24 tips och bra saker att veta innan du åker till Australien

Förutom att Australien ligger väldigt långt från Sverige, har omvända årstider och kör vänstertrafik, är det fler saker som är annorlunda än du kanske tror. Jag har därför samlat ihop alla mina bästa tips och lärdomar från alla våra resor till Australien i en praktisk liten lista. Vissa tips är nästan livsviktiga, andra snarare knasiga. Högt och lågt. Oavsett så kommer dessa tips att göra din resa till Australien mycket enklare.

Ägg och rödbetor på burgaren

Ingenstans i världen har jag stött på denna förtjusning för ägg och inlagda rödbetor som i Australien. Bli inte förvånad om du blir serverad en biff med ett ägg på, eller en hamburgare med ägg och rödbetor. Det är förvånansvärt gott, så dissa inte smakkombinationen förrän du testat att gå ”aussie style” minst en gång.

Tullen är stenhård

Har du sett TV-programmet ”Gränspoliserna” från Australien? Om du inte gjort det, så rekommenderar jag att du ser ett avsnitt innan du packar väskorna. I Australien har man (förutom de förväntade reglerna kring narkotika, mediciner och alkohol) stenhårda regler kring införsel av mat, levande växter och produkter av djur/trä. Trots att jag alltid är väldigt noga när jag packar, har jag på flyget över kommit på att jag haft med mig pennor av trä och skor med träklackar. Det är dock ingen kris, så länge som du kommer ihåg att gå på rött i tullen, så att de får se över dina saker och avgöra om de är OK eller inte. Den enda kommentaren jag fick på mina trätofflor av tulltjänstemannen var ”Nice shoes”. Så var inte rädd för tullen – var medveten och ta inte med något som du kan köpa på plats. Vi brukar lämna överblivet godis på flyget, så vi verkligen kan säga att vi inte har med oss något ätbart alls. Och är du osäker – gå alltid på rött!

Dricks

I Australien finns ingen kultur kring dricks, men om du på någon restaurang får helt fantastisk service så kan du självklart lämna en slant extra. Men bli inte förvånad om personalen blir förvånad.

Spindel
En hyfsat stor spindel utanför fönstret…

Skaka dina skor

I Australien finns gott om djur som krälar och kryper. För att säkra att inte en spindel eller liknande har krupit in i sina skor, se alltid till att skaka ur skorna innan du stoppar in foten. En bra vana som jag kommer på mig själv att fortfarande göra här hemma i Sverige.

Internet är oftast väldigt dåligt

En sak som du snabbt lär dig i Australien, är att internet inte alls är lika utbyggt som här hemma. Alltför ofta är det supersegt eller icke-existerande. Samma sak gäller för mobildata. Se det inte som ett problem, utan som ett tillfälle att slita blicken från skärmen.

Fitzroy Island
Fitzroy Island

Sommaren är inte bästa tiden att åka hit

Om du inte enbart har tänkt att ligga på stranden, är sommaren den sämsta tiden att åka hit. Sommar i Australien innebär över 40-gradig värme, skogsbränder och högsäsong för maneter och krokodiler. Om du kan styra ditt besök, är den australiensiska våren och hösten som allra bäst i södra delarna av landet, medans den australiensiska vintern är högsäsong för Queensland och Northern Territories. Västra Australien är som bäst under vår, vinter och höst.

Solskyddsmedel

Solen i Australien leker man inte med. Ozonlagret är tunt och hudcancerfallen många. Allra bäst är att använda hatt eller keps och kläder som täcker utsatta områden som axlar och armar. Jag brukar köra solskyddskräm med maximalt skydd för barn för att vara säker på att jag inte bränner mig. Tänk på att en solbränna håller bara en vecka, solskador blir du aldrig av med.

Palm Cove - Cairns - Australien
Palm Cove i Queensland

Tim Tam är favoritgodiset

Om du hör någon prata om Tim Tam så är inte en person, utan Australiens allra mest populära godis. Lite som en kexchoklad, men som kommer i en mängd olika varianter. Finns ofta i prisvärda storpack.

Ring 000 om du behöver akut hjälp

Behöver du komma i akut kontakt med polis, ambulans eller brandkår? I Australien ringer man 000.

Flugnät kan vara en bra idé

I outbacken kan svärmar av flugor vara en riktig pest. Vi hade aldrig råkat ut för det förrän i somras i Western Australia, men plågan finns i fler delar av outbacken. Misströsta inte om du saknar flugnät – i områden där du behöver flugnät för ansiktet brukar dessa finnas att köpa överallt.

Flugor i Kalbarri

Kaffe är seriöst!

