Bloggportalen
Nu läser du artikeln
Bohinjsjön – Sloveniens turkosa pärla

Bohinjsjön – Sloveniens turkosa pärla

  • När Bohinjsjön mötte mig med spegelblank yta och roströda berg, då förstod jag. Det finns platser där verkligheten överträffar alla bilder.

Det är något speciellt med turkosa sjöar. De lockar och drar i mig och får mig att åka långa omvägar runt jorden för att se dem. Bohinjsjön var inget undantag. Även om jag egentligen mest ville åka till Bled, så fanns alltid Bohinj i bakhuvudet om vi skulle ha tid att åka hit. Och vilken tur att vi hade tid – för den här sjön är värd en rejäl omväg.

Vackra höstfärger vid en brygga vid Lake Bohinj - Slovenien

Bohinjsjön (Lake Bohinj / Bohinjsko Jezero) ligger tre mil sydväst om Sloveniens största turistattraktion – sjön Bled. Omgiven av branta berg och täta lövskogar känns sjön nästan mer som en fjord. Lite som Königsee i Berchtesgaden. En hemlig liten turkos juvel, omfamnad av dramatisk natur.

Bohinjsjön ligger i Sloveniens enda nationalpark Triglav (Triglavski narodni park). Nationalparkens stolthet är Sloveniens högsta berg (som också heter Triglav), som med sina glaciärer föder Bohinjsjön med det klara, kalla och turkosa vattnet. Vattnet är otroligt klart. Så klart att det är svårt att avgöra hur djup sjön verkligen är. Hade jag inte läst innan att den är 20 meter djup, hade jag gissat på hälften.

Kyrkan vid Lake Bohinj - Slovenien

Vid sjöns östra ände ligger kyrkan St John the Baptist (Cerkev Sv. Janeza Krstnika) i sin vita enkelhet vid en gammal stenbro. Mest känd för den väldekorerade insidan, som inte alls motsvarar kyrkans enkla yttre.

Vi promenerar utefter sjöns södra strand, på en tjock matta av röda löv. Sjön är helt lugn och bjuder på spegelblanka vyer. Att få se hela denna skönhet dubbelt är en riktig bonus.

Träden vid Lake Bohinj - Slovenien

När vi närmar oss den västra änden av sjön börjar solen att gå ner bakom bergen. Man riktigt kan se hur solstrålarna nuddar vid bergskammen och glider ner för branten. En solfjäder av skuggstrålar strös över höstens färgpalett. Det är precis det här jag älskar med hösten. Jag kan nog inte komma på något som inte är perfekt idag.

God rays vid Lake Bohinj - Slovenien

Även om sjön är kall, är solen fortfarande varm. Uthyrningen av kanoter och SUP-brädor är populär idag. Att paddla kanot här måste vara som att skära i smör. En sjö utan motordrivna båtar och utan vågor. En oas av lugn.

Det går en bilväg utefter den södra stranden. Vägen är smal, men det finns gott om parkeringsplatser att stanna till på när vyerna är för vackra. Vi hittar en vacker liten strand med vita stenar. Jag riktigt känner svalkan som sjön ger här under en het sommardag. Denna höstdag är det endast en hund och en anka som badar. På var sin sida av stranden.

Vi går ut på en av bryggorna nedanför en liten kyrka. Det är så otroligt lugnt. Det var länge sedan jag besökte en så här vacker plats utan att störas av andra. Att få en stund här ger energi så att det räcker fram till påsk. Andas in. Andas ut.

Bänk vid Lake Bohinj - Slovenien

Hur hittar jag till Bohinjsjön?

Bohinjsjön ligger 3 mil sydväst om Bled eller 8 mil nordväst om Ljubljana i Slovenien. Här är (än så länge) inte alls lika exploaterat som vid Bled-sjön, men det innebär också att det inte finns lika många boenden att välja mellan.

Karta (öppnas i Google maps)

Läs mer
Postonjagrottan

Vad mer finns att göra vid Bohinjsjön?

Ta en kabinbana upp till Vogel och titta på utsikten (eller åk skidor), eller vandra till det lilla vattenfallet Savica.

Eva vid Lake Bohinj - Slovenien

Vill du läsa mer om Slovenien?

Titta in på min Slovenien-sida!

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook!

Lake Bohinj - Slovenien
Höstlöven vid Lake Bohinj - Slovenien
Kanoter och en spegelblank Lake Bohinj - Slovenien
Utflyktsbåt på Lake Bohinj - Slovenien
Lake Bohinj - Slovenien
Bänk vid Lake Bohinj - Slovenien
SUP på Lake Bohinj - Slovenien
Lake Bohinj - Slovenien
Kyrka med vackra målningar vid Lake Bohinj - Slovenien
Gul kanot vid Lake Bohinj - Slovenien
Lake Bohinj - Slovenien
Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
0
Jag vill åka hit!
0
Varit här och älskade det!
0
Läs kommentarer (4)

Lämna en kommentar - då blir jag glad!

Your email address will not be published.

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.