Rucksack
En svensk reseblogg för äventyrliga familjer
Skåne Sverige

Bosjökloster – En fotoberättelse bland rosor, torn och gamla ekar

Skåne har sin beskärda del av vackra slott och herresäten, men i somras besökte jag för första gången ett riktigt sagoslott. Eller som jag egentligen borde kalla det – ett sagokloster.

Alldeles utanför Höör i Skåne, mitt emellan östra och västra Ringsjön, ligger vitputsade Bosjökloster. På 1100-talet var byggnaden ett kloster för Benediktinernunnor, men ända sedan medeltiden har klostret varit i privat ägo. Klostret ligger bedårande vackert med utsikt över den glittrande sjön och omgivningarna är fyllda av rosenbuskar, lavendel och åldrande ekar. Den äldsta eken kallas för Tusenårseken och har en omkrets på nästan 10 meter. Ett svårkramat träd som sägs vara Skånes äldsta ek.

I parken finns över 200 olika sorters rosor och luften är fylld av bin och väldoft från slutet av maj till sen höst. Tusentals och åter tusentals skira blommor i rosa, rött, gult och vitt får slottets vita väggar att skina lite extra. Jag vandrar runt med kameran bland örtträdgårdens vildvuxna kryddor, under päronträdens taniga små frukter och ormbunkarnas skuggande blad. Ett brudpar gifter sig i klosterkyrkan och luften fylls av hurrarop, skratt och lycka. En riktigt härlig sommarcocktail, eller hur?

Hur hittar jag till Bosjökloster?

Bosjökloster ligger utanför Höör, 5 mil nordöst om Malmö. Parken har öppet alla dagar året om, men öppettiderna varierar över året. Här anordnas konserter, julmarknader och även guidade visningar – så titta in på hemsidan innan du åker hit.

Inträdet för vuxna är 100 kr (80 kr under hösten), barn under 18 år är gratis. Har du kulturarvskortet? Då har du halva priset på inträdet.

Du kanske också gillar...

4 Kommentarer

 • Profilbild
  Reply
  Madeleine Krans
  25 september, 2019 at 22:54

  Ja, det var verkligen vackert! Måste se mer av södra Sverige helt klart.

  • Eva Gyllenberg
   Eva Gyllenberg
   25 september, 2019 at 23:42

   Skåne känns verkligen som en romantisk mix av Provence och Danmark ibland. Slotten, bokskogarna och stränderna… bara så fint!

 • Profilbild
  Reply
  Inger Hansson
  26 september, 2019 at 7:16

  Oerhört vackra bilder!Dit måste jag ta mig någon gång!

  • Eva Gyllenberg
   Eva Gyllenberg
   26 september, 2019 at 7:53

   Tack snälla du! Det är värt en liten omväg om du är i västra Skåne, speciellt när rosorna blommar.

Gör mig glad och skriv en kommentar

%d bloggare gillar detta: