Våra 7 favoritkvarter i Paris – Frankrike

Vartenda sinne i kroppen påverkas av Paris: de vackra vykortsvyerna över alla kända landmärken, sorlet från de många gatumusikanterna, vinet som långsamt rullar runt tungan under någon av de långa luncherna eller hundskiten som biter sig fast under din skosula. Parisare är livsnjutare som hellre tar en kopp svart kaffe med cigarett till frukost än en ostmacka och som ofta kan ses ensamma sittande på ett café med en dagstidning i knät eller hetsigt tutandes på väg till jobbet på sin vespa. Men var upplever man då bäst Paris och parisarna under en långhelg? Här kommer våra favoritkvarter.

Saint-Germain-Des-Prés

I detta stiliga område hittar du välklädda parisare, designbutiker, tehus och gallerier. Parken Jardin de Luxemburg är Paris lunga och det ställe där du garanterat hittar en stor andel av Paris innevånare en varm sommardag. Väldigt få lägenheter i Paris innerstad har balkonger som är stora nog för mer än en liten kruka med pelargoner, så från tidig morgon samlas man istället i staden parker för att spela ett parti schack, kasta boule, solbada, läsa en god bok, gymnastisera eller bara sova. Hela familjen följer gärna med och ofta flödar musik från stora orkestrar över de välskötta rabatterna. Slå dig ned i en stol, betrakta omgivningarna och vila upp dig och dina fötter efter dagens upplevelser.

Om du vill vila fötterna lite lyxigare, finns här gott om tehus där du blir serverad den perfekta koppen ros-te med en rosa macaron. Prova gärna Ladurée på 21 rue Bonaparte.

Montmartre

Syndens kvarter har numera blivit rumsrena och många av de poeter och konstnärer som gjorde området känt har flyttat ut. Fortfarande har dock området en romantisk glöd i skymningen och de små restaurangerna och barerna lockar många unga parisare och turister. På toppen av kullen lyser den vita basilikan Sacré-Coeur med dess äggformade kupol och trappan vid kyrkan bjuder både på gatumusikanter och en härlig utsikt över Paris.

Vandra de små gatorna mot Moulin Rouge och njut av neonbelysningen utanför ingången, men räkna inte med att se några högsparkande lättklädda ben utan att tömma plånboken. Även om de flesta restauranger och butiker är väldigt turistiga, är det en mysig promenad. Var dock lite försiktig när du väljer tunnelbanestation. Vi råkade stanna vid Chateau Rouge, där det pågick en hel del skumma aktiviteter – även i dagsljus.

Kring Jardin des Plantes

Sedan Ludvig XII lät anlägga en medicinalväxtträdgård i detta obefolkade förortsområde för 400 år sedan, har området vuxit till ett lugnt, välmående bostadsområde. Hjärtat i området kring Jardin des Plantes är gatan Rue de Mouffetard, där det dagligen säljs franska delikatesser, vin, kläder, frukt & grönsaker och ost. Det är härligt att vandra nedför gatan tillsammans med baskerklädda män och välklippta damer och dofta på de nyplockade aprikoserna och de nygrillade vaktlarna.

Invalides

Den största symbolen för Paris, både rent fysiskt men också associationsmässigt, är Eiffeltornet som är synligt från de flesta platserna i Paris innerstad. Parken precis nedanför tornet är förhållandevis lugnt vilket direkt ändras när man kommer in under själva tornet. Minnesmärket Hôtel des Invalides, Ludvig XIV’s sjukhus för veterankrigare, har gett namnet till detta exklusiva område.

Det sjunde arrondissementet anses vara Paris flottaste och här shoppar och bor diplomater såsom industrimagnater. Det mest kända landmärket är självklart Eiffeltornet, men här finns även den förgyllda dômen med Napoleons grav.

Marais

Från att ha varit ett av Paris slumområden ända fram till 1960-talet, är Marais idag ett populärt område med många hantverkare, restauranger och boutiquer. Här finns idag Picasso-museet, stadshuset Hôtel de Ville och den härliga mode och inredningsgatan Rue des Francs Bourgeois. Här finns fantastisk shopping till humana priser och turister är lika ovanliga här som de är vanliga på Champs-Elysées. Gör som många fransmän, åk hit en söndag eftermiddag och ät en härlig middag på någon av de många uteserveringarna som serverar franska menyer till bra priser.

