Deauville & Trouville-sur-Mer – Normandies glamorösa kuststäder – Frankrike

På den Parisiska Rivieran i Normandie ligger de två systerstäderna Deauville och Trouville-sur-Mer. Här bland lyxbutiker, vackra stränder, skaldjur och korsvirkeshus hittar du två av Frankrikes elegantaste (och första) semesterorter.

Under mitten av 1800-talet blomstrade Paris gator och torg. Caféer bredde ut sig över stadens trottoarer, impressionisterna skildrade det fina livet genom färgsprakande målningar och de stora boulevarderna i Paris fick dagens form. Det var en tid av framtidstro, glädje, nyfikenhet och stor ekonomisk utveckling.

Ungefär vid samma tidpunkt började utvecklingen för den lilla fiskebyn Trouville-sur-Mer vid Normandies kust. Ortens bländade vackra kust i kombination med det behagliga klimatet lockade konstnärer från när och fjärran och målningarna av de vackra landskapen spred sig i Paris salonger. Frankrikes första riktiga semesterort hade skapats.

Några år senare, på andra sidan av floden La Touques, började hertigen De Morney att köpa mark och dika upp det sumpiga området kring havet. Systerstaden Deauville började ta sin form och lockade Paris välbärgade elit till att bygga stora semestervillor och palats. Här vid Atlantens breda sandstränder kunde de vila upp sig med frisk havsluft och flanera i den vackra naturen.

Det stora genombrottet för semesterorterna kom år 1863, när den nya tåglinjen mellan Paris och Deauville invigdes. Plötsligt gick det att resa till de vackra stränderna och havet på bara några timmar. Alla ville åka till Trouville-sur-Mer och Deauville och de två semesterorterna har sedan dess lockat inte bara fransmän, utan även många internationella kändisar.

Båtar ligger på rad i kanalen i Deauville
Uteserveringar på de välbesökta gatorna i Deauville

Två ihopväxta städer

Även om Deauville och Trouville-Sur-Mer är sammanväxta med en bro över floden, har städerna lite olika stil och känsla. Deauville bjuder på det glamorösa livet, med dyra lyxbutiker i varje hörn, en välkänd strandpromenad och en internationell filmfestival. Trouville är lite mer traditionell, konstnärlig, bohemisk och autentisk och har en vildare strand än Deauville. Gränderna känns mindre och restaurangerna mer som finare kvarterskrogar. Två städer med gångavstånd mellan varandra, men två olika destinationer. Endera semestrar du i Deauville eller i Trouville-sur-Mer.

Vackert hus med restaurang med randig persienn i Trouville

Trouville

Vi börjar vår tidiga morgon i Trouville med en promenad längs flodkajen. Det är marknadsdag på söndagar och besökarna trängs mellan stånden. Fiskförsäljarna springer fram och tillbaka till sina kylbilar för att fylla på stånden med iskalla skaldjur och allt från mattor till bälten ska hitta nya ägare. Vi stannar till lite extra vid en stor sektion av second-hand-kläder. Här ligger märkeskläder på bord i stora högar för mellan fem och tio euro per plagg. Halva Trouvilles damer är här och letar efter fynd. Du ska ha tur om du hittar något, men om du gör det är det värt att slå till även om du inte kan prova.

De pampiga sommarhusen från slutet av 1800-talet ligger på rad vid den rena stranden i Trouville. Många av husen är byggda som klassiska korsvirkeshus, men med mer färg och tinnar och torn än de korsvirkeshus du möter i Tyskland eller Skåne. Alla dessa hus för att det för 150 år sedan blev trendigt att bada i havet. Jag kan inte låta bli att undra var man badade innan dess?

Fiskmarknaden i Trouville började sälja havets frukter redan i mitten av 1800-talet, men fick sitt nuvarande utseende 1937. Här hittar du allt som havet kan erbjuda, pinfärskt och till riktigt bra priser. Blåmusslor för 4,50 euro per liter. Ostron för 24 euro dussinet. Om du inte vill köpa med dig hem kan du alltid slå dig ner och ta ett glas vin och beställa in en enkel skaldjurstallrik.

