Paris – 19 okända sevärdheter bortom Eiffeltornet – Frankrike

Paris är en av de städer i världen med flest sevärdheter som besökande turister bara måste se. Men vad gör man i Paris när man redan sett Mona Lisa, åkt upp i Eiffeltornet och besökt Notre Dame och Sacré-Coeur? Häng med till några av mina favoriter bland Paris sevärdheter – som är lite mer hemliga och okända!

1. Musée d’Orsay och klockan

Även om du inte är en stor konstälskare är Musée d’Orsay värd ett besök. I en gammal tågstation som byggdes för världsutställningen år 1900, huserar sedan 80-talet ett av Paris mest spännande museum. Det är här du hittar de stora impressionisterna och de kända tavlorna är många. När jag var här sist så visades en stor Munch-utställning, som bara den var värd ett besök.

När du har tittat klart på mästerverken av Van Gogh och Renoir, bege dig då upp till den gamla genomskinliga stationsklockan och ta en bild av dig själv med Paris skyline igenom klockans urtavla. En av Paris läckraste utsiktsplatser utan tvekan!

Tavla och staty på Musée d’Orsay - en av Paris sevärdheter.
Den kända klockan på Musée d’Orsay är en av Paris sevärdheter
Den pampiga gamla järnvägsstationen som numera är Musée d’Orsay

2. Les Passages Couvert – Galerie Vivienne

På 1800-talet var gatorna i Paris rejält smutsiga och äckliga och för att skydda Paris rika befolkning mot smutsen, började man därför bygga shoppinggallerior och restauranger under tak. En gång i tiden fanns hela 70 täckta shoppinggator i Paris, men nuförtiden är antalet bara 21. Att gå i de vackra gångarna i Galerie Vivienne och fönstershoppa är en härlig upplevelse – oavsett om det regnar utomhus eller inte.

Les Passages Couvert är en mysig shoppingarkad inomhus med många fina butiker
Söt butiksfasad i Les Passages Couvert

3. La REcyclerie – Jardins du roussau

Paris har en hel del övergiven tågräls och flertalet övergivna tågstationer. På samma sätt som New York byggde High Line Park, så har även Paris skapat parker över de gamla tågområdena. Det finns till och med en High Line Park i Paris, Coulée Verte René-Dumont.

I norra Paris ligger La REcyclerie – en restaurang som jobbar hårt med de tre R:en: Reuse, Reduce, Recycle. Den veganska restaurangen ligger i en gammal tågstation som ligger ovanpå ett övergivet tågområde som nu blivit en park. Här odlas grönsaker, bikuporna surrar och hönorna går runt och sprätter. Det är svårt att tro att man är kvar i Paris när man sätter sig ner här med sin söndagsbrunch.

Den gamla tåghallen har blivit en restaurang - La REcyclerie
La REcyclerie i den gamla järnvägsstationen

4. Centre Pompidou

En knasig byggnad med modern (och ännu knasigare) konst som bjuder på rafflande utsikt över Paris. Att upptäcka modern konst i Centre Pompidou är en lekfull upplevelse som tar dig med till allt från Picasso till Louise Bourgeois. Utsikten från toppen är magnifik (och dessutom gratis).

Centre Pompidou

5. Marché aux Puces de St-Ouen

Europas (om inte världens!) största antikmarknad ligger i utkanten av norra Paris. Här på Marché aux Puces de St-Ouen finns över 2000 antikhandlare i 13 olika marknader, som säljer allt från konst till vintagekläder och möbler. Är du ute efter något unikt till ditt hem, då är det hit du ska bege dig. Ett fantastiskt ställe där du kan gå runt en hel dag utan problem.

OBS: Bara öppet under helger

Marché aux Puces de St-Ouen, den stora loppmarknaden i Paris

6. Jardin du Luxembourg

Känd för sina vackra utemöbler (Luxembourg-stolarna), har parken Jardin du Luxembourg gett storstadsborna luft, lugn och vackra omgivningar sedan 1600-talet. Här sitter koncentrerade äldre farbröder och spelar schack, barn leker med segelbåtar i de många fontänerna och många studenter sitter här och läser under ett träd. En av mina favoritplatser i Paris som jag alltid återkommer till.

