Bloggportalen
Nu läser du artikeln
Resa till Frankrike med barn – 7 tips för en härlig semester

Resa till Frankrike med barn – 7 tips för en härlig semester

  • Ska du resa till Frankrike med barn? Här kommer saker att tänka på, oavsett om du bilar eller åker på storstadsweekend

Att resa med barn i Europa är oftast väldigt enkelt. Du behöver oftast inte tänka på varken magproblem eller var du får tag på blöjor. Dock har alla länder sina egenheter- inte minst Frankrike. Vi har bilat i Frankrike flera gånger med vår dotter. Alla gånger har varit otroligt härliga, men det finns en del saker som kan vara bra att tänka på innan du drar hit på semester!

1. Restaurangbesök

Vi svenskar är inte särskilt kontinentala i våra middagsvanor. Speciellt inte barn som har gått på dagis i flera år, med vanan att äta lunch klockan 11 och middag klockan 17:30. I Frankrike äter man oftast lunch någon gång mellan klockan 12 och 14 och middag från tidigast klockan 19. Detta kan snabbt bli till en mardröm för oförberedda svenska småbarnsföräldrar. Speciellt om man lyckats flyga hit en söndag eftermiddag – när i princip allt är stängt och det inte finns minsta lilla mataffär öppen… (se tips 3). Att semestra i Frankrike är som att semestra i en tidszon 2 timmar västerut, ställ om din klocka till att sova längre på morgonen och vara uppe till senare på kvällen och bär med dig snacks i handväskan när de små magarna kurrar.

En barnvänlig restaurang i Frankrike är inte som en barnvänlig restaurang i USA: Oftast finns varken barnstolar, kritor, blöjbytarbänk eller barnmenyer. Se till att ta med egen underhållning och gärna en portabel ”babysits” (hållare i tyg som du fäster på stolen)

2. Taxiresor

Räkna inte med bilbarnstolar i taxin. Ta med en egen eller ha barnet i ditt knä. Alternativ ett känns bäst.

3. Öppettider på supermarkets

Några bra ord att lägga på minnet: Supermarché (super market), Épicerie (matvaruaffär), Boulangerie (bageri), Pharmacie (apotek).

I Frankrike shoppar man generellt sett måndag till lördag. Söndag är vilodag. Vissa mataffärer och turistbutiker har öppet en skvätt tid på söndagmorgonen, men behöver du något viktigt som blöjor eller barnmatburkar – handla det på lördagen! Tänk även på detta när du bokar flyg ner till Frankrike en söndag!

4. Åka kommunalt med barnvagn

Det är inte lätt att åka kommunalt i Frankrike med barnvagn. I Paris kommer du inte ner i tunnelbanan med en barnvagn utan att du nedtyngd av svett och darrande muskler får lyfta den över både spärrar och trappor. Bussen är bättre, även om utrymmet för barnvagnar och rullstolar inte är lika stort som på svenska stadsbussar. Ta med en liten, lätt och hopfällbar vagn så säkrar du transporterna.

Läs mer

5. Blöjor och barnmat

Blöjor och barnmat finns i alla former och sorter på super markets och apotek. Du kanske inte hittar din favoritblöja överallt (även om det finns en hel del Pampers), så har du plats i bagaget – ta med så mycket du kan. Detta gäller även barnmat, även om den barnmat som vi hittade kändes kreativ och vällagad är ofta de små supersmakarna vana vid smakerna av de svenska märkena. Det kan även vara svårt att hålla koll på innehållet i burkarna om dina barn har allergier – det är inte alltid som framsidan visar på alla ingredienser.

6. Fransk frukost

Det är bara att ge med sig. Fullkornsbröd och havregrynsgröt är inte så hett i Frankrike. Dock är pain chocolate och croissanter det. Du kanske hittar rostat bröd med sylt eller chokladkräm. Fördelen är att det oftast inte är några problem att få barnen att äta de lätta små bröden. Nackdelen är att de är hungriga igen en kvart efteråt.

7. Hyrbil

Bilar i Frankrike är inte stora. En full-size bil med gott om plats för 4 personer och packning låter kanske som en bra idé, men du upptäcker vid första parkering att det finns en orsak till att hyrbilarna är små. Träng ihop er, packa mindre och se till att förboka bilbarnstol (eller ta med den hemifrån) så att du är säker på att du får en. Om den hyrbilsfirma du tänker boka oss inte har som option att boka bilbarnstol i rätt storlek – ring och kolla för säkerhets skull.

Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
1
Inte sugen alls på att åka hit!
0
Jag vill åka hit!
1
Varit här och älskade det!
0
Läs kommentarer (0)

Lämna en kommentar - då blir jag glad!

Your email address will not be published.

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.