Bloggportalen
Nu läser du artikeln
Besöka Nimis på Kullaberg – Platsen som inte finns på kartan – Skåne

Besöka Nimis på Kullaberg – Platsen som inte finns på kartan – Skåne

  • Nimis på Kullaberg är något så konstigt som ett kontroversiellt svartbygge, ett konstverk i ett naturreservat och en livsfarlig klätterställning - allt på en gång. Besök på egen risk med bra skor och en stor nypa försiktighet, men var beredd på att bli överraskad och hänförd!
Flicka tittar ut över havet och Nimis

Är det här parkeringen om man vill vandra till Nimis?” Kvinnan från Länsstyrelsen som står och försöker hålla ordning på bilkaoset tittar barskt på oss och svarar avvikande på frågan och försöker vifta bort oss. Det är tydligt att hon vill att vi ska vända om och åka härifrån. Vi förstår ingenting. Inga skyltar. Ingen markering på kartan. Är vi verkligen på rätt plats? Efter att nu ha besökt Nimis åtskilliga gånger, förstår vi varför. Men det är inte en helt okomplicerad historia. Och Nimis är inte en helt okomplicerad plats.

De tre tornen på Nimis

Vad är Nimis?

Nimis är ett gigantiskt konstverk av drivved och pinnar som konstnären Lars Vilks under 30 år har skapat på en kullerstenstrand i naturreservatet Kullaberg på Kullahalvön i Skåne. Nimis är svår att beskriva. Själva namnet är latin och betyder ”för mycket”. Kanske den bästa beskrivningen av dem alla? Eller är Nimis bara ett stort plockepinn på en otillgänglig plats? Eller kanske en stor klätterställning på en av Sveriges vackraste platser? Som vanligt definieras konst enbart av betraktarens ögon.

Genom åren har platsen byggts upp och förstörts, både av vandaler och av myndigheter. Att bygga ett stort konstverk i ett naturreservat är självklart inte tillåtet och kontroverserna och rättsprocesserna har varit många genom åren. Officiellt är Nimis ett svartbygge. Ett svartbygge som lockar hundratals besökare. Varje dag under sommaren dessutom snarare tusentals.

Nimis är inte det enda konstverket på stranden, utan här ligger även den ISBN-klassade ”boken” Arx i betong. Tillsammans bildar området den egenutropade mikronationen Ladonien, som har en egen drottning, en flagga, men inga invånare.

Vägskylt på Nimis
Kullabergs naturreservat med Kullen och havet och klippor
Det tre tornen i Nimis med utsikt över havet

Borde jag åka hit?

På grund av att Nimis inte är en officiell plats i Kullabergs naturreservat, kommer du inte att hitta platsen på någon av naturreservatets kartor. Orsaken är enkel. Det går helt enkelt inte att garantera besökarnas säkerhet. Varken på stigen ner till Nimis eller vid själva konstverket.

För det första – vägen ner till Nimis är en inofficiell och väldigt, väldigt brant stig. Och jag menar det verkligen. Glöm barnvagnen. Det här är inte en plats dit man tar med sig små barn. Tänk inte ens tanken att du kan ta barnet på axlarna när det blir brant. Du behöver använda dina händer att klättra med – både på vägen ner och vägen upp. Även barn som kan gå själva ska vara så pass gamla att de förstår att de behöver gå långsamt och försiktigt och inte hitta på bus. Branterna ner mot havet är inte att leka med.

Även hundar har svårt att hänga med till Nimis. De kan i de flesta fall gå halva/hela vägen ner till konstverket början, men de kommer inte ner till stranden. Tro mig – vi har provat…

För det andra – Nimis är i princip en enda stor obesiktigad klätterställning. Full av rostiga spikar, trasiga plankor, stickor och trånga passager. Det är lätt att skada sig bland den hopspikade drivveden och det är långt till närmsta hjälp. Om du bestämmer dig för att klättra ut på Nimis, var väldigt försiktig och känns något osäkert så avbryt.

För det tredje – Det här är inte en vandring för flipflops eller för dig som har knäproblem. Du behöver stabila skor och vara beredd på att det är en svettig vandring som ger träningsvärk som om du stått i en trappmaskin en hel förmiddag. Ta med vatten, även om det inte är speciellt varmt. Vi har besökt Nimis i allt från 14 grader och regn till 27 grader och strålande sol. Jag rekommenderar att åka hit när det inte regnar/regnat (blir väldigt geggigt och halt på stigen) och inte är 27 grader (det var liiiiite för varmt på vägen tillbaka…).

Rötter på vägen ner till Nimis
Ingången till Nimis genom pinnar och plankor

Fortfarande inte avskräckt?

Som jag skrev i början av inlägget, så har vi faktiskt besökt Nimis flera gånger. Stigen ner till Nimis går delvis på den magiskt vackra Kullaleden, genom prunkande lövskog, mossklädda stenar och ljuvliga vyer över det glittrande blå Skälderviken. Men ett besök vid Nimis är (oavsett vad man tycker om detta bygge) en häftig upplevelse på en ögonbehövande vacker plats.

Det går att besöka Nimis utan att klättra på konstverket och det går att vandra ner till stranden om man är försiktig, har bra skor och har lite kondis. Jag rekommenderar dock inte någon att klättra i/på Nimis, det är ett riskabelt projekt.

Det säkraste sättet att få se Nimis är nog med båt, där Kullaguiderna bland annat erbjuder tumlarsafari med utsikt över Nimis från havet.

Läs mer
Tåkern naturreservat - Naturum

Avenbokskog vid Kullaleden
Blått hav i Skälderviken

Ok, jag är inte avskräckt – jag vill fortfarande åka hit!

Den närmaste parkeringsplatsen till Nimis ligger vid Himmelstorp, mellan Mölle och Brunnby. Följ skylten från Norra kustvägen mot ”Himmelstorps hembygdsgård / Kullaberg / Domarring”. I slutet av vägen finns två parkeringar – den översta är den minsta av de två, men det är också den som är närmast Nimis. Under sommaren är ofta båda parkeringarna fulla, så besök gärna platsen på morgonen eller på kvällen när det är mindre besökstryck.

För att hitta till Nimis från parkeringen går du västerut på Kullaleden, utefter havet. Det finns inga skyltar, men det är målat ett gult ”N” på träden, så det är inte svårt att hitta.

Vid Himmelstorp finns ett säsongsöppet café med våfflor och glass, som är ett väldigt uppskattat stopp på väg tillbaka till parkeringen. En Kullamust har aldrig smakat så gott som efter ett besök vid Nimis!

Vill du läsa mer från Kullaberg? Titta in i inlägget Kullaberg – Skånes vildaste sida

Himmelstorpsgården med halmtak och rödmålade sidor
Ett plockepinn av pinnar och plankor och drivved
Kullaleden genom bokskog och sluttande terräng
Skyle med Lars Vilks
Klippor vid havet vid Nimis på Kullahalvön
Flicka klättrar i Nimis
Nimis med skogen i bakgrunden och massor med folk
Två barn vid den blå Skälderviken

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook eller pinna inlägget på Pinterest!

Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
0
Jag vill åka hit!
2
Varit här och älskade det!
2
Läs kommentarer (3)

Lämna en kommentar - då blir jag glad!

Your email address will not be published.

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.