10 saker jag aldrig trodde jag skulle sakna med att resa

Även om jag älskar att resa har det alltid funnits några saker med resandet som jag aldrig riktigt gillat. Ni vet, de där sakerna som man helst skulle kunna vara utan när man reser. De där sakerna som ger en lite magont eller som drar upp pulsen till technotakt och får stressartären i pannan att pulsera lite extra hårt. Jag måste erkänna en sak. Idag är det 36 veckor sedan jag sist var utomlands. Eller 254 dagar. 254 dagar av en OÄNDLIG saknad efter världen. Det har gått så långt att jag till och med saknar det som jag egentligen tycker är lite störande när jag reser. De där sakerna jag trodde att jag aldrig skulle sakna med att resa utomlands – men som jag nu nästan längtar efter!

1: Osäkra transporter

Osäkra bilar, osäkra vägar och osäkra båtar. Det finns många saker jag älskar med att resa, men osäkra transporter är inte en av dem.

Mitt första besök i Indien kunde ha börjat bättre. Även om jag färdades i en fin bil från flygplatsen hann chauffören på vägen till hotellet både köra på en vildhund och toucha rumpan på en gångare på vägen. Allt skedde dock i krypfart i ett myller av motorcyklar, rickshaws och gångare. Mitt i den kolsvarta natten. Indien är nog utan tvekan den värsta trafik jag någonsin upplevt. För mycket folk, för mycket motorcyklar och (till synes) inga trafikregler.

Trafiken på Haiti var inte heller någon höjdare, men snarare för att vägarna knappt existerade. Det var snarare som att åka över en skumpig leråker i långsam takt. Om det hade börjat regna hade vi definitivt kört fast och blivit fast – gud vet hur länge.

Jag gillar inte att åka båt. Speciellt inte att åka båt i länder där sjösäkerheten är tveksam och det nästan dagligen kommer nyheter om att båtar har sjunkit eller gått sönder till sjöss. Förra sommaren struntade vi att åka till Giliöarna från Bali efter att jag läst om en båtolycka som nyligen skett, sett fartygens skick och kollat väderprognosen. Det ska banne mig vara plattvatten och knädjupt hav innan jag sätter familjen i en skorv över öppet hav.

Min värsta båtresa någonsin var nog på Jamaica, där vi tagit en båt ut för att snorkla och simma i mareld. På vägen tillbaka blåste det upp till storm och båten kastades mellan vågorna som en liten vante. Jag tog på mig flytväst och höll i mig för kung och fosterland. Engelsmännen bak i båten korkade upp öl och söp till istället. Det hann bli mörkt innan vi kom iland och vi gick alla av med väldigt skakiga ben. Dock hade nog engelsmännen haft en roligare båttur än vad jag hade.

2. Försenade flyg

Flyg blir försenade ibland och det är alltid lite irriterande. Oftast innebär det dock bara att vi sitter kvar i loungen en halvtimme längre och äter chips, men ibland blir det lite mindre rofyllt. Mitt värsta minne från en mellanlandning är från Charles de Gaulle, där jag fick springa över hela flygplatsen för allt vad sulorna bar med en ettåring i famnen för att hinna fram till gaten innan den stängde. Sista planet till Stockholm för dagen vill man inte missa. Jag hann dock, för det var Charles de Gaulle. Inte ett enda plan verkade vara i tid där.

Den längsta förseningen råkade Anders ut för på väg hem från San Francisco, där planet av tekniska skäl blev försenat till dagen efter och han fick ta in på ett sunkigt motell som amerikanska flygbolaget inackorderat honom på. Inte mycket fungerade på den resan tillbaka till Sverige och han landade nästan ett dygn senare än planerat. En sån där resa som slutar med att man säger ”Jag ska aldrig mer flyga med flygbolag X...”

3. Tullen

Jag är supernoga med att läsa på vad som gäller i tullen i olika länder, men jag får alltid lite högre puls när vi ska resa in i ett land. Speciellt när vi reser till Australien. Tänk om jag missat att jag har med mig något som jag inte får ha med mig? Jag har sett på Gränsbevakarna och går alltid mot rött om jag är det minsta osäker. Om ni undrar vad som händer om man går mot rött i tullen i Australien med IKEA-pennor av trä och ett par skor med träklack? Man får en lång blick från en tulltjänsteman som tittar på dig med trötta ögon och säger ”Nice shoes. Welcome to Australia”.

En gång fastnade vi lite längre än vanligt i tullen i USA med en barnmatsburk med smak av ”Thailändsk kyckling”. Det tog en stund att förklara för de barska tulltjänstemännen att vi hade med oss SVENSK kyckling, med thailändska kryddor. Inte thailändsk kyckling som det stod på burken.

4. Jetlag

Jag är en av de som inte brukar vara så berörd av jetlag. Så pass, att jag brukar jobba dagen efter jag kommer hem från Australien. Det är bara att pina ut. Men så har det inte alltid varit – speciellt inte när dottern var mindre.

