Madeira – Tips och reflektioner dagen efter hemkomst – Portugal

Igår kom vi hem från Madeira, efter en fantastisk vecka fylld med vandringar utefter levador, på bergstoppar och på karga halvöar. Vad tyckte vi om ön? Här kommer våra snabba tankar!

Jag måste erkänna att jag inte riktigt kollade upp var Madeira låg på kartan förrän flyget var bokat och jag insåg att flygtiden var hela 5,5 timme. Jag hade nog ärligt talat trott att ön låg närmare Europa och längre från Marocko. Lite mer som Azorerna. Men Madeira ligger 100 mil från Europa och bara 50 mil från Afrikas kust. Inte alls långt från Kanarieöarna. Det är helt enkelt inte så konstigt att vulkanön Madeira kallas ”den eviga sommarens ö” eller ”Atlantens trädgård”. Här är aldrig för varmt, för torrt eller för kallt. Bara alldeles alldeles underbart varmt, grönt och skönt.

Jag hade via en ”köp/byt/sälj/bortskänkes”-grupp i mitt bostadsområde fått tre böcker om Madeira gratis (tack än en gång kära granne om du ser detta!), så jag hade läst på en del innan jag landade på ön. Den allra bästa boken var ”Vandra på Madeira” av Anita och Birger Lovland, med detaljerade beskrivningar och kartor till 50(!) vandringsleder på ön. Boken är från 2006 och verkar inte helt lätt att få tag i längre, men det händer inte så mycket med levador och vandringsleder på 10 år. Levadorna i boken som vi valde att gå var rätt så oförändrade, det som hade ändrats var oftast var man skulle parkera.

Vi hade denna resa hyrt ett stort hus högt uppe bland bananodlingarna i Calheta, med en härlig utsikt över havet och en stor uppvärmd pool. Denna resa blev det därför inte så många restaurangbesök. Det var skönast att sitta på terrassen och äta en hemlagad middag i solnedgången efter en lång dags vandring.

Så vad tyckte vi då om Madeira? Vad är våra snabba och korta reflektioner så här dagen efter att vi kommit hem igen?

Vädret

Tro inte på någon väderapp när du ska titta på temperaturer och väder på Madeira! Mina väderappar i mobilen sa moln och 16 grader under i princip hela veckan, men i realiteten hade vi mellan 18-22 grader och sol varje dag på södra sidan av ön. Madeira har 6 klimatzoner och de stora höjdskillnaderna gör att det kan skilja flera grader i samma by. Norra sidan är alltid lite kallare och blåsigare och över bergen är det nästan alltid moln, tio grader svalare och regnar ofta. Vi hade inte en droppe regn i Calheta under hela veckan, men vi kunde se regnmoln i horisonten en dag.

Åka runt på Madeira / Hyra bil

Det är inte helt lätt att hitta på Madeira. Hela ön är uppbyggd av ett nät av biltunnlar, vilket gör det svårt för GPS:en att hinna med i svängarna. Dessutom så saknas massor av vägar och byar på Google Maps, vi hade till exempel lite svårt att hitta till vårt hus – då vägen inte fanns på kartan. Det är inte heller helt lätt att navigera till koordinater, då en koordinat på ett berg kan råka ligga ovanpå en vägtunnel.

En annan regel som nästan alltid stämmer, är att det tar 30 minuter vart du än ska åka utefter södra kusten. Ska du åka till norra kusten, så tar det en timme. För oss som bodde i Calheta (sydväst), tog det 30 minuter till flygplatsen på den östra delen av ön, 30 minuter in till Funchal (som låg halvvägs till flygplatsen) och 30 minuter till byn Camara de Lobos (som låg halvvägs till Funchal). Hur detta går ihop? Jo, så snart du lämnat motorvägen hamnar du på små, snirkliga och branta vägar som tar massor av tid.

