Reseguide till Korsika – Min favoritö i Medelhavet – Frankrike

Det finns så många härliga öar i Medelhavet, men den ö som hittills har haft störst intryck hos mig, är Korsika. Jag hade kanske inte så stora förväntningar när jag åkte hit. Jag hade tänkt mig att Medelhavets fjärde största ö skulle vara som en förlängning av södra Frankrike. Men så fel jag hade. Korsika är Korsika – en stolt ö som kämpar för självständighet och för sitt eget språk Korsikanskan.

Ön består egentligen av en enda stor bergskedja som korsar över ön i nord-sydlig riktning. De högsta topparna är högre än Kebnekajse och sätter Korsikas distinkta profil från havet. För att ta sig från ena sidan av ön till den andra behöver du åka tvärs över bergen, vilket är otroligt tidskrävande på de små vägarna – men väldigt vackert. Städerna ligger utefter den dramatiska kusten, ofta omgivna av höga klippor eller belägna på en klippa. Korsika är inte en lättillgänglig och platt ö där man stressar runt mellan sevärdheterna. Här låter man livet ta sin tid.

Överallt längs vägarna möter dig en torr, grön vägg av taggig och ogenomträngliga buskar – maquis. Det finns ett Korsikanskt uttryck som lyder i stil med ”Ta till maquisen” – vilket i princip betyder att man ”försvinner”. Många män har genom åren ”tagit till maquisen” och hållit sig undan rättvisan i decennium. Den tjocka växtligheten blir nästan som ett svart hål.

Korsika-Frankrike

Stränder

Korsikas kuster har gott om härliga vikar med fina stränder, ofta helt utan vare sig försäljare eller solstolar. Det är mest franska turister här, även om det börjar komma en hel del nordbor och engelsmän till ön i och med att man öppnat upp för charter i mindre skala. Men Korsika kommer nog att förbi en hemlig liten pärla längre än många andra öar, det ligger inte i varken folksjälen eller öns topografi att bygga stora monsterhotell med pooler.

Korsika Frankrike

Mat

Maten på Korsika är ett kapitel för sig. Någonstans i gränslandet mellan det Italienska och det Franska köket, med en stark vinkultur, äter man här vällagade trerätters luncher/middagar i timmar. Glöm tanken på en snabblunch! Jag tror inte ens att det ordet finns i Korsikanskan. Det är självklart otroligt mysigt med en långlunch, men om du gillar att hinna med mycket på dina dagar, kan detta ibland bli ett stressmoment. Här hittar du skaldjur på de flesta menyerna, men även rätt så ofta vildsvin och kastanjer. Det pratas en del om den ökända Korsikanska osten med levande maskar, men den såg jag ingenstans och skulle definitivt inte smakat den om jag fick den serverad…

Korsika-Frankrike

Sevärdheter

Sevärdheterna på Korsika är främst natur, stränder och charmiga städer. Här finns inga museum eller slott som du behöver åka till, utan du kan istället fokusera på bilturer till olika stränder, bergsbyar och kuststäder. Mina fem favoriter är kuststäderna BonifacioPonte vecchio, vandringsleden GR20 (Cascades des Anglais), kuststaden St Florent (och Plage de la Roya) och bergsbyn Cervione.

Korsika-Frankrike

Säsong

Korsika har klassiskt Medelhavsklimat, med varma somrar (dagstemperatur 25-27 grader) och milda vintrar vid kusten (dagstemperatur vid 13-15 grader). Bergen blir snöklädda på vintern och bergspassen kan bli hala. Minst regn är det inte helt oväntat på sommaren, hösten är den regnigaste. Så för sol och bad är maj till och med september bäst.

Hur reser jag till Korsika?

Langley, Apollo och Ving har alla paketresor och flygstolar till Korsika under sommarhalvåret. Norwegian har direktflyg från Stockholm på lördagar. Vi köpte en flygstol och reste hit med direktflyg med SAS som vi bokat via Langley.

Vill du se mer bilder från Korsika? Kolla in mitt fotoalbum från Korsika eller titta in på sidan med mina topp 6 favoritplatser på Korsika.

Korsika-Frankrike

4 KOMMENTARER

  1. Åh, så vackra bilder! Korsika är min absoluta favorit också, efter tre besök. Min kärlek utsattes för hård prövning men stärktes i höstas, under nio dagars otroligt slitsam vandring på GR20 mellan Calenzana och Vizzavona!

    • Vilken härligt äventyr! Det låter som något vi behöver planera in när dottern blir lite äldre! Vi gjorde bara dagsutflykter på leden när vi var där. Hur bodde ni efter vägen?

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Om mig

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

Ribeauvillé – En saga om tre slott, storkar och vingårdar – Frankrike

Medeltida Ribeauvillé i hjärtat av Alsace charmar oss med sina vackra korsvirkeshus, tre vakande slott och utsökta vita viner.

Route du Cidre – En resa längs cidervägen i Normandie – Frankrike

Cidervägen i Normandie bjuder på en resa bland äppelodlingar, kor, söta byar och calvados.

Gerberoy – Rosor och hortensior i en av Frankrikes vackraste byar

Den lilla byn Gerberoy i Picardie är inte bara en vacker by med ett överflöd av rosor, utan byn är officiellt klassificerad som “plus beaux village de France” - en av Frankrikes vackraste byar. Och jag är beredd att hålla med!

Deauville & Trouville-sur-Mer – Normandies glamorösa kuststäder – Frankrike

På den Parisiska Rivieran i Normandie ligger de två systerstäderna Deauville och Trouville-sur-Mer. Här bland lyxbutiker, vackra stränder, skaldjur och korsvirkeshus hittar du två av Frankrikes elegantaste (och första) semesterorter.

Våra 7 favoritkvarter i Paris – Frankrike

Paris har många härliga kvarter att strosa runt i och upptäcka. Här är mina 7 favoriter.

Forteresse de Berzé – Tusen år av konflikter – Frankrike

Under en oplanerad avstickare i Bourgogne stötte vi på Forteresse de Berzé, ett över tusen år gammalt slott som majestätiskt tronar på en kulle med en vidsträckt utsikt över vindistriktet.

Ännu mer reseinspiration

Forteresse de Berzé – Tusen år av konflikter – Frankrike

Under en oplanerad avstickare i Bourgogne stötte vi på Forteresse de Berzé, ett över tusen år gammalt slott som majestätiskt tronar på en kulle med en vidsträckt utsikt över vindistriktet.

14 oförglömliga sevärdheter i Normandie – Frankrike

Normandie är en region rik på historia, gastronomi och naturlig skönhet. Från de vita kalkstensklipporna till gröna äppelodlingarna med betande kor - här är mina topp 14 sevärdheter i Normandie!

3 unika hotell i Bourgogne – Från slott till poststation – Frankrike

Förra sommaren utforskade vi Bourgogne, en region känd för sin gastronomi och vinproduktion. Det blev en minnesvärd resa där tre boenden stack ut lite extra - två historiska slott och en gammal poststation.