10 tyska temavägar – Upptäck Tyskland med bil från slott till porslin

Sväng av från autobahn och bege dig ut på någon av de 150 tyska temavägarna! Här hittar du temavägar som tar dig med på allt från sagor till slott, porslin, öl och världsarv - en semester där vägen faktiskt är destinationen.

Orkar du inte googla och söka efter sevärdheter när du åker på bilsemester? I Tyskland finns hela 150 tyska temavägar med färdiga rutter, där varje väg är välbeskriven och har väl utvalda stopp och tips på sevärdheter. Vi har än så länge bara åkt den Romantiska vägen (Romantische straße), men jag har hittat fler temavägar som jag gärna skulle vilja åka. Häng med på en bilsemester i Tyskland med tema – allt från slott, vin, sagor och porslin till öl och korsvirkeshus! En resa där vägen faktiskt är destinationen.

1. Romantiska vägen

I Bayern i södra Tyskland går Romantiska vägen (Romantische straße). Temavägen har varit ett turistmål sedan 1950-talet och är en av Tysklands mest populära temavägar. Besök slott, vingårdar och 26 medeltida städer på vägen ner till alperna och det galna slottet Neuschwanstein.

Karta över vägen hittar du här (öppnas i nytt fönster).

Läs mer om Romantische strasse på mina sidor: Romantische Strasse – Reseguide till Tysklands mest älskade väg och Fotoalbum från Romantische Strasse – Tyskland.

Start: Würzburg
Slut: Füssen
Längd: 46 mil
Officiell sida: https://www.romantischestrasse.de/en/

2. Porslinsvägen

Tyskland har en 300-årig historia av porslinstillverkning och utefter Porslinsvägen (Porzellanstraße) kan du uppleva museum och fabriksförsäljningar. En gång i tiden kallades porslin för ”det vita guldet” och var en dyrbar handelsvara.

Vägen går från Bamberg i norra Bayern hela vägen till Ostrava i Tjeckien. Många porslinstillverkare har guidade turer och vägen tar dig även förbi vackra landskap och sevärda slott och kloster.

Karta över vägen hittar du här (öppnas i nytt fönster).

Start: Bamberg
Slut: Bayreuth (via Karlovy Vary / Ostrava i Tjeckien)
Längd: 80 mil
Officiell sida: http://www.porzellanstrasse.de/en/home-en.html

3. Sagovägen

Många av oss har växt upp med Bröderna Grimms sagor om Rödluvan och Snövit, men har du någonsin funderat över varifrån bröderna fick sin inspiration? Bröderna skrev hela 200 sagor och Sagovägen (Deutsche märchen straße) tar dig med till sagans värld. Från De tre gatumusikanterna i Bremen till Törnrosas slott Sababurg -Sagovägen tar dig med från slott till koja.

Karta över vägen hittar du här (öppnas i nytt fönster).

Start: Bremen
Slut: Frankfurt
Längd: 100 mil
Officiell sida: https://www.deutsche-maerchenstrasse.com/en

4. Tyska alpvägen

Längs hela gränsen till Österrike – från Bodensjön till Berchtesgaden – går den Tyska alpvägen (Deutsche Alpenstraße). 48 mil av fantastisk natur, friska vindar och möjligheter till vandring och andra utomhusaktiviteter.

Södra Tyskland är porten till Alperna och här möter dig över 100 bergstoppar och mängder av slott, alpina sjöar och bergsbyar. Landskapet är som taget från scenerna i Sound of music och vyerna är bedårande vackra.

Karta över vägen hittar du här (öppnas i nytt fönster).

Start: Lindau
Slut: Schönau
Längd: 48 mil
Officiell sida: https://www.deutsche-alpenstrasse.de/en/home

5. Württembergs vinväg

Württenbergs vinväg (Württemberger Weinstraße) är en temaväg som snirklar sig fram och tillbaka genom den vinproducerande regionen som börjar i Weikersheim och slutar i Metzingen. Vägen är 511 kilometer lång och passerar förbi Stuttgart, som kallas ”staden mellan skog och vinodlingar” för att vinodlingarna här går hela vägen ner till stadens centrum.

