Bloggportalen
Nu läser du artikeln
Fremantle – Marknader och bryggerier i Perths sköna hamnstad – Australien

Fremantle – Marknader och bryggerier i Perths sköna hamnstad – Australien

  • Fremantle är Perths hamnstad, en historisk och livlig liten ort vid Indiska Oceanen. Hit åkte vi för den sköna atmosfären, de härliga fiskrestaurangerna och (så klart) färjan till Rottnest Island.
Hamnen i Fremantle, Australien

Det är trångt, gemytligt och högljutt. Doftljus, drömfångare och batiktröjor blandas med frukt och street food. Är jag i Berkeley eller San Francisco? Skulle nästan kunna vara det. Det enda som saknas är Golden Gate-bron. Fremantle är Perths hamnstad, en historisk och livlig liten ort. Hit åkte vi flera gånger under våra dagar i Perth – både för atmosfären, de härliga fiskrestaurangerna och (så klart) färjan till Rottnest Island.

Hamnen i Fremantle - Australien

Det är inte så mycket turister i stan idag. Det är vinter i Fremantle och som vanligt betyder det att det är helt OK att matcha en ullmössa med shorts och sandaler. Klädkoden i västra Australien är väldigt avslappnad. Här går leisure och pleasure före fashion.

Vi har åkt till Fremantle med pendeltåget denna gång. I en storstad utan rusningstrafik och köer är det snabbaste alternativet oftast att ta bilen. Våra dagsplaner innefattade dock att besöka ett bryggeri idag, så tåget kändes som det bästa alternativet för oss. Det tar dessutom bara 30 minuter från centrala Perth med tåg, så tidsförlusten är liten.

Fremantle utomhusrestaurang

Fremantle – eller Freo som staden oftast kallas – är en avslappnad liten stad med 25.000 innevånare som ligger mellan Indiska Oceanen och Swan River. Här etablerade engelsmännen år 1829 kolonin Swan River, en koloni som i första hand var för nybyggare och inte för straffångar. Över åren ökade befolkningen, men livet här var hårt. De som kom hit hamnade verkligen i ödemarken. Det fanns inga vägar, det var svårt att bereda marken och grödorna växte inte som förväntat. Allt kom att kretsa kring hamnen. Det är svårt att fatta att dagens Fremantle bara har haft järnväg till Sydney sedan 1917. Det här var verkligen en riktig utpost. Långt ifrån allt.

Fremantle Market - Australien

Det är lördag, så vi börjar vårt besök på Fremantle Markets. Marknaden som funnits sedan 1897. Området kring Perth omges nuförtiden av bördiga jordbruksmarker och vingårdar och det mesta går att odla i områdets medelhavsklimat. Marknaden har därför rätt stort matfokus. Kryddor, kläder, frukt, solglasögon och leksaker blandas med honung, ost och street food från hela världen. Det här är nästan som en familjefest. Utbudet av frukt och grönt är otroligt, och förvånansvärt prisvärt.

Fremantle market - Australien

Utanför marknaden sitter en man och säljer ”bird callers”, små visselpipor som gör att du kan låta som Australiens unika fåglar. Det går att köpa för en specifik fågel, eller ett knippe med fem visslor för att kunna härma fem olika fåglar. Jag står länge och funderar över om jag inte borde skaffa mig en kookaburra-vissla. Ingen annan fågel kan få mig på ett så bra humör som en skrattande kookaburra. Snål som jag är så blev det ingen.

Fremantle market - Australien

De koloniala tvåvåningshusen med snirkliga balkongräcken utanför Fremantle Markets är fyllda av små caféer och barer. Det är inte konstigt att gatan kallas i folkmun för ”Cappucino street”. Här serveras kaffe med kärlek både inomhus och utomhus, året om. Vill du inte ha en kopp kaffe? Här finns även gott om trendiga vinbarer och microbryggerier.

Fremantle-Australien
Cappucino street - Fremantle - Australien

Vi börjar bli hungriga och beger oss mot stadens mest kända bryggeri – Little Creatures. Little Creatures öppnade år 2000 i sina stora lokaler vid hamnen, på en plats som tidigare var en krokodilfarm. Vi slår oss ner vid ett av borden utomhus och tar av oss jackorna. Solen värmer skönt denna vinterdag. Idag har bryggeriet nio öl och cider på tapp, i princip nybryggt direkt ifrån källan. I taket hänger en stor vithaj i metall. Ingen reagerar över den, vid Australiens Stillahavskust är hajar en del av vardagen.

