Bloggportalen
Nu läser du artikeln
Slovenien – Vad var bäst, sämst och vad borde vi tänkt på?

Slovenien – Vad var bäst, sämst och vad borde vi tänkt på?

  • Igår kom vi hem från Slovenien, efter en ljuvlig höstvecka fylld med turkosa sjöar, berg, grottor, vinodlingar och pastellfärgade palats. Vad vi tyckte om Slovenien? Här kommer våra snabba tankar!
Slovenien-Bohinj

Slovenien var kanske inte det första resmålet som familjen önskade att åka till under en mörk oktobervecka. Dottern hade nog helst önskat sig lite värme och mannen hade nog helst sett en storstad. Men efter mycket diskussioner så landade valet på en bilsemester i Slovenien med mycket natur, kultur och historia.

Så vad tyckte vi då om Slovenien? Vad är våra snabba och korta reflektioner så här dagen efter att vi kommit hem till Sverige igen?

Vädret

Inte för att jag är bitter, men hade vi åkt en vecka tidigare så hade vi haft 20 grader och sol hela oktoberveckan. Men tjusningen med höstsemestrar är väl att man aldrig riktigt vet när vintern behagar komma? Vår vecka började i alla fall med två dagar med 20 grader och sol i Bled, fika på uteserveringar, ett potpurri av höstfärger och vandring i t-shirt. Sedan började ett lågtryck komma in över hela Europa och temperaturen sjönk 10 grader från en dag till nästa. Den fjärde dagen regnade det och var låga moln hela dagen, så vi fick planera om våra vandringar och besöka slott och grottor istället. I Piran vid Medelhavet hade vi 15 grader och rätt blåsigt väder, för att sedan komma till Ljubljana och mötas av minusgrader på natten. Sedan avslutade vi med 18 grader i Wien. Det var helt enkelt inte helt enkelt att packa för denna resa. Speciellt som vi hade snålat och bara betalt för ett incheckat bagage för tre personer. Vi lyckades dock få till en rätt bra packning, även om jag kanske använde några klädesplagg fler dagar än jag planerat.

Vart åkte vi i Slovenien?

Vi hade hyrbil under hela resan och körde totalt nästan 130 mil i Slovenien (+60 mil till i Österrike) på allt ifrån välskötta motorvägar till små, omärkta, enfiliga skogsvägar. En rätt bra bedrift i ett land som är stort som dubbla Skåne! Vi startade vår resa i Wien och körde sedan till Bled/Bohinj. Efter några dagar bar det av över bergspasset Vrsic till Soca-dalen och Bovec. Sedan körde vi till Medelhavet och mysiga Piran via vindistriktet Goriska Brda och slottet och grottan utanför Postojna. Efter några härliga dagar vid kusten och besök på saltfälten i Sečovlje så åkte vi till Skocjangrottorna och Ljubljana. Sedan körde vi igenom hela östra Slovenien upp till Österrike och Graz och stannade där en dag innan vi åkte hem. Lite natur, lite kultur och lite storstad helt enkelt. Precis som vi gillar det :)

Piran-Slovenien
Piran

Priser och betalning

Trots att euron står alldeles för högt för att det ska kännas helt bra i plånboken, så är Slovenien fortfarande ett billigt resmål för svenskar. Det är inte svårt att äta en huvudrätt på restaurang med ett glas vin för under 10 euro. Dock är det bra att tänka på att det fortfarande finns en hel del ställen som inte tar kort, så kontanter är alltid bra att ha med sig. Dricks fick vi aldrig chansen att lämna.

Några exempel på priser:
Hotell = 700-1200 kr natten (för tre personer i stora lägenheter)
Bensin = 1,1 euro
Liten yoghurt i mataffär= 0,19 euro
1 liter juice i mataffär= 0,8 euro
Ett glas vin på restaurang = 1,10-3,50 euro

Vad borde vi ha tänkt på? Lessons learned!

I Slovenien är alla affärer stängda när det är helgdag. Jag menar verkligen alla affärer – inklusive den stora mataffärskedjan Mercator. Att hyra en stor lägenhet med kök i Ljubljana i två nätter kändes som en jättebra idé hemma i Sverige, men det är inte lika tilltalande när det visar sig att det inte finns någonstans alls att köpa mat… Vi hade helt enkelt lyckats pricka in våra enda två dagar i Ljubljana på två helgdagar. Så ett hett tips är att läsa på vilka helgdagar som inträffar när du är i Slovenien och planera in att handla mat i förväg. Som tur var så var de flesta restaurangerna i stan öppna, så det fanns gott om platser att äta mat på. Vi svalt inte, snarare tvärt om.

Vad var största överraskningarna?

