Mossman gorge – I världens äldsta regnskog – Australien

Vi befinner oss i Kuku Yalanji-folkets land. I mer än 50.000 år har de bott här i norra Queensland, mellan regnskog och rev. Här har de vårdat och tagit hand om naturen och i gengäld har naturen har tagit hand om dem. Varenda vattenfall, flod, strand och träd har vårdats för kommande generationer.

Daintree National park är ett av världens mest unika ekosystem. Här finns inte bara ett stort område av orörd regnskog, det är faktiskt världens äldsta regnskog. I 135 miljoner år har regnskogen frodats här i de australiensiska tropikerna. Så länge, att här finns många växter och djur som inte finns någon annanstans på vår planet. Vi ger oss ut ut på en vandring i området Mossman Gorge, med förhoppning att se spår av cassowarys och echidnas.

Mossman Gorge - Queensland - Australien

Det kan vara svårt att uppfatta dramatiken, men framför oss pågår en stillsam kamp mellan träden för att nå det livgivande ljuset. Trots att solen skiner idag så släpper de bladtäta trädkronorna inte ner många solstrålar till marken. Regnskogen är ett hårt ställe för en liten planta. Det är faktiskt ganska så mörkt att vandra här vi Mossman Gorge. Mörk och fuktigt, trots att det är torrsäsong och inte har regnat idag.

Mossman Gorge - Queensland - Australien

Vandringsleden går på en vältrampad röd jordstig, mellan lianer och ogästvänliga buskar. Jag har nog aldrig sett så många otrevliga växter på ett och samma ställe. Det känns som att varenda växt vill mig illa. Taggar, vassa blad och hårda grenar kantar stigen. Det står skyltar att man ska stanna på stigen. Jag ser inte att det finns något annat val. Hur Kuku Yalanji-folket tagit sig fram oskadda i regnskogen under tusentals år, känns som en väl bevarad hemlighet.

Trots de ogästvänliga växterna vid våra fötter, så kryllar det av liv. I en australiensisk regnskog finns varken apor eller kattdjur, men ett överflöd av fåglar, fjärilar och små pungdjur. Det är aldrig tyst i en regnskog. Överallt i skogen ser vi vackra blå Ulysses-fjärilar och färgglada parakiter. Alla behagar att hålla sig på avstånd. Ett tecken att djuren här i regnskogen inte har blivit vana med människor ännu. Ett sundhetstecken, helt enkelt.

Mossman Gorge - Queensland - Australien

En växt som vi spanar lite extra efter, är Gympie Gympie (nässelträd). Vi spanar efter det av ren sjävbevarelsedrift. Gympie Gympie är nämligen en av världens giftigaste växter. Denna växt med hjärtformade blad kan se rätt harmlös ut, men det är en brännässla med ett väldigt potent nervgift. Kommer du i närheten av en Gympie Gympie kan du se fram emot veckor av svåra smärtor och sjukhusbesök. ”Everything in Australia wants to kill you” dyker upp ganska så ofta i min Facebook feed. Well, kanske inte ALLT, men Gympie Gympie verkar göra sitt bästa för att späda på skörnorna.

Mossman Gorge - Queensland - Australien

Vi är inte många som vandrar vid Mossman Gorge denna vinterdag, men de vi möter är av blandade åldrar och av blandade nationaliteter. De allra flesta är dock australiensare som gärna sätter sig lite för sig själva med en matsäck och njuter av regnskogens lugn. Här i Mossman Rivers krokodilfria vatten kan man få sig en svalkande fläkt och ett säkert dopp. För även om det är vinter, är temperaturen sällan under 25 grader varmt.

Mossman Gorge - Queensland - Australien

Överallt utefter stigen får man kliva över rötter och ducka för lianer som hänger över stigen. Lianerna är hårda och tjocka och inte alls så där mjuka och flexibla som Tarzan gav intryck av. Jag känner lite på en av lianerna. Om jag hade varit bra på att klättra, hade det inte varit speciellt svårt att klättra upp i trädkronan.

Mossman Gorge - Queensland - Australien

En av de mest utmärkande träden i regnskogen, är ”strangler figs”. En typ av fikonträd som till skillnad från ett vanligt träd, börjar sitt liv i toppen av en trädkrona. När ett frö från ett fikonträd fått fäste högst upp i en solig trädkrona, börjar den skicka ner rötter till marken. Rötterna slingrar sig runt värdträdet och blir fler och fler. Tillslut tar fikonträdet död på sitt värdträd. Kvar står då bara ett gigantiskt fikonträd.

