Sevärdheter vid Höga kusten – Mina 7 favoriter kring Örnsköldsvik – Ångermanland

Längst uppe i Höga Kustens norra kustkant, ligger den lilla staden Örnsköldsvik. Staden som jag bodde i som barn. För de flesta är Örnsköldsvik inte mer än en genomfartsort på E4:an på väg norrut, ett ställe som man blåser förbi på någon minut. Staden dök faktiskt nyligen upp på min resebloggarkollega Äntligen Vilses lista över ”ställen jag inte vill åka tillbaka till”. Och ärligt talat, Örnsköldsvik i sig själv är varken Sveriges mest spännande eller intressantaste stad. Men döm inte hunden efter håren. Kring Örnsköldsvik hittar du nämligen några av Norrlandskustens mest unika upplevelser och sevärdheter. Häng med till ett av Sveriges personligaste hörn – ett område fyllt av djupa skogar, klippiga berg, glittrande hav, fiskebyar och rullstensåsar.

1. Trysunda

På ön Trysunda tillbringade jag somrarna när jag var liten. Här sprang jag i träskor bland de skira blåklockorna på stigen upp till utsiktsberget, balanserade på de runda stenarna på stranden i Storviken och metade spigg med gamla kaffeburkar från bryggan. Trysunda är och förblir en av de vackraste öar som jag någonsin besökt. Kanske är det därför inte så konstigt att vi valde att gifta oss i Trysunda kapell en strålande vacker julidag för snart 16 år sedan. Det finns helt enkelt inte någon plats som ligger mig närmre hjärtat än Trysunda.

Trysundas hästskoformade fiskeläge bildades på 1500-talet av Gävlefiskarna, som på den tiden hade privilegium på havsfisket längs en stor del av den norrländska kusten. Under fiskets glansdagar mellan 1920 – 1950 bodde här över hundra personer och öns skola var full av barn. Nu är de bofasta under vinterhalvåret betydligt mer lätträknade på en hand och skolan är stängd sedan många år. Minnena av fiskarna bevarar man idag i det vackert dekorerade lilla fiskekapellet från 1600-talet.

Du kan resa till Trysunda året om, men under sommarmånaderna går det daglig båttrafik från Köpmanholmen, 25 km söder om Örnsköldsvik. Båtturen till Trysunda tar 30 minuter och bör förbokas. Läs mer på M/F Ulvöns hemsida.

Det finns ett vandrarhem med café som har öppet under sommarhalvåret, men du hinner se mycket av ön även om du bara åker hit på en dagsutflykt.

Karta

En speciell dag för många år sedan <3

2. Skeppsmalen och Skagsudde

Strax utanför Örnsköldsvik ligger fiskebyn Skeppsmalen i en klippig vik. Hit åker du för att vandra bland de röda små fiskebodarna och köpa nyrökt sik, besöka fyren Skagsudde och sola på de lena havsklipporna. Skeppsmalen är inte bara en del av världsarvet Höga Kusten, utan här finns även det (ö)kända Surströmmingsmuseet. Som tur är behöver du inte älska surströmming för att besöka museet.

Skeppsmalen och fyren Skagsudde ligger på fastlandet ungefär 3 mil sydost om Örnsköldsvik, Sväng av i Idbyn strax norr om Örnsköldsvik, så hittar du lätt hit med bil.

Karta

Läs mer om Skeppsmalen i mitt inlägg Skeppsmalen – Surströmming och klippor vid Höga Kusten.

Skeppsmalen
Skagsudde - Skeppsmalen
Skagsudde fyr

3. Slåttdalsskrevan och Skuleskogen

Höga Kusten är resultatet av tusentals år av unik landhöjning, väder och vildmark. Mitt i Skuleskogens nationalpark strax söder om Örnsköldsvik ligger en av Sveriges häftigaste naturupplevelser – Slåttdalsskrevan. 200 meter lång, 30 meter djup och 7 meter bred. Idag ett berg, förr i tiden en del av havet. Till Slåttdalsskrevan vandrar du på en halvdagsutflykt genom den vackra nationalparken, men passa även på att besöka fler platser i Skuleskogen när du ändå är här. Tärnättvattnen och Kälsviken är fina stopp för en ostmacka och en kopp kaffe. Strax utanför nationalparken ligger även vattenfallet Dalsjöfallet, som du når via en lätt promenad från bilen.

