9 sevärdheter i Budapest du inte ska missa – Ungern

Det är skönt med städer som inte har några ”sevärdhetsmåsten”. Såna ställen som man kan lämna stress och guidebok hemma och bara strosa runt bland vackra byggnader en helg utan att känna att man missat något. Budapest är en sådan stad. Glöm hets och turistköer som vid sevärdheterna i London och Paris – här i hjärtat av Europa är det fortfarande relativt lugnt på turistfronten. Speciellt om du, som vi, åker hit på hösten. Att den svenska kronan dessutom räcker relativt långt i Budapest är en trevlig bonus.

Ungerns huvudstad är förvånansvärt enkel att navigera i. Mitt igenom Budapest går floden Donau, som delar staden i två delar: Buda (kullarna väster om floden med slottshöjden) och Pest (Parlamentet och de stora boulevarderna). Staden bildades 1873, när de två stadsdelarna slogs ihop till Budapest. De flesta av de kända husen man besöker som turist är byggda ungefär när staden enades vid det förra sekelskiftet, men det finns fullt fungerande turkiska badhus från det Ottomanska riket å 1500-talet och till och med ruiner från en romersk amfiteater från när Ungern var en del av det Romerska riket.

Många åker till Budapest för en prisvärd spahelg, endera på ett av de många hotellen som erbjuder spa eller genom att besöka de stora varmbadhusen i staden. Den ungerska badtraditionen är mer än 2000 år gammal och det märks att badandet är en del av den Ungerska vardagen. Alla verkar känna alla och det finns inte så mycket information på engelska, men väldigt gemytligt!

När jag första gången var i Budapest, åkte jag på en dagstur med en reseguide. Det första guiden berättade för oss var att man i Ungern gillar ”matfett och paprika”. Och det stämmer faktiskt. Här äter du fantastiskt god, men relativt stabbig, husmanskost med mycket smör och paprika. När jag tänker efter så innehöll nog nästan allt vi åt paprika. Söt, stark eller besk – paprika i Ungern kommer i många varianter.

Ett tips är att åka tunnelbana när ni är i Budapest – här finns världens näst äldsta tunnelbana (efter London), med fina gamla utsmyckade stationer. Väldigt prisvärt och rent. Även om jag personligen älskar de knallgula spårvagnarna lite mer än tunnelbanan.

Sevärdheter

1. Varmbadhus

Budapest är byggt på en stor mängd mineralrika varma källor, kända för att både lindra hudbesvär och bota sjukdomar. Det finns flera stora badhus i staden med både utomhus och inomhusbad. Det som dock ska nämnas är att dessa publika badhus kanske inte har den komfort och service som du kanske förväntar dig om du är här på spasemester. Det här är en del av vardagen i Ungern och inte några lyxinrättningar. Det största badet är Széchenyi, ett gult palats med en stor mängd pooler. Vill du bli bortklemad och bortskämd med lyxkant, är spahotell ett bättre val.

Badhus - Budapest

2. Kedjebron

En av Budapests mest kända symboler, Kedjebron som knyter ihop Buda och Pest med sina två skyddande lejon. Under hösten när vi var här, täcktes Donau av tjock dimma- så tjock att man nästan inte kan se över till andra sidan staden. Ett lager av dis av öststatsromantik, helt obeskrivligt vackert. Du vill helt enkelt inte åka kommunalt mellan Buda och Pest – det allra bästa reseminnet får du genom att promenera över floden.

3. Stora saluhallen

Här i den stora saluhallen hittar du alla matsouvenirer du behöver – salami (med paprika så klart), kryddor, bakverk, frukt, vin och souvenirer.  Övervåningen har mer kläder än undervåningen, så det är rätt så säkert att du kommer att hitta något användbart (och billigt) här.

Saluhallen - Budapest

4. Mattiaskyrkan

Med anor ända från 1200-talet, står Mattiaskyrkan ståtlig och färggrann på toppen av slottsbacken. Det vackra kyrktaket i keramik tillkom under slutet av 1800-talet och har fått behålla sin unika stil sedan dess. Mattiaskyrkan är en välbesökt och aktiv romersk-katolsk kyrka, så vill du besöka kyrkan inuti får du passa de tider som är öppna för allmänheten.

Mattiaskyrkan - Budapest

5. Fiskebastionen

Alldeles bredvid Mattiaskyrkan finner du Fiskebastionen med sina vita tinnar och torn. Här är det bäst att du har med dig kameran, för om du vill få den perfekta bilden över Parlamentet och Kedjebron, så är det här du ska stå. Det lite udda namnet härstammar antagligen från medeltiden, då det sägs att fiskarna som bodde under bastionen var ansvariga för försvaret i denna del av staden. Nästan helt förstörd under andra världskriget, men varsamt restaurerad till sin forna vita glans. Det här är en av de mest populära turistattraktionerna i Budapest.

6. Café Gerbaude

I över 150 år har Café Gerbaude serverat rykande färska bakverk och kaffe bland gobelängtapeter, marmor och tunga gardiner. Vi värmde oss i höstkylan med en Irish coffee (ok, inte så ungerskt) och en tallrik fylld med bakelser. Dyrt i ungerska mått mätt, men inte i jämförelse med likvärdigt ställe i Stockholm. Stanna en stund och titta på folk, här hänger alla.

7. Parlamentet

Ungerns största byggnad och en av Budapests vackraste. Parlamentet står stolt vi Donaus strand. Parlamentet är inte öppet för allmänheten, men man kan beundra byggnaden från utsidan och besöka minnesmärket och statyn över Imre Nagy, Ungerns forne president, som tittar ut över parlamentet.

8. Sankt Stefansbasilikan

Den viktigaste kyrkobyggnaden i Ungern är Sankt Stefansbasilikan. Stor, vacker och fylld med historiska skatter är basilikan väl värd ett besök. Det påstås att byggnaden är en av världens tio mest fotograferade byggnader, men tillåt mig vara lite skeptisk till denna information.

9. Budapest Zoo

Ett av världens äldsta zoon har mycket charm, bra läge och är väl värt ett besök om du är här med barn.

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Om mig

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

Ännu mer reseinspiration