Meny
Generellt / Portugal

Norra Portugal – hemma igen från en riktigt bra road trip!

Portugal-Obidos

Igår kom vi hem från en riktigt härlig road trip i norra Portugal. En sådan där road trip som man önskar inte tar slut, utan som gärna hade kunnat fortsätta några veckor till. För även om jag lagt upp en bra plan för vad jag trodde mig vilja se och göra, så blev det många ändringar på vägen. Främst på grund av att vi åkte förbi ställen som vi inte kunde låta bli att stanna vid, som vi inte hört talas om tidigare, men som visade sig vara några av resans bästa stopp!

Att åka på bilsemester med barn kan vara lite av en utmaning och vår biltur fokuserade mycket på sevärdheter i form av historia, kultur och natur. Ska jag vara ärlig så är jag personligen ganska så nöjd med badandet för i år. Inte bara för att vi badade en massa i hettan i Vietnam, utan även för att jag är en obotlig badkruka som kräver badkarsvarmt vatten för att bada. Att bada i Atlanten utan våtdräkt är, som ni kanske förstått, inte ett alternativ för mig. Jag kanske ska lägga till att jag antagligen är en av de få svenskar som INTE har badat i Sverige i år, så kanske ni förstår omfattningen av min badkrukhet. Kompromissen var att bo på bra hotell med pool, så att den som kände badnerven rycka lite skulle kunna ta sig ett dopp innan middagen.

Vår rutt började och slutade i Lissabon, med 4 dagars körning utefter Atlantkusten upp till Porto, för att sedan vända söderut igen och åka 3 dagar tillbaka mot Porto genom inlandet, nära Spaniens gräns. Min plan är nu att börja fylla rucksack med mängder av info om resan! Skriva ner en riktigt detaljerad reseplan med fotofyllda infosidor om de sevärdheter och ställen som vi gillade mest, men även ta med de bästa restaurangerna efter vägen och självklart även hotelltips.  Så, hoppas ni är redo för en väldans massa Portugal de närmsta veckorna! (Det kan dock hända att även det kommer att smyga in lite Vietnaminlägg också på vägen, är ju långt ifrån klar med Hoi An och Hue….)

Vill ni ha en liten sneak peak på favoriter efter vägen? Här kommer en liten sammanställning!

Drömmigaste stoppet

Bo på en väldesignad vingård i Douro med milsvida utsikt över vinrankor. Kan jag få komma tillbaka hit igen, snälla?

Största överraskningen (1)

Jag visste inte alls att det fanns så välbevarade Romerska lämningar i Portugal! Portugals turistbyrå borde verkligen lyfta fram dessa mer!

Största överraskningen (2)

Vädret vad BETYDLIGT kallare än vi räknat med att det skulle vara! Vi skulle ha behövt haft med oss jackor, men då vi inte använt en jacka eller tröja sedan i maj här hemma i Sverige, hade vi inte en tanke på att ta med oss det. Så vi pinade ut.

Största oron – som tyvärr inbefriades

Maten. Jag har svårt för “rustik” mat. Ska man summera maten på denna resa, så har den bjudit på några riktiga stjärnor, men även några riktiga lågvattenmärken… Ris med lever och “baby goat” var definitivt inte något jag bad om receptet på.

Bästa beslutet

Att hyra en liten bil och ta full försäkring…. I’ll tell you more later… :S

Bästa souveniren

Förutom att jag hittade två nya fulmuggar till min frukostkaffesamling, köpte vi med oss hem ett riktigt bra gammalt portvin. Trettio år gammalt. Lent som en nytvättad fleecefilt. Jag skulle vilja säga att portvinet är lika gammalt som jag själv, men det hade blivit alldeles för dyrt att köpa ett vin av en så fin årgång 🙂

Vill du läsa några av mina inlägg från resan?
Om bloggaren

Resebloggare, fotograf och familjeäventyrare med över 50 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resebloggen Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.