Bloggportalen
Nu läser du artikeln
50 designer outlets i Europa för dig som vill fynda

50 designer outlets i Europa för dig som vill fynda

  • Varför betala mer än nödvändigt? Det finns en stor mängd riktigt bra designer outlets i Europa med märken i alla prisklasser - här är mina bästa tips!

För några år sedan var det nästan ett måste på USA-semestern och shoppa på ”designer factory outlets” – de stora skapade shoppingbyarna med gamla kollektioner av designerkläder till specialpris. Nuförtiden finns det minst lika bra outlets i Europa, med samma koncept och med lika bra rabatter. Jag är inte någon storshoppare, men om jag behöver ett par Birkenstock-tofflor eller en Le Creuset-gryta, så är det inte så dumt att få samma vara till halva priset.

I Europa finns ett flertal större aktörer som driver kedjor av outlets. Alla dessa outlets är uppbyggda som artificiella byar med gator utomhus omgivna av låga små hus med butiker och restauranger. Jag har besökt en handfull av dessa outlets och även om de påminner om varandra till utseendet så skiljer det en del mellan butiker och märken. Läs på vilka märken som finns i det center du tänkt besöka innan du åker dit, så du inte blir besviken om ditt favoritmärke saknas!

De flesta outlets ligger 30-60 minuter med bil utanför en storstad och även om det oftast går att åka kommunalt till platsen är det lättast att ta sig dit med bil. Det finns alltid stora parkeringsplatser inom området och jag har inte varit med om att det varit fullt på parkeringarna – inte ens under semestertider.

McArthurGlen – 7 länder och 24 outlets

McArthurGlen är en av de stora aktörerna när det kommer till outlets i Europa med sina 24 outlets i sju länder. Märkena varierar mellan de olika centren, men här hittar du allt från Crocs och Levis till Gucci och Karl Lagerfeld.

Den största outleten Serravalle ligger utanför Milano och har 240 butiker, vilket gör den till Europas största designer outlet. Jag har besökt centren i Neumünster och i Roermond – båda var väldigt välskötta, välorganiserade och hundvänliga.

Österrike: Salzburg och Parndorf (nära Wien)
Frankrike: Provence (nära Marseille), Roubaix (nära Lille), Troyes (nära Paris) och Paris-Giverny (nära Paris)
Tyskland: Berlin, Neumünster (nära Hamburg/Lübeck) och Ochtrup (nära Münster)
Italien: Barberino (nära Florens), Castel Romano (nära Rom), La Reggia (nära Neapel), Noventa (nära Venedig) och Serravalle (nära Milano)
Nederländerna: Roermond (nära Düsseldorf), Roosendal (nära Antwerpen/Rotterdam)
Spanien: Malaga
Storbritannien: Ashford (nära London), Bridgend (nära Cardiff), Cheshire Oaks (nära Manchester/Liverpool), East Midlands (nära Nottingham), Swindon (nära Bath/Bristol), West Midlands (nära Birmingham) och York.

Läs mer på McArthurGlen.

Via Outlets – 9 länder – 11 outlets

En snabbt växande outletkedja och en av de få som finns i Sverige – Via Outlets bjuder in till trevliga center med designermärken i alla prisklasser. Det är en blandning av mellanprisklass och internationella lyxmärken och det finns alltid en massa spännande lokala märken. Jag besökte Freeport i Lissabon en het augustidag och hittade då lite oväntat en fantastisk ullhalsduk på Burberry som jag fortfarande använder varje vinter. Expect the unexpected när du shoppar på outlet helt enkelt.

Nederländerna: Batavia stad fashion outlet (nära Amsterdam)
Tyskland: Zweibrücken Fashion Outlet (nära Frankfurt)
Sverige: Hede fashion outlet (söder om Göteborg)
Portugal: Freeport fashion outlet (nära Lissabon) och Vila do Conde Porto Fashion Outlet (nära Porto)
Norge: Oslo fashion outlet (utanför Oslo)
Spanien: Mallorca fashion outlet (nära Palma) och Sevilla fashion outlet (nära Sevilla)
Tjeckien: Fashion area Prague outlet (nära Prag)
Polen: Wrocław Fashion Outlet (nära Wroclaw)
Schweiz: Landquart Fashion Outlet (utanför Zürich)

Läs mer på Via outlets.

The Bicester Collection – 7 länder – 9 outlets

Allt från Diesel till Burberry, Balenciaga och Chloé – Bicester Collections nio outlets har stor regional fokus och erbjuder olika märken i de olika centren. Jag har besökt trevliga La Vallee Village med 120 butiker, som ligger i närheten av Disneyland Paris och Kildare Village utanför Dublin med 100 butiker (en av de få outlets som har Mulberry).

Storbritannien: Bicester Village (nära London)
Irland: Kildare Village (nära Dublin)
Frankrike: La Vallee Village (nära Paris)
Belgien: Maasmechelen Village (nära Düsseldorf/Liege)
Tyskland: Wertheim Village (nära Frankfurt) och Ingolstadt (nära München)
Italien: Fidenza Village (nära Bologna)
Spanien: La Roca Village (nära Barcelona) och Las Rozas Village (nära Madrid)

Läs mer på The Bicester Collection.


Land of fashion villages – 5 outlet center i Italien

Land of Fashion driver fem stora outlets i Italien, de flesta av dem placerade en bra bit från närmaste storstad. Här hittar du många lokala italienska märken, men även internationella mellanklassmärken som Adidas och Asics, eller Tommi Hilfiger och Timberland.

Läs mer
Tallinn - Estland

Franciacorta village (mellan Comosjön och Gardasjön)
Valdiciana Village (mitt i Toscana)
Mantova Village (nära Verona/Bologna)
Palmanova Village (nära Slovenska gränsen)
Puglia Village (nära Bari).

Läs mer på Land of Fashion.

Stockholm Quality Outlet

Outlet nummer femtio på listan och den enda outlet som ligger i närheten av Stockholm. Stockholm Quality Outlet i Barkarby är ett bra ställe om när du behöver shoppa outdoorkläder (Bergans, Peak Performance, Haglöfs och Didriksons), men jag har även handlat en hel del även på Filippa K och Le Creuset.

Läs mer på Stockholm Quality Outlet.

Vilken är din favoritoutlet i Europa? Tipsa gärna i kommentarerna!

Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
0
Jag vill åka hit!
2
Varit här och älskade det!
1
Läs kommentarer (0)

Lämna en kommentar - då blir jag glad!

Your email address will not be published.

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.