Bloggportalen

2018 – året som gått i resor

Vykort 2018

Året är inte slut ännu, men ändå sitter jag här och summerar 2018. Jag har inga fler resor inplanerade i år och även om jag haft möjligheten, så har jag inte riktigt orkat. Det har varit en tung höst på alla plan och jag känner just nu att det enda jag längtar till är att ta några dagar ledigt i jul. Några dagar ledigt här hemma i Sverige. Utan att resa, bara för att landa och vila upp mig. Det har jag inte längtat efter någonsin tidigare och det har inte hänt de senaste 15 åren. Men men, någon gång ska vara den första, eller hur? 🙂

Men tillbaka till summeringen. Vi kör i kronologiskt ordning, eller hur?


Januari: Berlin, Tyskland

Några helger efter nyår åkte vi till en av mina favoritstäder i Europa – Berlin. Hit försöker vi åka en gång om året och varje gång så byter vi tema. Ofta kan det bli mer shopping än kultur, men denna gång blev det mycket fokus på museum och Michelin-restauranger. Pergamonmuseet var en riktig höjdare, så även datorspelsmuseet. Det är inte klokt så kul det är med Donkey Kong fortfarande!  Vi avslutade med ett besök på Riksdagshusets glasdom, vilket var första gången jag besökte. Om du gillar arkitektur, åk hit!

Jag har inte skrivit så mycket om Berlin ännu, men det jag skrivit hittar du här.

Berlin - Riksdagshuset

Februari: Jungfrau, Schweiz

I februari åkte vi 8 dagar till Jungfrau, alltså Grindelwald, Wengen och Mürren, och åkte skidor. Eller rättare sagt, så var planen att åka skidor. Efter två dagar fick jag influensa och hamnade i sängläge med hög feber. Två dagar senare så åkte även mannen dit. Så istället för skidåkning blev det en vecka med Netflix-maraton för hela familjen. Dessutom var de dagar som jag var frisk, de kallaste dagarna i mannaminne i Alperna. En olycka kommer sällan ensam… Men Jungfrau är ändå ett av mina favoritområden i Schweiz, jag har varit där tidigare under en höst och vandrat och det är få ställen som är vackrare än Lauterbrunnen i höstsol. Åker gärna tillbaka hit och åker skidor igen!

Läs mer om vår skidåkning i Jungfrau här.


Mars – Bilade runt på Island

Över påskhelgen åkte vi till Island i fem dagar. Vi hade inte så stora förväntningar, även om vi förstått från alla vi känner att Island borde vara något för oss. Och vet du vad? Island visade sig skulle bli ett av mina nya favoritländer. Dessa karga vyer, dramatiska vattenfall och ombytliga väder. Vi bara älskade det! Vi bilade runt och hann i princip inte alls besöka Reykjavik, men vad gjorde väl det? Till skillnad från Schweiz så hade vi dessutom tur med vädret, om man nu kan ha det på Island.

Läs mer om vårt Islandsäventyr här.

Island

Maj – Stockholms skärgård

Inte någon resa i sig, men jag kände att jag behövde lägga till maj på listan ändå. Maj var ju helt fantastisk och vi hann med helgutflykter till många härliga skärgårdsöar. Öar som det var länge sedan jag besökt senast. Jag tänker tillbaka till känslan av att kunna gå i linne och shorts i majsolen på Sandön eller ligga på en klippa på Utö i försommarsolen. Där i maj, när vi inte visste att vi skulle få en fantastisk katastrofsommar med svår torka och värmeböljor. Men just då, då njöt vi i nuet. Stockholms skärgård när den är som bäst.

Läs mer om våra utflykter på Sandhamn – dagsutflykt till stränder och klippor och Utö- vandring runt norra ön.

Sandhamn

Juni – Dubai, Förenade arabemiraten

Dubai känns alltid som en bra idé. Speciellt när man kan vila upp sig här i några dagar på en stop-over på väg mot Asien. Så vi hittade ett riktigt bra hotellerbjudande och njöt i 5 dagar av lyxen av att inte behöva göra något. Vi har ju redan gjort ”allt” i Dubai. Det blev pool, mat, strand, vattenland och shopping på ett av de mest flådiga guldhotell vi någonsin bott på. Jumeirah Zabeel Saray – you had us at Hello.

