Bloggportalen
Nu läser du artikeln
Weekend i Paris – 10 praktiska tips för en härlig resa – Frankrike

Weekend i Paris – 10 praktiska tips för en härlig resa – Frankrike

  • Vad behöver du tänka på för att verkligen kunna uppleva det bästa av Paris under en weekend? Här kommer mina 10 bästa tips om allt från hotell till transfer och klädsel!

Paris brukar kallas för kärlekens stad, men för mig är Paris lika mycket kulturens, modets, atmosfärens och matens stad. Det är få städer i världen som är så mytomspunna och har så många sevärdhetsmåsten att en weekend lätt kan sluta i ett enda långt köande och trängsel med andra turister. Långt ifrån det rosa skimmer och den känsla som vi alla vill uppleva i Paris.

Jag har varit i Paris fyra gånger och det är nog den senaste resan som jag njutit som allra mest. När det inte längre fanns några måsten, utan jag bara kunde strosa runt och insupa staden, atmosfären och livet. Så här kommer mina tio bästa tips om allt praktiskt som är bra att veta för att din weekend i Paris blir så smidig och härlig som möjligt – allt från hotell till klädsel och säsong.

September i Montmartre

1. Säsong

Vår receptionist beklagade sig vid vår incheckning på hotellet att det var lite synd om oss att det var så kallt i Paris just den helgen vi var på besök. Personligen tyckte jag att det var en helt perfekt temperatur. Paris i slutet av september 2022 bjöd på sol och moln och 15-17 grader på dagarna. Som kallast var det 13 grader på nätterna. Som en svensk försommar helt enkelt, om man ska vara lite krass.

Men när är bäst tidpunkt att besöka Paris? Paris är underbart året om, men som alltid så föredrar jag lågsäsong 99 gånger av 100. Undvik juni, juli, augusti om du inte gillar att svettas i köer med andra turister i en 30-gradig storstad och betala överpris för ett hotellrum. Maj och september är mellanmånader, med ganska mycket turister. Även påskhelgen och julhelgen är populära på grund av alla helgdagar. Augusti är en stor semestermånad i Paris och många mindre butiker har semesterstängt.

Modefotografering. Ej street style Paris.

2. Kläder – Vad ska du packa?

Vi såg så många turister i högklackat och statement-klänningar som fallit för instagram-myten om att alla i Paris alltid går klädda i haute couture och högklackat. Låt mig döda den myten direkt! De flesta fransyskor vi mötte på gatorna hade bekväma skor (stilrena sneakers) och neutrala klassiska plagg. Ofta jeans och ännu oftare en trench coat. Så ta med dina skönaste och snyggaste sneakers och förbered dig på att det blir mycket promenerande.

Lämna din stora öppna handväska därhemma och gör som fransyskorna och använd en cross-body-väska som kan stängas och som du bär fram på mage/bröstet. Ficktjuvar finns det gott om.

Sneakers överallt på antikmarknaden

3. Hotell

Två av de svåraste sakerna med att hitta det perfekta hotellet i Paris är: 1) Priset 2) Läget.

Vi har många roliga anekdoter från tidigare hotellbesök i Paris i våra yngre dagar och nuförtiden chansar jag därför inte när jag bokar hotell i Paris. Jag bokar endast hotell med bra recensioner av tusentals resenärer och hotell som ligger nära en tunnelbanestation i något av mina favoritdistrikt. Tyvärr brukar dessa två kriterier göra att hotellpriserna sticker upp över husnocken. När jag sökte hotell i Paris för tre personer i tre nätter fick jag upp flertalet av stadens finaste hotell som skulle kosta en bra bit över 100.000 SEK. Lite över min budget…

Var i Paris ska man bo?

Paris innerstad är indelat i 20 stycken distrikt – arrondissements. Dessa är inte samma sak som Paris stadsdelar, som ofta går igenom flera arrondissements. Mina favoritstadsdelar är Saint-Germain-des-Prés (6:e arr) , Opèra (9:e arr), Montparnasse (14:e arr), Le Marais (3:e/4:e arr) och Quartier Latin (5:e arr).

Denna resa bodde vi i Montparnasse på Hotel Léopold i ett lugnt bostadsområde med många mysiga kvarterskrogar. Knappt en turist i sikte och bra kommunikationer med tunnelbanelinje direkt till både Eiffeltornet, Marais, Notre Dame och Triumfbågen.

Var i Paris ska man inte bo?