När du ska parkera, titta efter färgen på vägmarkeringarna. Är de vita, så är parkeringen gratis. Är de blå, kostar det pengar. Är de gula, får du bara stanna till här kort för avlastning. Vi lärde oss om de blå rutorna den hårda vägen – genom att få parkeringsböter redan första dagen. Vi fick då åka till DataRedes huvudkvarter i Ribeira Brava och betala våra böter på hela 4,40 euro kontant. En väldigt absurd upplevelse. Om det inte finns några blå, gula eller vita rutor så kan du stå varsomhelst. Väldigt populärt är det att parkera mitt i rondeller eller där vägen är som smalast…

Hyr inte en stor bil – du kommer inte att få plats i något parkeringsgarage. Det kan vara bra att tänka på att det är väldigt många väldig branta backar på Madeira, så en manuellt växlad bil kan vara att föredra framför en automat.

Priser

Precis som på fastlandet i Portugal, är priserna väldigt överkomliga. Det enda som jag tyckte mig se var dyrare på Madeira, var mejeriprodukter. Färsk grädde lyckades jag inte få tag på alls. Restaurangpriserna kändes cirka 30% lägre än en jämförbar restaurang i Sverige.

Vi stötte inte på någon restaurang eller affär som inte tog kort för betalning. Parkeringsautomaterna tar dock oftast bara mynt, så se till att alltid ha några euro med dig i mynt. Vi handlade oftast kaffe och andra småsaker med kontanter.

Några exempel på priser:
Biff på lösvikt över disk = 130 SEK/kg
1 liter apelsinjuice = 10 SEK
Dyraste parkeringsgaraget vi stötte på = 17 SEK/timme
Liten kaffe med mjölk (garoto) = 6 SEK
Morötter = 5 SEK/kg
Snittpris på en flaska portugisiskt vin i butik = 25-50 SEK
Middag på förstklassig restaurang i Funchal = huvudrätt 120-170 SEK, förrätt/efterrätt 70-90 SEK

Aktiviteter

Madeira åker du inte främst till för att sola och bada. Visst finns det hotellanläggningar här på ön, men de är förvånansvärt få. Till Madeira åker du främst för att du älskar att vandra/cykla i vacker natur med dramatiska vyer och prunkande grönska.

Det mest unika med Madeira är möjligheten att vandra utefter de gamla bevattningskanalerna – levadas. För att föra ner bergens regnvatten till kustens odlingar, byggdes på 1700-talet ett snillrikt kanalsystem på hundratals mil över, under och genom bergen. Dessa levadas är idag populära vandringsleder som både är väl utmärkta och hyfsat säkra. Om du ska vandra utefter levadorna ska du dock inte ha höjdskräck. Du vandrar nämligen på levadans kant, som varierar mellan 30 cm och 1 meter i bredd, ofta med rejäla stup på sidan om leden. Ibland är levadan säkrad med ett enklare räcke, men ibland är leden helt oskyddad. Vi vandrade bara på levador av svårighetsgraden 2 eller 3 (av 5), men vi fick faktiskt vända om på en de ”enkla” levadorna då leden inte var säkrad över ett 15-20 meter högt stup. Vi älskade dock levadavandringarna och alla tre kidsen tyckte att det var både superspännande och roligt. Jag ska skriva om alla våra vandringar i separata inlägg senare.

PS: Om du åker hit för att bada – se till att hotellet har uppvärmd pool.

Kläder

Jag hade med alldeles för varma kläder, mest för att jag tittat på de pessimistiska väderapparna i mobilen och tänkt att jag behövde ha med mig minst en fleecetröja och vantar. Jag vandrade mest i vandringsshorts/vandringsbyxor, en t-shirt och en vindjacka. En goretex-jacka är alltid bra att ha med, speciellt om du ska vandra i bergen där vädret skiftar snabbt. På morgonen och kvällen, innan solen gått upp, var det skönt att ha på sig en Houdini på terrassen.