Skaldjursförsäljning i Trouville
Fiskmarknaden i Trouville
Ostron på rad i en disk hos en skaldjushandlare

Vi passerar förbi stadens casino och beger oss in i de små grändernas gågator. Det är packat med restauranger och delikatessbutiker och de lediga platserna på uteserveringarna är få. Musslor verkar vara den vanligaste lunchrätten om man slänger ett snabbt öga över borden, tätt följd av tonfisktartar.

Gågata i Trouville kantad av restauranger
Flaggor hänger över en väg i Deauville med hus i bakgrunden

Rue des Bains är det bilfritt under dagtid och bord och stolar svämmar över gatans trottoarer och skapar en enda stor restaurang. Små butiker med lokala delikatesser ligger insprängda bland caféborden och erbjuder allt från lyxig fudge till vällagrad Calvados. Det är definitivt en turistgata, men en mycket trevlig sådan med väldigt få inslag av krimskrams.

Vacker affär med kristallkrona i taket

Deauville

På andra sidan bron promenerar vi in i Deauville och en annan värld. Plötsligt strosar vi runt i en värld av Chanel, Hermès och second-hand-butiker med Birkin bags. Deauvilles modehistoria började redan 1913 när Gabrielle Chanel öppnade en liten modest modebutik här. Butiken var fylld av marint randiga tröjor och bekväm bomullstrikå. En Paris chic-stil som kom att bli Coco Chanels signaturstil genom hela hennes liv.

Korsvirkeshus med trädgård framför
Korsvirkeshus med lyxbutiker i Deauville

Vi tar oss ner till den välkända stranden i Deauville. Ljus, finkornig och otroligt ren ligger den framför våra fötter. Solen steker över våra huvuden, men Atlantens vindar håller oss svala. Fördelen med den lätt kyliga Atlanten är att det aldrig blir så hett här, men det är också nackdelen för en badkruka som jag.

Stranden är så bred att det på håll ser ut som att den är tom. Vi går mot strandkanten för att känna på vattnet. Vi passerar förbi rad efter rad av tomma färgglada parasoller och solstolar. Tillslut når vi vattenbrynet och där hittar vi alla människor. För stranden är inte tom, den är bara otroligt bred och lång. Det är långt ifrån trångt, trots att det är en vacker dag i juli. Stranden har plats för alla som vill.

Rader av solparasoller på rad i Deauville
Turkost badvaktshus på stranden i Deauville
Turkost badvaktshus på stranden i Deauville

Bland alla människor och sanddynor står stora träsymboler på höga stolpar. Jag antar att dessa fungerar på samma sätt som när du på en stor parkering har bokstäver för att du ska hitta tillbaka till din bil. ”Jag befinner mig vid det gröna tåget” gör det lättare att hitta var på stranden du befinner dig än ”Jag är på den gigantiska stranden”.

Coco Chanel är inte den enda kända personen som tillbringat tid i Deauville. Varje år i september hålls en internationell amerikansk filmfestival här. Det är den näst största filmfestivalen i Frankrike (efter Cannes) och hit kommer skådespelare och kändisar från hela världen.

Vid den långa och breda strandpromenaden med trädäck ligger badhytter på rad, alla namngivna efter en skådespelare eller regissör som besökt filmfestivalen sedan 1975. Det är många badhytter och det är populärt att leta reda på sin favoritkändis och ta en selfie där. Sean Connery, Orlando Bloom, Oliver Stone, Clint Eastwood, Sarah Jessica Parker – alla har de varit här.

Kändisar på rad vid badhusen på stranden i Deauville

Deauville är dock inte bara filmfestivaler och modedesigners. Här finns även populära hästkapplöpningar, golfturneringar, seglingsregattor och jazzfestivaler. Hela sommaren är ett enda stort event och för många är Deauville inte bara en plats för att vila upp sig, utan även ett ställe för att visa upp sig.

Vi har inget behov av att synas och nöjer oss gott med att slå oss ner på ett café och ta en glass i skuggan och titta på människorna som passerar förbi. Oavsett om du längtar efter att solbada på några av Frankrikes vackraste stränder eller om du bara vill sitta i lugn och ro i vacker miljö och äta en tallrik ostron är Trouville och Deauville två fantastiska semesterorter. Enkla att resa till och fortfarande relativt okända för de flesta svenskar.

