Bloggportalen
Meny
Frankrike / Hauts-de-France

Gerberoy – Rosor och hortensior i en av Frankrikes vackraste byar

Det är lätt att charmas av Frankrikes små byar och städer. Doften av nybakt bröd från ett morgonpiggt bageri, blåregn som täcker de lätt spruckna fasaderna och flagnande turkosa caféstolar i en solig gränd. Frankrikes landsbygd är ytterst färgstark och levande. Och de söta små byarna är många.

Den lilla byn Gerberoy i Picardie är inte bara en vacker liten by med ett överflöd av rosor, utan byn är officiellt klassificerad som “plus beaux village de France” – en av Frankrikes vackraste byar. Och jag är beredd att hålla med.

Gerberoy-Frankrike

Tänk dig en liten stad med korsvirkeshus, stockrosor, kullerstensgator och fasader som tagits över av väldoftande klätterrosor. Gerberoy är inte någon stor stad som tar en hel helg att upptäcka, men ett besök här tar ändå en hel del tid. Det är lätt att vandra runt i långsam takt och drömma sig bort och insupa atmosfären och de prunkande trädgårdarna. Visst att det kan vara en del besökare här under sommaren, men det är ändå aldrig trångt. Det är snarare gemytligt och mysigt.

Gerberoy-Frankrike

Utanför många av husen blommar hortensior med stora rosa klasar av blommor. Hortensia är en av mina favoritblommor, men hur mycket jag än försöker så har den inte riktigt tagit sig i min egen trädgård. Här i Gerberoy tar de nästan över gatorna och breder ut sina stora ljusgröna blad utan en tanke på att den kanske borde sloka i den heta solen. Även om Garberoy mest är känd som ”rosornas stad”, skulle det lika gärna kunna vara ”hortensiornas stad2. Eller kanske ännu hellre ”stockrosornas stad”.

Gerberoy-Frankrike

Med sin 1000-åriga historia kan Gerberoy kännas som en romantisk sagostad, men stadens historia är allt annat än lugn och rofylld. Omgiven av de gamla kungadömena Frankrike och England låg byn mitt i skottlinjen för flertalet krig och konflikter.

Byn har genom åren förstörts, byggt upp igen och rivits än en gång. De hus som möter dig idag byggdes främst under 1600- och 1700-talet. En ansenlig ålder på byggnader oavsett.

Gerberoy-Frankrike
Gerberoy-Frankrike

Kanske hade Gerberoy sett annorlunda ut om inte den rätt okända konstnären Henrik Le Sidaner kommit till den sömniga byn i början av 1900-talet. Impressionisten Le Sidaner köpte ett hus med en tomt som han förvandlade till en förtrollande italiensk trädgård. Härifrån målade han en stor mängd tavlor som spred sig i salongerna runt om i Europa. Den romantiska bilden av den blommande staden började få fäste.

Gerberoy-Frankrike

Le Sidaner älskade blommor och övertalade byborna att plantera fler rosor. Resultatet blev den by som du möts av idag. En by så översvämmad av blomsterprakt att rosorna har fått en egen högtidsdag – ”Fete des Roses” – som firas den första helgen i juni varje år. 

Gerberoy-Frankrike

Vi avslutar vårt besök i Gerberoy genom att passera förbi den gamla förfallna herrgårdsruinen och den italienska trädgård som Le Sidaner lade grunden till. Jag hoppas att byns hundra invånare vaknar upp varje morgon och inser vilken liten blomsterdröm de lever i. För det här är inte vilken by som helst på den franska landsbygden. Det här är nog faktiskt en av Frankrikes vackraste byar.

Gerberoy-Frankrike

Vad är Les Plus Beaux Villages?

Les Plus Beaux Villages utnämns av L’Association des Plus Beaux Villages de France som startade 1982. Idag består listan av 152 byar. För att få vara med på listan måste byn vara exceptionellt vacker och byn får inte ha fler än 2000 invånare.

Läs mer om alla byarna webbsida Les Plus Beaux Villages de France.

Gerberoy-Frankrike

Hur hittar jag till Gerberoy?

Gerberoy ligger i Picardie i nordvästra Frankrike, på gränsen till Normandie. Det tar två timmar med bil från Paris till Garberoy. I byn finns en stor parkering på gräs, om du missar skylten med parkeringen behöver du åka genom hela staden (enkelriktad) och ta en lång väg tillbaka.

Vi besökte byn i juli och vandrade runt i Gerberoy i nästan två timmar. Vi hade lätt kunnat stanna längre och tagit en kopp kaffe i skuggan eller käkat en lunch på någon av de söta små restaurangerna om det inte hade varit närmare 40 grader varmt. Europas värmeböljor är inte nådiga under sommarmånaderna. Hade jag kunnat välja hade jag åkt hit tidig juni (för rosorna) eller i september (när turistsäsongen börjat avta, men byn fortfarande står i blom)

Vill du läsa mer om Frankrike?
Gerberoy-Frankrike
Om bloggaren

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 55 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resebloggen Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

1 kommentar

  • Ann-Louise Paulsson
    30 maj, 2023 at 9:06

    Vilken gullig stad och vilka fantastiska blommor! Hade aldrig hört talas om Gerberoy innan men nu vill jag dit och till de andra 151 byarna på listan. 🙂

    Svara

Skriv en kommentar