Bloggportalen
Nu läser du artikeln
3 unika hotell i Bourgogne – Från slott till poststation – Frankrike

3 unika hotell i Bourgogne – Från slott till poststation – Frankrike

  • Förra sommaren utforskade vi Bourgogne, en region känd för sin gastronomi och vinproduktion. Det blev en minnesvärd resa där tre boenden stack ut lite extra - två historiska slott och en gammal poststation.

I fjol sommar bilade vi runt i Bourgogne i nordöstra Frankrike, ett område känt för gastronomi, vinproduktion och medeltida städer. Det blev en minnesvärd resa med stort matfokus och vi kom hem med ett bagage fyllt av goda viner och varma minnen av de böljande kullarna täckta med grönskande vinrankor. På kvällarna satt vi i solnedgången och lyssnade på fransk jazz eller vandrade genom historiska korridorer på väg till en vällagad middag. På dagarna hälsade vi på tryffelhundar, gick på vinprovning eller utforskade historiska världsarv. Bourgogne har gott om allt som ger livet guldkant.

Bourgogne har många gamla kloster och sagoslott och erbjuder en uppsjö av unika och historiska boenden. Vi fullkomligt njöt av hela resan och våra boenden var lika trevliga och omfamnande som ett vällagrat vin. Under vår resa från söder till norr i Bourgogne så bodde vi på flera olika hotell, men dessa tre blev våra favoriter.

Hôtel de la Poste et du Lion d’Or – Vézelay

Den vackra byn Vézelay ligger i norra Bourgogne på en kulle med milsvida utsikt över områdets vingårdar. Byn är ett UNESCO-världsarv och här i den egna vinregionen odlas till största delen chardonnay.

I Vézelay ligger en riktig pärla till hotell – Hôtel del la Poste et du Lion d’Or. De 39 rummen ligger i en gammal poststation, där de forna postiljonerna vilade sina hästar.

Vi bodde i en fräsch svit med ett sovrum med dubbelsäng och ett rum med bäddsoffa. Det fanns luftkonditionering och rummet hade en härlig utsikt ut mot byn.

På hotellet ligger den mycket populära restaurangen L’Eternel, med fasta menyer från 59 €. Vi missade dock att boka bord och restaurangen var fullbokad varje kväll.

Det finns en billig gatuparkering precis bredvid hotellet och en härlig bar med loungemöbler för ett glas Vézelay eller Chablis i den ljumma solnedgången.
Hundar är välkomna.

Hôtel del la Poste et du Lion d’Or
9 Pl. du Champ de Foire
89450 Vézelay
Karta

Priser från 2100 kr/dubbelrum/natt

Lounge med sammetsmöbler i beige och grönt och en öppen spis
Solnedgång över en loungrhörna högt uppe på en kulle med utsikt över fälten
Hotell i ett stenhus som varit en poststation i Bourgogne

Chateau de la Barge – Crêches-sur-Saône

I ett gammalt vinslott från 1600-talet i södra Bourgogne ligger idag ett småskaligt slottshotell med restaurang med utsikt över vinodlingar.

De 25 rummen är alla olika, vi bodde i familjerummet högst upp i huset med ett sovrum med dubbelsäng och ett stort allrum med soffor, fåtöljer och två enkelsängar. Det fanns luftkonditionering i det stora allrummet.

Restaurangen har prisvärda fasta menyer och en stor vinlista med lokala viner – främst Beaujolais and Mâconnais. Vi åt en lång och trevlig middag här en av våra kvällar. En sån där lång middag som slutade långt efter att solen gått ner och myggorna börjat titta fram.

Parkeringen är gratis och det finns en utomhuspool med solstolar för varma sommardagar. Hundar är välkomna.

Chateau de la Barge
155 Rte des Allemands
71680 Crêches-sur-Saône
Karta

Läs mer

Priser från 1000 kr/dubbelrum/natt

Slott i solnedgång med fasaden täckt av murgröna.
Utsikt över ett gammalt slott med vingårdar bakom
Dubbelsäng i ett rött rum med takbalkar

Hotell Golf Chateau De Chailly – Chailly

Mitt i Bourgognes landsbygd, strax väster om Dijon, ligger Hotel Golf Chateau De Chailly. Med bara 30 minuters bilavstånd till vingårdarna vid Route des Grands Crus känns hotellet relativt centralt, trots det lugna läget. Hotellet ligger i ett slott från 1500-talet och har en egen golfbana med 18 hål som börjar precis vid slottet. För varma dagar finns även en pool med solstolar.

Restaurang La Table des Producteurs ligger i slottets källarvalv, men har en stor uteservering för de varma månaderna. En trevlig och klassisk a la carte-meny möter gästerna med huvudrätter i prisklassen 25-30 €. Det finns även tre barer där det finns mindre rätter och lunch (vi åt exempelvis en chark/ost-bricka).

Vårt dubbelrum med extrasäng låg i den ena flygeln och hade en liten uteplats på innergården. Hundar är tillåtna.

Hotel Golf Chateau De Chailly
All. du Château,
21320 Chailly-sur-Armançon
Karta

Priser från 2000 kr/dubbelrum/natt, men det finns väldigt prisvärda paket där middag och green fee ingår.

Slott i sandsten med två torn med en pool framför
Cool gammal bar med turkosa sammetsmöbler
Dubbelrum med en dubbelsäng och en fåtölj med bord
Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
0
Jag vill åka hit!
5
Varit här och älskade det!
2

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.