Meny
Minas chokladstudio
Skåne / Restauranger / Sverige

Kristianstad för matälskare

Besöket i Kristianstad gjordes i samband med en pressresa med Visit Kristianstad, men alla tankar och åsikter är som vanligt mina egna.

I Skåne ligger de gastronomiska upplevelserna tätt och du behöver sällan åka längre än till nästa by för att hitta ett härligt gårdscafé eller en innovativ byakrog. I Skånes nordöstra hörn vid Kristianstad fullkomligt bubblar det nuförtiden av smakupplevelser. När vi besökte Kristianstad i september hann vi med att besöka fem härliga ställen med perfekta avsmakningsmenyer, choklad i överflöd, klassiska konditorivibbar, lunch bland äppelodlingarna och antagligen världens vackraste körv med mos!

Minas chokladstudio
Smaca
Sotnosen i Fornstugan
Vånga 77.1
Conditori Duvander

ANG1113
Bullar på Vånga 77.1

Minas chokladstudio – Choklad choklad choklad!

Minas chokladstudio 10

Jag har träffat väldigt få människor som inte tycker om choklad. Choklad är inte bara godis, utan en njutning. Ibland till och med ren lycka. Hos fina Mina i Fjälkinge, 2 mil öster om Kristianstad, tas du med till chokladens förlovade land. Minas chokladstudio är ett sådant ställe som jag själv drömmer om att en gång äga. Vackra omgivningar, charmiga lokaler och en himla massa kärlek till choklad – kan det bli bättre? Vi drack ljusrostat kaffe från Trollebygden med smält choklad och njöt av Minas glasspinnar gjorda av mjölk från kossorna på Trolle-Ljungby. Då min godisnerv även älskar lakrits, fick det bli en lakritsglass toppad med vit choklad. Jag säger bara mmmm mmm mmmm!

Passa på att köpa hem lite av Minas fruktchoklad på lösvikt och några påsar av hennes mörka choklad med havssalt. Till min lycka så finns även en liten webbutik, så jag kan fylla på med choklad även här hemifrån Stockholm!

Minas chokladstudio
Tostebergavägen 766
291 69 Fjälkinge
Karta

Minas chokladstudio 8
Minas chokladstudio
Minas chokladstudio 3
Minas chokladstudio 7

Smaca – Kristianstads matstjärna!

Smaca-Kristianstad

Vid Lilla torg i Kristianstad ligger en restaurang som verkligen tog oss med storm! Martin Skoogs härliga restaurang Smaca bjuder på regionala råvaror, klassiska rätter med en innovativ lokal twist och superhärlig och kunnig personal. Varenda rätt var en perfekt balanserad avvägning av syra och salt och både ordningen på rätterna och uppläggningen var väldigt tilltalande. Ett stort tack Martin och personal för en fantastisk helhetsupplevelse av middagsperfektion! Jag säger bara en sak – missa inte denna restaurang om du är i närheten av Kristianstad!

Vi åt en femrätters avsmakningsmeny som bestod av:

  • Brioche med kantareller och trumpetsvamp, karljohanbuljong och karljohankräm
  • Råbiff med rökt 63-gradig äggula, hasselnötskräm och picklad kålrabbi
  • Röding med gurka och spritärtor, brynt smörkräm, dill och brödkrisp
  • Griskind med pommes Anna, rödvinssky, kantareller och prästostkräm
  • Mörk choklad och kaffekräm med hallonglass och maräng

Vad som var godast? Svårt val, men det står nog mellan svampbriochen och rödingen. Släng gärna ett öga på deras dryckesmeny också – den är väl utvald och innehåller några riktiga guldkorn! Har du hört talas om halloncognac? Tänkte väl inte det!

Smaca
Cardellsgatan
291 31 Kristianstad
Karta

Smaca-Kristianstad
Smaca-Kristianstad

Sotnosen i Fornstugan – Korvmadammernas nya pärla

Sotnosen i Fornstugan

Finns det en vacker korv med mos? Efter ett besök hos korvmadammerna Vewe och Bubban är svaret ett rungande JA! Hos Sotnosen i Fornstugan i Tivoliparken i Kristianstad serveras handstoppade korvar med mos av stompade potatisar med smör. Allt toppat med fräscha tillbehör och mycket kärlek. Visst, en korv med bröd på språng är gott ibland – men en körv med mos på Sotnosen är en upplevelse!

Vi åt var sin körv med mos, men menyn innehöll allt från “Soldatens ärta” till “Nordisk quesadillas”. Allt serverade i häftiga Fornstugan – ett vikingainspirerat gammalt museum från 1800-talet. Ett ställe som måste besökas om ni är i Kristianstad!

Sotnosen i Fornstugan
Västra Boulevarden 33
291 31 Kristianstad
Karta

Sotnosen i Fornstugan
Sotnosen i Fornstugan
Sotnosen i Fornstugan

Vånga 77.1 – Finlunch bland äppelodlingarna

Vånga 77.1

Vid Ivösjöns västra strand bland äppelodlingar och björkar, hittar du Vånga 77.1. Ett café, en delikatessbutik, ett gårdshotell och ett b&b. Vi stannade till här för en lunch under humleblommorna, på en uteservering som serverade inte bara god mat utan även vackra vyer. Det blev en rökt lax till mig och vildsvinsburgare till resten av sällskapet, allt ackompanjerat av Vångas egna äppelmust. Fräscht, vackert och väldigt vällagat!

Innan vi åkte härifrån så köpte vi med oss Vångas egen marmelad med smakerna rosenkvitten och körsbär. Så här i efterhand borde vi ha köpt med oss fler burkar, för denna goda marmelad tar snabbt slut!

Vånga 77.1
Furustadsvägen 488
290 38 Villands Vånga
Karta

Vånga 77.1
Vånga 77.1
Vånga 77.1

Conditori Duvander – Riktigt klassiskt café

Conditori Duvander

Om ni någon gång har varit i Budapest eller Österrike, så vet ni vad ett riktigt klassiskt café är. Det ska finnas bakelser i överflöd, massor med folk som dricker kaffe och socialiserar (länge!) och klassiska lokaler. På Conditori Duvander i centrala Kristianstad får du allt detta och dessutom riktigt gott kaffe. Men ett ställe som har drivits i tre generationer sedan 1934 vet ju helt klart hur man gör!

Sedan 1988 har ett av Duvanders caféer legat i centrala Kristianstad och mängden besökare denna lördag är stor. Vi slår till på Duvanders chokladtårta, en chokladmoussebakelse med passionsfruktmousse och en moussetårta med tre olika sorters mousse. Alla lika goda som snygga! I efterhand kom vi dock till insikt att vi borde ha beställt den lokala specialiteten Killivipp, en marängboll fylld med chokladkräm och grädde. Den tar vi definitivt nästa gång!

Conditori Duvander
Östra Boulevarden 5
291 31 Kristianstad
Karta

Conditori Duvander

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook!

Vill du läsa mer från Skåne?
Om bloggaren

Resebloggare, fotograf och familjeäventyrare med över 50 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resebloggen Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Inga kommentarer ännu

    Skriv en kommentar