Little Creatures - Fremantle
Little Creatures - Fremantle

Ölen kommer in. Maten kommer in. Vi som bara tänkt att äta en lätt liten lunch. Långkokt kött med grillad majs och koriander, heta nachos med guacamole och en grymt god fetaostsallad med rödbetor. Vi går härifrån mer än mätta.

Nere i hamnen ligger fiskrestaurangerna tätt. Nästan lika tätt som fiskebåtarna som också kallar hamnen sitt hem. Fiskmåsarna cirklar högljutt i skyn, men längtan i ögonen efter friterad fisk och pommes frites. Fiskmåsar är nog den enda fågeln jag mött i Australien som ser exakt ut som hemma. Typiskt att det skulle vara den mest irriterande fågeln i världen som faktiskt finns över hela världen.

Kailis’ fishmarket är en instutition som legat i Fremantles hamn sedan 1926 och som serverar allt från nyskördade ostron till stora languster. Vi käkade middag här tidigare i veckan och åt en pinfärsk tallrik med grillad fisk, bläckfisk och räkor. Inte den lyxigaste middagen på resan, men väldigt gott och vällagat.

Fremantle hamn - Australien
Fremantle fiskmarknad

Vi promenerar mot stranden i Bathers Bay. Solstolarna är bortplockade för säsongen och uppdragna för att inte översköljas av eventuella vinterstormar. En härlig bronsstaty föreställande en kvinna i baddräkt sitter på en bänk. På huvudet har hon en badmössa med blommor. Kvinnan kallas för Bella(*) och är en av Fremantles populäraste konstverk.

Fremantle beach - Australien

Vi stannar till vid en av Australiens äldsta byggnader, det tolvsidiga Roundhouse som byggdes i kolonins födelse under 1830-talet. Ursprungligen ett fängelse, men har sedan dess varit både häkte och lagerlokal. Klockan 13 varje eftermiddag skjuts ett kanonskott härifrån, som det har gjorts varje dag i över hundra år. Tack vare det dagliga kanonskottet kunde skeppare och stadsbor kalibrera sina klockor varje dag. Ett bra sätt att inte missa lunchdaten.

Läs mer
Flamingos i rosa sjö

Fremantle strand - Australien

De fina koloniala husen kantar varenda gata i centrala Fremantle. Det känns nästan som att vara i en klassisk, mysig liten engelsk stad, komplett med vänstertrafik och fish and chips. Vi vandrar tillbaka mot tågstationen och passar på att både göra lite shopping och lite fönstershopping på vägen. Det är otroligt lugnt och inbjudande, det är svårt att inte vilja stanna här längre.

Fremantle gata - Australien

Mina fem favoriter i Fremantle

  1. Fremantle Markets – här finns allt från asiatisk street food till batikkepsar
  2. LIttle Creature’s bryggeri – öl direkt från bryggeriet och grym mat
  3. Hamnen med sina fiskrestauranger – Mysigt och nyfångat – kan det bli bättre?
  4. Cappucino Streets mysiga caféer och restauranger
  5. Rottnest Island – läs mer om vårt besök på Rotto här

(*) Statyn av Bella blev stulen från sin bänk vid Bathers Beach i Oktober 2019. Hoppas att Bella hittar hem snart igen!

Hur hittar jag till Fremantle?

Fremantle ligger 2 mil utanför Perth i Western Australia. Hit kommer du enkelt med pendeltåg från centrala Perth (30 min) eller bil (30 min),

Karta (öppnas i Google maps)

Vill du läsa mer om Australien?

Titta in på min Australien-sida eller på min Western Australia-sida!

Badhus i Fremantle - Australien
Strand vid Fremantle - Australien
Fiskrestaurang i Fremantle - Australien
Restaurang i Fremantle - Australien
Bokaffär i Fremantle - Australien
Boardwalk i Fremantle - Australien
Little Creatures - Fremantle - Australien
Fremantle gata - Australien
Fremantle - Australien
Fiskmiddag i Fremantle - Australien
Fremantle - Australien
Fremantle Market - Australien
Wall art - Fremantle - Australien
Hamnen i Fremantle - Australien
Historisk byggnad i Fremantle - Australien
Fremantle - Australien
Hotell i Fremantle - Australien
Havet i Fremantle - Australien
Fremantle hamn - Australien

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook!

Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
0
Jag vill åka hit!
0
Varit här och älskade det!
0
Läs kommentarer (4)

Lämna en kommentar - då blir jag glad!

Your email address will not be published.

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.