Meny
Blogg

Resor jag INTE drömmer om

Jamaica

Tro det eller ej, men hur mycket jag än älskar att resa så finns det platser och resor som jag inte drömmer om. Såna resor som jag ibland hellre skulle avstå från, än åka på. Många av mina resebloggarkollegor (se nedan) har summerat resor de inte drömmer om, vilket fick också mig att tänka till lite.

Min lista ser inte alls likadan ut idag som den skulle ha gjort för ett halvår sedan och absolut inte likadan ut som den gjorde när jag var ung. Politik, budget, epidemier och världsläget påverkar mig och kommer att fortsätta göra det. Dessutom så blir jag onekligen mer bekväm ju äldre jag blir. Kvalitet blir viktigare än kvantitet.

Så vad drömmer jag inte om för resor? Här är min lista – med glimten i ögat och kanske också lite kryddat. 🙂
Och du – det finns såklart ALLTID undantag och inga rätt eller fel. Bara för att jag inte drömmer om dessa resor just nu, betyder inte att jag aldrig kommer att åka på sådana resor.

Badsemestrar

Jag har med tiden insett att jag nog egentligen inte gillar att bada. Missförstå mig rätt, jag kan tycka att det är jätteskönt att glida ner en stund i en pool med 30-gradigt vatten, men jag ser ingen njutning med att bada om inte vattnet är riktigt varmt. Om jag badade i havet förra sommaren? Inte en enda gång i varken Sverige eller på Bali – det var ju alldeles för kallt i vattnet. Tacka vet jag Persiska vikens kroppstempererade hav i juli månad, där vattnet är så varmt att du inte ens känner att du går ner i vattnet.

Ligga under en parasoll är skönt, men att pressa i solen för att bli brun känns lite 80-tal för mig. Nuförtiden vet vi ju alla att solen inte är bra för oss, speciellt för mig med obefintligt pigment. En solbränna räcker i en vecka, upplevelser räcker hela livet. Att bara åka till en plats för att sola och bada i några veckor, det lockar inte mig. Om jag inte är ute efter att bara ta det riktigt lugnt och vila upp mig, så måste det finnas något mer att se och göra för att jag ska drömma om att åka dit.

Kryssningar

Jag avskyr att åka båt. Båtar är läskiga och känns osäkra, oavsett storlek på båt. Att dessutom åka i en jättestor båt med massor med folk tätt inpå är en riktig mardröm. Jag väljer hellre bort den där vackra lilla paradisön än sätter mig i en skruttig motorbåt utan flytväst eller på en överfull rostig färja. Jag åker hellre till en enda genuin ö i Karibien än att besöka tio öar med konstgjorda stränder på en kryssning.

Stora kryssningsfartyg ger mig generellt sett stora skälvan, speciellt Finlandskryssningar. För miljöns skull förstår jag inte varför man fortsätter att tillåta att folk åker fram och tillbaka med färja mellan Sverige och Finland bara för att dricka sprit och handla tax free och aldrig kliva av. Något är fel med själva systemet om detta får fortsätta. Det borde vara krav på att man måste vara minst 24 timmar i land innan man får åka färja tillbaka. Då skulle vi nog både få snabbare färjelinjer till Finland och mindre alkoholfokus på resorna.

Finns det någon kryssning jag skulle kunna drömma om? Tja, en privat yacht med egen besättning i Karibien skulle nog funka.

Charterhotell

Ett stort charterhotell med organiserade vattenlekar med hög musik, en högljudd barnklubb och paxande av solstolar i gryningen. Där folk vill bli serverade samma mat som de äter hemma i Sverige och där den mest spännande utflykten är att åka på en båttur med soldäck och fri bar. Jag är ledsen, men det är inte min drömresa. Det känns snarare som det ultimata stresspåslaget. Det skulle antagligen krävas att jag tog semester för att återhämta mig från en sådan resa. Jag gillar små, tysta hotell där det inte förekommer varken paxande av solstolar, minidiscon eller svenskt kaffe. Sedan tycker jag inte att det lockar att vara på samma hotell i flera veckor, det är ju så mycket trevligare att byta hotell efter 4-5 nätter?

Tältsemester

Jag vill ha egen toalett, egen dusch och en bekväm säng. Tält och primitiv camping går bort. Bekvämt ska det vara, oavsett vandringsleder eller äventyr ska natten tillbringas i en skön säng. Mitt ordspråk är: “Ska det campas, så måste det glampas“! En av mina gamla chefer skrattade gott åt att jag bara följde med på konferens när det vankades slottshotell och alltid tackade nej när det var frågan om flerbäddsrum och utedass. Kalla mig gärna prinsessan på ärten, men en primitiv semester drömmer jag inte om.

