Skeppsmalen – Surströmming och klippor vid Höga Kusten – Ångermanland

Höga kusten är som vackrast kring Skuleskogens nationalpark och vid de klippiga fiskelägena på öarna Ulvön och Trysunda. Men du behöver faktiskt inte bege dig speciellt långt från Örnsköldsvik för att få en smak av Höga Kusten. Strax utanför Örnsköldsvik ligger den lilla fiskebyn Skeppsmalen i en klippig vik. Hit åker du för att vandra bland de röda små fiskebodarna och köpa nyrökt sik, men också för att sola på de lena klipporna.

Skeppsmalen

Jag som är född i Örnsköldsvik borde förresten inte skriva Skeppsmalen. I Övik säger man ”Skeppsmaln”, med ett långt ”aaa”. Faktiskt kallar sig Skeppsmalen för Skeppsmaln på allt ifrån skyltarna i byn till adressen på postlådorna. Här i krokarna går Höga kustens nordligaste gräns, även om gränserna nästan är lika omdiskuterade som i Österlen.

När jag var liten var vi ute med segelbåt bland Höga Kustens vackra små öar varje sommar. Många nätter har sovits i en segelbåtsruff. Allt som oftast åkte vi till Trysunda och varje dag lyssnade vi på sjövädret på radion. ”Skagsudde Syd 5”. Har du någon gång undrat var Skagsudde ligger? Skagsudde är den vita fyren som ligger här vid Skeppsmalen.

Skagsudde - Skeppsmalen

Sedan 1957 har det legat en kombinerad fyr och lotsplats här på Skagsudde vid klipporna i Skeppsmalen. Innan dess låg en annan fyr på en stenig ö strax här utanför, men platsen var väldigt utsatt för väder och vind och man beslutade sig för att flytta den till dagens plats. Så nu står fyren högt uppe på klipporna här vid Skagsudde, och ser ut över badklipporna i viken nedan. Ett tips från en gammal Öviksbo: Ta med dig en kylväska och njut av en bit mat här på klipporna i solen på en badhandduk. Jag lovar, det finns inget som inbjuder så mycket till djupa samtal som havets vågor och den norrländska midnattssolen.

Skeppsmalen

Skeppsmalen är inte bara en del av världsarvet Höga Kusten, utan här finns även en annan unik sevärdhet. Surströmmingsmuseet. Det finns nog ingen mat som är en sådan vattendelare i Örnsköldsvik som surströmming. Är du nyinflyttad i Övik får du helt enkelt lära dig att det enda sättet att umgås med dina grannar i augusti och september är genom surströmmingsfester. Jag har tvingat i mig några strömmingsklämmor genom åren, med förhoppningen att det någon gång skulle bli en trevlig upplevelse. Men jag har numera gett upp. Jag äter helt enkelt i princip allt, förutom inälvsmat och just surströmming. Men för ett besök på surströmmingsmuseet behöver du inte älska surströmming, vilket är en himla tur.

Skagsudde - Skeppsmalen

Hur hittar jag till Skeppsmalen?

Skeppsmalen och Skagsudde ligger på en halvö ungefär 3 mil sydost om Örnsköldsvik, Sväng av i Idbyn strax norr om Örnsköldsvik, så hittar du lätt hit med bil.

Karta

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook!

Skeppsmalen
Skagsudde - Skeppsmalen
Skeppsmalen
Skeppsmalen
Skeppsmalen
Skeppsmalen
Skagsudde - Skeppsmalen
Skagsudde - Skeppsmalen
Skeppsmalen
Skeppsmalen
Skeppsmalen
Skagsudde - Skeppsmalen
Skeppsmalen

6 KOMMENTARER

    • Höga kusten har mycket av det som man älskar med västkusten – klipporna, havet och de röda husen. Sedan är ju Höga kusten lite vackrare om du frågar mig #inteallspartisk :)

  1. Eva vet du hur man får kontakt med den som säljer rökt sik i skeppsmaln,jag har köpt vid ett flertal tillfällen,den är kanon,men jag bor nere vid väja o har bommat några gånger

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Om mig

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

Mysiga caféer utanför Stockholm – 9 favoriter för en fika (2023)

Det finns många mysiga caféer att besöka på en dagsutflykt från Stockholm, här är några av mina favoriter som vi gärna återkommer till.

Gårdsbutiker i Kullabygden – 11 favoriter kring Höganäs – Skåne

I Kullabygden i nordvästra Skåne finns gott om gårdsbutiker som säljer lokalodlade grönsaker, frukt och dess produkter. Här hittar du mina favoriter bland äppelmust, havtorn, sparris och mycket mycket mer.

The Vault Hotel i Helsingborg – Bankpalatset som blivit glamouröst – Skåne

Från den rosendränkta porten till det sammetsklädda rummet med gardiner som fladdrar i historiska vindar från Kärnan. Hotellupplevelsen på The Vault i Helsingborg är en riktig höjdare!

Yasuragi kids – en heldag med familjespa – Stockholm

Vi har badat oss skrynkliga på det japanska spahotellet Yasuragi, som under sommarmånaderna och skolloven öppnar upp Yasuragi kids för familjespa!

Utflyktsvägen från Södertälje till Nyköping – Södermanland

Utflyktsvägen från Södertälje till Nyköping är fullt av upplevelser - allt från slott till nationalpark

”Mälardalen runt” – Resplaner och tips från vår bilsemester

Har du funderat på att åka på bilsemester i Sverige? Här har du resplaner för en fullständig roadtrip kring Mälaren!

Ännu mer reseinspiration

Danska fall naturreservat – Vattenfall och Skånska kriget – Halland

Naturreservatet Danska Falls största sevärdhet är dess vilda vattenfall som brusar genom den halländska bokskogen. En lättillgänglig plats för en stunds avkoppling.

Vandra Kullaleden SL5 – Familjevandring längs Kullabergs branta klippor

En av de vackraste sträckorna längs Kullaleden går att uppleva på en kortare rundvandring för hela familjen, med gott om stopp för både fika, bad, lunch och glass.

Hovs hallar – Hällar och hav på Bjärehalvön – Skåne

Vid Hovs hallar i Bjärekustens naturreservat möter höga klippor och spruckna hällar Laholmsbukten.