Bledsjön – En sagolik dag i Bled i Slovenien

Har du någon gång drömt om ett ställe som du bara har sett på bild? Det där stället som ser så perfekt ut, att du undrar om det finns på riktigt? I flera år hade jag sett bilder från Bled och Bledsjön. I blommande sommarskrud, i sprakande höstfärger, i snötäckt kyla och i lovande vårsol. Varenda vinkel verkade vara perfekt. Skulle Bledsjön verkligen vara lika vacker på riktigt?

Roddbåt på Bledsjön vid slottet - Slovenien

Solen har redan börjat gå ner när vi kör in på hotellets parkering i Bled. Ingen tid att förlora. Vi trycker snabbt in våra väskor på rummet och går mot sjön med raska steg. Även om det inte är överdrivet mycket turister utefter trottoaren, är trenden tydlig. Alla är på väg ner mot sjön. Nerför backen, nerför trappan, ut på bryggan. Jag står äntligen vid sjön. Bledsjön. I en gyllene solnedgång.

Slottet i Bled lyser på sin upplysta gröna klippa och alla utflyktsbåtar är på väg tillbaka till hamn. Redan där och då känner jag den där känslan i maggropen. Känslan av att vår resa i Slovenien skulle bli en riktigt bra semester. Sloveniens turistbyrå har en slogan – ”I feel Slovenia”. Och i Bled kändes det verkligen. I varenda liten knottra av min välmående gåshud.

Bled i Slovenien
Slottet vid Bledsjön lyses upp på kvällarna

Lake Bled är inte något nytt turistfenomen. Ända sedan mitten av 1800-talet har besökare vallfärdat till Bledsjön i nordvästra Slovenien – dåvarande Österrike-Ungern. De första turisterna kom hit för att stärka sin hälsa med hjälp av de vackra vyerna och frisk luft. Spartanskt boende, nyttig mat och promenader i naturen var medicinen. För besökarna fanns även tillgång till organiserad gymnastik och varma bad, även om det absolut inte var frågan om något lyxigt spa med gym. Det var snarare ett dyrt träningsläger för rika. Betala dyrt för att leva enkelt. Ett koncept som blev mycket populärt och som faktiskt inte är helt olikt dagens turism vid Bledsjön. Jag åkte inte till Bledsjön för att gå på spa. Inte heller för att äta hälsosamt. Men jag åkte hit för att njuta av de vackra vyerna, vandringen och den friska luften. Nästan som de gamla hälsoturisterna. Även om vi bodde lite mer bekvämt.

Bled i Slovenien

Bled är Sloveniens mest populära internationella besöksmål, men denna helg i oktober är det definitivt mest lokala turister på besök. Det finns gott om plats på varenda uteservering vi passerar och många av de traditionella båtförarna – ”pletnar” – vilar på bryggorna i väntan på kunder. Pletnabåtarna med dess kaptener är en av Bledsjöns signaturer. De vackra träbåtarna med tygtak ses långsamt glida fram och tillbaka till Church of the Mother of God – den välkända kyrkan på ön mitt i sjön. Det finns bara 23 pletnabåtar och yrket att få ro en pletna, ärvs mellan generationer. Ett ärofyllt uppdrag som en gång i tiden endast fördelades till fattiga jordbrukare.

Bledsjön i Slovenien med en båt
Solskenet glittrar i Bledsjön

Att gå runt Bledsjön är en väldigt enkel och platt vandring på ungefär 6 kilometer. Absolut inte någon strapats, men ibland är det enkla det vackraste. Vi spanar in några härliga uteserveringar vid sjöns östra kant, så vår promenads fokus blev snarare livsnjutning än strapats. Vår dag vid Bled bjuder dessutom på 20-gradig värme och t-shirtväder. Bättre än vi någonsin kunnat drömma om. En perfekt dag för livsnjuteri.

Lake Bled i Slovenien
En av alla vackra gamla hus vid Bledsjön

Utefter Bledsjöns stränder ligger rad efter rad av stora gamla villor i sten och trä med välansade trädgårdar. Arkitektur från 1800-talets svunna dagar radas upp precis vid sjöns kant, med egna bryggor och stora staket. Vi passerar förbi ett slottsliknande residens i sten. Nuförtiden är Vila Bled ett lyxhotell, tidigare var det Jugoslaviens president Titos pampiga residens. Nedanför Vila Bled står ett tiotal fiskare med kastspö och fiskar öring till kvällens meny på hotellets restaurang. Sjön är så klar att vi kan se ett tiotal stora öringar simma förbi några meter ut i sjön. Sannolikheten är stor att restaurangen serverar färsk fisk ikväll.

