3 unika hotell i Bourgogne – Från slott till poststation – Frankrike

I fjol sommar bilade vi runt i Bourgogne i nordöstra Frankrike, ett område känt för gastronomi, vinproduktion och medeltida städer. Det blev en minnesvärd resa med stort matfokus och vi kom hem med ett bagage fyllt av goda viner och varma minnen av de böljande kullarna täckta med grönskande vinrankor. På kvällarna satt vi i solnedgången och lyssnade på fransk jazz eller vandrade genom historiska korridorer på väg till en vällagad middag. På dagarna hälsade vi på tryffelhundar, gick på vinprovning eller utforskade historiska världsarv. Bourgogne har gott om allt som ger livet guldkant.

Bourgogne har många gamla kloster och sagoslott och erbjuder en uppsjö av unika och historiska boenden. Vi fullkomligt njöt av hela resan och våra boenden var lika trevliga och omfamnande som ett vällagrat vin. Under vår resa från söder till norr i Bourgogne så bodde vi på flera olika hotell, men dessa tre blev våra favoriter.

Hôtel de la Poste et du Lion d’Or – Vézelay

Den vackra byn Vézelay ligger i norra Bourgogne på en kulle med milsvida utsikt över områdets vingårdar. Byn är ett UNESCO-världsarv och här i den egna vinregionen odlas till största delen chardonnay.

I Vézelay ligger en riktig pärla till hotell – Hôtel del la Poste et du Lion d’Or. De 39 rummen ligger i en gammal poststation, där de forna postiljonerna vilade sina hästar.

Vi bodde i en fräsch svit med ett sovrum med dubbelsäng och ett rum med bäddsoffa. Det fanns luftkonditionering och rummet hade en härlig utsikt ut mot byn.

På hotellet ligger den mycket populära restaurangen L’Eternel, med fasta menyer från 59 €. Vi missade dock att boka bord och restaurangen var fullbokad varje kväll.

Det finns en billig gatuparkering precis bredvid hotellet och en härlig bar med loungemöbler för ett glas Vézelay eller Chablis i den ljumma solnedgången.
Hundar är välkomna.

Hôtel del la Poste et du Lion d’Or
9 Pl. du Champ de Foire
89450 Vézelay
Karta

Priser från 2100 kr/dubbelrum/natt

Lounge med sammetsmöbler i beige och grönt och en öppen spis
Solnedgång över en loungrhörna högt uppe på en kulle med utsikt över fälten
Hotell i ett stenhus som varit en poststation i Bourgogne

Chateau de la Barge – Crêches-sur-Saône

I ett gammalt vinslott från 1600-talet i södra Bourgogne ligger idag ett småskaligt slottshotell med restaurang med utsikt över vinodlingar.

De 25 rummen är alla olika, vi bodde i familjerummet högst upp i huset med ett sovrum med dubbelsäng och ett stort allrum med soffor, fåtöljer och två enkelsängar. Det fanns luftkonditionering i det stora allrummet.

Restaurangen har prisvärda fasta menyer och en stor vinlista med lokala viner – främst Beaujolais and Mâconnais. Vi åt en lång och trevlig middag här en av våra kvällar. En sån där lång middag som slutade långt efter att solen gått ner och myggorna börjat titta fram.

Parkeringen är gratis och det finns en utomhuspool med solstolar för varma sommardagar. Hundar är välkomna.

Chateau de la Barge
155 Rte des Allemands
71680 Crêches-sur-Saône
Karta

Priser från 1000 kr/dubbelrum/natt

Slott i solnedgång med fasaden täckt av murgröna.
Utsikt över ett gammalt slott med vingårdar bakom
Dubbelsäng i ett rött rum med takbalkar

Hotell Golf Chateau De Chailly – Chailly

Mitt i Bourgognes landsbygd, strax väster om Dijon, ligger Hotel Golf Chateau De Chailly. Med bara 30 minuters bilavstånd till vingårdarna vid Route des Grands Crus känns hotellet relativt centralt, trots det lugna läget. Hotellet ligger i ett slott från 1500-talet och har en egen golfbana med 18 hål som börjar precis vid slottet. För varma dagar finns även en pool med solstolar.

Restaurang La Table des Producteurs ligger i slottets källarvalv, men har en stor uteservering för de varma månaderna. En trevlig och klassisk a la carte-meny möter gästerna med huvudrätter i prisklassen 25-30 €. Det finns även tre barer där det finns mindre rätter och lunch (vi åt exempelvis en chark/ost-bricka).

Vårt dubbelrum med extrasäng låg i den ena flygeln och hade en liten uteplats på innergården. Hundar är tillåtna.

Hotel Golf Chateau De Chailly
All. du Château,
21320 Chailly-sur-Armançon
Karta

Priser från 2000 kr/dubbelrum/natt, men det finns väldigt prisvärda paket där middag och green fee ingår.

Slott i sandsten med två torn med en pool framför
Cool gammal bar med turkosa sammetsmöbler
Dubbelrum med en dubbelsäng och en fåtölj med bord

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Om mig

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

Forteresse de Berzé – Tusen år av konflikter – Frankrike

Under en oplanerad avstickare i Bourgogne stötte vi på Forteresse de Berzé, ett över tusen år gammalt slott som majestätiskt tronar på en kulle med en vidsträckt utsikt över vindistriktet.

Hospices de Beaune – Fattigdom, sjukdomar och vin – Frankrike

Upptäck Hospices de Beaune i Bourgogne och vandra genom historiska korridorer i denna enastående medeltida sjukhusbyggnad - idag även är hem för en av världens finaste vinauktioner.

Monets trädgård i Giverny – Normandie – Frankrike

Vi kör västerut från Paris, genom Normandies blommande äppelodlingar och böljade kullar. Vi är på väg mot konstnären Monets bildsköna trädgård i Giverny,

Reseguide till Korsika – Min favoritö i Medelhavet – Frankrike

Det finns så många härliga öar i Medelhavet, men den ö som hittills har haft störst intryck hos mig är Korsika. Jag hade tänkt mig att Medelhavets fjärde största ö skulle vara en förlängning av södra Frankrike. Men så fel jag hade. Korsika är Korsika.

Vintageshopping i Paris – Hur du hittar rätt bland loppisar och second hand – Frankrike

Modets huvudstad Paris bjuder på en stor mängd vintagebutiker och världens största antikmarknad. Här är min guide till stadens bästa vintageshopping!

Slottet i Chantilly – Konst, hästar och historia – Frankrike

Slottet i Chantilly strax norr om Paris är ett av Frankrikes mest storslagna slott. Här finner du inte bara en av landets finaste konstsamlingar utan även gyllene våningar, ett stort stall och en imponerande slottsträdgård.

Ännu mer reseinspiration

Forteresse de Berzé – Tusen år av konflikter – Frankrike

Under en oplanerad avstickare i Bourgogne stötte vi på Forteresse de Berzé, ett över tusen år gammalt slott som majestätiskt tronar på en kulle med en vidsträckt utsikt över vindistriktet.

14 oförglömliga sevärdheter i Normandie – Frankrike

Normandie är en region rik på historia, gastronomi och naturlig skönhet. Från de vita kalkstensklipporna till gröna äppelodlingarna med betande kor - här är mina topp 14 sevärdheter i Normandie!

Hospices de Beaune – Fattigdom, sjukdomar och vin – Frankrike

Upptäck Hospices de Beaune i Bourgogne och vandra genom historiska korridorer i denna enastående medeltida sjukhusbyggnad - idag även är hem för en av världens finaste vinauktioner.