Vi hade ärligt talat läst för lite historia innan vi kom hit, annars hade vi antagligen förstått att Slovenien är kulturellt och arkitekturellt mer som Österrike/Italien, men språkmässigt mer som Kroatien. Visste ni förresten att kuststäderna i Slovenien tillhörde Italien ända fram till 1954? En person som fötts i Piran för 80 år sedan har alltså bott i tre länder i sin livstid – Först i Italien, sedan i Jugoslavien och nu i Slovenien.

Språket var förresten lite av en utmaning. Jag brukar ha otroligt lätt för språk, men orden fastnade inte alls i mitt minne. Antagligen för att det är så många konsonanter bredvid varandra, så orden kändes inte rätt på tungan. Vissa ord hade bara konsonanter, ett fenomen jag inte kan minnas att jag sett tidigare.

Soca Valley

Summan av kardemumman av resan!

Vad blev det samlade familjebetyget?

Bäst!

A: Variationen av naturen och att det var alldeles lagom mycket turister.

Lilla E: Det var billigt! Sedan var tåggruvan (läs: Postonja) och rutschkanan i Graz (läs: Världens högsta/längsta inomhusrutschkana) jättebra.

Jag: Naturen och höstfärgerna i nationalparken Triglav och de två grottorna (Postonja och Skokjan). Hela upplevelsen i Bled – väder, natur, mat – allt! Få turister är alltid ett plus i mina ögon – vi hade i princip inga köer någonsin och inga problem att hitta parkeringsplatser.

Sämst!

A: Slovensk mat kan vara lite stabbig…

Lilla E: Slotten var skittråkiga! Kunde inte shoppa i Ljubljana! (läs: var helgdagsstängt)

Jag: Att vi inte kunde vandra till alla planerade ställen i Triglav pga regnet!

Om du åkte tillbaka, vad skulle du göra då i Slovenien?

A: Tillbringa mer tid i bergen, specifikt i skidorterna. 

Lilla E: Jag vill åka skidor!

Jag: Tillbringa mer tid i bergen och i östra Slovenien, vi hann inte med att utforska exempelvis Maribor.

Bästa boendet!

Gemensamt: Vår tvåvåningslägenhet i Piran med takterrass (MusicHouse Apartments) och tvårumslägenheten i ett gammalt grevepalats i Ljubljana (Barbo Palace). Vårt boende i Graz (dock i Österrike) – Augarten Art Hotel – var dock outstanding! Rekommenderas starkt om du gillar boutique/design-hotell! Recensioner med bilder kommer :)

Läs mer

Sämsta boendet!

Gemensamt: Bled Apartments, där vi fick en liten mörk lägenhet i semi-källaren. Inte speciellt kul alls, även om vi trots allt hade fönster. Hotellet svarade inte heller på de mail som jag skickade innan ankomst, så jag var lite orolig om vi skulle ha något rum alls när vi kom fram. Boendet var inte dåligt, men det var definitivt inte minnesvärt.

Största överraskningen

A: Helheten av ”nice” som hela resan bjöd på – mat, boende, natur – tutti banutti! (läs: ”hela klabbet”)

Lilla E: Piran liknade ett litet Venedig. Jag älskar Venedig!

Jag: Hur kan ett så litet land ha så mycket storslagen natur och vackra städer på så liten yta? Det mesta var oväntat billigt, speciellt mat i mataffärerna kändes som halva priset mot här hemma.

Några ”men ååååh”-stories från resan?

Oväntat få! Vi blev bjudna på en mycket god blåbärslikör på en restaurang i Ljubljana och sa till oss själva att vi skulle köpa med oss en flaska från flygplatsen att ha i jul. Bara ett problem. Vi hade glömt att vi inte flög från Slovenien, utan från Wien. Där finns ingen slovensk blåbärslikör.

När vi skulle åka hem hade vår incheckade väska förresten gått upp i vikt helt oförklarligt. Från 21 kg till 25 kg, så vi fick stå och packa om väskan i incheckningen. Rätt orutinerat om du frågar mig :)

Nå, blev det några souvenirer köpta?

Jajamensan! En fulmugg från Postonja, en ännu mer fulmugg från Ljubljana, en liten porslinstomte att hänga i julgranen från Ljubljana och en otroligt vacker handgjord glasfigur för julgranen i form av klocktornet i Graz.
(Sedan blev det även ett inköp av en adventskalender med Harry Potter med popfigurer, men det räknas nog mer som en livsnödvändighet, snarare än en souvenir?)

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook!

Souvenirer-Slovenien
Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
0
Jag vill åka hit!
2
Varit här och älskade det!
1
Läs kommentarer (7)

Lämna en kommentar - då blir jag glad!

Your email address will not be published.

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.