För mig blir det ett Au revoir till Trouville och Deauville. På återseende. Normandie är lätt att älska, men omöjlig att säga adjö till.

Var ligger Trouville-sur-Mer och Deauville?

Trouville och Deauville ligger i Normandie vid ”den blommande kusten” – La Côte Fleurie – på var sin sida om floden La Touques. Det tar lite över 2 timmar att köra bil eller ta tåg hit från Paris, vilket gör området till ett populärt weekend-resmål för Parisarna.

Läs mer på Normandy Tourism om Trouville-sur-Mer och Deauville eller läs mer om Frankrike i min reseguide om Frankrike.

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

3 KOMMENTARER

 1. Har nyss hittat denna underbara blogg. Väldigt intressant läsning och otroligt vackra bilder. Ska verkligen läsa ingående. Det är perfekt inför nästa års bilresa till Normandie (och sen till Storbrittanien och Irland)

 2. Hej!

  Däst efter lunchen sitter jag med blicken vilandes över det snöblandade regnet som faller från alla riktningar samdigt och drömmer jag om sommarens stundande resmål.
  Har planerat att fara ner till Côte d’Azure, men efter denna trevliga artikel sneglar jag kanske på Normandie?
  Trevlig blogg – inser att det finns en hel uppsjö av artiklar att läsa sig in på.

  Med vänlig hälsning,
  Daniel

  • Tack snälla du! Normandie är rätt annorlunda om du jämför med rivieran. Lite vildare, lite svalare och lite godare skaldjur om du frågar mig :) Historia i överflöd och inte lika mycket turister. Är du en badkruka är rivieran dock det säkra kortet – Atlanten blir aldrig badkarstempererad.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Om mig

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

Honfleur – Den medeltida pärlan vid Seines mynning – Normandie – Frankrike

Vid Seines mynning ligger den lilla medeltida staden Honfleur med sin vackra hamn och sin unika siluett. Staden som blev vår favorit i Normandie.

Resa till Frankrike med barn – 7 tips för en härlig semester

Ska du resa till Frankrike med barn? Här kommer saker att tänka på, oavsett om du bilar eller åker på storstadsweekend

Weekend i Paris – 10 praktiska tips för en härlig resa – Frankrike

Vad behöver du tänka på för att verkligen kunna uppleva det bästa av Paris under en weekend? Här kommer mina 10 bästa tips om allt från hotell till transfer och klädsel!

Paris – 19 okända sevärdheter bortom Eiffeltornet – Frankrike

Om du redan åkt upp i Eiffeltornet och sett Mona Lisa, vad ska du då se och göra i Paris? Här är mina 19 tips till Paris sevärdheter som är lite mer hemliga och okända!

14 oförglömliga sevärdheter i Normandie – Frankrike

Normandie är en region rik på historia, gastronomi och naturlig skönhet. Från de vita kalkstensklipporna till gröna äppelodlingarna med betande kor - här är mina topp 14 sevärdheter i Normandie!

Korsika – 7 sevärdheter och favoriter – Frankrike

En av Medelhavets största öar har gott om vacker natur och städer med dramatiska vyer. Vi lyckades hitta några riktiga godbitar!

Ännu mer reseinspiration

Forteresse de Berzé – Tusen år av konflikter – Frankrike

Under en oplanerad avstickare i Bourgogne stötte vi på Forteresse de Berzé, ett över tusen år gammalt slott som majestätiskt tronar på en kulle med en vidsträckt utsikt över vindistriktet.

14 oförglömliga sevärdheter i Normandie – Frankrike

Normandie är en region rik på historia, gastronomi och naturlig skönhet. Från de vita kalkstensklipporna till gröna äppelodlingarna med betande kor - här är mina topp 14 sevärdheter i Normandie!

3 unika hotell i Bourgogne – Från slott till poststation – Frankrike

Förra sommaren utforskade vi Bourgogne, en region känd för sin gastronomi och vinproduktion. Det blev en minnesvärd resa där tre boenden stack ut lite extra - två historiska slott och en gammal poststation.