar. Familjen som äger slottet bor här idag, men du kan som besökare promenera runt relativt fritt i trädgårdarna och i stora delar av slottet. För dig som känner dig lite hungrig finns här även ett litet café. Tack vara besökarna och det lilla inträdet kan familjen fortsätta att restaurera och skydda det gamla familjeslottet.

Vi promenerar runt i trädgårdarna och i slottets öppna rum i 45 minuter och vi hinner även med en glasspaus i sommarvärmen innan vi hoppar in i bilen igen med destination Abbaye de Cluny. Ett väl värt stopp som gav oss lite mer förståelse för områdets komplexa medeltida historia.

Hur hittar du till Forteresse de Berzé?

Forteresse de Berzé ligger i södra Bourgogne, väster om Mâcon och nära Cluny.

Läs mer
Korsika - Bonifacio

Slottet är öppet för besökare under sommarmånaderna varje år. I augusti hålls en populär medeltidsmarknad med allt från riddare till pilbågsturnering.

Under högsäsong finns guidade turer, men annars kan du även guida dig själv runt i slottet genom en broschyr som du får i kassan. Hundar är välkomna.

Räkna med att besöket tar cirka 30-45 minuter om du guidar dig själv.

Vill du läsa mer om vad du kan se och göra i Bourgogne? Titta in på min Bourgogne-sida!

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
0
Jag vill åka hit!
5
Varit här och älskade det!
0

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.