Bloggportalen
Nu läser du artikeln
Korsika – 7 sevärdheter och favoriter – Frankrike

Korsika – 7 sevärdheter och favoriter – Frankrike

  • En av Medelhavets största öar har gott om vacker natur och städer med dramatiska vyer. Vi lyckades hitta några riktiga godbitar!

Korsika är en av Medelhavets största öar och det finns gott om vacker natur och städer med dramatiska vyer att besöka. Mellan stränder, berg och en massa god mat tog vi hyrbilen på upptäcktsfärd och hittade några riktiga godbitar. Tänk att en så pass liten ö kan ha så mycket variation! Här är de sevärdheter och platser som vi gillade mest!

1. Saint Florent + Plage de la Roya

På nordvästra Korsikas kust ligger den lilla staden Saint Florent omgiven av hav och branta berg. Här finns en liten hamn, fina stränder och ett citadell från 1400-talet som vakar över staden. De flesta restaurangerna och caféerna ligger nere i marinan, så det är bara att slå sig ner och känna Medelhavets vindar i ditt hår och spana på de fina båtarna som guppar i viken. Om du vill bada, ligger Plage de la Roya alldeles i närheten, med perfekt utsikt över staden. Långgrunt, rent och inte alls speciellt trångt. Men ta med solparasoll och solstol själva, här finns inte så mycket annan service än uthyrning av vindsurfingbrädor och kajaker.

Två andra vackra vita stränder – Loto Beach och Saleccia Beach – ligger i närheten. Endera tar du en båttur från Saint Florent, eller så kör du hit med en fyrhjulsdriven bil. Vi försökte köra hit med vår vanliga lilla franska hyrbil, men det var bara att vända direkt!

St Florent - Korsika
Saint Florent

2. Cervione

Cervione är en mysig liten by som ligger i bergen strax söder om Bastia. Här åt vi en lång lunch på restaurang Aux 3 Fourchettes, en klassisk Korsikansk restaurang. Här finns inga menyer på engelska, men det är otroligt prisvärt och genuint. Vi åt menyn som bestod av 4 rätter: En tallrik charkuterier, Canneloni, Fläskkotletter, Korsikanska ostar och en 1/4 flaska vin. Det kostade 16 Euro (2018).

Missa inte en promenad utefter de branta gatorna innan du packar ihop och hoppar in i hyrbilen igen.

3. Bonifacio

Den medeltida staden Bonifacio ligger på Korsikas sydligaste spets, nästan så nära Sardinen att du kan se grannön i horisonten. Staden är delad i två delar, där den ena delen är den gamla staden och den andra är ett stort citadell.

Bonifacio - Korsika
Korsika - Bonifacio

För att komma in i Bonifacio behöver du promenera uppför backarna till stadens port. Väl innanför hittar du här massor av små historiska gränder, butiker och restauranger. Titta ordentligt utefter ett utmärkt hus på Rue des Empereurs när du vandrar i stan, här bodde Napoleon under en period. I utkanten av staden ligger husen som klistrade på den allra yttersta kanten av klipporna, hade inte husen stått här i så många hundra år hade jag nog varit lite orolig att de skulle rasa ner i havet. Stanna upp och njut av utsikten över Medelhavet, det turkosa vattnet och de vita klipporna nedanför staden.

Missa inte ett besök på den vackra kyrkogården, det här är väldigt långt från bilden av en svensk begravningsplats.

Läs mer

4. Porto Vecchio

Porto-Vecchio är en av Korsikas mest populära turistorter, trots att området för bara 100 år sedan i princip bara var ett träsk med massor av mygg och malaria. Nuförtiden är träskmarken dränerad och turisterna slipper den flygande plågan. Nere i hamnen finns gott om restauranger som serverar färska skaldjur och fisk, men stadens kärna ligger egentligen uppe på kullen ovanför.

För dig som vill bo nära fina bad, har området kring Porto Vecchio några av Medelhavets vackraste stränder. Vit sand och turkost vatten och nästan lite Karibien-vibbar hittar du på stränderna Santa Giulia och Palombaggia Beach – googla efter bilder så förstår du vad jag menar!

Ponte Vecchio - Korsika

6. GR20 – Cascades des Anglais

GR20 anses vara en av Europas tuffaste vandringsleder och lockar varje år vandrare i alla åldrar som går den veckolånga rutten tvärs över ön bland hängbroar, branta klippor, vattenfall och betesmarker. Vi tog bilen upp i bergen och gick en kortare vandring på GR20 till Cascades des Anglais, ett område med vattenfall och naturliga pooler som svalkar skönt under heta sommardagar. Men vi kommer definitivt att komma tillbaka när dottern är äldre och vandra lite mer, för vyerna såg riktigt lovande ut!

Cascades des Anglais - Korsika

7. Corte

Corte är en liten universitetsstad i mitten av Korsika. Omgiven av berg, en nationalpark och med ett dramatiskt citadell, är detta en stad man gärna utforskar mer av! Många vandringsleder börjar i staden, men vyerna är storslagna även ifrån själva staden.

Corte - Korsika
Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
1
Jag vill åka hit!
0
Varit här och älskade det!
0
Läs kommentarer (2)

Lämna en kommentar - då blir jag glad!

Your email address will not be published.

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.