Bloggportalen
Nu läser du artikeln
Konsten att koppla av på din semester – 7 tips för en stressfri semester

Konsten att koppla av på din semester – 7 tips för en stressfri semester

  • Vissa människor kan stänga av all jobbstress som om de hade en avstängningsknapp. Andra behöver anstränga sig komma ner i varv. Jag tillhör den senare kategorin. Jag har helt enkelt fått lära mig hur jag har semester på riktigt.
Skanör

Vissa människor kan komma hem från jobbet och bara stänga av all stress och alla jobbtankar, som om de hade en avstängningsknapp. Andra människor behöver anstränga sig för att verkligen låta semestern vara en tid för vila och återhämtning. Jag tillhör den senare kategorin. Jag har helt enkelt fått lära mig hur jag laddar batterierna och har semester på riktigt.

Kanske är det delvis ett arv från när jag var liten och alla barn skulle snabbt ut och leka så fort det var sol – för man vet ju aldrig när det blir sol igen! Så känner jag ofta under semestern. Det är nu eller aldrig, för hur ska jag hinna med allt jag vill göra om jag inte passar på när jag är ledig? Man ska hinna med alla projekt där hemma som man inte orkat under vintern, man ska hälsa på släkt och vänner, man ska skicka barnen på sportläger, man ska hinna hänga på uteserveringar i solen, man ska hinna ha välstädat och ordnat hemma så man kan bjuda hem vänner på inplanerad och härlig ”spontanmiddag” och man ska hinna jobba på den där osmarta (men fräscha) solbrännan som vittnar om att man faktiskt har haft tid att ligga still och lata sig. Jag blir stressad bara av att tänka på ovanstående.

Ofta innebär semester för mig ett ohälsosamt stressande INFÖR semestern, för att hinna klart allt på jobbet som måste hinnas klart innan ledigheten. Hur mycket man än förberett sig så kommer det alltid sena uppgifter som ”måste” fixas innan man kan gå på semester och det känns alltid heeeeeeelt omöjligt att skjuta på det till efter semestern. Mina planer på att försiktigt varva ner inför semestern, har hittills aldrig slagit i lås. Resultatet av min brist på nedtrappning? En härligt pulserande migrän som ett brev på posten den första semesterdagen. Det finns onekligen många sätt att börja sin semester på, men mitt sätt är INTE något som jag rekommenderar.

Genom åren har jag dock hittat några nycklar som hjälper mig att slappna av på semestern. Några hjälpmedel för att ladda energi, istället för att dränera den. Så, här kommer mina tips för dig som är lika mycket Duracellkanin som jag är, så inte batteriet tar slut när det borde laddas. Det spelar ingen roll hur kul allt är och hur pigg du känner dig  – ALLA behöver vila ibland.

1. Våga vila

Vad menar jag nu? Hur svårt kan det vara att bara sätta sig ner och lata sig? Jag säger att det kan vara nästan omöjligt för en sådan som jag. Under många år så kunde jag knappt ligga still i skuggan i 10 minuter och läsa en bok. Två sidor läsning, sedan en promenad på stranden. Två sidor läsning till, sedan ett dopp. Två sidor till och sedan ta fram mobilen och skicka meddelanden till allt och alla. Känner du igen dig? Så, vad gör jag idag? Jag sätter mig ner och läser och när jag har läst de där två sidorna, så läser jag två till. Jag behöver anstränga mig för behålla koncentrationen utan att tänka på jobb, planer eller distraktioner. De första två dagarna kräver fokus på avkoppling, läsa en bok och stänga av alla push-meddelanden på mobilen. Så våra semestrar börjar i princip alltid med endera en långflygning (absolut bästa sättet för mig att bara sitta still och läsa och se på film och inte ens fippla med mobilen) eller några dagar på en resort. Vi börjar inte vår semester med att sätta oss i bilen och köra ner till Alperna. Jag behöver komma ner i varv först.

2. Våga välja bort

Du kommer inte att hinna göra allt på din önskelista om du vill komma ut i andra änden utvilad. Så är det bara. Om någon vill träffa dig, kanske de kan resa till dig istället för att du ska behöva åka till dem? Du kanske inte kommer att hinna se hela Italien på 7 dagar, det kanske räcker med Toscana? Du lever bara en gång och du måste må bra i många år till. Livet går inte under om du inte hinner allt. Det kommer fler tåg.