Min allra värsta jetlag någonsin hade jag när vi flög till Vancouver när lilla E var 2 år. Anders skulle köra bil direkt efter att vi landat och behövde sova ordentligt på flyget. Min lott föll därför på att ta hand om dottern. Efter en lång resa med dryga mellanlandningar, landade vi mitt på dagen i Vancouver. Vårt hotell var bokat i Whistler – bara 12 mil bort. Anders hade sovit på flyget och var pigg och kunde köra bil, men han fick använda GPS:en för att hitta till hotellet utan min hjälp. Jag var nämligen heeeeelt off. Jetlag deluxe extra allt med John Blund-topping. Jag kunde inte säga ett enda ord tydligt utan att sluddra som om jag var full! En otroligt läskig känsla. Men jag sov i alla fall gott den natten :)

5. Överbokade flyg

Jag förstår att flygbolagen vill maxa vinsten med sina flygningar, men överbokade flyg är ett gissel. Den värsta gången som vi råkat ut för detta var på vår bröllopsresa, då vi skulle flyga till Las Vegas via Chicago med codeshare Star Alliance. Då vi hade en rätt komplicerad biljett med många legs, fick vi inte checka in i automaterna. Inga problem. Vi ställde oss snällt i den långa långa incheckningskön. Trots att vi var ute i god tid, så räckte det dock inte. När vi kom fram till incheckningsdisken säger kvinnan i incheckningen – ”Ledsen, men flyget är överbokat. Ni är satta på stand-by”. Tro mig när jag säger att jag inte tog detta besked på ett bra sätt. Jag grät av ilska! Skulle vi inte komma iväg på vår bröllopsresa? Kvinnan såg dock vår förtvivlan och sa att hon skulle se till att det ordnade sig. Väl framme i gaten fick vi nya boardingkort med platser på rad 1. Så en väldigt tråkig början på bröllopsresan blev till en väldigt trevlig början i business class, tack vare SAS överbokningar.

Taxibilar i NY

6. Taxichaufförer som försöker blåsa dig

Finns det något mer irriterande än taxichaufförer som försöker blåsa dig? Om det så är här hemma i Stockholm (när ska detta otyg stoppas?!) eller utomlands.

Jag har pluggat franska en gång i tiden, men mina spanskakunskaper kommer enbart från språkkursappar i mobilen och smäktande spanska TV-serier. Trots det lyckades jag på spanska att få en lurendrejare till taxichaufför (som försökte köra en dyr omväg) att vända om och åka i rätt riktning till Plaça de Catalunya. Ett bra bevis för att det går att komma ganska långt genom några få ord och ett hett temperament.

I Tallinn fick vi betala överpris på taxin på väg från flygplatsen till hotellet. Men när det är frågan om max 100 SEK, så orkar jag knappt ens bli upprörd. På semester är tid pengar. Även om man känner sig lite blåst.

Alltid under renovering :)

7. Stängda sevärdheter

Hur kommer det sig att det känns som att sevärdheter väldigt ofta är under renovering eller stängda när jag är på besök? Det kan delvis bero på att jag älskar att resa under lågsäsong, men det kan även bero på en ständig otur och dålig timing. Om det så är linbanan till Aletschglaciären (som hade tillfälligt stängt för renovering just den dagen vi åkte förbi) eller restaurangen Hisa Franko i Slovenien (som alltid är stängt på måndagar, vilket vi helt missat). Om jag bara hade kollat upp allt lite mer innan vi åkte, hade vi kunna slippa det. Irriterande.

8. Magbaciller

Du som aldrig blivit magsjuk under en semester – grattis till dig! Jag har definitivt varit med om några rejäla bakslag genom åren. Jag brukar vara noggrann med att inte äta mat som skulle kunna göra mig sjuk, men det går ju inte alltid att undvika allt.

För en herrans massa år sedan fyllde jag år på Railay beach. Vi reste med ryggsäckar och hade i stort sett enbart ätit billig chicken cashewnuts och fried rice hela semestern. Men den här kvällen fyllde jag ju år, så vi slog till stort och beställde in räkor. Räkorna var ganska torra och sega, men det kom jag inte på förrän mitt i natten när både jag och Anders stod dubbelvikta över toalettstolen. Herreminjesus så illa vi mådde! Jag minns att jag försökte kräkas tyst så att Anders skulle få sova lite innan det var hans tur att kräkas igen. Ingen aircon hade vi heller på rummet, så vi kallsvettades och svettades på samma gång. En speciell upplevelse!

En annan magstark resa var till Dominikanska Republiken. Där slog min mage bakut – oavsett vad jag åt. Det slutade med att läkaren sa till mig att inte dricka flaskvattnet, för det kunde vara förorenat(?). Så det blev Coca Cola dygnet runt tills jag blev bra. Vilket magiskt nog fungerade.

