Hospices de Beaune – Fattigdom, sjukdomar och vin – Frankrike

En av Bourgognes kanske mest oväntade historiska sevärdheter är Hospices de Beaune, eller Hôtel-Dieu de Beaune som det också kallas. Palatset för de fattiga. Guds hus. Det kombinerade sjukhuset och kyrkan från 1400-talet.

Utifrån ser inte Hôtel-Dieu mycket ut för världen. Byggnaden påminner mer om ett rustikt fort med sina höga väggar med små fönster och enkla tak. Men på insidan döljs en värld av storslagen historisk arkitektur och medicinsk historia. Jag hade inga förväntningar alls när jag besökte sjukhuset, men lämnade platsen med en otrolig respekt för den sjukhuspersonal som ända fram till 1970-talet fortsatte att kämpa här för sjuka och äldre.

Liv och död på 1400-talet

Under 1400-talet var livet i Europa inte enkelt för de mindre bemedlade. Långvariga och förödande krig svepte över kontinenten och lämnande efter sig förstörelse och sjukdomar. De som inte hade ekonomiska resurser hade det svårast, då tillgången till mat och medicinsk vård var ytterst begränsad.

Värst av allt var pesten, som man trodde var Guds vrede över människornas synder. Det var en tid av mycket lidande och många människor levde i osäkerhet och nöd. Kyrkan var mångas enda tröst.

Under 1400-talet i Frankrike hade det hundraåriga kriget och pesten gått hårt åt regionen Bourgogne. Majoriteten av staden Beaunes befolkning var extremt fattiga. En man skulle dock kliva fram och ändra livet för åtskilliga stadsbor.

En mans dröm

Nicolas Rolin var rikskansler för den regerande hertigen Filip den gode och en mycket förmögen man. Situationen i Beaune upprörde honom och tillsammans med sin fru åkte han 1441 till påven för att få tillstånd att uppföra ett sjukhus för de fattiga. Rolin fick carte blanche på att bygga sjukhuset och tillsammans med sin fru påbörjades bygget. Det sparades inte på slantarna under bygget och resultatet blev en otroligt vacker byggnad med gotiska detaljer och ett magnifikt tak i lekfulla mönster.

Sjukhuset öppnade sina dörrar 1443. Sjuka, äldre och fattiga strömmade till för att få vård och medicinska behandlingar.

Sjuksal med kapell

Alla besökare får en audioguide i handen som tar dig med på en resa genom tid och rum. Berättelser om behandlingar och patienter avlöses av historien om Rolin själv. Audioguiden är nödvändig för att kunna ta till sig besöket, då det inte finns så många skyltar att läsa på.

De sjuka låg främst i La salle des PôvresDe fattigas sal. Rummet kantas av sjukbäddar på långsidorna och ett utsmyckat kapell på en kortsida. Som mest kunde ett 60-tal patienter behandlas här samtidigt.

Den medicinska kunskapen under 1400-talet var väldigt låg och för många sjuka var den enda möjligheten till bättring att be till Gud och hoppas på bättring. Här i rummet kunde de ligga i sina sängar och ändå vara med på gudstjänsterna. Ett sista hopp för många.

Salen är nästan lite skräckinjagande. Tanken på att så många människors liv har passerat förbi här genom mer än 500 år är obehaglig. Även om man gjorde allt man kunde för de sjuka patienterna var statistiken dålig. Väldigt få av patienterna blev bättre, de flesta som kom hit var redan obotbara och döende.

I kapellet stod ursprungligen Domedagen – en magnifik altartavla av den holländska konstnären Rogier van der Weyden. Målningen är otroligt detaljerad och ödesmättad och gav antagligen de sjuka i rummet gott om tid att grubbla över livet och vad de hade kunnat gjort annorlunda.

Idag visas en kopia av altartavlan i sjuksalen, men du kan fortfarande beskåda den ursprungliga altartavlan i en mer skyddad plats i en annan del av byggnaden.

Botemedel och mediciner

På museet kan du även besöka ett apotek från 1600-talet, med en stor samling av av dåtidens mediciner och botemedel. På väggarna står rad efter rad av oväntade ingredienser från växter och djur. Det var inte så konstigt att dödligheten var hög, då sjukdomarna försökte botas med kakao, vanilj, ros och timjan.

Även vin ansågs vara en hälsogivande dryck, vilket skulle komma att visa sig vara en av sjukhusets mest lyckosamma inkomster än idag.