Paris är en storstad och i storstäder finns det alltid områden som är lite mindre trevliga. Jag har bara känt mig obekväm en gång i Paris, när jag klev av vid fel tunnelbanehållplats vid Pigalle vid Montmartre och hamnade mitt bland sexbutiker, party och synligt påverkade människor. Det var några år sedan dock, och det gamla ”Red light district”-området vid Pigalle har nu städats upp rejält. Det brukar sägas att om du bor inom Paris ”ringväg” så är alla områden relativt säkra. Men som vanligt i storstäder bör du nattetid undvika mörka parker, stora tågstationer och att skylta med dyra kameror och smycken.

4. Kommunaltrafik

Paris har riktigt bra kommunikationer och de sträckor som vi inte promenerade åkte vi tunnelbana och buss. Tunnelbana är superbilligt att åka och kostar 1,90 euro per sträcka. Dock kan det bli en hel del biljetter på en dag och det tar dessutom en liten stund att köa för att köpa biljetter varje gång. Ett smartare alternativ som sparar tid är att köpa ett Paris Visite travel pass för centrala Paris för 19,50 euro för två dagar (vuxen). Med biljetten ingår även ett gäng rabatter till museum och shopping. Det kanske känns som att du kommer att orka gå 30.000 steg per dag, men du sparar en hel del tid på att ta dig genom Paris under jorden.
Paris Visite travel pass biljetter köper du i en vanlig biljettautomat i tunnelbanan.

En sak som kan vara bra att tänka på är att inte lägga din lilla pappersbiljett bredvid dina kreditkort eller i närheten av din mobiltelefon. Magnetremsan är väldigt känslig och slutar alldeles för lätt att fungera (hände för oss).

5. Muséer

Paris är världens bästa stad för de som älskar konst och kultur. Det finns museum för allt, även om Louvren och Mona Lisa är det som de allra flesta har på sin bucket list att besöka. Jag besökte Louvren för många år sedan och kände ganska så snabbt att konsten här inte var min kopp av te och att ett besök var alldeles tillräckligt. Vad jag tyckte om Mona Lisa? En ganska liten tavla. Inte det mest magiska konstverk jag någonsin sett, men hon är utan tvekan ett fenomen.

Skulle jag välja ett enda konstmuseum i Paris så skulle jag välja Musée d’Orsay. Jag älskar impressionisterna och förutom att byggnaden är otroligt pampig, hittar du många kända verk här av Monet, Renoir, van Gogh och Toulouse-Lautrec, När vi besökte museet i september 2022 pågick en Munch-utställning som definitivt var sevärd.

Vad behöver jag tänka på?

Museum i Paris är stängda på måndagar och en söndag i månaden har många museum gratis inträde. Vill du vara säker på att kunna besöka Louvren behöver du förboka biljett minst en månad i förväg.

Vi förbokade inte biljetterna till Musée d’Orsay, vilket visade sig vara ett lyckokast. För det första kostade biljetterna 16 euro att förboka, men vi betalade bara 11 euro per vuxen när vi köade in. Orsaken var både att det är billigare att inte förboka och att vuxna med barn i sällskap får rabatt på inträdet. Om jag hade rest under högsäsong hade jag dock inte chansat, utan då hade jag förbokat.

6. Flygplats

Jag har tidigare alltid flugit till (eller via) Charles de Gaulle och varenda gång så har det varit kaotiskt där. Dåligt med restauranger, långsam säkerhetskontroll och långt från centrala Paris. Jag har särskilt ett minne från när vi med två timmars god marginal skulle byta flyg på Charles de Gaulle, men det var så mycket köer överallt att det slutade med att jag med andan i halsen fick springa allt vad jag kunde med dottern i famnen genom hela flygplatsen för att hinna.

Läs mer
Vueling vinge och motor

Denna gång flög vi till Orly med Vueling, vilket skulle visa sig vara väldigt smidigt. Lite som att jämföra Arlanda med Bromma. Det tog oss fem minuter från flyget till taxin och tio minuter från taxin till gaten. Dessutom ligger Orly mycket närmare Paris (20 minuter med taxi till vårt hotell i Montparnasse), så det sparar mycket tid.

Vueling vinge och motor

7. Transfer

Från Orly kan du åka kommunalt och för oss som bodde i Montparnasse kunde vi ha tagit en direktbuss från flygplatsen till Montparnasse (Place Denfert-Rochereau). Det går även att åka tunnelbana och tåg eller taxi/Uber.

