Bloggportalen
Nu läser du artikeln
Étretat – Den vita elefantklippan i Normandie – Frankrike

Étretat – Den vita elefantklippan i Normandie – Frankrike

  • Alabasterkustens klippor bjuder in till vyer utöver det vanliga. Lite extra vackert är det i Étretat.
Stranden, havet och klippan i Étretat

Det kan vara lite övermodigt att utnämna en strand till Normandies vackraste, då mängden stränder i Normandie är fler än du hinner med att besöka under en livstid. Stranden i Étretat är dock inte som vilken strand som helst. Omgiven på båda sidor av 90 meter höga kalkstensklippor och med en ståtlig kyrka som övervakar staden, visar sig den kyliga Atlanten här från sin allra häftigaste sida.

Stranden, havet och klippan i Étretat

Alabasterkusten

Étretat är en av många semesterorter längs kustvägen vid Côte d’Albâtre – Alabasterkusten. Från Le Havre till Le Tréport bjuder vyerna på kalkstensklippor, branta stup och vackra semestervillor från 1800-talet. Den engelska kusten är välkänd för sina vita klippor vid Dover, men de franska klipporna på denna sida av sundet har de senaste åren blivit allt mer populära. Faktiskt så populära att staden med sina 1400 invånare nu möts av 1,5 miljon turister varje år. En ansenlig mängd besökare till en liten by längs en liten väg.

Surfbrädor på en strand i Frankrike

Egentligen började stadens popularitet öka redan under 1800-talet, när det blev populärt för storstadsborna i Paris att bada i havet. Stora semestervillor började byggas i den lilla fiskebyn och inom bara några år så blev turismen den största inkomstkällan.

Men Étretat borde inte vara en klassisk badort. Stranden här är hård och stenig och inte alls lika finkornig, bred och mjuk som i Deauville. Men det du bjuds på här är istället småstadscharm och vyer som får dig glömma bort att bläddra i din pocketbok.

Förutom friska bad, så har de dramatiska klipporna genom åren lockat konstnärer från när och fjärran. Det mest målade motivet är The Falaise d’Aval – klippan som ser ut som en elefant som doppar sin snabel i havet.

Den vita elefantklippan i Etretat

Längs hela Alabasterkusten går en vandringsled vid klippornas kant och det finns en trappa för att ta sig upp till leden. Oväntat nog var varken jag eller så många andra besökare intresserade av att bege sig upp på klippan denna dag. Termometern visade 38 grader och den annars så blåsiga Atlantkusten var nästan helt vindstilla. De europeiska värmeböljorna slår hårt under somrarna och Étretats läge skapade denna dag känslan av en kokande gryta.

Kyrkan på klippan

På motstående sida av stranden ligger klippan Falaise d’Amont, krönt på toppen av kyrkan Notre-Dame de la Garde. Kyrkan byggdes för snart 200 år sedan av byns fiskare. Ett tidskrävande arbete, då sten för sten bars uppför stigen för hand. Den stenkyrka som står här idag är dock återuppbyggd på 1950-talet, då originalkyrkan nästan helt förstördes under andra världskriget.

På kvällarna är Falaise d’Amont en populär plats för besökare att beskåda solnedgången. Härifrån får du en perfekt vy över elefantklippan, kyrkan och havet. De salta vindarna får du på köpet.

Kyrka på höjden

Le vieux marché och skaldjursplatåer

Mitt i byn ligger den gamla fiskmarknaden i trä. En gång i tiden bestod marknaden av ett antal små trästånd under öppen himmel, men 1926 beslutade man sig för att bygga den övertäckta marknaden som man möts av idag. Idag har marknadens fisk ersatts av hantverk och turistbutiker – på gott och ont.

Läs mer

Byggnadsstilen på den gamla marknaden känns bekant, kanske påminner den lite om en enkel norsk stavkyrka? Étretat ska ha grundats av vikingar och mycket av den normandiska byggnadsstilen i hela området känns därför nästan lite nordisk.

Shopping i Etrtat

Småskaliga och unika boenden

Étretat är något så ovanligt som en populär turistort som helt saknar stora hotellkedjor och snabbmatställen. Här är det småskaligt och charmigt som gäller och få hotell har fler än 10 rum.

Två drömboenden som jag spanat in lite extra är Donjon Domaine Saint Clair (fantastisk utsikt och med en 1-stjärnig Michelinrestaurang) och Les Tilleuls (vackra rum i pastell med antika möbler i ett hus från 1700-talet). Två hotell som jag gärna skulle åka till för en weekend med massor av natur och lugn.

Restauranggata i Étretat

När är bäst att besöka Étretat?

Jag lämnar Étretat efter några timmar, precis som alla andra dagsturister denna varma julidag. Det är kaos på parkeringen och det är många som cirkulerar runt och söker någonstans att ställa sin bil. Mitt råd är att åka hit tidig höst eller sen vår. Boka ett mysigt boende, promenera på klipporna, beställ in en skaldjursplatå på någon av de trevliga restaurangerna och njut av solnedgången över havet. Étretat är otroligt vackert även med många turister, men det måste vara något alldeles speciellt att få rå om dessa unika klippor (lite mer) för sig själv.

Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
0
Jag vill åka hit!
3
Varit här och älskade det!
3

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.