3. Våga välja det du själv vill

Alla i familjen behöver komma till tals när det gäller semestern, men glöm inte bort dig själv. Vad behöver du? Vad vill du egentligen? Du kommer antagligen inte att bli avslappnad om du tillbringar hela semestern som en enda stor kompromiss. Om du behöver en kopp te med honung på bryggan varje morgon alldeles själv, se till att du får det.

4. Våga planera (lagom)

För att slippa stressa upp sig över obokade hotell, biljettköer eller fulla restauranger, boka sådant som är viktigt för dig i förväg. Om du inte bryr dig om att bo på ett sunkigt motell i Palm Springs när alla andra hotell är bokade, så behöver du inte planera boende. Om du inte får tuppjuck på de hundra meter långa köerna utanför Louvren för att köpa biljett, förhandsboka inte. Och om du inte har något emot att äta på en nattöppen pizzeria vid busstationen i Courmayeur för att alla andra restauranger är fulla, förhandsboka inte restaurang. Men om du blir det minsta störd på något av dessa ytterst verkliga exempel från livet – planera och boka så mycket som möjligt i förväg för att hålla stressnivån (och blodtrycket) lågt.

5. Våga vara på semester

Ingen person ska behöva känna sig oumbärlig på jobbet. Inte jag. Inte du. Det är när vi kan hjälpa, stötta och backa upp varandra som vi blir starka. Om det är något du ska jobba på för att kunna vila på semestern, är det att ha förtroendet för att en kollega kan vara en riktigt grym backup för dig. Målet är att kunna lämna jobbet på jobbet och komma tillbaka efter semestern med energi och idéer som ska räcka hela året. Ensam är aldrig stark. (Och du kan alltid lämna ut ett nödnummer till kollegan, så hen kan messa dig om det dyker upp något väldigt akut)

Läs mer
Tyresta nationalpark

6. Våga ta den enkla vägen

Visst kanske det där flyget med dubbla mellanlandningar på hemresan är mycket billigare, men för mig är enkelhet på hemresan viktigt. Nu när jag äntligen har kommit ner i varv efter min semester, är det inte värt några hundralappar för att riskera att mitt utvilade jag ska gå upp i varv igen. Jag kommer hellre hem vid lunch dagen innan jag ska börja jobba, än sladdar in på jobbet direkt från flyget.

Den där grillkvällen med vännerna? Behöver du stå framför spisen hela dagen eller går det inte lika bra med färdig potatissallad och färdigmarinerad fläskkarré? Jag vet att jag inte alltid väljer den enkla vägen, men det brukar kännas efteråt också.

7. Våga ha det stökigt hemma

Den punkt som jag är allra sämst på. Jag klarar inte av att ha packningen stående med smutstvätt i hallen i veckor. Jag måste bli av med packningen. Helst samma dag som jag kommer hem, annars blir jag stressad. Att avsluta semestern med stress är riktigt dåligt. Så jag packar upp. Tvättar och fixar. Tills det är klart. Men jag hade önskat att jag bara hade kunnat ignorera väskan i hallen. Det hade varit bäst för både mig och familjen.

Hur är det för dig? Kan du stressa av på semestern? Kan du låta din nästa semester FAKTISKT vara semester? 

Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
0
Jag vill åka hit!
0
Varit här och älskade det!
0
Läs kommentarer (2)
  • Oj, det låter jobbigt att behöva ta till alla dessa tips. Säkert bra om man behöver det! Känner igen att det kan bli högt tempo precis innan semester, men har sån tur att jag varvar ner när jag åker hem från jobbet och är klar för att utnyttja så många semesterdagar som möjligt på resande fot. Kommer gärna hem på kvällen innan det är dags att jobba igen.

    • Härligt! Låter så skönt att kunna varva ner innan semestern – jag lovar, jag jobbar på det! :) Vi tillbringar också alla våra semesterdagar på resande fot, vilket gör att jag oftast nuförtiden helt enkelt planerar in lite lugnare aktiviteter de första semesterdagarna efter flygresan. Hänga i en storstad eller ett par dagar på en skön resort har visat sig vara en bra medicin mot semestermigränen. Men viktigast för mig är nog ändå att inte känna att jag har några måsten och krav och förväntningar på mig, utan faktiskt bara göra det jag själv vill på semestern. :)

Lämna en kommentar - då blir jag glad!

Your email address will not be published.

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.