Vi var tre personer och kände att det skulle vara väldigt skönt att komma fram fort till hotellet, så vi använde oss av appen ”Welcome Pickups” som vårt hotell tipsade om. Du bokar din transport i appen och betalar i appen. Chauffören kollar in ditt flygs ankomsttid och är där när du landar. Från att du landat väntar chauffören dessutom på dig i en timme. Du får i förväg all info om chauffören med bild, nummerplåt på bilen och kontaktinformation. Vi använde denna tjänst både till och från flygplatsen och fick otroligt trevliga, kommunikativa och hjälpsamma chaufförer. Pris? 58 euro för bilen från Orly till Montparnasse. Rekommenderas!

8. Restauranger

Det finns massor med trendiga ”instagram-restauranger” och Michelin-krogar i Paris, men det finns desto fler härliga kvarterskrogar som serverar redig fransk mat och svårslagen stämning. Vi bokade ingenting i förväg den senaste resan, utan käkade på ställen utanför turistdistriken som var fyllda med fransmän och hade bra recensioner. Då kostade en trerätters lunch med ett litet glas vin €14,90 eller en ”dagens” med ett glas vin för €11.90. En a la carte middag med förrätt, huvudrätt och ett glas vin gick på €25-30.

Dricks fick vi aldrig ens en någon fråga om att lämna, alla restaurangerna slog in beloppet på kvittot i kortläsaren innan vi hann blinka.

9. Trevliga Parisare

Jag har så många gånger fått höra att Parisare är dryga, sura och inte gillar turister. Men jag håller inte alls med! Alla (och jag menar ALLA) fransmän vi träffade i Paris under vår långhelg var helt underbart trevliga. Jag vet inte om det beror på att jag alltid med ett stort leende försöker prata franska i första hand eller om det var för att vi inte besökte de mest turistiska platserna? Visst, jag har pluggat franska i ganska många år under skoltiden. Om jag är bra på franska? Nej. Jag förstår skriven franska riktigt bra, men är värdelös på att prata franska. Jag har smygövat lite med Duolingo, men jag pratar långt ifrån flytande franska. Jag kan i princip hälsa, betala, fråga om vägbeskrivningar, svära och beställa saker på franska. Om det blir svårare än så börjar jag hacka som en repig LP-skiva. Mitt tips är därför att lära sig några hälsningsfraser och siffror, det kommer du långt med!

10. Försök inte att se allt!

Paris är en gigantisk stad med fler museum än du hinner se på ett år. Lägg inte ett så stressat schema att du inte hinner med att känna på P-A-R-I-S. Om du inte är intresserad av konst? Skit i Louvren! Tycker du att det är tråkigt mer utsiktsplatser? Skippa att åka upp i Eiffeltornet! Strosa istället runt bland de vackra husen i Saint-German-des-Prés eller Quartier Latin, ta un café eller un café noisette (espresso med lite mjölk) på en uteservering och utforska stadens små butiker och gränder. Kom ihåg att du reser för dig själv, inte för någon annan!

Vilka är dina bästa praktiska tips till Paris? Har jag missat något? Kommentera gärna nedan!

Vill du läsa mer om Frankrike? Titta in på min Frankrike-sida!

Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
0
Jag vill åka hit!
6
Varit här och älskade det!
3
Läs kommentarer (2)
  • Blev så sugen på att åka till Paris igen när jag följde er resa på Instagram och nu när jag läste detta. William läser franska för tredje året så det skulle vara kul för honom att åka dit och testa att prata lite. Och kul att du skrev om området vid Pigalle. Försökte beskriva det för resten av familjen häromdagen eftersom det var just där jag bodde de två första gångerna jag var i Paris. Av ren snålhet, för att hotellet var billigt (men också relativt bra för att vara så billigt och enkelt) men vad gäller området var det enda positiva att det var nära till Montmartre.

    • Ha ha ha, vad kul att du bott vid Pigalle! Jag ska lägga till att vi under denna resa hängde en hel del där under dagtid och då kan man faktiskt säga att området nuförtiden är både hippt och städat och har en stor mängd populära restauranger och butiker. Dock vet jag inte hur det är på kvällstid ;)
      Man kan konstatera att kidsen har lärt sig mer på tre år de själva har förstått. E fick till och med hjälpa mig ibland! :)

Lämna en kommentar - då blir jag glad!

Your email address will not be published.

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.