Ta med bra vandringsskor, vandringslederna här är inte alls så välordnade och finslipade som exempelvis i USA. Här är det både ojämnt och stenigt. En sko med tunn sula på dessa leder är inte skönt för varken fötterna eller vristerna. Vi såg en person som vandrade i Converse, men det skulle jag inte rekommendera…

Restauranger

Vi åt inte på så många restauranger denna resa, men de restauranger vi åt på bokade vi via ”theFork”-appen. Via the Fork kan du snabbt och enkelt boka de flesta av Madeiras restauranger, bland annat de Michelin-rekommenderade restaurangerna, vilket gjorde det lätt att boka själv och se när det fanns tider lediga. Om du vill äta ”tidigt” (alltså innan klockan 19:30), så finns det ofta bord.

Summan av kardemumman!

Vad tyckte vi var bäst med Madeira?

Eva: Klimatet, grönskan och de otroligt dramatiska vyerna. Här skulle jag kunna bo!
Anders: Landskapet, vädret och bilkörningen på de slingriga bergsvägarna.
Lilla E: Huset vi hyrde, att det var varmt och skönt och mycket bananer.

Vad tyckte vi mindre bra om?

Eva: Att vi inte lyckades se någon val på valskådningen! Levadatunnlarna – de var lite för smala och mörka för mig.
Anders: De trånga parkeringshusen och doften av salttorkad torsk (bacalhao) i mataffärerna
Lilla E: De läskiga jättebranta bilvägarna!

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook!

1 KOMMENTAR

  1. Jag hade inte heller koll på att Madeira låg så långt bort, hade nog snarare gissat på en fyratimmars flygresa. Ser verkligen fram emot att läsa dina inlägg och se dina bilder från Madeira!

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

Óbidos – Den vita staden – Portugal

Óbidos är Portugals svar på bildsköna och vitkalkade Santorini, men med en alldeles egen ringmur och ett slott som bidrar till byns siluett.

Sevärdheter på Madeira – Mina 10 favoriter – Portugal

Madeira har mycket att erbjuda för en aktiv semester. Här kommer mina topp tio sevärdheter och upplevelser - allt från vandringsleder till lavagrottor och fiskebyar.

Câmara de Lobos – Fiskebåtar och grillade skålsnäckor på Madeira – Portugal

Inte ens Churchill kunde motstå Câmara de Lobos charm. Här hittade vi en färgsprakande fiskeby, perfekt grillad fisk och en fruktmarknad med överraskningar.

Dourodalen – I de branta vinodlingarnas rike – Portugal

I Dourodalens varma och torra klimat har man i hundratals år odlat vin utefter de branta flodbankerna. Vi bilade runt bland vingårdar och vinhotell och lärde oss allt om portvin och njöt av världens allra allra vackraste vyer.

Norra Portugal – Tips och tankar från en riktigt bra bilsemester!

Igår kom vi hem från en riktigt bra road trip i norra Portugal! En sådan där road trip som man önskar inte tar slut, utan som gärna hade kunnat fortsätta några veckor till.

Maria Batata (och ett hotell jag hade velat bo på!) – Portugal

En middag på farm-to-table restaurangen Maria Batata och ett hotell som jag någon gång måste bo på!

Ännu mer reseinspiration

Sao Vicente – Lavagrottorna på Madeira – Portugal

I lavagrottorna i Sao Vicente möter du inte bara Madeiras heta historia - utan får även promenera rakt in i underjorden.

Fajã dos Padres – Där Madeira blir än mer exotiskt – Portugal

I en helt egen klimatzon på Madeira, enbart nåbar från havet eller med kabinbana, ligger Faja dos Padres. Helt unikt, lite konstigt och ganska häftigt.

Câmara de Lobos – Fiskebåtar och grillade skålsnäckor på Madeira – Portugal

Inte ens Churchill kunde motstå Câmara de Lobos charm. Här hittade vi en färgsprakande fiskeby, perfekt grillad fisk och en fruktmarknad med överraskningar.