Den enklaste vandringen till Slåttdalsskrevan gör du från nationalparkens Entré Syd, men var medveten om att det är den populäraste besöksplatsen i parken. I år (2020) har parkeringen varit full redan tidigt på dagen.

Karta

Läs mer om Slåttdalsskreva i mitt inlägg Vandra Slåttdalsskrevan – Skuleskogens mest dramatiska sida.

På väg ner i Slåttdalsskrevan - Höga kusten
Picknick på berget i Skuleskogen
Vandrare utefter Högakustenleden i Skuleskogen
Utsikt från Skuleskogen

4. Ulvön

Ulvön är Norrlandskustens största fiskeläge och ett måste för dig som ska besöka Höga Kusten. Här hittar du inte bara idylliska röda fiskebodar, solvarma klippor och saltstänkta bryggor, utan även hela två naturreservat och en fin utsiktsplats.

Sommarhalvåret är högsäsong på Ulvön. Ulvöns stugor fylls med förväntansfulla sommargäster, gästhamnen är fylld med segelbåtar och restaurangerna öppnar dörrarna till härliga uteserveringar och doften av nyrökt sik slingrar sig mellan fiskebodarna. Om du har möjlighet, bo över en natt på fräscha Ulvö hotell och njut av idyllen på riktigt.

Karta

Läs mer om Ulvön i mitt inlägg Ulvön – Höga Kustens idylliska pärla

Ulvön - Höga kusten
Sevärdhet Ulvön - Höga kusten
Ulvön - Höga kusten

5. Skuleberget

Alldeles bredvid Skuleskogens naturreservat ligger Skuleberget. Här hittar du inte bara en grotta där rövare bodde under 1600-talet, utan även en hejdundrande vacker utsikt över hela Höga Kustens härlighet. Till toppen av berget kommer du via Höga Kusten-stigen – en relativt brant 2,5 kilometer lång vandringsled som utgår från Friluftsbyn. Väl uppe på toppen väntar en mysig toppstuga med kall dricka och fika och en utsikt väl värd lite svett och stela vader.

För den som hellre klättrar än vandrar (och vågar!), finns det även en Via Ferrata i olika svårighetsgrader som tar dig uppför berget. Utsikten är dock to die for oavsett om du vandrar eller klättrar.

Karta till parkering vid Friluftsbyn

(OBS: Vanligtvis finns en sittlift i Skulebackens slalombacke som tar dig till toppen av berget, men tills vidare är den under reparation)

Skuleskogen Nationalpark
Skuleskogen Nationalpark vid Höga kusten

6. Balestjärnen och Balesudden

Balesudden är en klippig udde med en förtrollande vacker sjö på toppen – Balestjärnen. Sjön är känd för sitt oroligt klara blå-gröna vatten, som får snorklare och dykare från när och fjärran att vandra hit. Oftast kommer besökarna hit som en avstickare på sin vandring utefter Höga Kusten-leden, men de senaste åren har även många båtägare och dagsvandrare hittat hit. En av Örnsköldsviks vackraste platser i mina ögon och väl värd en halvdagsutflykt!

Karta

Läs mer om att vandra till Balestjärnen i mitt inlägg Vandra Höga Kusten-leden till Balestjärnen.

Bad är populärt i Balestjärnens kristallklara vatten
Balestjärnen
Klippig vandring på Balesudden
Högakustenleden
Båtgäster på Balesudden vid Höga kusten

7. Outlets och loppisar

Sist men inte minst bland mina Ö-vikstips – Loppisar och fabriksbutiker! En sak som jag alltid brukar göra när jag är i Örnsköldsvik, är att gå på loppis. Det är kanske inte en sevärdhet – men oj så kul det är! Här lyckas jag fortfarande hitta fina fynd och antalet loppisar är stort! En sammanställning med adresser och öppettider till loppisarna hittar du här på Tidningen 7.

