Bloggportalen
Nu läser du artikeln
Mat och dryck i Normandie – 11 gastronomiska specialiteter att lägga på minnet – Frankrike

Mat och dryck i Normandie – 11 gastronomiska specialiteter att lägga på minnet – Frankrike

  • Bördiga Normandie är en av Frankrikes stora matregioner och många av delikatesserna kretsar kring mjölk, äpplen och skaldjur. Här har du 11 gastronomiska specialiteter från Normandie att prova på!

Normandie är en av Frankrikes viktigaste gastronomiska regioner. Här i det bördiga landskapet ligger de små kända matproducerande städerna tätt och det är ett rent nöje att åka runt till gårdsbutikerna för att handla mat till kvällens middag. I Normandie kretsar livet kring mat och dryck och de flesta av delikatesserna kretsar i sin tur kring mjölk, skaldjur och äpplen. Tre ingredienser som man kan göra väldigt mycket gott av. Men vilka typiska lokala läckerheter bör du prova på att äta när du är i Normandie? Här kommer mina bästa tips!

Ostar, charkuterier, cornichoner och oliver på ett bord utomhus i Frankrike

Mjölk

Normandies bördiga landskap bjuder på stora mängder av det allra grönaste gräset. Här under äppelträden betar brun-vita normandiska kor med sina vackra bruna ”glasögon”. En syn som är så vanlig att du till slut knappt reagerar på den när du bilar runt i landskapet. Mjölken används främst till områdets kända ostar, men här finns även en annan mjölkbaserad delikatess – Creme d’Isigny.

Kor betar under äppelträden i Normandie

Creme d’Isigny

I kommunen Isigny-sur-Mer går de normandiska korna utomhus och betar 7 månader om året. Området är fyllt av vattendrag och naturen är lite extra frodig. Dessutom är gräset här rikt på karoten, vilket gör mjölken vackert krämfärgad. Mjölken skummas och pastöriseras och kvar blir en ovanligt fet lätt syrad grädde – Crème D’Isigny. En ”crème fraiche” – vilket betyder på svenska betyder ”färsk grädde”. Som upplagt för språkförvirring, utan tvekan.

Creme d’Isigny är den enda PDO (Protected Domination of Origin) grädden i Frankrike. Grädden innehåller 40% fett och har inga tillsatser och används både i matlagning och i efterrätter. Den är otroligt krämig och lite mindre syrlig än en svensk crème fraiche och smakar mycket mer grädde. Den vackra färgen gör den dessutom lite extra god. Crème d’Isigny är helt enkelt drottningen av fransk grädde och köps i glasburkar i affären.

Kolor gjorda på beurre d'Isigny

Av crème d’Isigny gör man ett 80%-igt smör (beurre d’Isigny) och av det smöret tillverkas sedan de kända klassiska kolorna från Normandie – Caramels d’Isigny. Kolorna tillverkas i en mängd olika smaker, men den klassiska smaken är ”salt smör”. Otroligt goda och med en väldigt rund och god smak av crème d’Isigny.

Om du besöker fabriksbutiken i Isigny-sur-mer ska du inte missa att prova deras glass. Det brukar vara en lång kö till glassluckan – men oj oj oj vad det var värt det! Så fet, så smörig och så god! Kan vara den godaste mjukglass jag någonsin ätit!

Mjukglass gjord på creme d'Isigny är lite lätt karamellbrun
Världens godaste mjukglass

Camembert, Livrot, Neufchâtel och Pont d’Evaque

Normandie är kanske mest känt för sina ostar. Mest känd är utan tvekan Camembert – den klassiska vitmögelosten som alltid fanns på ostbrickan när jag var liten.

I Sverige säljs ofta olagrad billig Camembert som snarare smakar och ser ut som en brie. Sikta istället på en ”Camembert de Normandie” så vet du att du får en helt annan upplevelse! Camembert kommer från den lilla kommunen Camembert med 187 invånare (2017) och görs på opastöriserad mjölk. I Normandie är det sällan du köper en Camembert som inte är lagrad och underbart kletig, mustig, jordig och nötig. Vi stannade till på gården ”5 frères” (fem bröder) och handlade otroligt god Camembert för 4€ styck. För den som är sugen på att prova en lokalt tillverkad ost, går det att beställa en låda från 5 Frères på Crowdfarming.

Självbetjäning av gårdens camembert hos 5 frères
En vällagrad livarot-ost med sina vassband

Livarot är en annan av områdets kända ostar. Du känner igen den rödaktiga kittosten genom att den ska vara bunden med någon typ av vassband för att hålla ihop den under lagringen. Det här är en ost som är lite mer utmanande än Camembert och brukar ofta ligga med på listor om de ostar som luktar mest. Men en god ost ska väl lukta lite, eller hur?

Pont-L’éveque är en av de mest uppskattade Franska ostarna och den fyrkantiga osten har en väldigt fyllig och nötig smak. Osten passar extra bra på ostbrickan tillsammans med en vällagrad Camembert och några fikon.

Neufchatel är en vitmögelost som är ganska så lik en Camembert, förutom att den är hjärtformad. När den är vällagrad har den en rätt kraftig doft av svamp(?) och smak som kan vara lite utmanande. Jag föredrar en vällagrad Camembert före en Neufchatel alla dagar i veckan – även om Neufchatels form talar till mig. Men osten är otroligt populär, inte minst vid alla hjärtans dag.

Två ostar på rad i sina träaskar

Skaldjur

Ostron

Normandies branta kalkstensklippor och långa stränder skapar perfekta förutsättningarna för ostronodling. De senaste decennierna har Normandie till och med blivit ett av Frankrikes ledande regioner.

