Mellan bergskedjan Vogeserna och den mäktiga floden Rhen, ligger den franska regionen Alsace. Regionen som är känd för vinproduktion, storkar och de sockersöta sagostäderna.
Alsace har en uppsjö av romantiska små medeltida städer med blåregnsfyllda gränder och pastellfärgade korsvirkeshus, men den allra äldsta av dessa städer är Ribeauvillé – staden med de tre slotten som än idag håller vakt över staden från sina kullar.
Vi har fått ett rum högst upp i hotellet, med ett takfönster med utsikt över hela staden. Ribeauvillés omgivande kullar är helt fyllda med vinodlingar och gårdar och vinrankorna sträcker sina slingrande armar nästan hela vägen ner till den gamla stadskärnan. Kullarnas klimat, jordmån och läge är perfekta för vinodlingar och här har det odlats vin ända sedan medeltiden. Idag passerar den kända vinvägen Route des Vins d’Alsace förbi staden och drar besökare till de tre Grand Crus som finns här i Ribeauvillé – Geisberg, Kirchberg de Ribeauvillé och Osterberg.
Endast den bästa jordmånen och det bästa läget har klassificeringen Grand Cru, så Ribeauvillé är ovanligt välsignat av vingudarna. Dock är Alsaces Grand Cru-viner endast ungefär 5% av produktionen i regionen, så det finns många fler vinodlingar och vingårdar i området för alla plånböcker.
Ribeauvillé är en levande stad med 5000 invånare och även om många av husen är byggda för 600 år sedan, har man lyckats modernisera alldeles lagom. Staden är en turistmagnet, men denna kväll som vi checkar in på hotellet är det relativt lugnt på gatorna.
Klockan är bara 19, men de flesta verkar redan ha ätit middag. Här känns middagstiderna tidigare, mer som i Tyskland än i Frankrike. Men så ligger ju Tyskland bara ett stenkast bort, på andra sidan av Rhen.
Huvudgatan Grand-Rue är kantad av små klädbutiker, vinkällare och delikatessbutiker. Vi möter stadens charmiga blomsterbevattning som är en vagn med vattentank som dras av en häst. Jag blir inte klok på om bilar får köra här eller inte, men det är i alla fall en gågata på kvällstid. Vi passerar torget och en massa små gränder, alla kantade av hängpelargoner, statyer, vackra hängande skyltar och renässansfontäner.
Ribeauvillé var en gång i tiden omgiven av en stadsmur och delar av den finns kvar än idag. En av de bäst bevarade delarna är försvarstornet Tour des Bouchers (Slaktartornet) från 1200-talet som står rakt över Grand-Rue. Ett imponerande torn som syns över hela staden.
Andra intressanta byggnader som du passerar förbi på huvudgatan är bland annat Hôtel de Ville (stadshuset), Auberge à l’Eléphant (stadens äldsta värdshus) och kyrkan Église de Couvent.
Trots att de tre slotten som byggdes och ägdes av adelssläkten Ribeaupierre fortfarande vakar över stan från berget väster om staden, finns det idag andra väktare i Ribeauville. På flera av de högsta tegeltaken tittar storkar ner över stadens invånare och gator. Att ha ett storkbo på taket sägs ge lycka och skydda huset från bränder.
Storken är en flyttfågel som finns dokumenterad i regionen sedan medeltiden, men för femtio år sedan började antalet storkar att minska. Sedan dess har man aktivt jobbat med att hjälpa storkarna, bland annat genom att bygga upp platåer på hustaken, så storkarna lättare ska kunna bygga sina stora bon. För det är verkligen stora bon – ett flerfamiljsbo kan väga upp till ett ton.
Storkarna håller ihop i par hela livet och samma storkpar återkommer till samma bo varje år, lite som en sommarstuga att fly till när hettan i Afrika blir för stor. Idag häckar någonstans mellan 600 och 800 storkpar i Alsace och vissa storkar har valt att stanna i Alsace och Ribeauvillé året runt.
I Ribeauvillé är det alltid nära till en festival. Från den medeltida julmarknaden till vinmarknaden i slutet av juli och ”Pfifferdaj” (fiolspelarnas festival) i september. Här i Alsace har den franska och den tyska kulturen mixats genom historien och julmarknaderna är storslagna, precis som i Tyskland.
Även matkulturen är mixad och här hittar du exempelvis surkål på menyn, en rätt som oftare förknippas med Tyskland än Frankrike. Den klassiska vita ”pizzan” tarte flambée kallas för Flammekueche i Alsace och kan även hittas på andra sidan den tyska gränsen – då kallad för Flammkuchen.
Vi sitter länge på en uteservering och njuter av kvällens ljumma vindar som rullar in över berget. Samma vindar som håller fukten borta från druvorna håller oss behagligt svala. Restaurangerna runt omkring oss börjar försiktigt stänga. Vi tittar på klockan där den lilla visaren pekar på 10. Det här är verkligen inte en stad för kvällsrumlare, men det passar oss perfekt. Vi kryper in i vår vindsvåning och sover gott under taket i den tysta staden under storkarnas beskyddande vingar.
Hur hittar man till Ribeauvillé?
Ribeauvillé ligger i Alsace, i nordöstra Frankrike. Närmsta stora städer med direktflyg är Stuttgart och Zürich (båda cirka 20 mil från staden), men det går även att flyga till Strasbourg med mellanlandning.
Vi bodde på hotell L’Hôtel & Spa Ribeauvillé som var fräscht och hade ett bra läge på huvudgatan.
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.
Dette er derfor jeg elsker reiseblogger. Finner de fantastiske byene du aldri har hort om for, men som med en gang får deg til å vill dra ditt!