Bloggportalen
Nu läser du artikeln
Honfleur – Den medeltida pärlan vid Seines mynning – Normandie – Frankrike

Honfleur – Den medeltida pärlan vid Seines mynning – Normandie – Frankrike

  • Vid Seines mynning ligger den lilla medeltida staden Honfleur med sin vackra hamn och sin unika siluett. Staden som blev vår favorit i Normandie.
Honfleur-Normandie

I ett gult korsvirkeshus i Normandie, omgivna av rosor och solsken och äppellundar. Med utsikt över de böljande kullarna, brunvita kor och frukttyngda grenar. Där. Just där hittade vi Normandies hjärta på riktigt. Den lilla staden Honfleur vid Normandies kust bjöd på en semestervecka som gärna hade fått vara betydligt längre.

Karusellen i hamnen i Honfleur i solnedgång
De höga och smala husen i hamnen i Honfleur

Lilla Amsterdam

Honfleur ser verkligen inte ut som någon annan kuststad i Normandie. I hamnen Vieux Bassin ligger de smala husen tätt hoptryckta som sardiner. Det går inte att undvika att dra paralleller till Amsterdams smala kanalhus, även om husen i Honfleur är klädda i blågrått skiffer till skillnad från Amsterdams karamellfärger. Orsaken till stadens unika siluett beror främst på det utsatta läget. Här vid Seines breda utlopp, vid Atlantens starka vindar, behöver husen vara ytterst vädertåliga och stå stadigt.

En historia av vikingar och handel

I Normandie är vikingarna alltid närvarande. Namnet Normandie kommer från nordmännen (normanderna), som efter att vikingen Rollo plundrat Paris alltför för många gånger, gavs Normandie år 911 i gåva för att lämna Paris i fred. Den första gången Honfleur nämns i historiska böcker är år 1027, då som staden ”Honnefleu” under ledning av vikingen Honne.

De flesta av de höga husen i hamnen är från 1600-talet eller 1700-talet, en tid när Honfleurs redare gjorde sig stora förmögenheter på handel med Nordamerika, Västindien, Azorerna och Afrika. Handeln bestod till stor del av torsk från Newfoundland, men härifrån startade även upptäcktsresaren Samuel de Champlain sin resa över Atlanten för att grunda Quebec i Kanada.

Restaurangtorg i Frankrike

I början av 1800-talet blev staden ett populärt tillhåll för impressionistkonstnärer. Här bland kullerstensgränderna roade sig både Monet och Boudin, efter att under morgontimmarna ha fångat stadens unika ljus med sina penslar.

Idag sägs det finnas hela 95 gallerier och konstmuseum i Honfleur. Det mest kända museet är Musée Eugène Boudin, med konstverk från trakten från flertalet impressionister. En sak är säker. När du en gång har besökt Honfleur så kommer du att se på impressionistmålarnas verk med andra ögon. När jag besökte Musée d’Orsay några månader efter mitt besök i Normandie, såg jag plötsligt Honfleur och Normandie avbildat överallt – i allt från korsvirkeshusen till den vita kustens klippor. Honfleur griper tag i dig, sätter sig på en kär plats i ditt minne och växer.

Stenhus med fönster med blå luckor

Kyrkan Sainte Catherine

En annan sevärdhet i staden är Frankrikes största träkyrka Sainte Catherine, som byggdes redan år 1468. När du strosar runt i Honfleurs gamla stadsdel, kommer du med största sannolikhet att passera förbi denna speciella kyrka. Jag kan inte låta bli att tänka på vikingarna när jag har kyrkan framför mig. Fasaden ser ut som ett välstaplat pussel av trästavar, lite som en norsk stavkyrka. Det sägs dock att det unika utseendet kommer från att snickarna som byggde kyrkan vanligtvis byggde skepp, men jag undrar ändå om inte lite av stadens norska vikingaarv också spelade in.

Dagens Honfleur

Honfleur ligger bara två timmar med bil från Paris, vilket bidrar till att Honfleur är en favorit bland parisare under helgerna. Hit åker man inte främst för att bada – det gör du bättre i Deauville eller Trouville – utan snarare för atmosfären, de många bra restaurangerna och naturen.

Nere i hamnen ligger restaurangerna på rad, tätt under färgglada parasoller och markiser. Typiska turistrestauranger med samma menyer som serverar musslor, dagens fisk och ett glas vin till överkomligt pris. Men det är charmigt och folkligt och alldeles alldeles ljuvligt. Det är turistigt – men med mycket själ.

Det pratas mest franska vid borden runt omkring oss, även om det under sommarmånaderna dyker upp en stor mängd britter. Vi pratar med ett brittiskt par vid bordet bredvid oss som besökt Honfleur varje sommar i 18 år. De enda åren de inte rest hit var under pandemin. Honfleur är ett sånt ställe som man vill komma tillbaka till. Det är genomtrevligt, gemytligt och familjärt.

Läs mer

Även om hamnens restauranger är både prisvärda och trevliga, döljer de små gränderna bakom hamnen ett tiotal Michelinrekommenderade restauranger och en stor mängd andra riktigt bra kvarterskrogar. Jag vågar nästan garantera att du kommer att äta gott i Honfleur. Crêperier, finrestauranger, ostronbarer eller kvarterskrogar – här hittar du allt inom det franska köket. En semester i Honfleur är en semester med massor av god mat, vackra vyer och vänliga människor. Precis så som jag vill ha det.

Hur hittar jag till Honfleur?

Honfleur ligger i Normandie, i regionen Calvados. Med bil tar det 2 timmar från Paris innan du når Atlantkusten och Seines mynning.

Vi körde bil till Normandie, vilket tog 1,5 dag från Skåne (med en övernattning i Dusseldorf). Huset vi bodde i hyrde vi via Airbnb.

Vill du läsa mer om Honfleur?

Här kommer några tips på bra webbplatser.

Vill du läsa mer om andra platser i Frankrike? Titta in på min Frankrike-sida!

Honfleur-Normandie
Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
2
Jag vill åka hit!
2
Varit här och älskade det!
5
Läs kommentarer (6)

Lämna en kommentar - då blir jag glad!

Your email address will not be published.

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.