Bloggportalen
Nu läser du artikeln
Skeppsmalen – Surströmming och klippor vid Höga Kusten – Ångermanland

Skeppsmalen – Surströmming och klippor vid Höga Kusten – Ångermanland

  • Vid de lena badklipporna vid Skagsudde ligger fiskeläget Skeppsmalen. Här i norra Höga kusten hittar du inte bara rökt sik, utan även surströmming.
Skeppsmalen

Höga kusten är som vackrast kring Skuleskogens nationalpark och vid de klippiga fiskelägena på öarna Ulvön och Trysunda. Men du behöver faktiskt inte bege dig speciellt långt från Örnsköldsvik för att få en smak av Höga Kusten. Strax utanför Örnsköldsvik ligger den lilla fiskebyn Skeppsmalen i en klippig vik. Hit åker du för att vandra bland de röda små fiskebodarna och köpa nyrökt sik, men också för att sola på de lena klipporna.

Skeppsmalen

Jag som är född i Örnsköldsvik borde förresten inte skriva Skeppsmalen. I Övik säger man ”Skeppsmaln”, med ett långt ”aaa”. Faktiskt kallar sig Skeppsmalen för Skeppsmaln på allt ifrån skyltarna i byn till adressen på postlådorna. Här i krokarna går Höga kustens nordligaste gräns, även om gränserna nästan är lika omdiskuterade som i Österlen.

När jag var liten var vi ute med segelbåt bland Höga Kustens vackra små öar varje sommar. Många nätter har sovits i en segelbåtsruff. Allt som oftast åkte vi till Trysunda och varje dag lyssnade vi på sjövädret på radion. ”Skagsudde Syd 5”. Har du någon gång undrat var Skagsudde ligger? Skagsudde är den vita fyren som ligger här vid Skeppsmalen.

Skagsudde - Skeppsmalen

Sedan 1957 har det legat en kombinerad fyr och lotsplats här på Skagsudde vid klipporna i Skeppsmalen. Innan dess låg en annan fyr på en stenig ö strax här utanför, men platsen var väldigt utsatt för väder och vind och man beslutade sig för att flytta den till dagens plats. Så nu står fyren högt uppe på klipporna här vid Skagsudde, och ser ut över badklipporna i viken nedan. Ett tips från en gammal Öviksbo: Ta med dig en kylväska och njut av en bit mat här på klipporna i solen på en badhandduk. Jag lovar, det finns inget som inbjuder så mycket till djupa samtal som havets vågor och den norrländska midnattssolen.

Skeppsmalen

Skeppsmalen är inte bara en del av världsarvet Höga Kusten, utan här finns även en annan unik sevärdhet. Surströmmingsmuseet. Det finns nog ingen mat som är en sådan vattendelare i Örnsköldsvik som surströmming. Är du nyinflyttad i Övik får du helt enkelt lära dig att det enda sättet att umgås med dina grannar i augusti och september är genom surströmmingsfester. Jag har tvingat i mig några strömmingsklämmor genom åren, med förhoppningen att det någon gång skulle bli en trevlig upplevelse. Men jag har numera gett upp. Jag äter helt enkelt i princip allt, förutom inälvsmat och just surströmming. Men för ett besök på surströmmingsmuseet behöver du inte älska surströmming, vilket är en himla tur.

Skagsudde - Skeppsmalen

Hur hittar jag till Skeppsmalen?

Skeppsmalen och Skagsudde ligger på en halvö ungefär 3 mil sydost om Örnsköldsvik, Sväng av i Idbyn strax norr om Örnsköldsvik, så hittar du lätt hit med bil.

Karta

Läs mer

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook!

Skeppsmalen
Skagsudde - Skeppsmalen
Skeppsmalen
Skeppsmalen
Skeppsmalen
Skeppsmalen
Skagsudde - Skeppsmalen
Skagsudde - Skeppsmalen
Skeppsmalen
Skeppsmalen
Skeppsmalen
Skagsudde - Skeppsmalen
Skeppsmalen

Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
0
Jag vill åka hit!
0
Varit här och älskade det!
0
Läs kommentarer (6)

Lämna en kommentar - då blir jag glad!

Your email address will not be published.

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.