Bloggportalen
Nu läser du artikeln
Slottet i Chantilly – Konst, hästar och historia – Frankrike

Slottet i Chantilly – Konst, hästar och historia – Frankrike

  • Slottet i Chantilly strax norr om Paris är ett av Frankrikes mest storslagna slott. Här finner du inte bara en av landets finaste konstsamlingar utan även gyllene våningar, ett stort stall och en imponerande slottsträdgård.
Slottet i Chantilly från utanför vallgraven

Fem mil norr om Paris gömmer sig ett av Frankrikes största konstsamlingar i ett slott som ser ut att vara taget från en romantisk Törnrosasaga. Slottet Versailles och museet Louvren har nog de flesta koll på, men slottet i Chantilly (Château de Chantilly) och dess konstutställningar har förblivit lite av en doldis. För mig som älskar vacker arkitektur (och kanske även har en liten extra kärlek för slott?) var besöket i Chantilly lite av en irritation. Med alla dessa besök i Paris, varför har jag inte åkt hit tidigare?

En harpa i slottet Chantilly
Slottet vid Chantilly och vallgraven

Slottet Chantilly ligger i den lilla staden med samma namn. Kanske har du hört ordet Chantilly tidigare i ett helt annat sammanhang? Sockerälskaren i mig hade definitivt gjort det. Crème Chantilly, den kallvispade och krämiga grädden med vaniljsocker, är klart mycket mer känd än sitt namne slott. Om krämen fått namn efter slottet eller efter staden förtäljer inte historien. Egentligen är det ju bara vispgrädde med vanilj och socker. Men i Chantilly är den kallvispade grädden kanske lite extra perfekt. Så där som bara en Crème Chantilly kan vara i Chantilly.

Vårt besök i Chantilly var långt ifrån planerat i förväg. Efter en tidig utcheckning från vårt hotell och ett sent kvällsflyg hem, hade vi en hel dag att upptäcka området. Vi ville definitivt inte åka för långt från flygplatsen, då vi kvällen innan hade fått uppleva Paris bilköer under rusningstrafik. (Låt oss summera den upplevelsen med att det var första gången som jag trots att jag var ute i god tid ändå kom 1,5 timme för sent till en middag…) Efter lite googlande och en broschyr på hotellet hittade vi Château de Chantilly, som dessutom låg rätt nära flygplatsen. Så vi begav oss dit.

Vårblommor i slottsparken
Vackert rum på slottet i Chantilly

Slottets glansdagar

Historien bakom Château de Chantilly började redan på 1300-talet, men det var inte förrän på 1600-talet som slottet blomstrade. Slottet fick under 1500-talet ett ansiktslyft och dess imponerande renässansstil kunde konkurrera med Europas allra finaste slott. Här på slottet höll adelsfamiljen Montmorency pompösa middagar, teaterföreställningar, baler och fester som gjorde självaste hovet på Versaille avundsjuka.

Den mest dramatiska (och historiska) middagen på slottet inträffade år 1671. Under en tre dagar lång hyllningsfest till Ludvig XIV, tog hovmästaren Vatel livet av sig när fiskleveransen inte kom i tid. Ett väldigt dramatiskt slut på en lätt felplanerad middag, om jag får säga det själv. Denna middag har kommit att bli den mest kända middagen i Frankrike genom tiderna. Helt i klass med vår mest kända historiska middag, där vår svenske kung Adolf Fredrik äter sig till döds på semlor.

Franska revolutionen och återuppbyggnaden

Sedan kom den franska revolutionen. Folket hade tröttnat på kungligheternas överflöd och på adelns rättigheter. Slottet plundrades och all konst flyttades i hast till Louvren innan det större (av de två) slotten förstördes år 1799. Inte förrän i slutet av 1800-talet byggdes slottet upp igen till sitt nuvarande utseende av hertigen av Aumale – Henri d’Orléans. Hertigen var son till Frankrikes sista kung och ärvde godset från sin gudfar. Under sin livstid återställde hertigen inte bara slottet, utan även slottets konstsamling. När Henri dog utan arvingar, överlät han slottet och alla dess stora konstsamlingar till Institut de France. Dock med en premiss. De inte fick ändra något och inte låta någon annan bo här. Vilket gäller fortfarande idag.

Idag på Château de Chantilly kan du besöka slottet och dess vackra rum, men även konstmuseet, slottsparken och det stora stallet och dess hästshower. Vi hade gott om tid på oss och köpte en biljett som täckte allt, inklusive hästshow.

