Sevärdheter på Madeira – Mina 10 favoriter – Portugal

Madeira – denna härligt dramatiska portugisiska ö strax norr om Kanarieöarna. Hit åker du inte främst för att bada, utan för att uppleva naturen, det behagliga klimatet och de välskötta vandringslederna. Här är mina tio favoriter för dig som vill uppleva både Madeiras sevärdheter och natur!

Porto Moniz-Madeira

1. Vandra vid levador

Det allra mest unika med Madeira är öns vattenkanaler – de så kallade levadorna. Genom kanalerna förs regnvattnet i bergen ned till de varma odlingarna vid kusten. Om jag ska säga en sak som är ”ett måste” när du besöker ön, så är det att vandra vid en levada. Det finns levadavandringar i alla svårighetsgrader och det finns gott om levador på ön. Det är nästan så att jag törs säga att det finns en levada som passar för alla! Vi vandrade vid flera levador som alla var väldigt olika varandra, men alla bjöd på väldigt härliga vandringar!

Läs mer om en av våra levadvandringar i Levadavandring på Madeira – Vattenfallen vid Rabaçal och Vandra på Madeira – Levada das Rabacas.

Vandrar mot sockertoppen på Madeira

2. Vandra till Pico Ruivo – Madeiras högsta topp

En medellätt vandring tar dig upp till toppen av Pico Ruivo, Madeiras högsta berg. Härifrån har du milsvid utsikt över den dramatiska ön. En härlig halvdagsutflykt!

Läs med på Vandring till Pico Ruivo – Madeiras högsta berg

Pico Ruivo - Madeira

3. Besök det finaste vattenfallet – Rabacal

Det är nästan så att jag trodde att jag befann mig på Hawaii. Vattenfallet Rabacal är omgivet av dramatiska klippor, mitt i Madeiras punkande grönska. Att du dessutom vandrar hit utefter en levada är en riktig bonus!

Läs mer på Levadavandring på Madeira – Vattenfallen vid Rabacal.

Levadavandring - Rabacal - Madeira

4. Lavagrottan Sao Vicente

Håll i dig. Ön Madeira är faktisk toppen av en gigantisk sköldvulkan som sticker upp ur Atlanten. Hela ön är egentligen resterna av en vulkan som hade utbrott för miljoner år sedan, men som idag (som tur är) vilar. I lavagrottorna Sao Vicente kan du gå på guidad tur ner i de lavatunnlar som bildades när lavans heta yta stelnade i kontakt med luften. Jag har bara besökt lavatunnlar på Hawaii och i Washington i USA tidigare, så det var spännande att hitta lavatunnlar här!

Läs mer i Sao Vicente – Lavagrottorna på Madeira

5. Ponta de São Lourenço

Halvön Ponta de Sao Lourenco i nordöstra Madeira liknar inte alls resten av ön. Här ser landskapet mer ut som Färöarna, helt utan träd och med branta klippor som ser ut att långsamt äta upp landmassan. Vandringen till halvöns spets är en riktigt härlig dagsutflykt, ta med matsäck, bra vandringsskor och rejält med solkräm!

Läs mer om vandringen här Vandra på Madeira – Ponta de Sao Lourenco.

Sao Lourenco

6. Camara de Lobos

Camara de Lobos är av Madeiras vackraste och mysigaste fiskebyar. Här äter du pinfärsk nyfångad fisk och tittar på när fiskarna kommer iland med sin fångst i sina färgglada båtar.

Läs mer på Camara de Lobos – Fiskebåtar och grillade skålsnäckor i Churchills favoritby.

Fiskebåtar i Camara de Lobos

7. De traditionella husen i Santana

De små traditionella husen på Madeira är idag rätt få, men i Santana kan du fortfarande besöka flera av dem. Husen är byggda av trä med halmtak och var en gång i tiden vanliga hus för öns fattigare familjer. Idag är husen i Santana skyddade som historiska landmärken och innehåller butiker med försäljning av hantverk och souvenirer. Väl värt ett stopp om du kör förbi!

8. Cabo Girao

Vid utsiktspunkten Cabo Girao kan du se Madeiras skönhet från ett glasgolv, högt över ett stup. Inget för den höjdrädda, men ganska kul för alla andra.

Läs mer på Glasplattformen vid Cabo Girao – inget för dig med höjdskräck!

Cabo Girao

9. Gå på marknad

På Madeira odlas frukt och grönsaker som du annars bara hittar vid betydligt varmare breddgrader och i havet simmar fiskar som ser ut att komma från rymden. I de flesta städerna finns marknader, så passa på att besöka minst en marknad när du är här. Den största marknaden Mercardo dos Lavradores hittar du i Funchal.

10. Faja dos Padres

Kanske Madeiras mest isolerade plats. Faja dos Padres är fruktodling i en egen klimatzon under en klippbrant helt utan vägförbildelser. Hit kommer du bara med kabinbana eller båt. Ett ställe att bo på om du vill få Madeiras vackraste kuststräcka för dig själv.

Läs mer på Faja dos Padres – Där Madeira blir än mer exotiskt.

Den svarta stranden vid Faja Dos Padres

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook!

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Om mig

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

Penapalatset i Sintra – Slottet vi nästan gav upp – Portugal

Det fanns i princip bara ett "måste"-ställe i Portugal för mig - Palácio da Pena i Sintra. Dit skulle vi definitivt åka först! Men, det blir ju inte alltid som man tänkt sig när man reser... På gott och ont :)

Vandra på Madeira – Levada das Rabacas – Portugal

Vid bergspasset Boca da Encumeada går Levada das Rabacas i en prunkande grön djungel. Vi vandrade här och förundrades över vyerna - och branterna.

Maria Batata (och ett hotell jag hade velat bo på!) – Portugal

En middag på farm-to-table restaurangen Maria Batata och ett hotell som jag någon gång måste bo på!

Convento dos Capuchos – Det övergivna klostret utanför Sintra – Portugal

Mitt i skogen i närheten av Sintra, ligger ruinerna av det gamla klostret Convento dos Capuchos. Övergivet och övervuxet visar det än i dag på det extremt enkla liv som munkarna här levde.

Óbidos – Den vita staden – Portugal

Óbidos är Portugals svar på bildsköna och vitkalkade Santorini, men med en alldeles egen ringmur och ett slott som bidrar till byns siluett.

Glasplattformen vid Cabo Girão på Madeira – Portugal

Strax utanför Funchal på Madeira, ligger en av Europas högsta klippor - Cabo Girao. Det är kanske inte så förvånande att man här på toppen av klippan, har byggt en utsiktsplattform av glas.

Ännu mer reseinspiration

Fajã dos Padres – Där Madeira blir än mer exotiskt – Portugal

I en helt egen klimatzon på Madeira, enbart nåbar från havet eller med kabinbana, ligger Faja dos Padres. Helt unikt, lite konstigt och ganska häftigt.

Câmara de Lobos – Fiskebåtar och grillade skålsnäckor på Madeira – Portugal

Inte ens Churchill kunde motstå Câmara de Lobos charm. Här hittade vi en färgsprakande fiskeby, perfekt grillad fisk och en fruktmarknad med överraskningar.

Vandra på Madeira – Levada das Rabacas – Portugal

Vid bergspasset Boca da Encumeada går Levada das Rabacas i en prunkande grön djungel. Vi vandrade här och förundrades över vyerna - och branterna.