Läs mer om vår tips till Förenade arabemiraten här.

Dubai Jumeirah Sabeel Zaray

Juni – Hoi An, Vietnam

Vårt första besök någonsin till Vietnam blev till Hoi An, en stad som vi kom att älska. Jag hade läst mycket om andra städer och platser i Vietnam, men jag ville inte hamna i en klassisk charterort eller charterö, utan i en ort med kultur. Hoi An och Hue har mycket historia och kultur och mängder av sevärdheter som passade perfekt för historieälskare som oss. Vi badade, åt fantastisk mat och upptäckte tempel, kejsarpalats och kejsargravar. Sa jag att det var fantastisk mat? 🙂

Läs mer om vår resa till Hoi An och Hue här.

Hoi An

Juli – Singapore

Om Berlin är min favoritstad i Europa, så är Singapore min favoritstad i Asien. Fem dagar i Singapore blev det i år. Vi började resan med en dag på Universal Studios, sedan tillbringades dagarna med god mat och många gamla och nya favoritplatser. Botaniska trädgården, Holland Village, Gardens by The Bay, Clarke Quay, Chinatown, ArtScience museum och en Marvel-utställning hann vi bland annat med. Gardens by the Bay på kvällstid kan jag nog se HUR många gånger som helst.

Läs mer från våra resor till Singapore här.

Singapore - Gardens by the bay

Augusti – Bilsemester i norra Portugal

En veckas intensivt bilande runt i Portugal, med start och slut i Lissabon. Upp till Porto utefter kusten och ner igen till Lissabon via Dourodalen och inlandet. Efter alla våra bilsemestrar i USA, Kanada och Australien, så blir vi alltid lika förvånade när vi inser hur korta avstånd det är överallt i Sydeuropa. Allt är ju bara ett stenkast bort! (Jag ligger lite efter i skrivandet om denna bilsemester, just nu befinner vi nog oss bara strax ovanför Nazaré. Jag har för mycket bilder…)

Massor av tips om att bila i norra Portugal hittar du på min Portugal-sida.


September/Oktober – Skåne

Det blev lite fler resor än planerat till Skåne i år, inte bara under september och oktober. Min sjuka svärfar blev bara sämre. När sommaren till slut lämnade oss och löven började falla till marken, så lämnade även svärfar oss. Även om vi vuxna förstår vad som händer och försöker förbereda oss mentalt, så är man aldrig riktigt förberedd. Men det blev ett fint farväl och solen sken över ett höstfärgat Malmö vid begravningen. En strimma ljus i en mörk stund.

Läs mer

Skane

Oktober – Tallinn, Estland

En regnig helg i oktober åkte vi till Tallinn. En helg med mycket promenader, prat och mysiga caféer. Väldigt mycket hade hänt i Tallinn sedan jag var här sist och det är verkligen en härlig liten stad att vandra runt i och upptäcka alla små gränder och historiska hus. Jag är nu mer sugen än någonsin att åka till Riga och Vilnius, men varför kan det inte finnas några vettiga flygtider så att man slipper ta semester? Något för flygbolagen att fundera på.

Alla mina Tallinn-tips hittar du här.

Tallinn

November – Krakow, Polen

Polen var ett land som ingen av oss hade varit i tidigare, vilket gjorde hela resan lite extra kul. Krakow bjöd på fantastiskt väder, mängder av matupplevelser och en dramatisk krigshistoria som får mig att gråta bara jag tänker på den. Krakow gav oss många starka minnen och de fem dagarna hade gärna kunnat vara ännu fler. Polen är en pärla, varför har jag inte åkt hit tidigare?

Massor av tips hittar du på min Krakow-sida.

Krakow - Polen

Så, vad händer 2019?

