Bloggportalen
Meny
Blogg / Polen

Hemma igen från Krakow – Reflektioner från mitt första besök i Polen!

Det är när jag reser som jag inser hur lite vi egentligen vet om vår värld och hur mycket förutfattade tankar vi har fått från media genom åren. Minnena från medias rapportering från Polen när jag var liten är förhållandevis grå och sitter rätt så starkt. Kolkraftverk. Sovjettiden. Vodka. Industrier. Men de senaste 30 åren har väldigt mycket förändrats och idag är Polen ett helt annat land, med en blomstrande turism och framtidstro. Så, vi kände helt enkelt att det var dags att åka till Polen nu. Närmare bestämt till i Krakow. Ja, jag vet – rätt så sen på bollen, eller hur? 🙂

Polen är ett land som jag verkligen gick in i med öppen famn. Lätt naivt och helt utan förväntningar. Det är ju då det brukar bli som bäst! Så, vad överraskade mig mest på resan? Innan jag börjar hamra på med inlägg om allt från sevärdheter till restauranger, kommer här 10 reflektioner från mig – skrivna direkt på flyget hem.

Reflektion 1

Den första Krakowbo vi träffar, möter vi 1 minut efter att vi klivit ur taxin vid ankomst till hotellet. Det är en väldigt full (och lite för närgången) man som tigger cigaretter utanför vårt hotells port. Han var inte otrevlig, men så nitad att jag inte förstod hans engelska även när han försökte prata engelska. Detta visade sig dock vara den enda fulla polack vi stötte på under hela resan. De flesta andra fulla personer vi mötte på resan var manliga britter i grupp (svensexor?).

Reflektion 2

Mataffär i Polen. Vi ska köpa vatten, juice, mjölk och vin. 1,80 för vatten, 25 för en flaska vin. Rätt så dyrt tänkte jag. 250 spänn för en flaska vin? Sedan kom jag på att man inte har euro i Polen, utan zloty. Allt blev genast mycket billigare! Och vi blev om och om igen förvånade över hur billigt allt var. Billigast upplevde vi att mat/dryck och biljetter till buss/spårvagn var. Kläder var nästan samma pris som hemma i Sverige.

Reflektion 3

Alla sevärdheter är stängda på en helgdag i Polen. Till och med slottet i Krakow och det stora shoppingcentrumet var stängt på alla helgons dag. Så både turister och polacker strosade runt på gatorna och drack kaffe på uteserveringarna. Inte alltför plågsamt.

Reflektion 4

Matportionerna här i Polen är gigantiska. Finns inte en lunch eller middag som vi ätit som vi inte har rullat ut ifrån!

Reflektion 5

Vi hade helt missat hur populärt det är att åka till Krakow under hösten och hade inte förhandsbokat något. Big fail. Kön till Schindlers fabrik var timmeslång och biljetterna till saltgruvan slut. Vi får helt enkelt åka tillbaka hit fler gånger 🙂

Reflektion 6

Flygplatsen i Krakow är inte bara mycket fräschare och effektivare än Arlanda, loungen är dessutom milsvida bättre än Arlandas alla lounger. Arlanda måste snart börja tänka på betydelsen av uttrycket ”first impressions last”.

Reflektion 7

McDonalds i Krakow har bordsservering. Beställ maten i en automat, ta en nummerskylt och sätt dig ner vid ett bord så kommer personalen med din beställning. Riktigt smidigt!

Reflektion 8

Det var väldigt varmt på dagarna – faktiskt bjöd novembersolen på +20 grader mitt på dagen. Jag förstår att det antagligen inte är så varmt vanligtvis i november, men det var verkligen gudomligt härligt!

Reflektion 9

De finns vita polska viner som är riktigt riktigt bra! Jag som inte ens visste om att det producerades vin i Polen, är barnsligt lycklig över upptäckten!

Reflektion 10

Med tanke på allt som polackerna har varit med om de senaste generationerna, är det kanske inte så konstigt att Polen stolt håller hårt i sina traditioner och sin kultur. Polacker är verkligen ett otroligt härligt folk som tog emot oss turister med öppna armar. Vänligt, hjälpsamt, stolt och med massor av humor!

Summering av resan

Men vad tyckte vi då om resan? Vi hade 5 riktigt bra dagar i Krakow och hela familjen älskade Polen! Dottern älskade nog shoppingen mest, jag och mannen älskade den vackra arkitekturen och de historiska platserna. Maten och de restauranger vi har ätit på har varit förstklassiga och vårt lägenhetshotell var superfräscht. Och priserna? Jag skulle säga att de i snitt nästan låg på halva priset motför i Sverige. Krakow kanske inte är det resmål jag tänker på först för en småbarnsfamilj, men för en familj med barn i mellanstadieåldern och uppåt hade Krakow mycket att erbjuda. Så Polen – we’ll be back!

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook!

Vill du läsa mer från Polen?
Om bloggaren

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 55 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resebloggen Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

1 kommentar

  • ingela.linden@hotmail.com
    18 september, 2022 at 0:16

    Men tack för all värdefull info till en förstagångsbesökare i Krakow och Polen. Mycket värdefulla erfarenheter från dig med familj.
    Mvh. Ingela

    Svara

Skriv en kommentar