Vingårdar och välgörenhet

Sjukhusets rykte om godhet spred sig snabbt och av tacksamhet från de som behandlats och överlevt donerades vingårdar till sjukhuset. Även områdets välbärgade skänkte vinodlingar och mark till sjukhuset. Sjukhuset blev därmed en stor ägare av vingårdar och även en stor vinproducent. Idag äger sjukhuset 60 hektar av några av Bourgognes bästa och finaste vingårdar och de viner som produceras är eftertraktade av vinkännare från hela världen.

1859 såldes Hospices des Beunes vin för första gången på auktion, för att ge sjukhuset ökade inkomster. Sedan dess har vinauktionen hållits i november varje år.

Idag är vinauktionen för Hospices Civils de Beaune en av världens mest kända och all vinst går till välgörenhetsprojekt inom sjukvård för den nuvarande stiftelsen. 85% av vingårdarna är klassificerade som premier cru eller grand cru, så de tunnor som säljs går för stora belopp. Här köper du nämligen inte några enstaka flaskor, utan en tunna av årets skörd från någon av de 50 cuvéerna. Olagrad och rå, i händerna på dig för lagring och buteljering (om några år).

Innan jag lämnar tillbaka audioguiden och går ut i Bourgognes värmande sol passerar jag på att stanna upp på den vackra innergården. Det går inte ens att föreställa sig att detta skulle vara samma hus som fasaden som mötte mig på gatan.

Det här är ett bra exempel på hur historiska, men rätt så vardagliga, platser kan bevaras och användas på nya sätt för kunskapsspridning och bevarande. En av Bourgognes absoluta måste-sevärdheter!

Hur hittar jag hit?

Hospices de Beaune ligger i Beaune, i hjärtat av Bourgogne. Staden räknas som en av världens vinhuvudstäder och har ett stort utbud av restauranger och vinbarer.

Karta

Läs mer om Hospices de Beaune och boka biljetter på deras webbsida.

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

2 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Om mig

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

Gerberoy – Rosor och hortensior i en av Frankrikes vackraste byar

Den lilla byn Gerberoy i Picardie är inte bara en vacker by med ett överflöd av rosor, utan byn är officiellt klassificerad som “plus beaux village de France” - en av Frankrikes vackraste byar. Och jag är beredd att hålla med!

Korsika – 7 sevärdheter och favoriter – Frankrike

En av Medelhavets största öar har gott om vacker natur och städer med dramatiska vyer. Vi lyckades hitta några riktiga godbitar!

Colmar – Korsvirke och storkar – Alsace – Frankrike

I Alsace ligger en liten stad där tiden stannat någon gång under medeltiden. En stad som ofta kommer upp på listan över Frankrikes vackraste städer. Colmar är faktiskt så gulligt att det nästan gör ont i hjärtat.

3 unika hotell i Bourgogne – Från slott till poststation – Frankrike

Förra sommaren utforskade vi Bourgogne, en region känd för sin gastronomi och vinproduktion. Det blev en minnesvärd resa där tre boenden stack ut lite extra - två historiska slott och en gammal poststation.

Fotoalbum från Korsika – Bergig och stolt medelhavspärla – Frankrike

Korsika är en bergig, vacker och stolt ö som inbjuder till många fototillfällen. Här kommer ett utplock av mina bilder.

Route du Cidre – En resa längs cidervägen i Normandie – Frankrike

Cidervägen i Normandie bjuder på en resa bland äppelodlingar, kor, söta byar och calvados.

Ännu mer reseinspiration

Forteresse de Berzé – Tusen år av konflikter – Frankrike

Under en oplanerad avstickare i Bourgogne stötte vi på Forteresse de Berzé, ett över tusen år gammalt slott som majestätiskt tronar på en kulle med en vidsträckt utsikt över vindistriktet.

14 oförglömliga sevärdheter i Normandie – Frankrike

Normandie är en region rik på historia, gastronomi och naturlig skönhet. Från de vita kalkstensklipporna till gröna äppelodlingarna med betande kor - här är mina topp 14 sevärdheter i Normandie!

3 unika hotell i Bourgogne – Från slott till poststation – Frankrike

Förra sommaren utforskade vi Bourgogne, en region känd för sin gastronomi och vinproduktion. Det blev en minnesvärd resa där tre boenden stack ut lite extra - två historiska slott och en gammal poststation.