I Australien tar man väldigt seriöst på sitt kaffe och kaffebarerna med italienska kaffemärken är många. Till skillnad från USA, så har Australien riktigt vällagat och gott kaffe med mycket smak. Precis som vi svenskar vill ha det. Beställ en ”flat white” om du vill känna dig som en riktig Aussie. Då får du en espresso med ångad mjölk (men utan en massa skum). En godare variant av en caffe latte om du frågar mig.

Spöken som gråter på natten

Om du väcks på natten i Queensland av ett sorgligt gråtande som låter som ett litet spöke, så har du antagligen väckts av en Bush Stone Curlew – en otroligt vänlig liten nattaktiv fågel med stora ögon och långa smala ben som hellre springer än flyger. Vi har flera kvällar när vi varit ute och gått blivit förföljda av nyfikna curlews. Är nog min absoluta favoritfågel.

Curlew
Curlew

Alkohol köps oftast i ”systembolag”

I Australien är alkohollagarna olika i de olika delstaterna och i vissa delstater tillåts exempelvis öl att säljas i matbutiker. Alkohol köps dock oftast i bottle shops – så kallade bottle-o. Bottle shops ligger ofta bredvid stora mataffärer, kommer ofta med en drive in (!) och har öppet alla dagar i veckan med generösa öppettider. De största butikskedjorna är BWS och Dan Murphy’s.

Krokodiler är inte att leka med

Det finns en orsak till att de flesta Aussies som vi har pratat med i Queensland bara badar i pool, oavsett tid på året. Australiens saltvattenkrokodiler är gigantiska forntida monster som inte bara trivs i floder, utan även kan simma ut i havet. Vid nästan alla vattendrag i de norra delarna av Australien hittar du gula skyltar som varnar för krokodiler. Ta dessa skyltar på blodigt allvar. Krokodiler är kallblodiga djur, vilket gör att de är som mest aktiva under årets varmaste månader, vilket är september till april. Bada alltid inom markerade områden, simma inte i mörkret och promenera inte alldeles vid strandkanten. En krokodil kan ligga och lura alldeles vid strandkanten utan att synas och attackerna kommer blixtsnabbt.

Krokodil

Aussies förkortar ord

Aussies förkortar alla ord som går att förkorta. Ofta till oigenkännlighet.
Macca’s = McDonalds
Tinny = Öl i aluminiumburk
Barbie = BBQ
Cuppa = Kopp te
Coppa = Polis
Avo = Avokado
Brekky = Frukost
Bruce / Sheila = En helt vanlig Aussie man/kvinna, som vår ”Svensson”
Dunny = Toalett
Mozzie = Mygg
Servo = Bensinstation

Barramundi är en fisk

Ett ord som är bra att känna till är Barramundi. Barramundi (även kallad barra) är en stor havsaborre som kan bli upp till 2 meter (!) lång och väga 60 kg. Barramundin är inte bara en populär sportfisk, utan även en väldigt vanlig matfisk för burgare eller grillen. Så om du hittar en barra burger, så vet du vad det är.

Grillad Barra
Grillad barra med sötpotatispommes

Undvik Vegemite

Om någon frågar om du vill ha Vegemite på din frukostsmörgås, tacka omedelbart nej. Jag brukar kunna lära mig att tycka om det mesta med lite övning, men Vegemite (eller Marmite) är ett otyg. En jästsmakande mörkbrun och salt kräm gjort på restprodukter från öltillverkning. Låter gott, eller?

Maneter lurar i havet

Australiens farligaste djur är inte varken hajar, ormar eller krokodiler. Det är maneter – så kallade stingers eller jelly fish. Norr om Bundaberg på östkusten och norr om Exmouth på västkusten kan du under sommarhalvåret stöta på kubmaneter och irukaji som varje år orsakar dödsfall. På många stränder finns nät som skyddar mot kubmaneter, men irukanji är bara 1 centimeter stor och slinker lätt igenom även finmaskiga nät. När du simmar i havet, se därför till att du har på dig en stinger suit – en tunn dräkt som skyddar mot manetens gift.

Bilkorning-Australien

Det är ofta långt till nästa stad

Australien är nästan lika stort som hela USA, men det bor bara 23 miljoner människor på denna gigantiska yta. De allra flesta bor längs kusten, men även här kan man ibland köra bil en hel dag utan att se något annat än sockerrör. Se till att du har bilen välutrustad med vatten (en rejäl dunk!) och snacks innan du beger dig ut på äventyr. Mobiltäckningen är oftast lika dålig som husen är få.

Känguru, krokodil och emu äts överallt

Australiensare älskar att grilla och det är vanligt att du på restauranger kan välja mellan både känguru, emu och krokodil. Men vad ska du välja? Känguru är ett rött kött som gärna äts stekt till medium och smakar lite som en smakrikare biff. Krokodil är ett vitt kött som känns lite som en lite segare kyckling med fisksmak. Emu är ett rött kött som är väldigt fettfritt och som också helst äts stekt till medium.