Vid strandkanten bland de fallna gulna bladen ligger par och solar i den varma höstsolen. En familj dukar upp sin picknickfilt. En äldre man sitter med sina glasögon på huvudet och läser en bok på en bänk. Högsäsongens trängsel av turister vid Bledsjön känns väldigt långt borta. Jag vet att den egentligen finns där, men just nu finns bara jag vid min egen magiska lilla sjö.

Solande par vid Bledsjön
Växter vid Lake Bled

Vi hittar en ledig plats på en uteservering med utsikt över hela sjön. Längst fram, så nära sjön det bara går. Bästa vyn vi kan tänka oss. Vi slår oss ner och beställer in var sin kall öl i värmen. Ett band spelar klassisk musik som studsar över sjön. Solstrålarna glider in över bergen en sista gång för dagen. Det är en klyscha – men om inte det här är ren och skär magi – så vet jag inte vad.

Jag hade definitivt höga förväntningar på Bled. Så höga, att risken hela tiden var stor att de skulle smulas sönder. Men vet du vad? Bled uppfyllde mina höga förväntningar. Och mer därtill. Vår Slovenien-resa kunde inte ha börjat bättre.

Roddare i solnedgång vid Bledsjön

Hur hittar jag till Bledsjön?

Bledsjön (även Blejsko jezero eller Lake Bled) ligger vid Bled i nordvästra Slovenien, vid foten av Julian Alps och nära gränsen till Österrike. Sjön är 2,1 km lång och 1,4 km bred och omgiven av vackra berg och tjocka skogar.

Karta (öppnas i Google maps)

När är bäst tid att åka till Bledsjön?

Bledsjön har 4 distinkta årstider. Sommaren bjuder på värme, sol och bad, medan vintern bjuder på kyla och snö. Alla årstider har sin tjusning. Mest besökare är det under juli/augusti, men även om det är varmt och ofta soligt, kan vädret skifta snabbt. Minst regnar/snöar det i januari, mest regnar det i november. Vi besökte Bled i oktober och jag kan nog lugnt säga att vi hade en rejäl näve tur med vädret…

Vill du läsa mer från Slovenien? Titta in på min Slovenien-sida!

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook!

Vackra Bledsjön i Slovenien
Båt vid Bled
Båtar vid Lake Bled
Solnedgång vid Bledsjön
Spegelblank Lake Bled
Vandringsleden runt Bledsjön
Slottet vid Bledsjön
Bled-Bledsjön-Slovenien
Bled-Bledsjön-Slovenien
En kall öl i solnedgången vid Bledsjön

4 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Om mig

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

Grottorna Postojna och Skocjan – Sloveniens underbara underjord

I Sloveniens karstlandskap finns två av världens allra läckraste grottor - Postojnagrottan och Skocjangrottan. Så nära varandra, men så olika. Jag har besökt båda.

Vrsic pass – Vägen över Sloveniens vildmark

I nordvästra Slovenien ligger en nationalpark med skogar, dalar, bergskedjor och ljusblå sjöar. Tvärs igenom nationalparken går en bilväg över bergspasset Vrsic på 1611 meter. Kan det kanske vara en av Europas topp tio vackraste vägar?

Sagolandskapet vid Šunik – Bland mossa och vattenfall i Slovenien

Ravinen vid Šunik blev utan tvekan årets läckraste vandring. Bland mossa, vattenfall och höstlöv visade sig Slovenien från sin allra bästa sida.

Bohinjsjön – Sloveniens turkosa pärla

När Bohinjsjön mötte mig med spegelblank yta och roströda berg, då förstod jag. Det finns platser där verkligheten överträffar alla bilder.

Piran – Italienska vibbar på Sloveniens riviera

Vid Sloveniens lilla lilla kustremsa vid Medelhavet ligger staden Piran. En bilfri stad med mycket Venedigkänsla och en stor mängd charm!

Ljubljana – 10 sevärdheter för en härlig weekend – Slovenien

I charmiga Ljubljana upptäckte vi en alldeles lagom stor huvudstad med prisvärd mat och spännande statyer och arkitektur. Häng med till mina 10 favoriter för en härlig weekend!

Ännu mer reseinspiration

Piran – Italienska vibbar på Sloveniens riviera

Vid Sloveniens lilla lilla kustremsa vid Medelhavet ligger staden Piran. En bilfri stad med mycket Venedigkänsla och en stor mängd charm!

Grottorna Postojna och Skocjan – Sloveniens underbara underjord

I Sloveniens karstlandskap finns två av världens allra läckraste grottor - Postojnagrottan och Skocjangrottan. Så nära varandra, men så olika. Jag har besökt båda.

Sagolandskapet vid Šunik – Bland mossa och vattenfall i Slovenien

Ravinen vid Šunik blev utan tvekan årets läckraste vandring. Bland mossa, vattenfall och höstlöv visade sig Slovenien från sin allra bästa sida.