Jag är ganska så dålig på det där med framförhållning och planerar inte resmål i så långt i förväg. Flygbolag går i konkurs. Naturkatastrofer inträffar. Jobb ändras. Alla våra resor är en kombination av tillfälligheter. Jag bestämmer mig aldrig för ett resmål och dunkar huvudet blodigt för att genomföra den resan. Ifjol hade vi hela planen klar för en bilsemester i Texas och Costa Rica under sommaren, men allting föll när vi skulle boka. Vi kunde inte använda våra SAS-poäng på den United-sträcka vi hade räknat med. Så det blev Vietnam istället. Inte ens i närheten av likadan semester, men ändå helt fantastiskt.

Så vad har vi då i planerna för våren? Först ut blir en vandringsresa till Madeira! Vi har hyrt en villa tillsammans med goda vänner och ser fram emot en massa natur, grillkvällar vid poolen och kanske ett dopp eller två.

Under senare delen av våren ser jag fram emot en bilsemester i Italien, med start och slut i Milano. Jag tänker mig alla klassiker – Cinque Terre, Florens, Venedig, Siena. Men jag kan inte låta bli att snegla lite på Slovenien också, Milano ligger ju bara 4 timmar från gränsen till Slovenien… Vi får se. Inget är bokat ännu, jag hinner ändra mig 🙂

Sommaren? Ingen aning än så länge. Jag tänkte snart börja skriva en önskelista och se vilka ställen som vi alla i familjen är sugna på. Vi är ju tre som måste vara överens nuförtiden, så det är ju inte lika lätt att få igenom alla mina galna idéer nuförtiden…

Har du någon resa bokad för 2019? Var ska du åka? Ge mig lite inspiration!

Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
0
Jag vill åka hit!
0
Varit här och älskade det!
0
Läs kommentarer (12)
  • Tack snälla du Lina! Ja, många härliga resor blev det trots allt, man blir ju alltid lite extra glad när man hittar nya favoriter 🙂 Men nu tänker jag bara ha jul och äta knäck och läsa en god bok tills energin kommer tillbaks någon gång vid nyår 🙂 Kram!

 • Ja åh vad många underbara resor du har hunnit med, vilket äventyr! Jag är också supersugen på Vilnius, det känns som en stad där man kan upptäcka väldigt mycket på kort tid.

  Hoppas att du får ett lika resefyllt 2019 =)

  • Tack snälla Ann, jag hoppas också på ett resefyllt 2019! Fast detta år utan influensa:)

 • Åh så mycket du hunnit resa! ? Jag pallar inte heller att planera länge på förhand, så mitt reseår 2019 är ännu helt öppet. Jag gissar första resan blir en förlängd weekend någongång på våren, men det börjar jag inte fundera på förrän nån gång efter nyår 😉

  • Det blev mer resande i år än jag trodde det skulle bli!
   Är det inte lite skönt att 2019 är öppet fortfarande? Hela världen ligger för dina fötter! 🙂 Jul och nyår är bra dagar för resetänk, brukar vara då jag är i mitt esse!

 • Vilken underbar bild från Hoi An! Jag vill också dit; har bara varit i södra Vietnam och tror norra är finare. Men också roadtrip på Island, Schwiz vintertid och rundresa i norra Portugal lockar! Jag ska till Krakow i april!

  • Tack snälla du! Jag har inte varit i södra Vietnam ännu, men området kring Hoi An rekommenderas varmt! Åh, Krakow i april kommer att bli grymt! Jag hade gärna åkt tillbaka till området kring Krakow igen, så många fina slott och natur runt därikring!

 • Singapore är fantastiskt, där var jag ifjol i augusti! Och Vietnam är ett resmål jag tittar lite extra på just nu… Men jag har också dålig framförhållning, så jag har inte ens bestämt mig för vart vårens tänkta weekendtrip ska gå… Blir det Vietnam så måste det vänta till sommaren eller hösten då jag har tid för en längre resa. Om det inte råkar sammanfalla med regnsäsongen.

 • Riktigt balla resor, och riktigt snygga bilder. Jag gillade Hoi Ann skarpt när jag var där för några år sedan. Polen har jag länge varit nyfiken på, kanske nåt till sommaren?

Lämna en kommentar - då blir jag glad!

Your email address will not be published.

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.