För dig som gillar välgjorda skor till bra pris är fabriksförsäljningen hos Docksta Skofabrik (karta) ett måste att besöka. Docksta gör inte bara de skönaste tofflorna, utan nuförtiden även kängor, accessoarer och inredning.

Om du behöver fräscha upp din vandringsutrustning ska du bege dig till Naturkompaniets outlet (karta). Här i Fjällrävens gamla fabrik hittar du massor med märkeskläder för alla möjliga outdooraktiviteter till bra priser.

Mjälagårds loppis

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook!

5 KOMMENTARER

 1. Balestjärnen har jag aldrig varit till, men läst om och är nyfiken på.
  Läste försten om Nätra fjällskog och Fäbodleden som en dold pärla i närheten av Övik. Har du varit där?

  • Kan bara minnas att jag har åkt skoter i Nätra fjällskog. Dock så läste jag i våras att etapp ett av upprustningen av vandringsleden blivit klar, så det är kanske är dags för ett återbesök!

 2. Så många vackra platser! Slåttdalsskrevan och Skuleskogen står väldigt högt upp på min att-göra-lista och jag hade hoppats att vi kanske skulle komma dit i år men med tanke på hur mycket folk det verkar ha varit där så är det kanske bara bra att det nog inte blir av förrän nästa år. :-)

  • Så härligt att du ska upptäcka min barndoms trakter! Upptäcker själv många nya platser varje gång jag åker upp – naturen är verkligen unik!
   Hoppas du får en härlig resa och ännu härligare väder, för då är Höga Kusten svårslaget!

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Om mig

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

Haväng – Bland får och stenåldersstenar på Österlen – Skåne

Kan man känna en plats enbart genom en låttext? Efter att ha vandrat över de vindpinade ängarna vid Haväng är jag beredd att tro det.

Stenshuvud nationalpark – Där vågorna möter Österlen – Skåne

Stenshuvud nationalpark är mest känd för sin vita sandstrand, men nationalparken har mer att erbjuda. Vandra till utsiktsplatser eller promenera barfota i den mjuka sanden. Eller bara njut av havet och ljuset.

Bäckaskog slott – Där änglarna sjöng som starkast – Skåne

Det sägs att klostret Bäckaskog byggdes “där änglarna sjöng som starkast“. Vi tog en höstpromenad i slottsparken för att inte bara fånga historiens 800-åriga vindar – utan kanske även få se ett spöke eller två...

Nordic Sea Winery – Nästan som i Napa Valley – Skåne

Mitt bland vinrankorna i utkanten av Simrishamn ligger restaurangen Nordic Sea Winery. Här bjuds på god mat, vacker design och en drömmig känsla av Napa Valley.

Norrvikens trädgårdar i Båstad – Den hemliga trädgården – Skåne

På Bjärehalvön utanför Båstad ligger Norrvikens trädgårdar. En mans dröm som blev en exotisk och trolsk park med milsvida utsikt över Laholmsbukten.

Ålfiskarna utanför Åhus – Skåne

Mitt besök vid Tvillingaboden söder om Åhus bjöd inte bara på en perfekt strand, utan även en lektion i ålfiskets historia.

Ännu mer reseinspiration

Cykla på Ven – En skånsk klassiker på gula stålhästar

Med hundkorg på hyrcykeln och matsäck i ryggsäcken cyklar vi runt vackra Ven i sommarsolen. En ljuvlig dagsutflykt med stopp på bland annat flertalet gårdsbutiker och ett destilleri.

Danska fall naturreservat – Vattenfall och Skånska kriget – Halland

Naturreservatet Danska Falls största sevärdhet är dess vilda vattenfall som brusar genom den halländska bokskogen. En lättillgänglig plats för en stunds avkoppling.

Vandra Kullaleden SL5 – Familjevandring längs Kullabergs branta klippor

En av de vackraste sträckorna längs Kullaleden går att uppleva på en kortare rundvandring för hela familjen, med gott om stopp för både fika, bad, lunch och glass.