Mossman Gorge - Queensland - Australien

Vi passerar förbi små vattendrag med fiskar och små små vattenfall. Nu under vinterhalvåret är det inte farligt att vandra och bada här i Mossman River, men under sommarens regnperiod gäller det att se upp. Ibland kommer så mycket regn på en och samma plats. att floden svämmar över utan förvarning. Det händer att oaktsamma badare dras med i strömmarna.

Vi tittar efter näbbdjur, men vattnet vi passerar förbi är för strömt. De söta små pungdjuren håller nog till längre uppströms, vid lugnare och djupare vattenhål.

Mossman Gorge - Queensland - Australien

Vi ser varken några cassowarys eller echidnas. Jag vet inte om jag egentligen skulle vilja möta en vild cassowary här i regnskogen. Den två meter höga fågeln är inte känd för att vara varken kärvänlig eller rädd och deras fötter med dinosaurieklor är potenta vapen. Vi ser i alla fall massor av cassowaryns favoritmat. Stora blå och röda frukter ligger på marken och bara väntar på att ätas upp. De blå frukterna är så kallade ”cassowaryplommon”, en giftig frukt som bara cassowaryn kan äta. Därav namnet.

Vi närmar oss slutet av vandringsleden och kommer tillbaka till Mossman Gorge besökscentrum. Floden har här en liten strand och det är gott om folk som svalkar sig i det lugna vattnet. Vi sätter oss på en sten vi med och vilar benen. Precis som Kuku Yalanji-folket antagligen också gjort i tusentals år före oss.

Mossman Gorge - Queensland - Australien

Hur hittar jag till Mossman Gorge?

Mossman Gorge är en del av världsarvet Daintree National Park i norra Queensland, Australien. Området ligger 8 mil norr om Cairns. Från parkeringen vid Mossman Gorge Center, tar en skyttelbuss dig in i nationalparken ($11.80 för vuxen / $5.90 barn 5-15 år).

Mossman Gorge
212r Mossman Gorge Rd
Mossman Gorge QLD 4873
Karta

Vill du läsa mer om Queensland och Australien? Titta in på min Australien-sida och min Queensland-sida!

Mossman Gorge - Queensland - Australien

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook!


2 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Om mig

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

Roadtrip längs Queenslands kust – 3 veckor från Cairns till Brisbane – Australien

Planerar du drömresan till Australien? Här har du planeringshjälp för en tre veckor lång roadtrip mellan Cairns och Brisbane i Queensland.

Hutt Lagoon – Den rosa sjön – Western Australia – Australien

Vissa dagar bubbelgumsrosa, andra dagar tegelröd. Den rosa sjön Hutt Lagoon bjuder på ett färgsprakande skådespel oavsett när du åker hit.

Hemma igen från ett äventyr i Västra Australien (och på Bali)!

Efter nästan en månad på resande fot, är vi nu hemma igen! Årets äventyr blev en roadtrip bland nationalparker och natur i Western Australia som avslutades med lata dagar på Bali. Så vad var bäst, sämst och hur var vädret? Och viktigast av allt - hittade jag någon ny fulmugg?

Sevärdheter i Sydney – Mina 10 favoriter – Australien

Australiens största stad Sydney har några världskända sevärdheter som man bara måste uppleva, men den allra största behållningen får du genom att bara hänga i denna härliga stad.

De föräldralösa fladdermössen på Tolga Bat Hospital – Queensland – Australien

Ett besök på Tolga Bat Hospital i Queensland, Australien ändrar på alla förutfattade meningar du kan tänkas ha om fladdermöss. Om du tycker att alla fladdermöss är skrämmande vampyrer, då behöver du definitivt komma hit på besök!

Shark Bay – Korallkustens marina underverk – Australien

85 mil norr om Perth ligger ett av världens marina underverk. Omgivet av öknar, långt från stora städer och med stora ängar av sjögräs under ytan. Shark Bay ger unika förutsättningar åt allt från hajar, valar och delfiner till dugonger och stromatoliter.

Ännu mer reseinspiration

Western Australia – En liten film – Australien

Dags att summera vår bilsemester i Western Australia från Perth till Monkey Mia - denna gång i en liten film.

Fraser Island – världens största sandö – Queensland – Australien

Fraser Island i Queensland är en nationalpark, ett världsarv och världens största sandö.  Även om ön består av sand, finns här även regnskog, sötvattenssjöar och ett rikt djurliv med bland annat dingos.

Pinnacles desert – Öknen med de mystiska kalkstenspelarna – Western Australia – Australien

Vissa öknar gömmer inte bara skönhet och tystnad, utan även mysterier. Som kalkstenspelarna i Pinnacles desert i Nambung National Park i Australien, som ingen riktigt förstår hur de har skapats.