Bloggportalen
Nu läser du artikeln
Sevärdheter på Madeira – Mina 10 favoriter – Portugal

Sevärdheter på Madeira – Mina 10 favoriter – Portugal

  • Madeira har mycket att erbjuda för en aktiv semester. Här kommer mina topp tio sevärdheter och upplevelser - allt från vandringsleder till lavagrottor och fiskebyar.
Sao Lourenco

Madeira – denna härligt dramatiska portugisiska ö strax norr om Kanarieöarna. Hit åker du inte främst för att bada, utan för att uppleva naturen, det behagliga klimatet och de välskötta vandringslederna. Här är mina tio favoriter för dig som vill uppleva både Madeiras sevärdheter och natur!

Porto Moniz-Madeira

1. Vandra vid levador

Det allra mest unika med Madeira är öns vattenkanaler – de så kallade levadorna. Genom kanalerna förs regnvattnet i bergen ned till de varma odlingarna vid kusten. Om jag ska säga en sak som är ”ett måste” när du besöker ön, så är det att vandra vid en levada. Det finns levadavandringar i alla svårighetsgrader och det finns gott om levador på ön. Det är nästan så att jag törs säga att det finns en levada som passar för alla! Vi vandrade vid flera levador som alla var väldigt olika varandra, men alla bjöd på väldigt härliga vandringar!

Läs mer om en av våra levadvandringar i Levadavandring på Madeira – Vattenfallen vid Rabaçal och Vandra på Madeira – Levada das Rabacas.

Vandrar mot sockertoppen på Madeira

2. Vandra till Pico Ruivo – Madeiras högsta topp

En medellätt vandring tar dig upp till toppen av Pico Ruivo, Madeiras högsta berg. Härifrån har du milsvid utsikt över den dramatiska ön. En härlig halvdagsutflykt!

Läs med på Vandring till Pico Ruivo – Madeiras högsta berg

Pico Ruivo - Madeira

3. Besök det finaste vattenfallet – Rabacal

Det är nästan så att jag trodde att jag befann mig på Hawaii. Vattenfallet Rabacal är omgivet av dramatiska klippor, mitt i Madeiras punkande grönska. Att du dessutom vandrar hit utefter en levada är en riktig bonus!

Läs mer på Levadavandring på Madeira – Vattenfallen vid Rabacal.

Levadavandring - Rabacal - Madeira

4. Lavagrottan Sao Vicente

Håll i dig. Ön Madeira är faktisk toppen av en gigantisk sköldvulkan som sticker upp ur Atlanten. Hela ön är egentligen resterna av en vulkan som hade utbrott för miljoner år sedan, men som idag (som tur är) vilar. I lavagrottorna Sao Vicente kan du gå på guidad tur ner i de lavatunnlar som bildades när lavans heta yta stelnade i kontakt med luften. Jag har bara besökt lavatunnlar på Hawaii och i Washington i USA tidigare, så det var spännande att hitta lavatunnlar här!

Läs mer i Sao Vicente – Lavagrottorna på Madeira

5. Ponta de São Lourenço

Halvön Ponta de Sao Lourenco i nordöstra Madeira liknar inte alls resten av ön. Här ser landskapet mer ut som Färöarna, helt utan träd och med branta klippor som ser ut att långsamt äta upp landmassan. Vandringen till halvöns spets är en riktigt härlig dagsutflykt, ta med matsäck, bra vandringsskor och rejält med solkräm!

Läs mer om vandringen här Vandra på Madeira – Ponta de Sao Lourenco.

Sao Lourenco

6. Camara de Lobos

Camara de Lobos är av Madeiras vackraste och mysigaste fiskebyar. Här äter du pinfärsk nyfångad fisk och tittar på när fiskarna kommer iland med sin fångst i sina färgglada båtar.

Läs mer på Camara de Lobos – Fiskebåtar och grillade skålsnäckor i Churchills favoritby.

Fiskebåtar i Camara de Lobos

7. De traditionella husen i Santana

De små traditionella husen på Madeira är idag rätt få, men i Santana kan du fortfarande besöka flera av dem. Husen är byggda av trä med halmtak och var en gång i tiden vanliga hus för öns fattigare familjer. Idag är husen i Santana skyddade som historiska landmärken och innehåller butiker med försäljning av hantverk och souvenirer. Väl värt ett stopp om du kör förbi!

Läs mer
Faja Dos Padres från ovan

8. Cabo Girao

Vid utsiktspunkten Cabo Girao kan du se Madeiras skönhet från ett glasgolv, högt över ett stup. Inget för den höjdrädda, men ganska kul för alla andra.

Läs mer på Glasplattformen vid Cabo Girao – inget för dig med höjdskräck!

Cabo Girao

9. Gå på marknad

På Madeira odlas frukt och grönsaker som du annars bara hittar vid betydligt varmare breddgrader och i havet simmar fiskar som ser ut att komma från rymden. I de flesta städerna finns marknader, så passa på att besöka minst en marknad när du är här. Den största marknaden Mercardo dos Lavradores hittar du i Funchal.

10. Faja dos Padres

Kanske Madeiras mest isolerade plats. Faja dos Padres är fruktodling i en egen klimatzon under en klippbrant helt utan vägförbildelser. Hit kommer du bara med kabinbana eller båt. Ett ställe att bo på om du vill få Madeiras vackraste kuststräcka för dig själv.

Läs mer på Faja dos Padres – Där Madeira blir än mer exotiskt.

Den svarta stranden vid Faja Dos Padres

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook!

Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
0
Jag vill åka hit!
6
Varit här och älskade det!
6
Läs kommentarer (0)

Lämna en kommentar - då blir jag glad!

Your email address will not be published.

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.