9. Överturism

Det finns en orsak till att jag älskar att resa off-season. Antalet turister. Jag gillar inte turister. Speciellt inte alldeles för många turister som inte kan bete sig. Jag vet, jag är också en turist – men jag har vett att förstå att man inte ska klättra på statyer, inte gå utanför staket, inte klä sig i bikini i tempel och inte spela fotboll i religiösa byggnader. Det gör ont att se turistmarodörer. Så ont, att jag irriterad brukar åka därifrån.

10. Packa / Packa upp

Sist på listan, men ett riktigt gissel. Packa och packa upp. Jag är bra på att packa, men jag tycker inte att det är kul. Oftast sker det i sista sekunden och slutar med att jag glömt att packa ner något vitalt och livsnödvändigt. Som en lockång. Dock finns det inget som jag ogillar så mycket som att packa upp. Att se en väska med smutstvätt i hallen gör ingen glad. Den påminner bara om hur härligt man har haft det och att man borde boka in en tvättstuga.

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook eller pinna inlägget på Pinterest!

5 KOMMENTARER

  1. Åh, vilket intressant inlägg! Det var verkligen kul att ta del av dessa reseminnen från dig. Jag ser att vi tänker väldigt lika om mycket. ;) Det där med båtturer, hu vale! Har själv varit med om stormen Emil på väg till Riga, där fulla letter sjöng ”My heart will go on” medan vågorna slog upp till fartygets högsta våning. Det kan jag INTE säga att jag saknar med att resa. Inte heller sjukhusvistelsen i Turkiet som 26-åring där jag låg svårt magsjuk med dropp. Men, hehe, kanske skulle man ta och göra en egen lista med lite halvjobbiga saker som jag nog skulle gå igenom igen bara för att få resa! :)

    • Men fy så hemskt med båttur till Riga under storm! Jag ryser bara jag tänker på den kalla Östersjön! Så magsjuk att jag hamnat på sjukhus har jag som tur är (peppar peppar) sluppit, det är en nivå värre än att bara få dricka coca cola :) Ser fram emot att läsa om dina halvjobbiga saker!

    • Magsjukan får en att känna sig levande i alla fall! Sagrada Familia tror jag både byggs på och renoveras, de äldsta delarna är ju från slutet av 1800-talet? En never ending story oavsett! :)

  2. Nja, magbacillerna saknar jag nog inte det minsta ;) Kanske vissa av de andra sakerna i någon mån. Jag tyckte det var så enkelt att ta sig in i Australien, åtminstone gick det oerhört snabbt och smidigt för mig den gången. Däremot var det läskigt på Israels flygplats med deras utfrågningar och beslagtagning av mitt pass. Fast det skulle jag gladeligen genomleva igen om det innebar att jag fick åka iväg på resa imorgon ;)

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Om mig

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

När allt ska avbokas

Vad händer när en resa ska avbokas på grund av coronakrisen? Vi har nu (i stort sett) avbokat hela vår Greklandsresa. Det visade sig vara både enkelt och jätteomständigt...

Julklappstips för den som gillar att resa

Ingen aning vad du ska köpa i julklapp till din reseälskande släkting? Lugn, här kommer fem julklappar alla resenärer borde vill ha.

En Stockholmskväll + en Letto

Några sommartankar från en nybliven Lettoägare som i 32-gradig värme har hängt på vinbarer i Stockholm och insett att jag skriver alldeles för lite om Stockholm!

En väntad, men sorglig, resa till Malmö

Ofta kommer frågan upp i olika resforum. "Varför reser du?". Svaren kretsar inte alltför sällan kring "sol och värme". Man glömmer lätt bort att ibland reser man inte för resandets skull, utan för att något har hänt med nära och kära.

Resetankar inför 2018

Vilka resmål känns fräscha inför 2018? 2017 är inte över ännu, men redan nu börjar tankarna flyga runt i huvudet kring vilka äventyr och resmål som lockar nästa år. På min lista för 2018 finns både nya uppstickare och faktiskt även några gamla favoriter.

Test: 9 typer av resenärer – vilken är du?

Jag stötte häromdagen på en rolig bild som visade 9 typer av resenärer. Så jag gjorde en liten rannsakning av mig själv. Vilken typ av resenär är jag egentligen?

Ännu mer reseinspiration

Året i resor 2020

Reseåret 2020. Året som blev något annat än någon av oss någonsin kunnat tro. Året som för mig började i Vilnius och slutade med covid-19.

Höstlov på Österlen – Skåne

En sista-minuten till Österlen? Ja, det blev faktiskt ett härligt (men oplanerat) höstlov i Sveriges Provence!

En ny resenär i familjen Rucksack!

Året då världen krympte började ett tankefrö att gro i familjen. Ett frö som blev till ett helt underbart litet fyrbent yrväder i familjen Rucksack!