Det finns så många härliga öar i Medelhavet, men den ö som hittills har haft störst intryck hos mig, är Korsika. Jag hade kanske inte så stora förväntningar när jag åkte hit. Jag hade tänkt mig att Medelhavets fjärde största ö skulle vara som en förlängning av södra Frankrike. Men så fel jag hade. Korsika är Korsika – en stolt ö som kämpar för självständighet och för sitt eget språk Korsikanskan.
Ön består egentligen av en enda stor bergskedja som korsar över ön i nord-sydlig riktning. De högsta topparna är högre än Kebnekajse och sätter Korsikas distinkta profil från havet. För att ta sig från ena sidan av ön till den andra behöver du åka tvärs över bergen, vilket är otroligt tidskrävande på de små vägarna – men väldigt vackert. Städerna ligger utefter den dramatiska kusten, ofta omgivna av höga klippor eller belägna på en klippa. Korsika är inte en lättillgänglig och platt ö där man stressar runt mellan sevärdheterna. Här låter man livet ta sin tid.
Överallt längs vägarna möter dig en torr, grön vägg av taggig och ogenomträngliga buskar – maquis. Det finns ett Korsikanskt uttryck som lyder i stil med ”Ta till maquisen” – vilket i princip betyder att man ”försvinner”. Många män har genom åren ”tagit till maquisen” och hållit sig undan rättvisan i decennium. Den tjocka växtligheten blir nästan som ett svart hål.
Stränder
Korsikas kuster har gott om härliga vikar med fina stränder, ofta helt utan vare sig försäljare eller solstolar. Det är mest franska turister här, även om det börjar komma en hel del nordbor och engelsmän till ön i och med att man öppnat upp för charter i mindre skala. Men Korsika kommer nog att förbi en hemlig liten pärla längre än många andra öar, det ligger inte i varken folksjälen eller öns topografi att bygga stora monsterhotell med pooler.
Mat
Maten på Korsika är ett kapitel för sig. Någonstans i gränslandet mellan det Italienska och det Franska köket, med en stark vinkultur, äter man här vällagade trerätters luncher/middagar i timmar. Glöm tanken på en snabblunch! Jag tror inte ens att det ordet finns i Korsikanskan. Det är självklart otroligt mysigt med en långlunch, men om du gillar att hinna med mycket på dina dagar, kan detta ibland bli ett stressmoment. Här hittar du skaldjur på de flesta menyerna, men även rätt så ofta vildsvin och kastanjer. Det pratas en del om den ökända Korsikanska osten med levande maskar, men den såg jag ingenstans och skulle definitivt inte smakat den om jag fick den serverad…
Sevärdheter
Sevärdheterna på Korsika är främst natur, stränder och charmiga städer. Här finns inga museum eller slott som du behöver åka till, utan du kan istället fokusera på bilturer till olika stränder, bergsbyar och kuststäder. Mina fem favoriter är kuststäderna Bonifacio, Ponte vecchio, vandringsleden GR20 (Cascades des Anglais), kuststaden St Florent (och Plage de la Roya) och bergsbyn Cervione.
Läs mer på Sevärdheter på Korsika – 7 favoriter
Säsong
Korsika har klassiskt Medelhavsklimat, med varma somrar (dagstemperatur 25-27 grader) och milda vintrar vid kusten (dagstemperatur vid 13-15 grader). Bergen blir snöklädda på vintern och bergspassen kan bli hala. Minst regn är det inte helt oväntat på sommaren, hösten är den regnigaste. Så för sol och bad är maj till och med september bäst.
Hur reser jag till Korsika?
Langley, Apollo och Ving har alla paketresor och flygstolar till Korsika under sommarhalvåret. Norwegian har direktflyg från Stockholm på lördagar. Vi köpte en flygstol och reste hit med direktflyg med SAS som vi bokat via Langley.
Vill du se mer bilder från Korsika? Kolla in mitt fotoalbum från Korsika eller titta in på sidan med mina topp 6 favoritplatser på Korsika.
Åh, så vackra bilder! Korsika är min absoluta favorit också, efter tre besök. Min kärlek utsattes för hård prövning men stärktes i höstas, under nio dagars otroligt slitsam vandring på GR20 mellan Calenzana och Vizzavona!
Vilken härligt äventyr! Det låter som något vi behöver planera in när dottern blir lite äldre! Vi gjorde bara dagsutflykter på leden när vi var där. Hur bodde ni efter vägen?
Ja, det var en stor fysisk utmaning, men fantastiskt, och det rekommenderas! Vi hade eget tält, 2,4 kg som min son bar, lite trångt men fungerade bra. (Jag har skrivit en praktisk guide på bloggen: http://levasomeva.se/gr-20-sa-funkar-det/ samt dagsrapporter).
Har också Korsika som en favoritö! Bästa resan dit när vi hyrde bil o åkte runt i Bonifacio. parken Pena etc!