Karta över vägen hittar du här (öppnas i nytt fönster).

Start: Weikersheim
Slut: Metzingen
Längd: 51 mil
Officiell sida: https://wuerttemberger-weinstrasse.de/

6. Korsvirkesvägen

På en sträcka på över 350 mil(!) har ett hundratal charmiga historiska städer gått samman för att på bästa sätt kunna visa upp sin skönhet under namnet Korsvirkesvägen (Deutsche Fachwerkstraße). Det här är egentligen inte en enda väg, utan åtta regionala vägar som går från floden Elbe hela vägen ner till Schwarzwald.

Resan går genom idylliska landskap med sagolikt vackra byar där århundraden av historia (ibland även årtusenden!) avlöser varandra. Det känns verkligen som att ingen annanstans på jorden kan det finnas så många korsvirkeshus som det finns här, och känslan kan faktiskt stämma. Det finns nämligen hela 2,5 miljoner korsvirkeshus i Tyskland.

Karta över vägen hittar du här (öppnas i nytt fönster).

Start: Bleckede vid Elbe i Norra Tyskland
Slut: Meersburg/Schwarzwald
Längd: 350 mil
Officiell sida: https://www.deutsche-fachwerkstrasse.de/en/Homepage.html

7. Gröna vägen

Från Tyskland till Frankrike, 36 mil genom Rhendalen, Schwarzwald och Vogeserna, går den Gröna vägen (Grüne Straße). Här är det gott om berg, floder och skogar och sträckan passar även för cyklister. Besök de stora skogarna i Schwarzwald och den miljöfokuserade historiska staden Freiburg innan du åker över bron till Frankrike och upptäcker vackra små vinstäder i Alsace och äter Munsterost i Munster. Det här är en region med många Michelin-restauranger, så planera för långa luncher och middagar.

Karta över vägen hittar du här (öppnas i nytt fönster).

Start: Donaueschingen
Slut: Contrexéville (Frankrike)
Längd: 36 mil
Officiell sida: https://www.ferienstrassen.info/gr%C3%BCne-strasse

8. UNESCO-världsarvsväg 1 bland Hansastäder

Tyskland har 51 UNESCO-skyddade världsarv, som täcker allt från historisk arkitektur till industrilandskap. Det bästa sättet att upptäcka dessa skatter är att följa några av de åtta UNESCO-världsarvsvägarna. Väg nr 1 går i norra Tyskland, från Vadehavet i väster via Lübeck till Stralsund i öster – en sträcka på 48 mil.

Börja äventyret med en vandring på havsbädden vid det unika naturområdet Vadehavet, ta en promenad i historiska Schnoordistriktet i Bremen, upptäck Lübecks kyrkor och medeltida gränder innan du beger dig via hansastäderna Wismar och Rostock slutligen till Stralsund. Det här är en väg fylld av vackra Hansastäder och handelshistoria. Innan du lämnar Stralsund – glöm inte att ta en avstickare till Rügen!

Karta över vägen hittar du här (öppnas i nytt fönster).

Start: Bremerhaven
Slut: Stralsund
Längd: 48 mil
Officiell sida: https://welterbedeutschland.de/vom-wattenmeer-ueber-bremen-luebeck-und-wismar-nach-stralsund-und-sassnitz/

9. Romantiska Rhenvägen

Rhendalen – och då specifikt UNESCO världsarvet ”Upper Middle Rhine Valley” – är ett av Europas vackraste landskap. Här går Romantiska Rhenvägen (Route der Rheinromantik) förbi branta flodsluttningar täckta med vinodlingar och magnifika slott. Besök vingårdar och Loreleiklippan eller förundras över områdets historiska byggnader och flertalet monument som sträcker sig tillbaka till Romarrikets dagar.

