Bloggportalen
Meny
Alsace / Frankrike

Colmar – Korsvirke och storkar i Alsaces gulligaste stad – Frankrike

I Alsace i Frankrike hittar du charmiga lilla Colmar. Bland böljande kullar och soliga vingårdar ligger en liten stad där tiden stannat under medeltiden. Genom åren har staden varit både tysk och fransk, men trots historiens snabba kast har Colmar hela tiden behållit sin stolta franska Alsace-själ och skapat något unikt. Blomsterprunkande korsvirkeshus med sneda ytterväggar och färgglada fönsterluckor lutar sig mot varandra lite försynt. Det här är så gulligt att det nästan gör ont i hjärtat. På de små kanalerna flyter båtar med turister. Det är inte utan orsak som Colmar har en stadsdel som kallas för ”lilla Venedig” i folkmun.

På hustaken och på många träskyltar och tavlor möter du områdets lyckosymbol – storken. Jag har nog aldrig sett så många storkar som i Colmar. Det sägs att nästan 250 storkpar bor i regionen. Storkarna traskar på taken med sina långa, smala ben. De känns som om de vakar över staden med sina stora svartvita vingar. Med tanke på att staden har skonats från förstörelse under alla krig som regionen har mött genom åren, kanske det delvis var storkarnas förtjänst att olyckan hållits på avstånd.

Colmar-Frankrike
Storkar i Colmar

Colmar är Alsace vinhuvudstad och varje sensommar hålls här en stor vinfestival. Vinfestival i Colmar innebär 15 dagars glatt festande på regionens fina vita viner. Det är dock aldrig fel att när som helst under året slå sig ner på en av de många uteserveringarna med ett glas riesling. Antagligen kommer det att vara den bästa riesling du någonsin har smakat. 

För dig som gillar både vin och att vandra, finns här flertalet olika vandringsleder som tar dig runt kring de stora vingårdarna. Många vingårdar har öppet för besökare även om det varken finns skyltar eller öppettider. Kanske har du tur och blir serverad gårdens gewurztraminer med en liten bit fet och krämig munsterost. Om inte smaklökarna slagit knorr på sig själva ännu av lycka, så kommer de att göra det nu.

Grönsaksstånd i Alsace
En av flera kanaler i Colmar

Hur reser jag till Colmar?

Colmar ligger ganska så långt från de närmsta flygplatserna i Frankrike och saknar direktflyg från Stockholm. Zürich (15 mil) eller Frankfurt (30 mil) ligger närmast, men du kan även flyga till närmsta stora stad Strasbourg (7 mil) med en mellanlandning. Vi passerade förbi här i samband med ett besök på nöjesparken Europa park – ett måste att besöka om du reser i Alsace med barn.

När är det bäst att åka hit?

Sensommarens vinskörd är årets höjdpunkt. Om du kan besöka Alsace i augusti/september, kommer du att få vara med om åtskilliga festivaler och matmarknader.

Bageriskylt i Colmar

Var ska jag bo?

Allra bäst är om du kan bo på något litet pensionat inne i stadskärnan. Då kan du allra lättast utforska Colmars restaurangliv på kvällarna. Vi bodde på promenadavstånd från centrum (1 km), på mysiga hotel Beausejour. Här hittar du inte bara ett trevligt hotell, utan även en urmysig restaurang som huserar på innergården under ett prunkande tak av vinrankor.

Vill du läsa mer om Colmar?

Här hittar du mer läsning:

En av Colmars alla vackra kanaler
Korsvirkeshus i Colmar, Frankrike
Man med hjärta i ett fönster i Colmar
Blomsterfylld balkong i Colmar
Colmar-Frankrike
Vill du läsa mer från Frankrike?
Om bloggaren

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 55 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resebloggen Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

2 Kommentarer

 • Christine Hansson
  12 oktober, 2019 at 19:03

  Vilken härlig sida du har ?
  Så många fina tips du ger som är så bra att få.

  Får man fråga i vilket program du går den i? Är det typ worldpress eller blogg.se?

  Svara
  • Eva Gyllenberg
   12 oktober, 2019 at 19:04

   Tack snälla du Christine! Vad glad jag blir! ? Jag använder WordPress sedan många år tillbaka, supernöjd!

Skriv en kommentar