Colmar – Korsvirke och storkar – Alsace – Frankrike

I Alsace i nordöstra Frankrike hittar du den charmiga lilla staden Colmar. Bland böljande kullar och soliga vingårdar ligger en liten stad där tiden stannat under medeltiden. Genom åren har staden varit både tysk och fransk, men trots historiens snabba kast har Colmar hela tiden behållit sin stolta franska Alsace-själ och skapat något unikt. Blomsterprunkande korsvirkeshus med sneda ytterväggar och färgglada fönsterluckor lutar sig mot varandra lite försynt. Det här är så gulligt att det nästan gör ont i hjärtat. På de små kanalerna flyter båtar med turister. Det är inte utan orsak som Colmar har en stadsdel som kallas för ”lilla Venedig” i folkmun.

Colmar-Frankrike
Storkar i Colmar

Storkar

På hustaken och på många träskyltar och tavlor möter du områdets lyckosymbol – storken. Jag har nog aldrig sett så många storkar som i Colmar. Det sägs att nästan 250 storkpar bor i regionen. Storkarna traskar på taken med sina långa, smala ben. De känns som om de vakar över staden med sina stora svartvita vingar. Med tanke på att staden har skonats från förstörelse under alla krig som regionen har mött genom åren, kanske det delvis var storkarnas förtjänst att olyckan hållits på avstånd.

Grönsaksstånd i Alsace

Vinfestival

Colmar är Alsace vinhuvudstad och varje sensommar hålls här en stor vinfestival. Vinfestival i Colmar innebär 15 dagars glatt festande på regionens fina vita viner. Det är dock aldrig fel att när som helst under året slå sig ner på en av de många uteserveringarna med ett glas riesling. Antagligen kommer det att vara den bästa riesling du någonsin har smakat. 

En av flera kanaler i Colmar

Vandring

För dig som gillar både vin och att vandra, finns här flertalet olika vandringsleder som tar dig runt kring de stora vingårdarna. Många vingårdar har öppet för besökare även om det varken finns skyltar eller öppettider. Kanske har du tur och blir serverad gårdens gewurztraminer med en liten bit fet och krämig munsterost. Om inte smaklökarna slagit knorr på sig själva ännu av lycka, så kommer de att göra det nu.

Blomsterfylld balkong i Colmar

Hur reser jag till Colmar?

Colmar ligger ganska så långt från de närmsta flygplatserna i Frankrike och saknar direktflyg från Stockholm. Zürich (15 mil) eller Frankfurt (30 mil) ligger närmast, men du kan även flyga till närmsta stora stad Strasbourg (7 mil) med en mellanlandning. Vi passerade förbi här i samband med ett besök på nöjesparken Europa park – ett måste att besöka om du reser i Alsace med barn.

Man med hjärta i ett fönster i Colmar

När är det bäst att åka hit?

Sensommarens vinskörd är årets höjdpunkt. Om du kan besöka Alsace i augusti/september, kommer du att få vara med om åtskilliga festivaler och matmarknader.

Bageriskylt i Colmar
En av Colmars alla vackra kanaler

Var ska jag bo?

Allra bäst är om du kan bo på något litet pensionat inne i stadskärnan. Då kan du allra lättast utforska Colmars restaurangliv på kvällarna. Vi bodde på promenadavstånd från centrum (1 km), på mysiga hotel Beausejour. Här hittar du inte bara ett trevligt hotell, utan även en urmysig restaurang som huserar på innergården under ett prunkande tak av vinrankor.

Korsvirkeshus i Colmar, Frankrike

Vill du läsa mer om Colmar?

Här hittar du mer läsning:

2 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Om mig

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

14 oförglömliga sevärdheter i Normandie – Frankrike

Normandie är en region rik på historia, gastronomi och naturlig skönhet. Från de vita kalkstensklipporna till gröna äppelodlingarna med betande kor - här är mina topp 14 sevärdheter i Normandie!

Slottet i Chantilly – Konst, hästar och historia – Frankrike

Slottet i Chantilly strax norr om Paris är ett av Frankrikes mest storslagna slott. Här finner du inte bara en av landets finaste konstsamlingar utan även gyllene våningar, ett stort stall och en imponerande slottsträdgård.

Korsika – 7 sevärdheter och favoriter – Frankrike

En av Medelhavets största öar har gott om vacker natur och städer med dramatiska vyer. Vi lyckades hitta några riktiga godbitar!

Gerberoy – Rosor och hortensior i en av Frankrikes vackraste byar

Den lilla byn Gerberoy i Picardie är inte bara en vacker by med ett överflöd av rosor, utan byn är officiellt klassificerad som “plus beaux village de France” - en av Frankrikes vackraste byar. Och jag är beredd att hålla med!

Étretat – Den vita elefantklippan i Normandie – Frankrike

Alabasterkustens klippor bjuder in till vyer utöver det vanliga. Lite extra vackert är det i Étretat.

Mat och dryck i Normandie – 11 gastronomiska specialiteter att lägga på minnet – Frankrike

Bördiga Normandie är en av Frankrikes stora matregioner och många av delikatesserna kretsar kring mjölk, äpplen och skaldjur. Här har du 11 gastronomiska specialiteter från Normandie att prova på!

Ännu mer reseinspiration

Forteresse de Berzé – Tusen år av konflikter – Frankrike

Under en oplanerad avstickare i Bourgogne stötte vi på Forteresse de Berzé, ett över tusen år gammalt slott som majestätiskt tronar på en kulle med en vidsträckt utsikt över vindistriktet.

14 oförglömliga sevärdheter i Normandie – Frankrike

Normandie är en region rik på historia, gastronomi och naturlig skönhet. Från de vita kalkstensklipporna till gröna äppelodlingarna med betande kor - här är mina topp 14 sevärdheter i Normandie!

3 unika hotell i Bourgogne – Från slott till poststation – Frankrike

Förra sommaren utforskade vi Bourgogne, en region känd för sin gastronomi och vinproduktion. Det blev en minnesvärd resa där tre boenden stack ut lite extra - två historiska slott och en gammal poststation.