Fontänen i Jardin du Luxembourg
Konstutställning i Jardin du Luxembourg
Jardin du Luxembourg
Jardin du Luxembourg

7. Palais-Garnier

Paris operahus Palais-Garnier är inget annat än praktfullt, majestätiskt och pråligt på samma gång. Palais-Garnier byggdes i slutet av 1800-talet i en stil som antagligen skulle få självaste Versailles att rodna. Guld, ornament och marmor möter dig överallt och målningarna är bland annat av Marc Chagall. Det här är ett av världens största operahus och det är en plats att besöka ovsett om du har biljetter till en föreställning eller inte.

Lite kuriosa för dig som gillar musikaler: Palais-Garnier är operahuset som den legendariska historien om Fantomen på Operan utspelar sig i. Under en enda natt 2023 öppnade man därför upp operan för ett ”Fantomen-på-operan-airbnb”. Håll utkik – vem vet om den unika möjligheten kommer igen!

Palais-Garnier - Paris

8. Fika i Saint-Germain-des-Prés

Ett av mina favoritområden i Paris är Saint-Germain-des-Prés. Här hittar du de historiska (och dyra) caféerna Café de Flore och Les Deux Magots, men också många av de kända tehusen och Ladurees kända macarons. Slå dig ner, köp en kaffe och titta på folk som en riktig Parisare.

Cafe de Flore i Saint-Germain-des-Prés

9. Montparnasse

Ett område som jag alldeles nyligen upptäckt är Montparnasse. Montparnasse är ett charmigt bostadsområde med prisvärda kvarterskrogar och mysiga boutiquehotell. Precis ett sådant område som man vill bo i som turist, bortom turistfällorna men med riktigt bra tunnelbanelinjer. Området är mest känt för sitt höghus Tour Montparnasse med Paris bästa utsikt, men här i underjorden ligger också Paris katakomber med dödskallar och ben av över en miljon Parisare.

Sist vi besökte Paris bodde vi på Hôtel Leopold här i Montparnasse, ett gulligt boutiquehotell som jag rekommenderar!

Montparnasse
Tour Montparnasse från avstånd

10. Shoppa på Fleux

Om du inte fick nog av inredningsinspiration på antikmarknaden, är Fleux ditt nästa stopp. En butik som sträcker sig över sex olika butiker och kvarter med inredning och lifestyle. Alltid mycket folk, alltid mycket inspiration! Dessutom kan du shoppa online om du inte har plats i väskan.

Butiken Fleux
Fleux

11. Rue de l’Université och Eiffeltornet

Jag vet att jag lovade att listan inte skulle innehålla Eiffeltornet, men om du inte har varit på Rue de l’Université på kvällen under Eiffeltornets blinkande ljusshow, då ska du bege dig hit. Här får du bästa vyn över spektaklet, med något färre turister och helt gratis.

Eiffeltornet från Rue de l'Université

12. Sjunkande huset i Montmartre

Sjunkande huset i Montmartre är (som du säkert förstår) en synvilla, men oavsett så är det lite roligt att fotografera huset i den branta backen. Man behöver ofta titta på bilden både en och två gånger innan man ser vad som bilden visar. Huset och vyn hittar du alldeles nedanför Sacré-Coeur i Montmartre.

Det sjunkande huser i Montmartre

13. Biblioteque Nationale de France

Efter att ha varit under renovering i över 10 år, öppnade Frankrikes nationalbibliotek Richelieu för allmänheten hösten 2022. Det här är ett av världens vackraste bibliotek och den imponerande arkitekturen är väl värd ett besök, även om du inte ska låna böcker. Dessutom är inträdet helt gratis.

