Sevärdheter i Sydney – Mina 10 favoriter – Australien

Sydney är en av mina favoritstäder. Varje gång jag trött kommit fram till Sydney och checkat in på hotellet mitt i den kolsvarta (men ack så sköna) vinternatten, har jag velat gå ut på gatorna och skrika så stämbanden krullar sig: ”Honey, I’m home!” För Sydney och jag fastnade direkt för varandra, ungefär som en ullvante och ett kardborrband. Det gick dessutom väldigt fort att fastna och det blir svårare och svårare att åka härifrån för varje gång jag är här.

Sydney är en stad som har några få sevärdheter som man måste uppleva, men den allra största behållningen får du genom att bara hänga i stan och dess fina förorter. Men en lista att checka av är aldrig fel, eller hur?

Reser du med barn? Här hittar du min Sydney för barn-sida!

1. Sydney Opera House

Inte en speciellt otippad vinnare på listan, men operahuset är en klass för sig. Det mest spännande med operahuset är att det faktiskt inte alls ser ut som man förväntat sig. Det är inte så vitt, inte ett hus (utan flera) och man njuter bäst av det på avstånd i kvällssolen.

Sydney Opera House
Operahuset

2. The Rocks

De första Europeerna satte 1788 sina fötter på den Australienska jorden vid området ”the Rocks” i Sydney och utifrån denna udde började en stad att formas. Än idag finns över 100 byggnader kvar från början av 1800-talet, men området är idag mycket mer välordnat och rent än när de första kolonisatörerna kom hit. Promenera på kullerstensgatorna, besök de små gallerierna och barerna och shoppa på någon av områdets marknader.

Sydney the Rocks
The Rocks

3. Sydney fish market

En fiskmarknad? Hur kul kan det vara? Jo, helt galet roligt! Det här är inte alls som fiskmarknaden i Tokyo, utan mycket charmigare och trevligare. Passa på att käka Moreton Bay Bugs (ser ut som väldigt konstiga bak-och-fram-vända kräftor) och ta ett glas vitt. Här hänger man gärna på uteserveringen året om!

Sydney Fish Market
Sydney Fish Market

4. Sydney Harbour Bridge

Visst, Sydney Harbour Bridge är en riktigt lång bågbro och världens högsta stålbro – men det är inte rekorden som gör denna bro så speciell. Den här bron är helt enkelt bara så vacker! Om du har modet med dig kan du boka in en tidig morgonpromenad upp till toppen av brons bågar. Inget för dig som är höjdrädd!

Harbour bridge

5. Royal Botanic Gardens

Mitt i stan och med fantastiska vyer över stadens skyline och operahuset. I den botaniska trädgården kan man promenera länge och gärna. I träden på dagarna skriker kakaduor och kookaburras i kör, på nätterna kan du möta flygande hundar.

Sydney Royal Botanic Garden
Royal Botanic Gardens

6. Sydneys stränder – Bondi, Manley etc

Ett av Sydneys största dragplåster är de fantastiska stränderna som kantar stadens förorter. Här står de arkitektritade husen på rad och stränderna fylls året om av surfare och badvakter. Se till att du åtminstone besöker en strandort när du är här, så du får känna på stadens riktiga själ.

Sydney Beaches
Manley

7. Darling Harbour

Ett hamnområde i centrala Sydney, packat med museum, båtkryssningar, djurupplevelser och restauranger. Det är lätt att tillbringa en hel dag här, speciellt om du reser med barn!

Darling Harbour
Darling Harbour

8. Museum of Contemporary Art

För att vara Australiens största stad, är utbudet av riktigt bra museum inte så stort. Men i hamnen ligger sjyssta Museum of Contemporary Art som alltid har spännande utställningar som inspirerar och förundrar.

Museum of Contemporary Art

9. Åka båt i Sydney Harbour

Du behöver inte betala för dyra kryssningar för att åka båt i Sydney. Hoppa på en båt från hamnen till Manley eller Taroonga Zoo för några dollar. Du får hänga med Sydneyborna som åker till och från arbetet med dessa pendlarbåtar OCH får se Sydney från vattnet. En win-win!

Sydney Harbour

10. Shopping i Queen Victoria Building

Sydney bjuder på riktigt rolig shopping för dig som vill hitta Australiensisk design. Visst finns det internationella kedjor nuförtiden, men andelen är försvinnande liten. Queen Victoria Building (allmänt kallad QVB) är inte bara en otroligt vacker byggnad, utan bjuder på många (för oss svenskar) nya shoppingbekantskaper.

Sydney Shopping

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Om mig

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

Fitzroy Island – Paradisön på Stora barriärrevet – Queensland – Australien

Stora barriärrevet. Turkost vatten. Vita korallstränder. Mängder av fisk. Nationalparken Fitzroy Island utanför Cairns i Australien är allt detta. En riktig liten paradisö.

Köra bil i Australien – Hur gör man?

Australien är drömdestinationen som har allt för en härlig bilsemester. Men vad behöver du tänka på när du kör bil i Australien? Här kommer mina bästa tips för en bekymmersfri road trip Down Under!

Street art i Melbourne – Victoria – Australien

Melbourne är en av världens hetaste städer för street art. Färgrik, föränderlig och innovativ - det här är livets konst helt enkelt.

Cairns – 10 sevärdheter du inte ska missa – Queensland – Australien

Queensland är en stor delstat och det finns massor att se och göra! Här är vår favoritlista med sevärdheter kring Cairns för alla åldrar.

Hemma igen från ett äventyr i Västra Australien (och på Bali)!

Efter nästan en månad på resande fot, är vi nu hemma igen! Årets äventyr blev en roadtrip bland nationalparker och natur i Western Australia som avslutades med lata dagar på Bali. Så vad var bäst, sämst och hur var vädret? Och viktigast av allt - hittade jag någon ny fulmugg?

Mossman gorge – I världens äldsta regnskog – Australien

Vi befinner oss i Mossman Gorge i Kuku Yalanji-folkets land. I mer än 50.000 år har de bott här i norra Queensland, i världens äldsta regnskog.

Ännu mer reseinspiration

Western Australia – En liten film – Australien

Dags att summera vår bilsemester i Western Australia från Perth till Monkey Mia - denna gång i en liten film.

Fraser Island – världens största sandö – Queensland – Australien

Fraser Island i Queensland är en nationalpark, ett världsarv och världens största sandö.  Även om ön består av sand, finns här även regnskog, sötvattenssjöar och ett rikt djurliv med bland annat dingos.

Pinnacles desert – Öknen med de mystiska kalkstenspelarna – Western Australia – Australien

Vissa öknar gömmer inte bara skönhet och tystnad, utan även mysterier. Som kalkstenspelarna i Pinnacles desert i Nambung National Park i Australien, som ingen riktigt förstår hur de har skapats.