Bloggportalen
Meny
Blogg

Lite ny vandringsinspiration och ett besök i Tyresta

Det är så lätt att hamna i vardagslunken när skolan har startat. Vardagskvällarnas fritid bara försvinner i ett svart hål av aktiviteter och föräldramöten och helgerna tillbringas i shoppingcentrum för att jaga barnkläder och skor, storhandla veckans mat och sova i soffan. Kanske är det därför som jag verkligen uppskattar våra dagsutflykter runt Stockholm så ofattbart mycket. Tyresta är vårt go-to-place för oplanerade utflykter med maximal avkoppling. God korv, tunnbröd, räksallad, en stor termos kaffe och några timmar bland urskog och skogstjärnar så har jag laddat upp energinivåerna igen. Lördagens utflykt till Tyresta var faktiskt precis det jag behövde. Jag älskar Stockholm och dess intensiva utbud av allt från restauranger till kultur, men ibland vill man bara höra tystnaden och fågelkvittret. Bli inpyrd av röken från en brasa, hjälpa en liten tordyvel över en stig eller känna på den skrovliga barken på en uråldrig tall.

Tyresta nationalpark

Men även hur mycket jag än älskar att vandra i Tyresta, längtar jag ibland till nya skogar och tjärnar. Men hur hittar jag dit? I helgen hittade jag boken ”Vandra i Stockholm – 62 natursköna dagsvandringar från Skokloster i norr till Nynäshamn i söder”. En hel bok med vandringsleder mellan 5-15 km långa, med många rundvandringar och till ställen som jag aldrig ens hört talas om! Stora slottsrundan i Bogesund, Stora Gålöslingan, Jungfrusundåsen på Ekerö och Törnskogen – har ni hört talas om dessa friluftsområden? Det hade i alla fall inte jag!

Boken har inte bara detaljerade beskrivningar av vad du möter utefter själva lederna, utan har även mängder av fina naturbilder och kartor som hjälper dig att hitta rätt. Jag har en känsla av att denna bok kommer att bli min inspiration under många år framöver, för av de 62 vandringslederna i boken har vi hittills bara nosat på fem av lederna.

Tyresta nationalpark - flygsvamp

Nu blir det till att lägga upp en plan för kommande veckor, så att vi kan maxa ut höstens härlighet maximalt. Med lite tur går det förhoppningsvis att vandra en bra bit in i kyliga november, så jag önskar mig en höst fylld av vandring med frost som krasar under fötterna och toppluvan neddragen över öronen.

En detalj som jag uppskattar lite extra med boken, är att den även berättar om härliga caféer och restauranger i närheten av vandringslederna. Att avsluta en vandring med en våffla med grädde på ett slott eller i en brostuga, måste ju vara den ultimata vandringen, eller hur?

I lördags insåg jag att det finns ett inlägg som jag verkligen borde skriva. En kom-ihåg-lista med alla saker som är bra att ha med sig på en dagsvandring. Denna Tyresta-utflykt lyckades vi glömma våra grillpinnar, andra gånger glömmer vi mjölken eller kaffemuggarna. Jag får ta det som mitt kall i höst – att skriva en packlista för dagsutflykter. Det blir underlättar ju definitivt korvgrillningen att man kommer ihåg att ta med sig en tändare! 🙂

Nu ska jag gå och kolla in slow cookern som jobbar hårt (men långsamt) i köket. Persisk lammgryta står på menyn ikväll, en riktigt bra avslutning på en härlig helg. 🙂 Ha en superskön söndagskväll och om ni inte har röstat ännu – spring iväg till vallokalerna NU!

Vill du läsa mer om hur det är att vandra i Tyresta nationalpark? Titta in på mitt bildspäckade inlägg Dagsutflykt: Tyresta nationalpark eller på mina tips på andra dagsutflykter från Stockholm.

Tyresta nationalpark
Tyresta nationalpark
Tyresta nationalpark
Tyresta nationalpark
Vill du läsa mer om utflykter kring Stockholm?
Om bloggaren

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 55 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resebloggen Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

1 kommentar

  • Jeanette
    13 september, 2018 at 10:47

    Man glömmer bort så lätt allt det vackra som finns här hemma runt hörnet. Jag är själv väldigt sugen på den boken och gå på upptäcksfärd 🙂

    Svara

Skriv en kommentar