Slottet i Chantilly från utanför vallgraven

Slottsvåningarna och konsten

Vi började vårt besök med att besöka slottets våningar. Här finns salar som på 1700-talet varit prinsarna av Bourbon-Condés mottagningsrum, sovrum och musikrum. Det ena rummet pråligare än det andra. En stor del av utsmyckningarna i rummen är kvar från 1700-talet, men de flesta möblerna försvann under revolutionen. En möbel som står kvar är dock det vackra intartiaskåpet med stenar ovanpå som prins Louis-Joseph av Condé fick år 1774 av den svenska kung Gustav III, som tack för hans vistelse på slottet.

Även om rummen är täckta i bladguld och vackra utsmyckningar och möbler, är det målningarna som jag främst minns från mitt besök. Château de Chantilly har den näst största samlingen av antika målningar i hela Frankrike. Här finns verk av både Rafael och Clouet och väggarna är fyllda av porträtt av kungligheter och dåtidens kändisar. För dig som vill få en smygtitt på några av tavlorna, har Google Arts & Culture en del av verken digitalt.

Vackra detaljer i rummen
Så mycket detaljer och sniderier på slottet i Chantilly

Slottsparken

Efter någon timme inne i slottet begav vi oss ut i slottsparken. Parken skapades av solkungen Louise XIVs trädgårdsmästare Le Notre och är ett under av skönhet och ingenjörskonst. Stora fontäner och konstgjorda kanaler för bevattning kanske inte låter så imponerande idag, men om du tänker att dessa byggdes innan man uppfunnit elektricitet, så blir allt lite mer imponerande.

Vi slog oss ner i den anglo-kinesiska trädgården vid de fem små trähusen och värmde oss med en kaffe. Här på restaurang ”Le Hameau” kan du beställa in glass med den kända crème Chantilly, men de kyliga aprilvindarna lockade inte oss till en glassbeställning denna gång.

Litet hus i slottsparken
Parken vid Chantilly

Stora stallarna

Vårt sista stopp innan flygplatsen var slottets stall. Även om jag inte är speciellt hästintresserad, är jag glad att jag inte missade les Grandes Écuries – ”de stora stallarna”. Stallet från 1700-talet ser ut som ett slott i sig själv och sägs vara Europas (om inte världens?) största stall. Här kan du gå in i det gigantiska stallet och besöka slottets hästar, men du kan också titta på någon av de många hästshowerna. Den uppvisning som vi tittade på ingick i stallets biljett och under 30 minuter visade ridskolan upp dressyr och avancerad ridning för en imponerad publik. Förutom den fina ridskolan, hålls här i Chantilly också polomatcher och hästkapplöpningar. Det är kanske inte så konstigt att Chantilly ofta kallas för ”hästhuvudstaden”. Det är helt enkelt mycket hästar i Chantilly.

Ett besök hos hästarna i stallet var en härlig avslutning på en dag fylld av historia, konst och trädgårdar. Stallet var dessutom det mest uppskattade stoppet hos dottern. Konst i all ära, men riktiga hästar slår det mesta i familjeunderhållning.

Läs mer
Loppis-Paris

De stora stallarna
Chateau-de-Chantilly

Summering av dagen

Vårt besök på slottet tog över fyra timmar (under en vardag med få besökare) och ändå skulle vi ha kunnat lägga mer tid både i parken och i stallet. Så mitt råd är att inte stressa, utan snarare planera för att besöket tar minst en halv dag.

För barn som kan engelska, finns en jättebra broschyr att ladda ner med information, pyssel, korsord och gåtor som får igång hela familjen. Missa inte den – du laddar hem den här på slottets officiella sida.

Vill du läsa mer om slottet i Chantilly?

Hur hittar jag till Chantilly?

Chantilly ligger bara 5 mil norr om Paris. Hit kan du enkelt ta dig med tåg från Gare du Nord till Chantilly (24 minuter) och sedan gå en kort promenad till slottet. Vi tog hyrbilen hit, men bil rekommenderas inte om du ska resa till/från Paris under rusningstrafik.

Karta

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook!

Ett litet vattenfall vid slottet
Chateau de Chantilly är ett pampigt slott
Slottsparken med en lite bro över vatten

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook eller pinna inlägget på Pinterest!

Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
0
Jag vill åka hit!
0
Varit här och älskade det!
1
Läs kommentarer (2)

Lämna en kommentar - då blir jag glad!

Your email address will not be published.

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.