Biblioteque National de France - Paris

14. Rue de l’Abreuvoir

I Montmartre ligger den söta gatan med de rosa husen – Rue de l’Abreuvoir. Mest känt för huset La Maison Rose högst upp i backen, med den grönskande husfasaden bakom. Dock är det inte för de rosa husen som du ska åka hit, utan för bronsbysten av sångerskan Dalida vid Place Dalida. Det sägs att du får lycka och välgång om du tar på statyns byst, vilket du tydligt kommer att se att åtskilliga besökare har gjort genom åren.

De rosa husen utefter Rue de l'Abreuvoir i Montmarte
De rosa husen utefter Rue de l'Abreuvoir i Montmarte

15. Street art

Paris gator består inte bara av vackra gamla välrenoverade hus och charmanta caféer. I gränder och bakgator, på bortglömda murar och på slitna rivningshus hittar du dagens mest spännande konst av morgondagens konstnärer. Politiskt, provocerande och ofta med en budskap. Självaste Banksy har så klart också varit här, men de flesta av hans verk i Paris har genom åren endera stulits eller förstörts. Men vem vet när och var det dyker upp ett nytt verk?

Ta en guidad tur till några av Paris mest kända målningarna eller varför inte planera in ett besök till museet World of Banksy?

Michael Jackson street art i Paris
Street art med smurfar i Paris

16. Shoppa världens bästa second hand

Paris är en av världens bästa städer för att hitta riktigt bra vintagefynd med kvalitet. Sök efter friperie och du kommer att upptäcka en hel värld av fynd. Packa inte dina väskor fulla på vägen till Paris, det kan hända att du kommer att vilja ta med dig en Hermès-scarf eller två på vägen hem.

Läs med om vintage-shopping i mitt inlägg Vintageshopping i Paris – Hur du hittar rätt bland loppisar och second hand – Frankrike.

Loppis-Paris

17. Palais-Royal

På innergården till det gamla kungliga palatset Palais-Royal hittar du konstverket Colonnes de Buren eller Les Deux Plateaux. Ända sedan de svart-vit-randiga kolonnerna i olika höjder visades för allmänheten för första gången under 80-talet har de fått känna av folkets kärlek och missnöje. Idag är de mer älskade än hatade och är populära för både lek, bröllopsfoton och modereportage. Definitivt en av stadens mest instagramvänliga platser.

Palais-Royal

18. Rue des Rosiers

I hjärtat av Marais ligger den vackra medeltida gatan Rue des Rosiers (Rosenbuskarnas gata). Gatan är väldigt grön (i Paris-mått mätt) och delar av gatan kantas av träd och grönska. I hommage till gatans forna rosenbuskar har även många butiker klätt sin fasad med rosa konstblommor som ger gatan mycket charm året om.

Rue des Rosiers har genom åren varit ett viktigt nav i de judiska kvarteren, men har den senaste tiden till stor del övertagits av trendiga butiker och restauranger. Det går dock fortfarande att besöka några av gatans klassiska matställen för en prisvärd måltid. Här hittar du bland annat den erkänt bästa falafeln i Paris på L’as du Fallafel (tänk på att de har stängt på lördagar) och läckra judiska bakverk på La Boutique Jaune de Sacha Finkelsztajn. Om du (som jag) älskar tryffel ska du absolut besöka Signorini Tartufi, en butik helt dedikerad till produkter med tryffel.

Restauranger längs Rue des Rosiers
Rue des Rosiers

19. Rue Mouffetard – Marknad

Sist på listan, men en gata som alltid är mysig att besöka. I Quartier Latin ligger Rue Mouffetard, en av Paris äldsta gator känd för sin dagliga matmarknad. Ost, vin, kött, grönsaker och sniglar – här finns det mesta du behöver för en riktigt god middag. Mest Parisare hittar du här under morgontimmarna på lördagar och söndagar, men när matmarknaden stängt på eftermiddagarna så tar de vanliga caféerna och restaurangerna över.

Matvaror på Rue Mouffetard i Paris
Man med basker strosar längs marknaden på Rue Mouffetard

Det var mina 19 tips för dig som redan sett Louvren och Triumfbågen! Vad är ditt bästa tips till Paris bortom Eiffeltornet?