Man kan alltid ha flip-flops på sig

Bil inte förvånad om du ser en aussie i dunjacka och flip-flops på ”vintern”. Flip-flops kallas även för pluggas eller thongs och dessa kan man ha på sig året runt. I Melbourne såg vi en varuautomat på vintern som bara sålde två saker – ullmössor och flip-flops. I’m just saying.

Den stora langusten - Cervantes

Big things är en thing

I Australien är man väldigt stolt över sina lokala specialiteter och dessa visar man gärna upp genom att göra stora statyer. Om det så är en mango, en langust eller en romflaska – stora ska de vara! Det finns till och med kartor och webbplatser för att du ska kunna hitta till alla dessa stora saker. Att leta reda på de stora statyerna kan vara en rätt knasig, men väldigt skojig, aktivitet på semestern!

Bli inte förvånad om du ser en dromedar

Dromedarer? I Australien? När man började bygga järnvägar i Australien importerade man kameler och dromedarer för att frakta saker i outbacken. Dromedarerna trivdes utmärkt och idag bor över 1 miljon vilda dromedarer i outbacken. Egentligen borde du inte stöta på dromedarer när du kör efter östkusten, men då de rör sig fritt över stora avstånd kan de poppa upp lite varstans. Vi såg två dromedarer stå och beta alldeles vid Bruce Highway mellan Cairns och Brisbane.

12 Apostles utefter Great Ocean Road

Eucalyptus är väldigt användbart

Eucalyptus är inte ett sorts träd, utan det är en familj av 900 olika träd. Eucalyptusträd växer i hela Australien och kan bli över 100 meter höga. Att vandra i en eukalyptusskog är nog det sinnesintryck som jag förknippar mest med Australien. Det doftar precis så underbart som du kan tänka dig.
Eucalyptusträd är fulla av eucalyptusolja som gör dem lättantändliga – en av orsakerna till de explosiva skogsbränderna i Australien. Oljan är giftig för oss människor, men är en väl beprövad ingrediens som kan användas till allt från myggmedel till förkylningsmedicin, fläckborttagning, tvättmedel och antiseptiska produkter. Köp med dig en flaska hem!

Eucalyptusskog i Victoria

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook!

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Om mig

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

Pinnacles desert – Öknen med de mystiska kalkstenspelarna – Western Australia – Australien

Vissa öknar gömmer inte bara skönhet och tystnad, utan även mysterier. Som kalkstenspelarna i Pinnacles desert i Nambung National Park i Australien, som ingen riktigt förstår hur de har skapats.

Street art i Melbourne – Victoria – Australien

Melbourne är en av världens hetaste städer för street art. Färgrik, föränderlig och innovativ - det här är livets konst helt enkelt.

Yanchep National Park – bland grottor och svarta kakaduor – Australien

45 minuter norr om Perth i Western Australia ligger Yanchep National Park, ett viktigt våtmarksområde för områdets fåglar och med flertalet kalkstensgrottor med unikt djurliv. Vi har besökt grottan Crystal Cave och vandrat runt sjön Loch McNess.

Cairns – 10 sevärdheter du inte ska missa – Queensland – Australien

Queensland är en stor delstat och det finns massor att se och göra! Här är vår favoritlista med sevärdheter kring Cairns för alla åldrar.

Köra bil i Australien – Hur gör man?

Australien är drömdestinationen som har allt för en härlig bilsemester. Men vad behöver du tänka på när du kör bil i Australien? Här kommer mina bästa tips för en bekymmersfri road trip Down Under!

Mossman gorge – I världens äldsta regnskog – Australien

Vi befinner oss i Mossman Gorge i Kuku Yalanji-folkets land. I mer än 50.000 år har de bott här i norra Queensland, i världens äldsta regnskog.

Ännu mer reseinspiration

Western Australia – En liten film – Australien

Dags att summera vår bilsemester i Western Australia från Perth till Monkey Mia - denna gång i en liten film.

Fraser Island – världens största sandö – Queensland – Australien

Fraser Island i Queensland är en nationalpark, ett världsarv och världens största sandö.  Även om ön består av sand, finns här även regnskog, sötvattenssjöar och ett rikt djurliv med bland annat dingos.

Pinnacles desert – Öknen med de mystiska kalkstenspelarna – Western Australia – Australien

Vissa öknar gömmer inte bara skönhet och tystnad, utan även mysterier. Som kalkstenspelarna i Pinnacles desert i Nambung National Park i Australien, som ingen riktigt förstår hur de har skapats.