Norra Portugal – Tips och tankar från en riktigt bra bilsemester!

Igår kom vi hem från en riktigt härlig road trip i norra Portugal. En sådan där road trip som man önskar inte tar slut, utan som gärna hade kunnat fortsätta några veckor till. För även om jag lagt upp en bra plan för vad jag trodde mig vilja se och göra, så blev det många ändringar på vägen. Främst på grund av att vi åkte förbi ställen som vi inte kunde låta bli att stanna vid, som vi inte hört talas om tidigare, men som visade sig vara några av resans bästa stopp!

Pena Palace – Sintra – Portugal

Att åka på bilsemester med barn kan vara lite av en utmaning och vår biltur fokuserade mycket på sevärdheter i form av historia, kultur och natur. Ska jag vara ärlig så är jag personligen ganska så nöjd med badandet för i år. Inte bara för att vi badade en massa i hettan i Vietnam, utan även för att jag är en obotlig badkruka som kräver badkarsvarmt vatten för att bada. Att bada i Atlanten utan våtdräkt är, som ni kanske förstått, inte ett alternativ för mig. Jag kanske ska lägga till att jag antagligen är en av de få svenskar som INTE har badat i Sverige i år, så kanske ni förstår omfattningen av min badkrukhet. Kompromissen var att bo på bra hotell med pool, så att den som kände badnerven rycka lite skulle kunna ta sig ett dopp innan middagen.

Vår rutt började och slutade i Lissabon, med 4 dagars körning utefter Atlantkusten upp till Porto, för att sedan vända söderut igen och åka 3 dagar tillbaka mot Porto genom inlandet, nära Spaniens gräns. Min plan är nu att börja fylla rucksack med mängder av info om resan! Skriva ner en riktigt detaljerad reseplan med fotofyllda infosidor om de sevärdheter och ställen som vi gillade mest, men även ta med de bästa restaurangerna efter vägen och självklart även hotelltips.  Så, hoppas ni är redo för en väldans massa Portugal de närmsta veckorna! (Det kan dock hända att även det kommer att smyga in lite Vietnaminlägg också på vägen, är ju långt ifrån klar med Hoi An och Hue….)

Vill ni ha en liten sneak peak på favoriter efter vägen? Här kommer en liten sammanställning!

Drömmigaste stoppet

Bo på en väldesignad vingård i Douro med milsvida utsikt över vinrankor. Kan jag få komma tillbaka hit igen, snälla?

Dourodalen - Portugal
Dourodalen

Största överraskningen (1)

Jag visste inte alls att det fanns så välbevarade Romerska lämningar i Portugal! Portugals turistbyrå borde verkligen lyfta fram dessa mer!

Största överraskningen (2)

Vädret vad BETYDLIGT kallare än vi räknat med att det skulle vara! Vi skulle ha behövt haft med oss jackor, men då vi inte använt en jacka eller tröja sedan i maj här hemma i Sverige, hade vi inte en tanke på att ta med oss det. Så vi pinade ut.

Cabo Da Roca - Portugal

Största oron – som tyvärr inbefriades

Maten. Jag har svårt för ”rustik” mat. Ska man summera maten på denna resa, så har den bjudit på några riktiga stjärnor, men även några riktiga lågvattenmärken… Ris med lever och ”baby goat” var definitivt inte något jag bad om receptet på.

Bästa beslutet

Att hyra en liten bil och ta full försäkring…. I’ll tell you more later… :S

Dourodalen - Portugal

Bästa souveniren

Förutom att jag hittade två nya fulmuggar till min frukostkaffesamling, köpte vi med oss hem ett riktigt bra gammalt portvin. Trettio år gammalt. Lent som en nytvättad fleecefilt. Jag skulle vilja säga att portvinet är lika gammalt som jag själv, men det hade blivit alldeles för dyrt att köpa ett vin av en så fin årgång :)

Har du bilat i norra Portugal? Har du fler tips?

6 KOMMENTARER

  1. Det ska bli spännande att följa er resa! Vi roadtrippade också genom portugal den a sommar och blev väldigt förtjust i norra portugal – ett för mig helt nytt portugal som var väldigt olikt algarvekusten där jag rest tidigare. Hela europaresan från sverige till portugal längst med atlantkusten och tillbaka via medelhavet kommer upp inom snar framtid. Hottills har jag bara kommit till båtresan över till tyskland:)

    • Jag har hängt med dig på Insta genom Europa och Portugal, så ska bli kul att läsa om vad ni hittade på! :) Alltså, jag måste säga att jag blev mer förtjust i norra delarna än jag trodde jag skulle bli! Alla var så sjukt trevliga och landskapet och alla slotten var ju bara för fint!

  2. Vad spännande att läsa om norra Portugal. Har varit i Lissabon för många år sedan men är väldigt sugen på att se mer av Portugal. Och du är inte ensam om att inte ha badat i Sverige i sommar…här är en till. :-)

    • Gud så skönt att höra att jag inte var den enda som inte badade i Sverige i sommar!!! :) Vi blev alldeles förtjusta i området, så otroligt mycket spännande historia och kultur att upptäcka – och allt ligger typ på en armslängds avstånd!

    • Det var en superhärlig resa – så mycket bättre än jag trott! Ska försöka skriva av mig medan allt är så färskt som möjligt, hoppas jag kan ge dig lite inspiration! :)

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Om mig

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

Maria Batata (och ett hotell jag hade velat bo på!) – Portugal

En middag på farm-to-table restaurangen Maria Batata och ett hotell som jag någon gång måste bo på!

Óbidos – Den vita staden – Portugal

Óbidos är Portugals svar på bildsköna och vitkalkade Santorini, men med en alldeles egen ringmur och ett slott som bidrar till byns siluett.

Fontänen vid Mata Nacional do Buçaco (Bussacoskogen) – Portugal

Bussacoskogen strax norr om Coimbra var ett spontanstopp på vår väg mot Porto. Vi vandrade till den vackra kallfontänen och drömde om en natt på slottet.

Madeira – Tips och reflektioner dagen efter hemkomst – Portugal

Igår kom vi hem från Madeira, efter en fantastisk vecka fylld med vandringar utefter levador, på bergstoppar och på karga halvöar. Vad tyckte vi om ön? Här kommer våra snabba tankar!

Porto: Middag på Cafeína och portvin i dimma – Portugal

Vår bästa restaurangupplevelse i Portugal, tre sorters portvin och ett möte med världens mest dedikerade stranddyrkare. Allt täckt i ett tjockt lager av dimma...

Câmara de Lobos – Fiskebåtar och grillade skålsnäckor på Madeira – Portugal

Inte ens Churchill kunde motstå Câmara de Lobos charm. Här hittade vi en färgsprakande fiskeby, perfekt grillad fisk och en fruktmarknad med överraskningar.

Ännu mer reseinspiration

Sao Vicente – Lavagrottorna på Madeira – Portugal

I lavagrottorna i Sao Vicente möter du inte bara Madeiras heta historia - utan får även promenera rakt in i underjorden.

Fajã dos Padres – Där Madeira blir än mer exotiskt – Portugal

I en helt egen klimatzon på Madeira, enbart nåbar från havet eller med kabinbana, ligger Faja dos Padres. Helt unikt, lite konstigt och ganska häftigt.

Câmara de Lobos – Fiskebåtar och grillade skålsnäckor på Madeira – Portugal

Inte ens Churchill kunde motstå Câmara de Lobos charm. Här hittade vi en färgsprakande fiskeby, perfekt grillad fisk och en fruktmarknad med överraskningar.