I Normandie odlas 30% av ostronen i bukten Baie des Veys, ett unikt ekosystem där 4 floder möter stora tidvattenströmmar. Ett perfekt område för ostron, som äter genom att filtrera vatten genom sina gälar. Det finns många olika ostronsorter, men de som odlas här är främst Isigny och Utah Beach. Hela 10.000 ton ostron produceras här per år. Vi besökte Baie des Veys under högvatten så vi såg tyvärr inte odlingarna, men vi såg alla ostronproducenter. Vissa av dem erbjuder guidade turer ut till odlingarna – vilket hade varit otroligt spännande. Visste du att det tar tre år innan ett ostron vuxit sig så stort att det kan säljas?

Ostron klassificeras 1 till 5 efter sin storlek. Ju högre nummer, desto mindre ostron. Den mest populära storleken är no3, vilket oftast är den storlek som du oftast hittar i restaurangmenyerna.

Ostron av olika storlekar och härkomst i en charkdisk i Normandie
Öppnade ostron på ett fat med dipp

Coquilles Saint-Jacques

Ett annat skaldjur som kan vara bra att lägga på minnet är Coquilles Saint-Jacques – kammusslor. Normandie är Frankrikes ledande region för fiske av kammusslor och fisket utförs av 300 specialutrustade båtar. Totalt fiskas nära 15.000 ton kammusslor i Normandie – mer än hälften av hela Frankrikes fångst.

Kammusslorna äts tillagade i olika former och vill har till och med en egen festival! I Port-en-Bessin och Dieppe hålls varje höst en kammusselfestival som lockar gourmander från hela Frankrike. Om du ska välja en sak att prova? Kanske en Coquilles Saint-Jacques sauce au beurre blanc? En kammussla med en klassisk fransk smörsås kan väl aldrig gå fel!

Fiskdisk med skaldjur i Trouville

Musslor

Sist på listan av havets läckerheter, men inte minst. Blåmusslor. Normandie har länge varit den region som producerat mest musslor i Frankrike, men framtiden är hotad. De senaste åren har en invasiv spindelkrabba förstört nästan 30% av skörden och de stigande havstemperaturerna börjar bli ett problem. Dock så märks inte detta ännu på restaurangerna i hamnen i Honfleur, där alla restauranger har minst 10 olika sorters rätter med musslor på sina menyer.

Läs mer

Om du ska välja en variant till middag, borde det vara en Moules à la normande, där musslorna kokas i en gräddsås med persilja, schalottenlök, smör och cider. Lika ljuvligt som det låter!

Blåmusslor i en Moules à la normande på ett bord med ett glas vin

Äpplen

Normandie är inte någon stor vinregion, utan här är det istället äppelodlingar som möter dig längs vägarna. Äpplena i Normandie används främst i dryckestillverkning, men det finns även åtskilliga recept som baserar sig på äpplen. En klassiker är La tarte normande – en lätt karamelliserad äppeltårta med mandel. Men vilka drycker är det man producerar från äpplen i Normandie?

Cider

Under hela hösten, från september till november, skördas äpplen i Normandie. Äpplena tvättas och pressas sedan till äppelmust som läggs på ekfat för att jäsa innan den färdiga cidern tappas på flaska. En typisk äppelcider från Normandie har en låg alkoholhalt (2%-5%) och är krispig och torr (brut). Cider används i många av de klassiska maträtterna i Normandie, men serveras även traditionellt tillsammans med crêpes.

I Calvados kan du bege dig ut roadtrip längs Cidervägen – Route du Cidre. Genom söta små korsvirkesbyar och äppelodlingar passerar du förbi ett 20-tal ciderproducenter där du kan handla direkt från gårdarna och träffa producenterna. Otroligt trevligt!

Korg med tio ciderflaskor

Calvados

Det tillverkas stora mängder cider i Normandie och cider är huvudingrediens i regionens kända äppelbrandy – Calvados. Calvados görs på lagrad destillerad cider och har tillverkats i regionen med samma namn i över 500 år. Precis som med vin så påverkar jordmån, äppelsort och lagringsfat smaken på den slutliga produkten och de olika producenterna slåss om att tillverka den mest exklusiva calvadosen med den rundaste smaken.

Det finns vissa termer som är bra att hålla koll på när det gäller Calvados. ”VS” betyder att calvadosen är lagrad i minst två år (används främst i matlagning), ”VSOP” är lagrad i minst fyra år och ”XO” är lagrad i minst sex år. Det finns över 300 Calvados-producenter och vissa av dem har guidade turer med interaktiva filmer och utställningar.

En sak som är väldigt vanligt i Normandie är att du blir serverad ett Trou Normand (”Normandiskt hål”) som mellanrätt på restauranger för att öka aptiten. Vad hålet består av? En äppelsorbet som dränkts i Calvados. Var lite vaksam om du reser med tonåringar – det händer att denna mellanrätt ställs fram av bara farten även till tonåringarna…

Trou Normand

Pommeau

Sist ut på den gastronomiska listan hittar du Pommeau. Pommeau är inte en lika känd dryck som calvados, men pommeau tillverkas faktiskt av calvados som blandas med äppelmust. Blandningen lagras sedan på ekfat i 18 månader. I Frankrike är pommeau en vanlig aperitif men drycken serveras gärna även till ostar och frukt.

Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
1
Inte sugen alls på att åka hit!
1
Jag vill åka hit!
4
Varit här och älskade det!
2

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.