Pinnacles desert – Öknen med de mystiska kalkstenspelarna – Western Australia – Australien

Pinnacles öken ligger strax utanför Cervantes, ungefär 20 mil norr om Perth i Western Australia. Öknen är inte speciellt stor, men det är inte öknens storlek som lockar besökare till nationalparken. Här finns nämligen ett geologiskt mysterium. Ur den gyllene sanden sträcker sig tusentals kalkstenspelare upp mot skyn. Pelarna är upp till 4 meter höga och skiftar i gult, orange och krämvitt. Som stora termitstackar i ett gyllene hav, där vågor av sand omformar öknen varje dag. Vissa pelare försvinner under sanden. Andra dyker upp.

Pinnacles desert - Australien
Pinnacles desert - Australien

Den mystiska öknen

Pelarna i Pinnacles antas ha bildats för mellan 30.000 och 40.000 år sedan. Forskarna är dock inte helt ense om hur. Det finns otroligt många teorier, men ingen av teorierna känns helt trovärdig. Den mest populära teorin är att rester från snäckor har blåst hit från havet. Genom många många års regn har kalken i snäckskalen bildat kalkavlagringar under sanden. Växternas rötter har fått kalken i marken att spricka och när områdets klimat ändrats så eroderade jorden och sanden som omgav kalkavlagringarna försvann. Kvar blev the Pinnacles. Öknen som känns som taket i en upp-och-nervänd kalkstensgrotta.

Pinnacles desert - Australien
Pinnacles desert - Australien

The Pinnacles ligger i Numbung National Park. Numbung betyder ungefär ”krokig” och är ett gammalt ord från Australiens ursprungsbefolkning. ”Krokig” är ett passande ord för parkens vinterfloder, som genom tiderna varit viktiga för de nomadiska stammarna som bott i området. Konstigt nog kan man inte se spår av människor de sista 6000 åren i the Pinnacles. Faktiskt finns ingen riktig dokumentation över denna unika öken förrän så sent som 1960-talet. Hur kan man ha missat detta ställe under så många år? En teori är att pelarna varit gömda under sanden i tusentals år.

Vår hyrbil - Pinnacles desert - Australien
Pinnacles desert - Australien

Öknen i soluppgång och solnedgång

Vi bodde en natt i Cervantes och hade därför möjlighet att åka till the Pinnacles både för att uppleva solnedgången och för att vandra i förmiddagssolen. Fördelen med att resa i västra Australien under vinterhalvåret är att temperaturen håller sig på en härligt ljummen nivå även under dagtid. Det blir sällan varken för varmt eller för kallt att vandra. Perfekt för t-shirt och en huvtröja. Solnedgången var dock en upplevelse som jag är extra glad över att få uppleva. När vintersolen sänkte sina långa skuggor över kalkstenspelarna och himlen färgades rosa, kändes de nästan som att vara på en annan planet. En av resans absolut vackraste upplevelser.

Pinnacles desert - Australien
Pinnacles desert - Australien

Sevärdheter i the Pinnacles

De allra flesta som kommer hit till Pinnacles åker ”the Pinnacles Drive” – en 4 kilometer lång bilväg av sand genom öknen. Vägen är fullt körbar med vanlig bil i torrt väglag, även om de flesta (inklusive vi själva) körde 4WD. Vägen är enkelriktad och kanterna markerade av kalkstenar.

Det finns även en enkel 1,2 kilometer lång utmärkt vandringsled genom området, som tar dig till några av parkens vackraste platser. Om du kan planera ditt besök, se till att planera in denna korta vandring. Det är ett bra sätt att komma iväg från bilvägen och se öknen lite mer avskilt.

Pinnacles desert - Australien

Hur hittar jag hit?

The Pinnacles ligger 2 mil söder om Cervantes i Western Australia och nås enkelt via avtagsvägen på Indian Ocean drive. Stanna till i besökscentret Pinnacles Desert Discovery Center innan du beger dig ut i parken. Här får du lära dig om områdets historia och djurliv genom snygga utställningar.

Karta (öppnas i Google maps)

Pinnacles desert - Australien
Pinnacles desert - Australien

Hur mycket kostar det att besöka parken?

Att besöka enbart Numbung National Park kostar 15 AUD per bil. Vi köpte dock ett mycket smidigt Holiday Pass för 4 veckor för 60 AUD, som täcker inträdet till de flesta parkerna i västra Australien. Passet kan du köpa i de flesta av nationalparkernas besökscentrum, eller så kan du köpa det online och skriva ut det.

Pinnacles desert - Australien
Park centre - Pinnacles desert - Australien

Vill du läsa mer om the Pinnacles och Western Australia?

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook!

Pinnacles desert - Australien
Pinnacles desert - Australien
Pinnacles desert - Australien
Pinnacles desert - Australien
Bilväg - Pinnacles desert - Australien
Pinnacles desert - Australien
Pinnacles desert - Australien

6 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Om mig

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

Undara – Äventyr i Queenslands outback – Australien

De mörkröda termitstackarna utefter vår väg blir större och större ju längre från kusten vi åker. När jag tror att vi nått världens ände så passerar vi plötsligt förbi ett hus. Någon bor här ute. Långt från allt. Vi är på väg mot lavatunnlarna i Undara National Park, i norra Queenslands outback.

Western Australia – En liten film – Australien

Dags att summera vår bilsemester i Western Australia från Perth till Monkey Mia - denna gång i en liten film.

Planering pågår – vi ska åka på äventyr till Australien!

Just nu pågår en febril planering här hemma - vi ska åka på campingsemester till nationalparkerna i Western Australia!

Sevärdheter i Melbourne – Mina 10 favoriter – Victoria – Australien

Melbourne har blivit en av våra favoritstäder. Det finns så otroligt mycket härligt att se och göra här, men ska jag välja ut några favoriter så blir det dessa tio!

Världens bästa valskådning – Mina 4 bästa platser

Var finns världens bästa valskådning? Här är mina 4 bästa platser runt om i världen.

Perth – 9 sevärdheter i Western Australias sköna huvudstad – Australien

Perth är en sprudlande, unik och charmig storstad med oväntat mycket småstadskänsla. Vi tillbringade 5 dagar här och utforskade några av stadens sevärdheter.

Ännu mer reseinspiration

Western Australia – En liten film – Australien

Dags att summera vår bilsemester i Western Australia från Perth till Monkey Mia - denna gång i en liten film.

Fraser Island – världens största sandö – Queensland – Australien

Fraser Island i Queensland är en nationalpark, ett världsarv och världens största sandö.  Även om ön består av sand, finns här även regnskog, sötvattenssjöar och ett rikt djurliv med bland annat dingos.

24 tips och bra saker att veta innan du åker till Australien

Ska du resa till Australien? Jag har samlat mina 24 bästa tips från alla våra resor till Australien i en lista. Högt och lågt. Knasigt och praktiskt.