Vi har funderat på att prova husbil flera gånger, men en husbil med all de bekvämligheter jag behöver skulle nog vara stor som en långfärdsbuss?

Budgetresor med ruttna boenden

Jag bodde i min ungdoms dar på riktigt ruttna hotell, där råttorna sprang under heltäckningsmattorna och mögeldoften låg tungt. Då var boendet något onödigt ont, som man bara besökte när man skulle sova (lite kort någon gång mellan småtimmarna och lunch).

Idag skulle jag hellre stanna hemma än att bo ruttet när jag reser. Har jag inte råd med bra boende där jag vill tillbringa tid, då får jag helt enkelt stanna hemma och spara ihop mer pengar innan jag åker på drömresan.

Länder med oroande utveckling

Det finns länder som styrs politiskt och religiöst i en oroande inriktning som inte känns bra i maggropen. Terroristgrupper och kriminalitet tillåts att frodas och osanningar utges vara sanningar. Dessa länder drömmer jag inte om att åka till, oavsett hur fina stränderna är på de paradisiska öarna, hur mycket spännande vilda djur det finns att se på safarin eller hur många historiska världsarv det finns där. Jag väntar helt enkelt på bättre tider eller drömmer om andra länder.

Festresor som börjar med en öl på Arlanda innan frukost

Hur kommer det sig att det sitter folk och dricker öl på Arlanda innan jag själv knappt har hunnit pinna upp ögonlocken med tändstickor och ätit frukost? Jag förstår helt och fullt om du på transitflygplatser på andra sidan jordklotet har helt fel tidszon i kroppen och råkar beställa in en öl innan frukost, men på Arlanda? Jag tror jag summerar det hela med att alla resor som börjar med en öl på Arlanda innan frukost, inte har ett syfte och mål med resan som jag skulle uppskatta. En festresa är ingen drömresa för mig alltså.

Fotbollsresa

Jag är totalt ointresserad av sport. Säg ett namn på en idrottare och jag har ingen aning om det är en skidåkare eller fotbollsspelare. Vi har alla våra intressen här i världen, mitt är definitivt inte sport. Därför kan jag för allt i världen inte förstå hur man kan betala så ohemult mycket pengar för att resa och se en fotbollsmatch. Du ser ju dessutom bättre vad som händer i matchen hemma framför TV:n? Ingen drömresa för mig helt enkelt.

Länder med undermålig sjukvård

I dessa coronatider, drömmer jag inte alls om att åka till länder med undermålig sjukvård. Ska jag resa nu, så vill jag resa till länder med bra sjukvård och kontroll över situationen. Så länge som jag reser med barn så kommer jag inte att ta några risker.

All-inclusive

Jag har varit på väldigt få all-inclusive-resor i mitt liv, men de flesta ställen jag varit på har inte imponerat. Specifikt tänker jag på mina resor till Dominikanska republiken och Jamaica, där de flesta hotell fokuserar på paketresor med all-inclusive och där turisterna dricker alldeles för många mojitos på stora resorts med beväpnade vakter. Varför åka till andra sidan jorden för att vara fast på ett hotell, äta samma smaklösa buffé varje dag och dricka drinkar i plastmuggar? Det finns lika fina stränder att åka till på närmare håll, med trevligare och säkrare omgivningar där du njutbart kan strosa i solnedgången på kvällarna och välja dina restauranger själv. Dessutom har jag tyvärr sett alldeles för många fall av familjetragedier med fulla föräldrar som låter sina barn springa vind för våg när de själva har däckat i en solstol.

Så en “all-inclusive”-resa är inte min drömresa, men jag skulle så klart välja helpension om jag skulle tillbringa semestern på ett litet sandkorn i Indiska Oceanen eller på en otillgänglig bergstopp. (Dessutom måste jag lägga till att jag har jag bott på ett riktigt bra all inclusive på Sri Lanka, så det finns såklart undantag bland drömresorna)

Vill du läsa fler bloggares anti-drömresor?

Fler härliga bloggare med listor med resemål de INTE drömmer om hittar du här:

Lisa på Let’s go explore
Daniela på Discovering the planet
Towe på Come fly with me
Annika på Resfredag
Sandra på Lifsresor
Helena och Peter på Freedom Travel
Maria på Marias memoarer
Linda på Resa medvetet
Malin på malinlundsten.com
Cornelia på Lite mer rosa
Helena på Oh Darling let’s be adventurers

Så, vart drömmer du INTE om att resa?

Bilden? Den är från vår överfulla all-inclusive-resort på Jamaica.

Om bloggaren

Resebloggare, fotograf och familjeäventyrare med över 50 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resebloggen Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.