Här finns även en stor mängd riktigt bra second-hand-butiker, läs mer på Vintageshopping i Paris – Hur du hittar rätt bland loppisar och second hand – Frankrike

Loppis-Paris

Palais de Chaillot

På andra sidan Seine, från Eiffeltornet sett, ligger Place de Trocadéro och de kända gyllene trocadérofontänerna omgivna av pampiga bostadshus och en mängd museer. Området började bebyggas av Napoleon till hans sons ära, men blev aldrig färdigbyggt under Napoleons regim.

Idag hyser den storslagna byggnaden Palais de Chaillot fyra museer och är omgivet av stora skulpturer i brons. På gräsplätten kring fontänerna samlas under varma dagar många förälskade unga par och njuter av solen och de svalkande vattendroppar som fontänen sprider. Många turister samlas också här för att få den perfekta semesterbilden av Eiffeltornet, speciellt efter solnedgång, då både Eiffeltornet och fontänerna är upplysta i kvällsmörkret.

Opérakvarteren

Kvarteren kring den pampiga Opéra de Paris Garnier rymmer både imponerande matbutiker, myller av designeraffärer och kända kyrkor. Operan stod färdig 1875 och är omgiven av förgyllda statyer och marmorpelare. Under operan ligger en underjordisk sjö som sägs vara inspiration till musikalen Fantomen på Operan. Kyrkan la Madeleine ligger som ett romersk tempel på Place de la Madeleine och är ursprungligen uppförd av Napoleon.

Vid samma torg ligger även Paris mest exklusiva matbutik – Fauchon – där du till vardags hittar både rysk kaviar och handgjord choklad. Om du vill fortsätta din shoppingtur i lyx, kan du bege dig till Place Vendôme och handla ädelstenar och smycken hos Chanel eller någon annan designer eller juvelerare.

Opéra de Paris Garnier


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Om mig

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

Deauville & Trouville-sur-Mer – Normandies glamorösa kuststäder – Frankrike

På den Parisiska Rivieran i Normandie ligger de två systerstäderna Deauville och Trouville-sur-Mer. Här bland lyxbutiker, vackra stränder, skaldjur och korsvirkeshus hittar du två av Frankrikes elegantaste (och första) semesterorter.

Hospices de Beaune – Fattigdom, sjukdomar och vin – Frankrike

Upptäck Hospices de Beaune i Bourgogne och vandra genom historiska korridorer i denna enastående medeltida sjukhusbyggnad - idag även är hem för en av världens finaste vinauktioner.

Étretat – Den vita elefantklippan i Normandie – Frankrike

Alabasterkustens klippor bjuder in till vyer utöver det vanliga. Lite extra vackert är det i Étretat.

Korsika – 7 sevärdheter och favoriter – Frankrike

En av Medelhavets största öar har gott om vacker natur och städer med dramatiska vyer. Vi lyckades hitta några riktiga godbitar!

Paris – 19 okända sevärdheter bortom Eiffeltornet – Frankrike

Om du redan åkt upp i Eiffeltornet och sett Mona Lisa, vad ska du då se och göra i Paris? Här är mina 19 tips till Paris sevärdheter som är lite mer hemliga och okända!

Ribeauvillé – En saga om tre slott, storkar och vingårdar – Frankrike

Medeltida Ribeauvillé i hjärtat av Alsace charmar oss med sina vackra korsvirkeshus, tre vakande slott och utsökta vita viner.

Ännu mer reseinspiration

Forteresse de Berzé – Tusen år av konflikter – Frankrike

Under en oplanerad avstickare i Bourgogne stötte vi på Forteresse de Berzé, ett över tusen år gammalt slott som majestätiskt tronar på en kulle med en vidsträckt utsikt över vindistriktet.

14 oförglömliga sevärdheter i Normandie – Frankrike

Normandie är en region rik på historia, gastronomi och naturlig skönhet. Från de vita kalkstensklipporna till gröna äppelodlingarna med betande kor - här är mina topp 14 sevärdheter i Normandie!

3 unika hotell i Bourgogne – Från slott till poststation – Frankrike

Förra sommaren utforskade vi Bourgogne, en region känd för sin gastronomi och vinproduktion. Det blev en minnesvärd resa där tre boenden stack ut lite extra - två historiska slott och en gammal poststation.