7 KOMMENTARER

  1. Så mycket jag har kvar att se av Paris. Det sjunkande huset blev jag extra nyfiken på.
    Jag vill komma med ytterligare ett museum-tips, Musee de l’Orangerie. Rena paradiset om man likt mig mig älskar Monets konst då dom har flera jättestora tavlor med hans kända näckrosmotiv.

    • Vad kul att du hittade några nya ställen att upptäcka! Jag hade aldrig hört talas om Musee de l’Orangerie – men wow för de jättestora Monet-målningarna! Känner att jag måste dit nästa gång – tack för tipset!

    • Älskar också Monet och ska verkligen besöka det museet. Det är inte heller så långt till Giverny, där han bodde o som nu är museum med både huset o trädgården, som har inspirerat till många av hans tavlor. 8 mil från Paris o man kan åka tåg eller buss. Rekommenderar om du inte redan varit där.

  2. Flera roliga tips även för mig som bott i Paris! Definitivt Inspiration för min nästa resa till Paris. I gengäld kan jag lämna några tips tillbaka : Canal St Martin som löper norrut från La Bastille, Musée Rodin med underbara skulpturer och den mysiga parken Parc des Buttes Chaumont.

    • Men vad kul att jag lyckades hitta något tips även för dig som varit där så mycket! Kanontips med Canal St Martin, musée Rodin och Parc des Buttes Chaumont – jag markerade direkt ut dem på google maps för nästa resa! :)

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Om mig

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

Vintageshopping i Paris – Hur du hittar rätt bland loppisar och second hand – Frankrike

Modets huvudstad Paris bjuder på en stor mängd vintagebutiker och världens största antikmarknad. Här är min guide till stadens bästa vintageshopping!

Mat och dryck i Normandie – 11 gastronomiska specialiteter att lägga på minnet – Frankrike

Bördiga Normandie är en av Frankrikes stora matregioner och många av delikatesserna kretsar kring mjölk, äpplen och skaldjur. Här har du 11 gastronomiska specialiteter från Normandie att prova på!

Honfleur – Den medeltida pärlan vid Seines mynning – Normandie – Frankrike

Vid Seines mynning ligger den lilla medeltida staden Honfleur med sin vackra hamn och sin unika siluett. Staden som blev vår favorit i Normandie.

Deauville & Trouville-sur-Mer – Normandies glamorösa kuststäder – Frankrike

På den Parisiska Rivieran i Normandie ligger de två systerstäderna Deauville och Trouville-sur-Mer. Här bland lyxbutiker, vackra stränder, skaldjur och korsvirkeshus hittar du två av Frankrikes elegantaste (och första) semesterorter.

14 oförglömliga sevärdheter i Normandie – Frankrike

Normandie är en region rik på historia, gastronomi och naturlig skönhet. Från de vita kalkstensklipporna till gröna äppelodlingarna med betande kor - här är mina topp 14 sevärdheter i Normandie!

Étretat – Den vita elefantklippan i Normandie – Frankrike

Alabasterkustens klippor bjuder in till vyer utöver det vanliga. Lite extra vackert är det i Étretat.

Ännu mer reseinspiration

Forteresse de Berzé – Tusen år av konflikter – Frankrike

Under en oplanerad avstickare i Bourgogne stötte vi på Forteresse de Berzé, ett över tusen år gammalt slott som majestätiskt tronar på en kulle med en vidsträckt utsikt över vindistriktet.

14 oförglömliga sevärdheter i Normandie – Frankrike

Normandie är en region rik på historia, gastronomi och naturlig skönhet. Från de vita kalkstensklipporna till gröna äppelodlingarna med betande kor - här är mina topp 14 sevärdheter i Normandie!

3 unika hotell i Bourgogne – Från slott till poststation – Frankrike

Förra sommaren utforskade vi Bourgogne, en region känd för sin gastronomi och vinproduktion. Det blev en minnesvärd resa där tre boenden stack ut lite extra - två historiska slott och en gammal poststation.