Mitt favoritstopp längs vägen är Schloss Vollrads, med oslagbara rieslingviner och en trevlig restaurang.

Karta över vägen hittar du här (öppnas i nytt fönster).

Start: Köln
Slut: Wiesbaden/Mainz
Längd: 36 mil
Officiell sida: https://www.romantischer-rhein.de/en

10. Öl och slottsvägen

En av de vägar som ligger högst på min önskelista är Öl och slottsvägen (Bier- und Burgenstraße). Öl och slottsvägen i Thüringen och östra Bayern tar dig in i en region av praktfulla slott och en stark ölkultur. Landskapet skiftar mellan floder och dalar, naturreservat, ruiner och slott. Det här är den region i världen med högst densitet av ölbryggerier och de 280 bryggerierna serverar öl i alla dess former, färger och varianter.

Vägen går längs Tjeckiens gräns och passerar inte förbi några större städer, men desto fler små byar med charmiga värdshus, biergartens och ölbryggerier. Ett tips är att boka boenden på Brauereigasthof – värdshus med bryggeri.

Karta över vägen hittar du här (öppnas i nytt fönster).

Start: Bad Frankenhausen
Slut: Passau
Längd: 50 mil
Officiell sida: https://www.bierundburgenstrasse.de/Home.htm

Har du åkt någon av dessa vägar? Vilken var din favorit?

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Om mig

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

Åka tåg i Tyskland – 15 tips för en smidig resa

Ska du åka tåg i Tyskland? Här kommer en nybörjarguide för dig som ska åka långdistanståg, med tips på allt från cykelbiljetter till en praktisk ordbok.

Romantische Strasse – Reseguide till Tysklands mest älskade väg

Romantische Strasse i Tyskland bjuder på en bilsemester fylld med ringmurar, korsvirkeshus, kyrkor, torn, kullerstensgator och slott.

Freiburg – Den gröna staden vid foten av Schwarzwald – Tyskland

I soliga Freiburg i sydvästra Tyskland är det nära till både Schwarzwalds natur och medeltida historia. Men se upp vart du går - du vill inte ramla ner i bächle!

Lübeck – Sevärdheter bland små gränder och tegelprakt – Tyskland

Den gamla Hansastaden Lübeck är full av vackra gamla byggnader, men det är stadens hemliga små gränder som gör staden unik. Vi upptäckte stadens sevärdheter en varm sommarkväll och fick mersmak.

Snälltåget till Berlin – Åka tåg från Malmö till Tyskland

Hela familjen Rucksack (inklusive den lilla hunden) har åkt till Berlin med Snälltåget från Malmö. Hur funkade det och vad tyckte vi om att resa med tåg till Tyskland?

Trier – 8 världsarv och riesling i Tysklands äldsta stad

Trier är Tysklands äldsta stad, med rötter ända tillbaka till romartiden. Här hittar du inte bara 8(!) unika världsarv, utan även fantastiska rieslingviner och Karl Marx hus.

Ännu mer reseinspiration

Bad Urach – Termalbad, slott och korsvirkeshus

Ett besök i den lilla korsvirkesstaden Bad Urach är en perfekt dagstur från Stuttgart. Här kan du njuta av hälsobringande termalbad, vattenfall och både slott och ruiner.

Vingårdar kring Stuttgart i Württemberg – Ett besök på Schwarz Weingut

Vinregionen Württembergs vintradition sträcker sig över två tusen år. Jag besökte Schwarz Weingut och lärde mig om traditionell vintillverkning och vingårdar kring Stuttgart.

Feldberg – På skidor och snöskor i södra Schwarzwald – Tyskland

På Feldberg, Schwarzwalds högsta topp, finner du en snösäker destination i en vild och mytomspunnen sagoskog. Dra på dig skidorna, eller kanske till och med snöskorna?